Informacje na temat DiscoGel
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Inne metody leczenia › Informacje na temat DiscoGel
- Ten temat ma 593 odpowiedzi, 54 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 months temu przez
Lukmar.
-
AutorWpisy
-
3 grudnia 2015 o 18:12 #58130
wITAM!! Mój znajomy mał taki zabieg 2 lata temu w Niemczech i jemu pomogło!!
3 grudnia 2015 o 18:17 #58131quote grzesiek816″ post=10009:wITAM!! Mój znajomy mał taki zabieg 2 lata temu w Niemczech i jemu pomogło!!Witaj 🙂
Czy mógłbyś porozmawiać z nim i poprosić żeby skontaktował się przez forum i opisał swoją sytuację? Byłby bardzo pomocny.
pozdrawiam :cheer:3 grudnia 2015 o 18:23 #58132@grzesiek816 – tylko proszę, nie pisz znowu że był po bardzo poważnym wypadku, bo zadaniem tej metody jest jedynie przyspieszenie obkurczenia się dysku poprzez dehydratację, a nie “leczenie po poważnych wypadkach”. Ta metoda nie odtwarza również wysokości dysku, a raczej może powodować jej dalsze obniżenie.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
3 grudnia 2015 o 18:28 #58133nie wiem jak po wypadkach, czytałam tylko o leczeniu degeneracji tą metodą, ale raczej czytałam też że przez uwodnienie ta metoda ma za zadanie podnieść wysokość dysku. czy mógłbyś wyjaśnić co masz na myśli pisząc o obniżeniu?
3 grudnia 2015 o 18:31 #58134http://www.discogel.de/faq.htm
Cyt. “Das Gel verringert die Größe der Bandscheibe in horizontaler Ebene – was passiert in der vertikalen Ebene? Kommen sich die Wirbelkörper durch die Behandlung näher?
Laut Herstellerangaben wird die Höhe des Raumes zwischen den Wirbelkörpern (Intervertebralraum) nicht beeinflusst und die bestehende Anatomie der Wirbelsäule erhalten. Unsere Erfahrung zeigt, dass ein Höhenverlust eintreten kann. (..)”
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
3 grudnia 2015 o 18:33 #58136Tak zgadza się nie mniej miał dyskopatię która może być wynikiem urazu mechanicznego. Z tego co mi powiedział to od razu zrobiono RM i podano zastrzyk. Lekarz powiedział jednak że jeżeli nastąpi nawrót choroby to czeka go operacja.
3 grudnia 2015 o 18:49 #58137z tego co zauważyłem to w Polsce proponują ten zabieg, lekarze którzy są raczej dobrymi specjalistami i nie nastawialiby się na coś nie sprawdzonego i nie przynoszącego efektu. Wykonanie operacji jest chyba większą ingerencją niż zastrzyk jednakże np. ja nie wiem na ile ten zastrzyk ma skuteczność stąd moja niewiadoma..
20 grudnia 2015 o 00:17 #58254Ciekawa metoda.
Znajomy, który pracuje fizycznie we Francji zmaga się z dyskopatią w 3 poziomach od L4-L5-S1. Pewnego dnia ból i drętwienie nogi były tak silne, wraz z brakiem siły w nogach, że został zawieziony do szpitala.
W szpitalu w Lyon zrobiono MRI całego kręgosłupa i wykonano iniekcję Discogel w najsłabszy z ww. poziomów. Facet po 3 tygodniach wrócił do pracy. Po ponad miesiącu twierdzi, ze ma o 75% dolegliwości mniej, bólu praktycznie brak. Od razu mają pełen obraz sytuacji. Jak na razie nie zgłasza powikłań. Po 3-6 miesiącach ma mieć iniekcje w kolejny krążek/dysk. na bazie wyników MRI neuorochirurg powiedział mu, że ogólnie wysokość jego krążków była zapadnięta/krótsza łącznie o ok. 2-2.5 cm od tej co powinna być. Zatem cały kręgosłup był jakby ciągnięty w dół/ siadł. Dlatego bóle przenosiły się czasami również wyżej.
We Francji robią MRI z kontrastem od razu przed operacją i to całego kręgosłupa.W Polsce robi się 1 odcinek bez kontrastu i samą diagnostykę wydłuża się o lata. Myslę, że skuteczność tej metody to kwestia stanu zaawansowania zmian degeneracyjnych. Znajomy relacjonował, że czuł jak po podaniu żelu z każdym dniem miał uczucie rozpierania kręgosłupa w miejscu iniekcji. w MRI kontrolnym wyszło, że zwiększyła się wysokość dysku o kilka jednostek.
Powinno teraz pracować się nad jeszcze lepszym udoskonaleniem tego żelu, aby nie było historii podobnych jak z francuskimi implantami silikonowymi do piersi, które były rakotwórcze… na obiektywne dane poczekamy jeszcze długie lata. Lecz część z nas nie może już dłużej czekać.Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, melodia20 grudnia 2015 o 00:34 #58255Mi akurat po urazie w szpitalu za pierwszym razem zrobili 3 rezonanse (szyjny/piersiowy/lędźwiowy), ale na dwa albo trzy razy – nie pamiętam. Natomiast w szpitalu w którym robiłem od podstaw sieć komputerową i podłączałem m.in. pod stanowiska w pracowni MRI, w ramach testowania MRI przed otwarciem szpitala zrobili mi MRI ciągłe całego kręgosłupa – podobno przekroi najlepiej nie poustawiali (bo to były testy sprzętu w zasadzie przed rozruchem), ale badanie się przydało no i wcale długo nie trwało w porównaniu do badania jednego odcinka. Fajnie by było jakby tak wszędzie robili – tak jak piszesz – ale może po prostu w PL nie chcą znaleźć u pacjentów zbyt wiele schorzeń przez przypadek.
