IMPLANT ruchomy dysku
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › IMPLANT ruchomy dysku
- Ten temat ma 61 odpowiedzi, 11 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 11 months temu przez
tomek782.
-
AutorWpisy
-
26 lipca 2019 o 18:00 #65439
Użytkowniku, ja czekam od 1,5 miesiąca na termin fuzji za 33 tys w prywatnej klinice. Obsługa jak na NFZ albo gorzej, dzwonię, nikt nic nie wie, pani na urlopie, zgubili skierowanie, czego, kto pan jest, a o co chodzi itp. Stąd kombinacje o LP-ESP za granicą. Szkoda, że nie zrobiłem jej 13 lat temu.
Kiwi, jak coś poczytasz o tym Fernandezie, daj znać, bo dla mnie to jakaś klinika i doktor widmo. Wpisując ‘neurosurgeon Ferrandez” nie ma nic prócz tej ww. strony, gość nie istnieje. To chyba jakiś fake a pacjenci i tych kilka opinii to też może być ściema.
26 lipca 2019 o 18:01 #65440Nie wiem skąd Ci się wzięło że w Bielsku mieszkam ale może z tego ze Ci mówiłem że tam byłem operowany. Szpital CMR to prywatna placówka gdzie się operowalem a opinie ma bardzo dobre i na chwilę obecną jestem bardzo zadowolony z efektów ale zanim się podałem szukałem planu B co się stanie jak będzie rewy… Bo drugiej micro już nie zrobię a śruby w wieki 34 lat ni ch… 🙂
Porównanie mam do kilku innych szpitali w Polsce w których miałem okazję być podczas jakis wypadków w życiu i mogę z całego serca powiedzieć że nam dużo brakuje…przede wszystkim uśmiechu personelu dlatego porownalem to z Wietnamem.
Co do tego czemu w Polsce nie robią to i nie ściągają turystów… To samo czemu turyści nie lecą do Wietnamu.
Nie mają zaufania.Sorry ale gdybym miał wybór w Polsce u chirurga który robil kilka sztuk i płacić 70k za 2 segmenty a wybrać Niemcy gdzie taki Desai lub Schmitz zrobił kilka tysięcy to dla mnie wybór prosty, to jest moje życie i wolę zapłacić więcej za spokój że nie będę jednym z pierwszych…
Kolejny temat o którym pisałem to ilość potrzebnych dysków na stanie by przeprowadzić operację, no chyba że chcesz by wielkość jaki mają Ci zamówić opierał się tylko na MRI, rtg czy CT? Sorry ale nie wyobrażam sobie ze operuja i zamówili za mały a innego nie mają na miejscu bo szpitala nie stać…
26 lipca 2019 o 18:07 #65441quote Owain” post=18035:Użytkowniku, ja czekam od 1,5 miesiąca na termin fuzji za 33 tys w prywatnej klinice. Obsługa jak na NFZ albo gorzej, dzwonię, nikt nic nie wie, pani na urlopie, zgubili skierowanie, czego, kto pan jest, a o co chodzi itp. Stąd kombinacje o LP-ESP za granicą. Szkoda, że nie zrobiłem jej 13 lat temu.Kiwi, jak coś poczytasz o tym Fernandezie, daj znać, bo dla mnie to jakaś klinika i doktor widmo. Wpisując ‘neurosurgeon Ferrandez” nie ma nic prócz tej ww. strony, gość nie istnieje. To chyba jakiś fake a pacjenci i tych kilka opinii to też może być ściema.
Dam dam znać, jest jedną dziewczyna w tej grupie która miała operowany przez Ferrendeza ale Szyjny Jessica Bennett
Jest tak jak piszesz mało informacji ale poszukaj informacji o Biren Desai…Aaaa zapomniałem powiedzieć, jest jesCze jeden i to Polski lekarz wystawiający ADR za zachodnia granicą prof. Boszczyk chyba się nazywa.
