Informacje na temat DiscoGel
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Inne metody leczenia › Informacje na temat DiscoGel
- Ten temat ma 593 odpowiedzi, 54 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 months temu przez
Lukmar.
-
AutorWpisy
-
15 lipca 2019 o 13:39 #65344
Karolajn …Witam..A gdzie robiłaś zabieg???.jestem prawie 3 tyg po zabiegu…Dalej mnie boli…A jak dłużej posiedzę to okropny ból nogi…martwię się okropnie…chce wrócić do pracy początkiem sierpnia Ale czy przejdzie???Mam ostrzykniety jeden krążek 1ml…chory mam jeszcze 1 dysk Ale nie nadaje się do discogelu…
15 lipca 2019 o 16:37 #65346Pierwszy raz u fizjoterapeuty byłam po 2 tyg od zabiegu, i wtedy zaczęłam drobne ćwiczenia, potem po kolejnych 2 tygodniach następne plus oklejenie tejpami, potem fizjo stwierdził, że mam się zagoić i dać sobie czas. Jakoś więcej nie ćwiczyłam, teraz dopiero coś tam zaczynam ćwiczyć z powrotem.
15 lipca 2019 o 16:45 #65347Marta1980: Zabieg robiłam w Specjalistycznym Szpitalu Miejskim im. Mikołaja Kopernika w Toruniu. Też mam chory jeszcze jeden dysk, dlatego po tygodniu od disco gelu byłam zapisana już na stabilizację z której zrezygnowałam. Daj sobie czas, Wit C i wspomagać się kolagenem, tak mi poradził fizjo. 🙂
15 lipca 2019 o 20:18 #65348Karolajn….jaki kolagen? Masz nazwę? To jest jakaś masakra….odcina mi lewą noge…ja mam dodatkowy krąg 6 i wg doktora 5 z 6 jest zrosniety i raczej tego się nie operuje chociaż czasem są wskazania …rezonans jednak mówi że jest tam przepukliny dwuboczna uciskajaca na korzenie nerwowe..
Nic z tego nie rozumiem…
Ja Nie mam zaleceń do ćwiczeń…dopiero później…16 lipca 2019 o 19:22 #65352Ja biorę dla sportowców (https://www.sfd.pl/sklep/SFD_NUTRITION_Flex-opis33196.html), fizjo polecał naturalne źródła kolagenu (żelatyna spożywcza, galaretki owocowe, nóżki wieprzowe i cielęce, chrząstki, kurze łapki, golonka, podroby), a lekarz mi przepisał też Neurovit.
Ja za to mam podobno jeden krąg mniej, bo mam dwa ostatnie zrośnięte (podobno), ja mam dwie przepukliny w dwóch krążkach lewoboczne z uciskami na korzenie nerwowe, więc u mnie szło w lewą nogę.Za tą wiadomość podziękował(a): marta198016 lipca 2019 o 20:04 #65354Karolajn to w które miejsce dostałaś discogel? Tam gdzie były te 2 przepukliny ? W dwa krążki? Minęły Ci bóle kręgosłupa i nogi?A skąd wiesz że masz zrosniety? Które badanie to potwierdziło? Bo mi MRI nigdy tego nie wskazało w taki sposób….dopiero ten rentgen w czasie zabiegu discogelu…poza tym sama nie wiem czy po 3 tyg mam się zmuszać do chodzenia czy jak czuje ból to leżeć..
17 lipca 2019 o 20:23 #65358Milusinska86…Witam… też miałam w Opolu…proszę mi napisać ..jeśli oczywiście możesz…jaki jest efekt? Ja mam 3 tyg po zabiegu i nadal bardzo boli…Boję się bardzo ze to nie minie…
18 lipca 2019 o 18:10 #65366Marta1980 Ciebie boli to miejsce gdzie dostałaś Discogel, czy bardziej noga?
Ja jestem teraz równe 3 tygodnie po zabiegu i występuje silny ból tego miejsca gdzie był podany Discogel czyli tam gdzie jest przepuklina i ucisk na nerw (L5S1). Tak jak wcześniej jest też “przykurcz” mięśni. Natomiast z prądem w nodze jest już lepiej stopniowo schodzi, ale najgorzej jest jeszcze rano. Poza promieniowaniem do pośladka które jest cały czas.