21 grudnia 2015 o 12:28 #58260Witam,
czy wiesz jak dawno miał Twój znajomy iniekcję?
Uwaga odnośnie oddziaływania samej substancji na organizm jest jak najbardziej trafna… niestety to ryzyko jest wpisane w proces leczenia. Czytałam również artykuł o rakotwórczym działaniu przeleczonych kanałowo zębów… – taka dygresja potwierdzająca zasadę, że cokolwiek wkładamy obcego do organizmu ryzykujemy. Jednak pokusa pozbycia się bólu i powrotu do sprawności jest często silniejsza.pozdrawiam
7 stycznia 2016 o 22:16 #58356Narazie udalo mi sie namierzyc dwa miejsca w Polsce ktore oferuja te zabiegi – jeden w Poznaniu i jeden w Opolu. Dokonuja ich od dosc niedawana ale duzo bym dal jakbym mogl porzmawiac z kims po takim zabiegu. Poki co mimo ze zabieg na swiecie wykonywany jest juz kilka lat jakos dziwnie cicho o nim nie tylko na Polskich ale i na zagranicznych forach.
Pozdrawiam
7 stycznia 2016 o 22:20 #58357W Katowicach też robią.
pozdrawiam7 stycznia 2016 o 23:03 #58358Przeniosłem wszystkie wątki o DiscoGel do tego jednego, ponieważ były już trzy osobne, powtarzające się dyskusje o tym samym na Forum. Wszystkie wiadomości z tamtych dyskusji są w tym wątku. Przepraszam za zamieszanie jakie może z tego chwilowo wynikać, ale lepiej żebyśmy rozmawiali na dany temat w jednym wątku a nie każdy gdzie indziej 🙂
8 stycznia 2016 o 13:11 #58362http://teleexpress.tvp.pl/22164033/zelowe-implanty-nadzieja-dla-chorych-z-przepuklina-dysku
Za tą wiadomość podziękował(a): adbur8 stycznia 2016 o 17:11 #58364Jakby to było takie pionierskie to cały świat by grzmiał………bo dyskopatia to choroba cywilizacyjna i z tego co wiem to nasi lekarze się uczą poza granicami kraju a nie na odwrót. To nie my jesteśmy pionierami w tych względach. No może za wyjątkiem przeszczepów glejowych we Wrocławiu.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4218 stycznia 2016 o 21:26 #58367Dolph jeśli dolegliwości miałeś przez lata a dopiero nie dawno się dowiedziałeś że to dyskopatia to nie rzucaj się od razu na ten nie sprawdzony discogel ale spróbuj leczenia zachowawczego.W Polsce już wprowadzano klika nowych metod i niestety nie okazały się tak dobre jak mówiono na początku.Chociaż np z tego co czytałem pierwszy sztuczny dysk wstawiono w Polsce w 2003 r czyli nie tak dawno a obecnie są coraz powszechniejsze.
8 stycznia 2016 o 21:34 #58369quote Perszing37″ post=10258:Jakby to było takie pionierskie to cały świat by grzmiał……..No właśnie jest z mediami tak jak piszesz.. Już któryś raz z kolei informują że gdzieś wprowadzono w Polsce “pionierską” czy “nowatorską” metodę leczenia kręgosłupów, a po krótkiej analizie okazuje się że to kolejna mało-inwazyjna i mało sprawdzona metoda, już od kilku lat stosowana na świecie, niezbyt dobrze udokumentowana – jak i wiele innych podobnych. Na podstawie wcześniejszych przypadków takich metod nie sądzę, żebyśmy za jakiś czas usłyszeli w mediach jaka jest faktyczna skuteczność.
Za tą wiadomość podziękował(a): perszing378 stycznia 2016 o 22:28 #58370quote dolph82″ post=10249:Narazie udalo mi sie namierzyc dwa miejsca w Polsce ktore oferuja te zabiegi – jeden w Poznaniu i jeden w Opolu. Dokonuja ich od dosc niedawana ale duzo bym dal jakbym mogl porzmawiac z kims po takim zabiegu. Poki co mimo ze zabieg na swiecie wykonywany jest juz kilka lat jakos dziwnie cicho o nim nie tylko na Polskich ale i na zagranicznych forach.Pozdrawiam
Gdzie w Opolu wykonują taki zabieg? bo nie umiem zlokalizować
9 stycznia 2016 o 15:38 #58374Przepraszam Kamil ale zle spojrzalem na moja liste lekarzy i zabiegow przez Nich wykonywanych. Jedyna wzmianke o Discogel-u na poludniu jaka znalazlem to zabiego wykonywane przez p.Mariusza Maliszewskiego w Sosnowcu/Katowicach,
Pozdrawiam
16 stycznia 2016 o 18:17 #58400Udalo mi sie mailowo skontaktowac z osoba ktora jako jedna z pierwyszch miala zabieg z uzyciem DiscoGelu i to jest jej krotka odpowiedz:
“Witam
Na poczatku jeszcze trochę mnie bolalo tak okolo miesiaca teraz jest wszystko w pożądku nie odczuwam wogule kręgosłupa zaczelam powrotem ćwiczyć i biegac po zabiegu wrucilam odrazu do pracy”.Pozdrawiam
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik421 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.