26 lipca 2019 o 18:12 #65442@Kiwi, ale ja już chyba wolę niepolskiego, mnie bardziej martwią dystanse, po takiej operce trzeba jakoś wrócić. 😉
Ferrandez jednak niby istnieje, jest na znznymlekarzu 😉 https://www.doctoralia.es/diego-ferrandez/neurocirujano/murcia#
Desai spoko, ale drożej no i jakoś połączenia do Kolonii z mych rejonów masakryczne, a do Alicante z KRK raz dwa 😀
Może coś poszpiegujesz na tym forum za tym Ferradezem, ku chwale ojczyzny 😉
26 lipca 2019 o 18:33 #65443Jeden z forumowiczów dopina temat operacji u Ferrendeza ale ten prosił go o wstrzymanie jak chce tylko ESP bo jest wysoki bardzo i że wstępnych analiz wynika że największy rozmiar ESP mógłby być nie odpowiedni a w przyszłym roku dojdą nowe rozmiary.
Mówił że jeżeli chce to może zaproponować M6 jeżeli faktycznie po otwarciu potwierdzi się badanie.
Jak wracac po operacji? Koln 1h lotu, Alicante 2,5h lotu o ile pamiętam. Bierzesz na powrót biznes klasę 🙂 nawet w normalnej klasie ludzie wracają do USA i Australii (20h podróż) nie jest lekko mówią ale bez tragedii.
26 lipca 2019 o 19:43 #65444quote kiwi2013″ post=18036:Nie wiem skąd Ci się wzięło że w Bielsku mieszkam ale może z tego ze Ci mówiłem że tam byłem operowany. Szpital CMR to prywatna placówka gdzie się operowalem a opinie ma bardzo dobre i na chwilę obecną jestem bardzo zadowolony z efektów ale zanim się podałem szukałem planu B co się stanie jak będzie rewy… Bo drugiej micro już nie zrobię a śruby w wieki 34 lat ni ch… 🙂A, to pewnie masz rację i stąd. Ja natomiast mam na myśli nie CMR, a szpital publiczny, który jest na jednym z ostatnich miejsc w Polsce, przez co te osoby z Bielska które nie były w szpitalach w innych miastach myślą że równie źle wygląda to wszędzie, a tak nie jest.
quote kiwi2013″ post=18036:Porównanie mam do kilku innych szpitali w Polsce w których miałem okazję być podczas jakis wypadków w życiu i mogę z całego serca powiedzieć że nam dużo brakuje…przede wszystkim uśmiechu personelu dlatego porownalem to z Wietnamem.Ja akurat po leczeniu w polskim szpitalu nie mogę na to narzekać – po operacji trzeba się było wręcz chować żeby się szwy nie rozeszły ze śmiechu, mimo bólu 😉
quote kiwi2013″ post=18036:Co do tego czemu w Polsce nie robią to i nie ściągają turystów… To samo czemu turyści nie lecą do Wietnamu.
Nie mają zaufania.Ludzie z USA latają do różnych dziwnych krajów gdzie jest tanio ale bardzo niebezpiecznie w porównaniu do Polski. Szczerze to nawet nie widziałem nigdzie na zagranicznych stronach dotyczących ofert polskich prywatnych szpitali, podczas gdy prywatne szpitale np. z Hiszpanii zamieszczają filmy reklamowe nawet w języku rosyjskim http://forum.drkregoslup.pl/forum/Zasoby-wiedzy-na-temat-kr%C4%99gos%C5%82upa-w-internecie/1791-ciekawostki-reklama-kliniki-w-barc-dla-rosjan#1791
quote kiwi2013″ post=18036:Sorry ale gdybym miał wybór w Polsce u chirurga który robil kilka sztuk i płacić 70k za 2 segmenty a wybrać Niemcy gdzie taki Desai lub Schmitz zrobił kilka tysięcy to dla mnie wybór prosty, to jest moje życie i wolę zapłacić więcej za spokój że nie będę jednym z pierwszych…Z tym argumentem ciężko się nie zgodzić.