Tu 2 ciekawe linki o działaniu tego środka:http://discogel.com/?idcontent=page&idpage=your_questions&lg=en
http://discogel.com/?idcontent=page&idpage=resultats_a_l%E2%80%99irm-en&lg=en
Jeśli wierzyć temu co tu piszą jest jeszcze czas żeby to zaczęło działać, ale ogólnie to coraz bardziej wątpię, bo jest gorzej niż przed zabiegiem.
18 lipca 2019 o 19:14 #65367Piotr85…Tak dokładnie to miejsce mnie boli….dziś byłam na kontroli..wczoraj minęło 3 tyg…doktor powiedział że jest ok a dtsj może się goi do 3 m-cy.. ból nogi jest tego wynikiem…A możesz siedzieć? Ja Nie dam rady…mnie też boli bardziej niż przed…Nie widze odpowiedzi tych pytań.. tam się trzeba zalogować …
18 lipca 2019 o 19:23 #65368Marta wystarczy najechać kursorem na pytanie i kliknąć a pojawi się odpowiedź 🙂
Staram się jak najwięcej leżeć i chodzić. Siedzenie powoduje większy ból i pieczenie w miejscu podania czyli ucisku na nerw więc unikam.
3 miesiące, no cóż zgadzałoby się to z tym co jest w drugim linku na dole, czyli że po 3 miesiącach zniknął ból. Zobaczymy…A jak byłaś na kontroli, to doktor mówił coś o rehabilitacji lub o suplementach typu urydynox albo kolagen? No i na jakiej podstawie stwierdził że jest ok???
18 lipca 2019 o 20:34 #65370Piotr….doktor uciskal mnie palcami w miejscu gdzie to było dawane….I sprawdzał kręgosłup manualnie…powiedział że mam bardzo spięty odcinek…mam zacząć na basen chodzić na bąbelki..rozluźnić to…żadnych leków przeciwzapalnych.nie mozna..kupiłam sobie Neurovit …ćwiczenia dopiero po 2 mcach…nie mogę wrócić do pracy…bo praca siedząca…A gdzie robiłeś Zabieg?
Boję się że te bóle nie minął A są większe niż były…i co wtedy?
Dzięki za podpowiedź odnośnie linku…?bądźmy w kontakcie…pisz jak się czujesz…
…..19 lipca 2019 o 08:12 #65371Zabieg miałem w Szpitalu Miejskim w Toruniu
Z tym spięciem to ja mam podobnie, szczególnie rano. Mięśnie są jakby przykurczone i ściśnięte na plecach, biodrze i udzie.
Ciekawe czemu nie można leków przeciwzapalnych… A zamiast Neurovitu biorę Streboxar.
Ja kontrolę mam za 1,5 tygodnia. Jeśli bóle nie miną to pewnie zostanie microdisectomia która już na pewno zlikwiduje przepuklinę i odbarczy uciśnięte nerwy.
Ale póki co to dopiero 3 tygodnie więc jest jeszcze szansa i na razie nie ma się co martwić 🙂19 lipca 2019 o 09:32 #65372Piotr..tamten neurochirurg ile dał Ci czasu na poprawę? Ja na operację nie pójdę….nasluchalam się dość wczoraj na korytarzu…do mojego lekarza ludzie przyjeżdżaja z całej Polski..fajnie że się nie podajesz…ja się łamię…
19 lipca 2019 o 09:44 #65373Teoretycznie to już powinna być poprawa, no ale doświadczenie Karolajn i to co jest w tych linkach pokazuje że jednak to musi trochę trwać. Wyjaśnię to na kontroli.
Jeśli u mnie to nie pomoże to właściwie jestem zdecydowany na microdisectomię. Operacje kręgosłupa są różne, a ta o której mówię nie jest aż taka ciężka.
