[ Info ] Jak udostępnić wyniki MRI bez danych
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Diagnostyka obrazowa › [ Info ] Jak udostępnić wyniki MRI bez danych
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 10 years, 11 months temu przez
uzytkownik42.
-
AutorWpisy
-
12 lutego 2012 o 23:33 #47537
Jak w temacie. Krótki przewodnik.
1. Musimy mieć płytę CD lub DVD ze swoimi wynikami MRI lub TK
2. Wchodzimy na stronę:
http://www.radiantviewer.com/pl/download.php
i pobieramy program “RadiAnt DICOM Viewer 0.50 Uniwersalny Instalator (32 i 64-bitowy)”. Jest to wyświetlarka plików medycznych, dostępna za darmo do zastosowań niekomercyjnych.
3. Instalujemy program, tak jak każdy inny program.
4. Uruchamiamy program.
5. Do napędu CD/DVD komputera wkładamy płytkę z wynikami MRI/TK. Prawdopodobnie automatycznie uruchomi się jakiś inny program, dołączony do płytki – zamykamy go.
6. W RadiAnt klikamy ikonkę płyty CDW tym momencie powinno nastąpić automatyczne wczytanie zawartości płyty CD do programu. Postęp wczytywania widoczny jest w prawym dolnym rogu – należy doczekać do końca wczytywania.
7. Po zakończeniu wczytywania, po lewej stronie zobaczymy przewijane w pionie menu, z wynikami badania, tak zwanymi “seriami” zdjęć. Są to zdjęcia różnego typu, zależne od badania. Mogą to być przekroje strzałkowe, przekroje osiowe, itp.
Pasek oznaczony jako “1” służy do przesuwania w pionie serii zdjęć
Liczba oznaczona jako “2” informuje, ile zdjęć jest w danej serii
Okienko oznaczone jako “3” służy do wyboru danej serii poprzez kliknięcie. Po kliknięciu, w oknie głównym pojawi się pierwszy obraz z danej serii. W tym momencie możemy się przemieszczać pomiędzy zdjęciami z danej serii klawiszami kursorów: góra/dół.EKSPORT OBRAZÓW BEZ DANYCH:
Na zdjęciach domyślnie wyświetlone są dane pacjenta, itp., które niekoniecznie chcemy publikować.
Do eksportowania obrazów, czyli np. zapisania ich jako pliki .jpg, służy przycisk przedstawiony na obrazku:
Po jego kliknięciu, pojawia się okienko widoczne na poniższym obrazku:
Klikamy przycisk “więcej opcji”. Otworzy to okienko widoczne poniżej:
Możemy tutaj wybrać, czy zapisany ma zostać tylko aktualnie wyświetlany obrazek, czy aktualnie wybrana po lewej stronie seria obrazków, czy wszystkie serie.
Możemy także wybrać folder, w którym zostaną zapisane zdjęcia.
Możemy także wyłączyć zamieszczanie danych o pacjencie na zdjęciach, wybierając w polu wyboru:
“Napisy” opcję “wyłączone”. W takim ustawieniu, na eksportowanym zdjęciu nie będą widoczne żadne dodatkowe dane Pacjenta, poza obrazem uzyskanym w badaniu.Klikamy “Eksportuj”.
Po chwili wszystkie wybrane pliki mamy zapisane w wybranym formacie (domyślnie: .jpg) w wybranym folderze.
Zdjęcia takie możemy przesłać lekarzowi do podglądu, lub zamieścić na forum, jeśli są istotne w dyskusji.
Do dodawania zdjęć na TYM forum służy przycisk “Dodaj plik” znajdujący się pod polem edycji.
To chyba tyle 🙂
Pozdrawiam.
12 lutego 2012 o 23:45 #50865no no to się postarałeś , jak zwykle 🙂 brakowało tego
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42113 lutego 2012 o 00:52 #50868Może dopiszesz rozwinięcia skrótów nazw serii, np. “SAG T1 FSE” 😉 To byśmy wiedzieli przy okazji co to i czy to gryzie
13 lutego 2012 o 01:14 #50870nie będę zaśmiecać 🙂 , może jakiś radiolog się tutaj znajdzie i opowie
13 lutego 2012 o 01:51 #50871😆
No dobrze, ale skoro to ma być poradnik taki skrótowy, dla osób które chciały by wrzucić najistotniejsze zdjęcia, to taki fachowy opis im w tym nie pomoże. Ja np. z niego nadal nie wiem co to jest FSE.
Chodziło mi raczej o opis, jak zlokalizować i które zdjęcia wybrać do ew. zamieszczenia.
Wiadomo, że sekwencję “Calibration” można pominąć, bo z reguły nic nie wnosi. A z pozostałych co jest najistotniejsze dla lekarza do poglądowej oceny sytuacji ? (bo oczywiście nie mam tu na myśli dokładnej diagnostyki przez internet, jako że taka jest niemożliwa bez badania na miejscu) Np. jakby ktoś chciał wrzucić któreś przekroje osiowe i do tego przekroje strzałkowe uszkodzonych miejsc, do które serie powinien wybrać ?
Ja mam serie opisane np.:
“3-pl T2*FGRE”
“3-pl T2*FGRE”
“Cal Scan 8CTL 456”
“Sag T2 frFSE”
“Sag T1 FSE”
“Ax T2 frFSE”
“Ax T1 FSE”
z jednego badania..
Nie mam pojęcia co znaczą np. te “Ax”“Sag” to domyślam się że “sagittal” czyli przekrój strzałkowy
“Ax” to domyślam się że “axial” czyli przekrój osiowya “frFSE” i “FSE” ?
No i pytanie, czy rezonanse od różnych producentów podobnie nazywają serie.
W skrócie: chyba te “Sag” i “Ax” są najistotniejsze, pytanie jeszcze czy T1 czy T2. Np. na rezonansie mam po 13 obrazków w “Sag T2 frFSE” i “Sag T1 FSE”, to 26 obrazków. W “Ax T2 frFSE” i “Ax T1 FSE” są po 23 obrazki. To razem daje 2×13 = 26 plus 2 x 23 = 46, czyli razem 72 obrazki z przekrojów osiowych i strzałkowych. Udostępnienie tego na forum by je trochę “przytkało”, albo post byłby co najmniej długi 😉 No chyba, że ktoś by to przez np. Google Picassa udostępnił, co też jest jakimś rozwiązaniem.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.