quote kiwi2013″ post=18036:Kolejny temat o którym pisałem to ilość potrzebnych dysków na stanie by przeprowadzić operację, no chyba że chcesz by wielkość jaki mają Ci zamówić opierał się tylko na MRI, rtg czy CT? Sorry ale nie wyobrażam sobie ze operuja i zamówili za mały a innego nie mają na miejscu bo szpitala nie stać…A jak Twoim zdaniem wstawiają w takim razie ruchome dyski szyjne, które niezmiennie znajdują się w zamówieniach publicznych wielu szpitali w Polsce?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
26 lipca 2019 o 19:48 #65445quote Owain” post=18035:Użytkowniku, ja czekam od 1,5 miesiąca na termin fuzji za 33 tys w prywatnej klinice. Obsługa jak na NFZ albo gorzej, dzwonię, nikt nic nie wie, pani na urlopie, zgubili skierowanie, czego, kto pan jest, a o co chodzi itp.Szok co to się dzieje.. :huh:
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
27 lipca 2019 o 14:47 #65448Przykładowe zamówienie publiczne: https://www.zamowienia20.pl/pl2/przetarg/38471920151/
quote :Część nr: 41 Nazwa: Ruchoma proteza dysku w odcinku lędźwiowym
1)Krótki opis
Opis techniczny:
— Modularna, 3-elementowa proteza zbudowana z 2 płytek granicznych (CoCrMo) oraz polietylenowej wkładki (UHMWPE). Płytki graniczne pokryte tytanem wspomagającym osteointegrację. Ruchomość protezy na połączeniu Metal/Polietylen. Proteza zaprojektowana do użycia na poziomach L1-L5.
— Bezpieczne mocowanie implantu w trzonach lędźwiowych – na każdej płytce specjalnie zaprojektowany, centralnie położony grzbiet kotwiczący umożliwiający implantację z dostępu przednio-bocznego. Płytka górna dostępna w 2 kątach lordozy – 3 i 6, płytka dolna: 0 i 3.
— Polietylenowa wkładka wewnętrzna dostępna w rozmiarach 10, 12 i 14mm w celu optymalnego dopasowania do anatomii pacjenta. Zawiera znacznik tantalowy w celu weryfikacji położenia.
— Możliwość małoinwazyjnej implantacji protezy (implantacja dwuetapowa: płytki graniczne + wkładka polietylenowa)
— Samoblokujący mechanizm sztywnego połączenia wkładki polietylenowej z płytką (brak możliwości ruchu wkładki podczas pracy protezy.
— Instrumentarium pozwalające na małoinwazyjne wykonanie gniazda pod implant i założenie protezy (wydłużone instrumenty oraz rama brzuszna).
— Zestaw haków automatycznych montowanych do ramy stołu, ułatwiających wykonanie dostępu przedniego (haki do tk. miękkich i kości) oraz zabezpieczających główne naczynia i splot podbrzuszny.
— Dodatkowe ograniczniki śródoperacyjne zapobiegające zapadaniu się przestrzeni po discektomii i ułatwiające wstawienie implantu. W zestawie przymiary umożliwiające precyzyjne dobranie rozmiaru protezy.
Instrumentarium w kontenerze przeznaczonym do przechowywania i sterylizacji.
2)Wspólny Słownik Zamówień (CPV)33184100, 33158210
3)Wielkość lub zakres
10 szt.To co z tą teorią że nie da się (ze względu na konieczność posiadania różnych rozmiarów, nie finansowaniem przez NFZ, itd) ? Coś mi tu nie pasuje
27 lipca 2019 o 15:37 #65449Nie wiem jak w przetargach szpitalnych ale sam w takich startuje że służbami mundurowymi. I tak: wymagania w przetargach ogromne również z ogromnymi karami jeżeli się ich nie spełni.
W większości przetargów jakich uczestniczę to niestety ja muszę mieć na stanie i na zamówienie w ciągu 24h dostarczyć wskazane indeksy w cenie zamrożonej na 2 lata.
Teraz nachodzi mnie pytanie… Bo dostarczam części do samochodów administracyjnych i tak:
W przypadku zamówienia i dostarczenia części X do samochodu marki Y w przypadku nie spasowania samochód Y zostaje dalej na podnośniku i czekają kolejne 24h na dostarczenie części Y gdyż nie mogą dwóch rodzajów z góry zamówić.
Może w szpitalu jest podobnie? Pacjent na stole, zawiaja dysk X o rozmiarze 2 i kącie 3 wg wcześniejszych badań pomiarów… Co jeżeli nie do końca spasuja? Pacjent czeka kolenljne 24h czy ile tam na dostarczenie?