Tak naprawdę ile ludzi tyle przeżyć i opinii. Zawsze są te pozytywne i negatywne.Nie łam się, będzie dobrze 🙂
Przechodzimy przez to w tym samym czasie więc zawsze możesz pisać 🙂
19 lipca 2019 o 09:59 #65374Piotr..pewnie czytałeś wszystkie poprzednie wypowiedzi…ja mam jeszcze jeden najniższy poziom chory…najpierw doktor wysyłał mnie na operację metoda Alif….Ale to już bardzo poważna operacja ..u mnie dalej nie wiem co jest z tym dolnym odcinkiem…czy jest zrosniety l5 i l6 bo nam dodatkowy tak to podsumował dr w czasie RTG i zabiegu discogelem…? Rezonans opisuje to jako l5s1 i dwuboczna przepuklina uciskajaca na korzenie nerwowe….tego discogelem się nie dało zrobić…
Aaa…ciekawe jak u Ciebie będzie wyglądać kontrola?
Mój kuzyn miał 4 dyski…2 szyjne i 2 ledżwiowe robione discogelem…po m-cu jak nowo narodzony…
19 lipca 2019 o 10:17 #65375Ja dodatkowego kręgu nie mam, ale tak bardzo mi to przeszkadza w codziennym funkcjonowaniu że jestem w stanie zdecydować się na każdą operację. No a sam Discogel też jest tylko do określonych zastosowań niestety…
Jako że jestem niestety na L4 to przeczytałem całe forum jak i szukałem info na zagranicznych stronach i właściwie wszędzie gdzie się da..
Na kontroli zapytam jeszcze o to czy poza hydromasażem takie zabiegi fizjoterapeutyczne jak fala uderzeniowa czy laser wysokoenergetyczny mogą coś pomóc.
Jeśli Masz kontakt z kuzynem to możesz go zapytać jak się czuł w pierwszych tygodniach i jak to zrobił że tak pomogło.. Czy też tak go bolało itp
19 lipca 2019 o 10:26 #65376No to faktycznie zupełna nowość.
Super że była narkoza bo ten zabieg mnie okropnie bolal
.. u mnie za duża degeneracja krążka l5s1 ..więcej niż 50% więc discogel niedalby rady…poza tym od dluzszego czasu ból okropny l4 l5 A tam mam bulging dysc..stadium przed przepuklina…No to zapytasz o inne zabiegi …może inne spojrzenie..
Przez pierwsze 2 tyg leżał…pozniej trochę chodził trochę leżał…brał tabletki przeciwbóloweprzez mc bo nie dawał rady …A później po prostu przestało boleć…jego nie bolały nogi…
19 lipca 2019 o 10:41 #65377O te dodatkowe zabiegi zapytam tak raczej w kontekście wspomagającym lub w celu przetrwania do większej operacji z mniejszym bólem jeśli to nie pomoże. Jeszcze wieżę w ten Discogel, ale wolę mieć w razie czego zaplanowane co dalej..
U mnie na L5S1 czyli w miejscu podania jest tzw. protruzja pozaotworowa z uciskiem na worek oponowy i korzeń nerwowy z podrażnieniem tego korzenia.
To tak jak u Karolajn, ją też po prostu przestało boleć, tylko że po dłuższym czasie..
20 lipca 2019 o 19:26 #65389Marta 1980 – zrośnięty 5 I 6 krąg to sakraluzacja, L5 jest zrośnięty lub częściowo z S1 – pierwszą z pięciu kości krzyżowych. O jeden dysk mniej, większa sztywność. Może to powodować, albo nie dolegliwości. Odwrotnie jest przy lumbalizacji, ja tak mam – częściowy lub brak zarostu w kości krzyżowej, S1 z S2, czyli o jeden dysk więcej. W obu przypadkach przy przeciążenia bóle w okolicy k. k. Z upływem czasu wysiada mi staw krzyżowo biodrowy.
21 lipca 2019 o 19:59 #65393Tu wypowiedź na temat stosowania DiscoGel wypowiada się znany neuro który jako pierwszy wszczepił dysk ruchomy M6-C.
Z wypowiedzi wynika że jest to metoda mało odciążająca pacjenta po waszych wpisach mam duże wątpliwości.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik421 -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.