Informacje na temat DiscoGel
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Inne metody leczenia › Informacje na temat DiscoGel
- Ten temat ma 593 odpowiedzi, 54 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 months, 1 week temu przez
Lukmar.
-
AutorWpisy
-
16 października 2019 o 00:36 #66034
Lekarze ci dają jakieś 60% szans na poprawę. O możliwych powikłaniach nic nie słyszałem bo ich chyba nawet nie powinno być jak pisze na stronie dystrybutora http://nucare.pl “Bez znanych komplikacji (obserwacje > 5 lat)
Brak zaobserwowanych nawrotów (obserwacje > 5 lat)” W końcu to złoty środek na przepuklinki. 😆16 października 2019 o 05:12 #66035No to przykrością na własnym przykładzie przekonałeś się że DiscoGel nie jest złotym środkiem.
Szkoda że nie zostałeś poinformowany o możliwych powikłaniach i znalazłeś się w grupie osób które będą musiały jednak dopiąć decyzje o operacji.
Oby dalsze leczenie rozwiązały twoje problemy. 🙂17 października 2019 o 07:12 #66038@adamektt zawsze możesz zapytać UOKIK czy kogoś kto tam nadzoruje reklamowanie produktów medycznych co o takim informowaniu sądzi – na zdrowy rozum to nawet w ulotce paracetamolu jest mnóstwo ostrzeżeń i przeciwwskazań. Jeśli ta ich “broszura” w internecie jest przez pacjentów traktowana jako ulotka, to raczej nie powinna tak wyglądać, chyba odbiega od standardów.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
17 października 2019 o 22:02 #66039“Przezskórne metody dekompresji wewnętrznej krążka międzykręgowego w leczeniu bólu dyskogennego
Percutaneous disc decompression in the treatment of discogenic low back pain”
Klinika Neurochirurgii, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
Karol Sawicki, Tomasz Łysoń, Zenon Mariak
Kierownik Kliniki: prof. dr hab. med. Zenon Mariak
Data publikacji: 2017rStrona 4 – Chemonukleoliza (w tym Discogel)
Link: http://www.pnmedycznych.pl/wp-content/uploads/2017/11/pnm_2017_575-580.pdf
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
13 listopada 2019 o 19:57 #66385Zabieg discogelu miałam pod koniec czerwca. To byl odcinek L4 L5. Ból przedoperacyjny minął Ale mam w tym miejscu takie uczucie napięcia…gniecenia…niestety dyskopatia L5LS1 jest duża i blokuje mi noge…nie kwalifikuje się do discogelu…teraz myślę że mogłam spróbować dalej ćwiczeń i może obeszloby się bez tego wszystkiego…neurochirurg wykonujący discogel twierdzi że zdrowszego kręgosłupa nie widział…nie pokierowal mnie niestety dalej A mnie dalej bardzo boli noga i mam uczucie jakby gniotla mnie kość w stawie…przykre to wszystko…bezsilność…
28 lutego 2020 o 16:43 #66991Mam takie pytanko do osób po Discogelu. Czy robiliście sobie rezonans przed zabiegiem jak i kilka miesięcy po nim tak aby sobie porównać czy nastąpiły jakieś zmiany? Tak to mnie trochę ciekawi bo to jest chyba jakiś wyznacznik w miarę obiektywny czy ta metoda jest w miarę skuteczna. Dzięki Gucio że mi wyjaśniłeś różnicę między protruzją a przepukliną. Chyba masz w tym rację, bo jak ostatnio się z ciekawości skontaktowałem z neurochirurgiem z Lublińca to on by nie zastosował w moim przypadku Discogelu bo wiedział że jest duże ryzyko wypłynięcia preparatu z pęknięcia pierścienia, co się niestety stało w moim przypadku. Swoją drogą zauważyliście jedną ciekawostkę że zmieniła się kwalifikacja do tego zabiegu jak sobie porównam ulotkę z kwietnia kiedy miałem zabieg, a obecną ze strony dystrybutora ? Przypadek? nie sądzę. http://nucare.pl
20 grudnia 2020 o 08:06 #68020Witam, odebrałam dziś opis rezonansu… No to discogel na L4l5 jeszcze pogorszył sprawę? Nie mogę zrozumieć jak to możliwe że zrobiła się wypuklina czy przepuklina, sama nie wiem w końcu, co. Jeden neurochirurg sugeruje alifa na L4l5 i L5L1, drugi w sumie to samo ale z uwagi na mój wiek ewentualnie L5s1 ale jednak żebym próbowała rehabilitacji a trzeci który robił discogel sugeruje znowu discogel piętro wyżej.
Co myślicie o tym opisie? W tym momencie się rehabilituje, od 2 mcy ćwiczę, w miejscu discogelu czuje ucisk, jakby wzrost ciśnienia. Poza tym od dłuższego czasu boli mnie odcinek piersiowy. Koło łopatki. W odcinku szyjnym też są jakieś przepukliny ale nie wiem jak ćwiczyć żeby je wepchnąć. Screenshot_20201219_215507_com.google.android.apps.docs.editors.docs.jpg20 grudnia 2020 o 20:12 #68024Piszesz o obrazach diagnostycznych, ale kluczowe jest jak Ty się czujesz ?