Nie chce się madrzyc bo nie wiem jak w szpitalnych przetargach to wygląda…
Kolejnym tematem że do ADR najnowszych generacji do każdej marki są potrzebne narzędzia do implantacji…
Jaki myślisz czas zwrócenia kosztów z zakupem narzędzi, przeszkolenia personelu byłby potrzebny aby wyjść na zero i zacząć zarabiać?Wiem że Polskie społeczeństwo staje się bagatsze nie wiem ilu by było chętnych gdyby ADR kosztowal 50k od segmentu…
W USA lekarze który przyjeżdżają szkolić się do Europy tak tak bo w USA ogólnie nie ma szału z ich umiejętnościami po przyjeździe zaczynają oferować ADR w kwotach dwukrotnie wyższych niż Europa natomiast ubezpieczyciele w USA nie wyrażają zgody bo jest to za drogi interes i przyzwolenie jest w 95% na fuzje a w 5% bo wielkich przebojach na ADR…
Nie bronię w żadnym wypadku ADR Zachodu itp ale obserwując ludzi po tych operacjach i to co robią w późniejszym życiu to mogę powiedzieć że hmm drugie życie dostali?
Po fuzji też tak jest tylko pytanie gdzie się spotkamy za 5 lat jak ja zrobimy? Na kolejnej? I tak załóżmy do do L1?Na chwilę obecną LP ESP jest dyskiem który w 100% odzwierciedla naturalne ruchy dysku dodatkowo amortyzujac jak normalny dysk. Dokładając do tego jego bezawaryjnosc gdyż nie ma ani jednej zgłoszonej usterki od 2005r to moim zdaniem jeżeli kogoś stać to jest zdecydowanie krok przed fuzja która zawsze można zrobić.
Owszem są osoby po ADR LP ESP które i rok czasu dochodziły do siebie ale ich dyski a w zasadzie ich brak i wieloletnie życie w bólu doprowadziły do bardzo poważnych skutków takie jak skurcz więzadeł, ścięgien, mięsień gdzie po zamontowaniu ADR kręgosłup się rozciagnac i z tego powodu objawy. Długo ucisnietego nerwy i ich regeneracja a czasem brak… Ale to w większości już z winy pacjentów że tak długo czekali.
Jestem w kontakcie z kilkoma osobami po ADR i każda z nich po 6-8 tygodniach odstawia środki przeciwbólowe po 3msc wrócili do normalnego zycia
Jeden z nich właśnie wczoraj minął 1 miesiąc po ADR u Dr YIP z HKG i zaczyna pracować normalnie bo nie ma dolegliwości..Bym nie musiał po microdiscectomii nic więcej nie robić ale jeżeli zajdzie taka potrzeba z pewnością zdam relacje z ADR u jednego z zachodnich lekarzy.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42127 lipca 2019 o 16:05 #65450Kiwi, a czytałeś na tym forum, aby kogoś ze zrotowaną miednicą dopuścili do ADR i mu się potem odkręciła? Ja to się boję (czekam na maile czy się kwalifikuję), czy by mnie mój kręgosłup sie po ADR wyprostował i miednica odkręciła, czy wszystko trzeba jednak śrubować. A jak ześrubują na krzywo? :blink:
27 lipca 2019 o 16:21 #65451@kiwi2013 – z tego co mi wiadomo to szpitale robiące takie operacje mają po prostu komplet. Nie wiem jak to jest rozliczane, pewnie kupują stan który jest osobnymi zamówieniami uzupełniany – przynajmniej tak wydawałoby się najrozsądniej. Do tego muszą mieć również komplety do wszelkich innych operacji, bo jak śródoperacyjnie wyjdzie że jednak tego co zaplanowane założyć się nie da, to muszą mieć szeroki wachlarz możliwości innego działania. Niemniej jak widać po zamówieniach – jest to w Polsce realne w jakiś sposób.
27 lipca 2019 o 16:27 #65452Nie kojarzę by był taki temat. Wielu z nich miało wcześniej problemy ze stawami biodrowymi i stany zapalne czy innymi stawami które wchodziły w stan zapalny… ADR oczywiście nie rozwiązał tych dolegliwości a początkowo pogorszył przez nadmierna ruchliwosci naśladując zdrowy dysk…
27 lipca 2019 o 18:24 #65454A co sądzicie na temat protezy ruchomej ProDisk L ??
Czy jest to sprawdzona proteza ?
Czy te o których mówicie są dużo lepsze ?Pozdrawiam
29 lipca 2019 o 17:53 #65459szpitale zazwyczaj nie mają na stanie implantów – dostarcza je dystrybutor na czas zabiegu, podczas zabiegu uzywa sie jednego implantu z zestawu rozmiarów i potem sprzęt w całości odsyła się do dystrybutora.
