implant tytanowy
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › implant tytanowy
- Ten temat ma 16 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 10 years, 11 months temu przez
wojtid.
-
AutorWpisy
-
4 kwietnia 2012 o 17:34 #47581
Witam wszystkich
Mam takie pytanie ile kosztuje wstawienie implantu tytanowego w odcinku lędźwiowym, i czy ktoś ma namiary na szpital bądź lekarza który się tym zajmuje.
Nadmienie, że jestem po drugiej operacji kręgosłupa odcinka L-S na poziomach L4-L5, L5-S1. Pierwsza operacja w 2002 r od tamtej pory mam niedowład lewej stopy druga zaś w 2009r całkowite usunięcie dysku L4-L5. Obecnie boli mnie prawa noga chyba przez bliznowca. Myślę, że wstawienie implanta to moje ostatnie wyjście.
Pozdrawiam4 kwietnia 2012 o 19:22 #51439witaj
zacznijmy od tego czy masz zrobiony po tych wszystkich operacjach rezonans ? zastanawia mnie fakt niedowładu po operacji ,nie powinno być czegoś takiego. Usunęli Tobie całe dyski i nic nie włożyli w zamian dziwne postępowanie4 kwietnia 2012 o 19:29 #51440Cześć
Historia leczenia jak z horroru, czyli lokalnego szpitala..quote :Mam takie pytanie ile kosztuje wstawienie implantu tytanowego w odcinku lędźwiowymJest na koszt NFZ. Jest stosowane od wielu lat, nie jest to bardzo droga operacja, mieści się w pokrywanych przez NFZ kosztach. Inna sprawa, to czas oczekiwania na taką operację – lekarz badający decyduje o tym, czy jest to pilne czy nie. Jeśli nie, można sobie nawet 3 lata poczekać.
quote :czy ktoś ma namiary na szpital bądź lekarza który się tym zajmuje.Na stronach szpitali jest opis, czym się zajmują, i czy wstawiają takie implanty
quote :druga zaś w 2009r całkowite usunięcie dysku L4-L5Neurochirurg..?
quote :Myślę, że wstawienie implanta to moje ostatnie wyjście.Po całkowitym usunięciu dysku mogło dojść do zrostu sąsiednich trzonów, przy obniżeniu wysokości między trzonowej jeśli nie był zastosowany żaden implant czyli cage. Musisz zapytać lekarza, czy wstawienie takiego implantu zwiększającego odległość między kręgami jest jeszcze możliwe.
W szpitalu, w którym miałem operacje – wstawiają takie implanty. Jak jest w innych – nie wiem. Wojtid podawał namiary na specjalistę w Elblągu, z tym że to trochę daleko od Ciebie. W Piekarach też to prawdopodobnie robią, podobnie w Katowicach-Ligocie i Nowym Targu. No i Administrator też chyba takie operacje przeprowadza. O innych nie wiem.
quote :Usunęli Tobie całe dyski i nic nie włożyli w zamian dziwne postępowanieTeż mi coś takiego proponował na początku neurochirurg w szpitalu, który się generalnie nie zajmuje schorzeniami kręgosłupa, mówiąc, że te wszystkie cage itp. to bajki, ale że jednocześnie jak usunie dysk w całości to się to “zapadnie” w nieprzewidywalny sposób (podejrzewam, że chodziło o zmniejszenie światła kanałów korzeniowych). “Stara szkoła neurochirurgii” chyba. “Coś się tam wytnie, i się zobaczy jak się to zapadnie, może akurat coś z tego będzie”..
Pozdrawiam
4 kwietnia 2012 o 19:38 #51442swismed 14000zł implant jeden poziom koszt z maja 2011r 😉
5 kwietnia 2012 o 02:17 #51446“Zwykły” szpital dostaje z NFZ nieco mniejszą kwotę za taką operację, więc jeśli ktoś nie ma ubezpieczenia w Polsce, bo np. mieszka/pracuje za granicą, i płaci sam za zabieg, za tą kwotę może sobie wybierać gdzie chce mieć zrobiony zabieg (chyba każdy szpital może wykonywać zabiegi odpłatne dla osób nieubezpieczonych). Link do tematu z informacją, ile NFZ płaci za zabieg (o ile nic się nie zmieniło po negocjacjach): https://drkregoslup.pl/forum-dyskusyjne/metody-leczenia/leczenie-chirurgiczne/koszt-implantu-m6
5 kwietnia 2012 o 03:18 #51447Witam
ja w tym roku miałam właśnie wstawiany implant i słuchy mnie doszły od lekarza ze prywatnie w Piekarach koszt takiej operacji ok 1000 zł, ja mialam robione na NFZ. Pozdrawiamteż miałam niedowład stopy ale miałam nerwy uszkodzone przez dysk
5 kwietnia 2012 o 05:27 #514481000 zł chyba za to że wpisze w szybszy termin kolejki hihi
przykładowe ceny
http://www.ckir.pl/oferta/oddzial-ortopedii-i-chirurgii-kregoslupa/cennik/
i jeszcze takie info z innego forum neurologicznego
http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,33,102,44978,7320,,box-votedon#.T31L9uUdhNs5 kwietnia 2012 o 06:08 #51449hm
to CKIR wygląda trochę składem personalnym jak sprywatyzowany STOCER :dry:Przy okazji – strona WWW Stocer przed przekształceniem:
http://web.archive.org/web/20090311034437/http://www.stocer.pl/index.htmStrona obecnie: http://stocer.pl/
5 kwietnia 2012 o 06:23 #51450Rezonans robiłem w czoraj,WYNIK BADANIA MR:
Stan po dwukrotnej operacji odcinka L-S na poziomach L4-L5, L5-S1, Badanie wykonano aparatem Picker Eclipse 1,ST. Wykonano sekwencje FSE, FSE fatsat uzyskując obrazy Ti- i T2-zależne w płaszczyźnie strzałkowej, czołowej i poprzecznej.