29 lipca 2019 o 21:49 #65460quote anonim” post=18055:szpitale zazwyczaj nie mają na stanie implantów – dostarcza je dystrybutor na czas zabiegu, podczas zabiegu uzywa sie jednego implantu z zestawu rozmiarów i potem sprzęt w całości odsyła się do dystrybutora.Co zatem oznacza w tym zamówieniu “Ilość 10szt” ? Wielkość zestawu? I w jaki sposób szpitale montowałyby wiele implantów ruchomych w ciągu roku mając w zamówieniach publicznych jedno czy dwa zamówienia na dyski ruchome na rok..?
Jeśli mogę zapytać, to czy masz dane z różnych szpitali? Na czym bazujesz swoją wiedzę? Nie odbierz tego jako atak – po prostu jestem tym zainteresowany jak to działa, jak pewnie i inni czytający 🙂- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
30 lipca 2019 o 16:12 #65464Myślę, że mogę wstępnie polecić Dr Ferrandeza z Alicante. Po kontakcie przez https://flytospine.com/ pozwoliłem sobie zapłacić 150 euro za zdiagnozowanie i mogę potwierdzić, że Dr Diego Ferrandez istnieje i bardzo szybko i rzeczowo przeprowadził moją diagnozę. Niestety, wg niego nie nadaję się na ADR (ze względu na skoliozę oraz ’tilt’ kręgu L5, ale mam wrażenie, że gość zna sie na rzeczy no i nie nagarnia pacjentów za wszelką cenę. Więc jeśli ktoś ma prostą dyskopatię i akurat ma na zbyciu ok. 15 tys euro za jeden poziom, może spróbować śmiało tam uderzyć. Zwłaszcza, że Rayanair lata z Krakowa do Alicante co drugi dzień a klinika jest niemal przy lotnisku 🙂
Za tą wiadomość podziękował(a): anton30 lipca 2019 o 19:06 #65467Krótko, zwięźle i na temat. Jaki teraz masz plan B?
Moim zdaniem szpitale nie idą w ruchome dyski bo to się nie opłaca.
Skręcą na sztywno i albo się udało, albo taki Twój urok- innego wyjścia już nie ma.
A tak wsadzą dysk ruchomy to mogą być problemy i kolejne operacje = koszty.
Smutne ale prawdziwe30 lipca 2019 o 19:45 #65472Z fuzja też jak wyjdą komplikacje robi się powtórne operację, tylko że jak po fuzji będzie dobrze to spore szanse masz ze za kilka lat idziesz na powtórkę z segmentem wyżej lub niżej…
Adr z obserwacji ludzi którzy mają to hmmm zależy wszystko od dysku czy to prodisc, maverick, charite, m6, esp… Z tych wszystkich ten ostatni nie miał ani jednej awarii na 5000szt a jego żywotnośc określoną jest na 90 lat (do tyłu zbadali i był dalej dobry)
To jeżeli mamy dobry dysk pozostaje nam teraz odpowiednie dobranie kandydata…
Jeżeli znajdzie się taki oczywiście dexa skan by wykluczyć słaba jakość kośćca, testy alergiczne na metal (esp kilka osób uczulilo w szyjnym i tylko kobiety), CT skan by wykluczyć inne schorzenia…
Ostatnia rzecz lekarz… Któremu zaufamy
Jeżeli to wszystko zsumujemy mamy z obserwacji grupy niemal 100% wynik pozytywny ale oczywiście czas jest potrzebny na dojście do siebie…
30 lipca 2019 o 19:54 #65473To jeszcze dodam że te negatywne opinie są w 95% przez ludzi którzy mają operację w usa przez lekarzy z mniejszym doświadczeniem na dyskach starszej daty jak prodisc, maverick, czy charite.
Ci którzy robili w Niemczech lub Hiszpanii na M6 lub ESP to 5% z nich wszystkich z czego np po roku piszą o znacznej już poprawie. Jest kilka osób które do tej pory maja problemy ale to już przez zbyt długo ucisniete korzenie i ich zniszczenie. Prawdopodobnie nic im nie pomoże…
30 lipca 2019 o 20:12 #65474quote Anton” post=18064:Jaki teraz masz plan B?B jak Biren 😉
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.