Dożylnie podano paramagnetyczny środek kontrastowy.
Badaniem objęto odcinek Th9/ThlO-54.
Zniesienie fizjologicznej lordozy lędźwiowej. Poziome ułożenie bliższej części kości krzyżowej.
Niewielkie klinowe obniżenie wysokości trzonu kręgu L5 w części tylnej. Pozostałe trzony kręgów o zachowanej wysokości i prawidłowej morfologii sygnału. Drobne nierówności dolnej blaszki granicznej trzonu kręgu L4.
Obniżenie wysokości tarczy m-kręgowej L4-L5 oraz bardzo dyskretne obniżenie wysokości tarczy m-kręgowej L5-S1. Obniżenie intensywności sygnału na obrazach T2-zależnych tarcz m-kręgowych L3-L4, L4-L5, LB-51 – zmiany degeneracyjne.
Na poziomie L2-L3 widoczna niewielka, szerokopodstawna, bardziej lewostronna dokanałowa protruzja tarczy m-kręgowej ze zmniejszeniem przedniej przestrzeni płynowej worka oponowego.
Na poziomie L3-L4 widoczne uwypuklenie tarczy m-kręgowej typu bulging oraz centralna dokanałowa protruzja tarczy mkręgowej ze zmniejszeniem przedniej przestrzeni płynowej worka oponowego.
Na poziomie L4-L5 widoczna szerokopodstawna dokanałowa protruzja tarczy m-kręgowej z niewielkim zmniejszeniem światła otworów m-kręgowych.
Na poziomie górnej części trzonu kręgu L5, w przedniej części kanału kręgowego po stronie lewej widoczna strefa wzmocnienia kontrastowego najprawdopodobniej odpowidająca zmianom bliznowatym pooperacyjnym. Morfologia sygnału rdzenia kręgowego, stożka rdzenia, korzeni ogona końskiego i tkanek miękkich okołokręgosłupowych w badanym odcinku prawidłowa.5 kwietnia 2012 o 06:32 #51451quote pawleek” post=2627:druga zaś w 2009r całkowite usunięcie dysku L4-L5.quote pawleek” post=2642:Na poziomie L4-L5 widoczna szerokopodstawna dokanałowa protruzja tarczy m-kręgowej z niewielkim zmniejszeniem światła otworów m-kręgowychCzyli, że masz protruzję dysku L4/L5, który w 2009r został całkowicie usunięty?
Resztę pomijam, wymaga konsultacji lekarskiej.
5 kwietnia 2012 o 06:50 #51452Dokładnie, został on całkowicie usunięty.
Po waszych odpowiedziach mogę wniskować, że takie wstawienie implantu mogę mieć za darmo z nfz? czy się myle?
Czy to zalerzy od lekarz?
A jak się funkcjonuje z takim implantem? (lepiej z nim czy bez niego?)5 kwietnia 2012 o 07:02 #51453quote pawleek” post=2644:Dokładnie, został on całkowicie usunięty.Protruzja tarczy kręgowej = przepuklina dysku. Jak możesz mieć przepuklinę dysku, który został w całości usunięty?
quote :Obniżenie wysokości tarczy m-kręgowej L4-L5– tarcza międzykręgowa to dysk. Raczej nie odrósł jak był usunięty.
quote pawleek” post=2644:Po waszych odpowiedziach mogę wniskować, że takie wstawienie implantu mogę mieć za darmo z nfz? czy się myle?Tak, NFZ finansuje takie zabiegi, jeśli lekarz uzna, że taki zabieg jest konieczny
quote pawleek” post=2644:A jak się funkcjonuje z takim implantem? (lepiej z nim czy bez niego?)Poczytaj o PLIF/TLIF – https://drkregoslup.pl/leczenie-chirurgiczne-centrum-informacyjne
Z wynikami idziesz jak sądzę do lekarza, to on raczej określi na podstawie wyników i badania czynnościowego, z którego poziomu masz dolegliwości, i co dalej robić. Implant sztywny to nie gadżet, który wstawia się bez powodu, nie naprawia on dysku. Musi być konkretny cel = realna szansa na zmniejszenie dolegliwości. A z którego poziomu masz dolegliwości, i co najlepiej zrobić, to już lekarz powinien określić.
Za tą wiadomość podziękował(a): pawleek5 kwietnia 2012 o 07:38 #51454sądzę że miałeś operacje typu usunięcie częściowe dysków i powstała teraz rewypuklina , jak byś miał wszystko usunięte to by dysk nie uciskał bo jak ,jak go tam teoretycznie nie ma. W sumie widać że masz cały odcinek do robienia
Mam tytanowy typu cage i jest oki naprawili jakoś ten odcinek oczywiście l5-s1 tylko5 kwietnia 2012 o 11:31 #51455ciekawe te ceny
5 kwietnia 2012 o 12:19 #51456z możliwością skredytowania operacji 😉
Asik to jest “twoja” fotka w Twoim profilu ? Masz wstawiony implant międzytrzonowy ?5 kwietnia 2012 o 19:32 #51461quote wojtid” post=2649:z możliwością skredytowania operacji 😉A jest opcja, że “jak tylko operacja się powiedzie, odzyskam sprawność i wrócę do pracy to spłacę” ? 😉 czy lepiej u bukmachera postawić zakład czy się uda czy nie, obstawiając po korzystnej stawce, że nie 😉
5 kwietnia 2012 o 19:37 #51462poprawki i kontrole robią na oddziałach szpitalnych w ramach nfz taka gwarancja hihi . Postaw u bukmachera 😉
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.