Czy ten ucisk (jakby wzrost cisnienia) to jakiś wyrazny bol ? Czy tylko taki bardziej dyskomfort ?
Jaka jest róznica w Twoim odczuciu bólu i sprawności sprzed zabiegu?
Bo domyslam sie, ze idąc na giscogel to szłaś z uwagi na jakiś powazny bol – odczuwalny ucisk na nerw – czy teraz dalej to masz ?ja tez coś takiego czuje – taki wzrost ciśnienia i bólu w miejscu, w którym mam dyskopatię L5-S1. To jest owszem bolesne, ale nie promieniuje, nie ogranicza mnie jakoś specjalnie i przechodzi po ćwiczeniach, rozciaganiu, aktywności.
Dlatego nie robię z tym nic zabiegowego (a mam to od 5 lat).Jak coś się zaczyna dziać w piersiowym no to tylko pokazuje, ze niestety próba naprawienia jednego segmentu i ogólne oszczędzanie kręgosłupa prędzej czy później obciąża inny segment… Także od rehabilitacji (takiej ciągłem – w rozumieniu codziennego dbania
i siłę i elastyczność wszystkiego miekkiego co jest nad kosciami) – czytaj: ćwiczeń – nie mozna w ogóle uciec.
I to nie z uwagi na kręgosłup lędzwiowy, ani nawet z uwagi na cały kregosłup tylko z uwagi na całe ciało.
Jak nawet uporasz się z kręgosłupem, to potem możesz odczuć kolana (bo zwykle kręgosłupowcy unikają schylania w zamian za różne kucania, klękania – nie koniecznie prawidłowe) .
Takze faktu cwiczen nie ma co mierzyc w czasie, tylko zapytac, czy mimo prowadzenia zdrowego stylu zycia (dieta, ćwiczenia, stan psychiczny) Twój stan kręgosłupa idzie ku poprawie czy też nie.
Dopiero jesli nie idzie (od ponad roku po zabiegu, tak?) to jest sens rozważac kolejny zabieg.
Bez zdjęcia całości kręgosłupa cięzko wyrokowac jaki…. ale jesli problem zaczyna być w wielu miejscach… próbowałas wizyty i ćwiczeń od osteopaty? nie tylko rehabilitantów?20 grudnia 2020 o 21:43 #68025Witam, przyznam nigdy nie ćwiczyłam, nie robiłam nic, po ciąży bliźniaczej, 30kg na plus, później dźwiganie z 2 piętra i poszło. Poszłam na discogel z powodu bólu nogi. Nie raz ciągnęłam noga jakbym miała cis z biodrem. Niestety discogel nic nie dał. Dr chciał mnie pierwotnie pierwotnie robić Alif.
Po discogel może noga mniej bolała ale po 1.5 roku jest gorzej bo drewieje mi lydka, stawy krzyżowo biodrowe bolą, lewa strona. Ale to jue jest ból korzeniowy typowo klujacy bo taki nieraz miałam.
To gniecenie. Obecnie jestem na reh i tam trafiłam na super dziewczynę. Motywuje mnie do budowania gorsetu mięśniowego, walczenia ile się da mimo takich obrazow klinicznych.
Czy uda się ta wypuklina na l4l5 wcisnąć robiąc przeprosty? Nie wiem, kiedyś jak ćwiczyłam to mi się cofnęła na poziomie niżej. Potwierdzone kolejnym rezonansem.
Ja jestem bardzo wiotka, nic mnie nie trzyma. Hipermobilna. Taka ponoć mogą uroda.
Byłam 2 razy u osteopaty akw słabo to wyszło.21 grudnia 2020 o 06:25 #68026Marta mam dobre informacje dla Ciebie ale na razie jestem w pracy jeśli chcesz to po pracy mogę Ci doradzić bo jeśli chodzi o kręgosłup to mógłbym pomóc pozdrawiam
21 grudnia 2020 o 07:46 #68027@Zaborowski – chętnie również się przysłucham poradzie ; )
@Marta. No to ewidentnie masz pole do tego, żeby dać szanse swojemu organizmowi się zregenerować. Tym bardziej, że masz pozytywne doświadczenia z cofaniem się przepuklin na innych poziomach!!
Korzystaj z ćwiczeń. Jakakolwiek operacja/zabieg/żel nie zastąpi długofalowej poprawy. Nawet gdyby (teoretycznie) wyłączyć Ci nerrwy bólowe na jednym odcinku to jeśli się zaniedbasz ruchowo/ćwiczeniowo/sportowo to inny fragment kręgosłupa albo innego obszaru ciała się odezwie. To wszystko jest tak powiązane… Już nie mówiąc o tym, że “głowa” również na tym cierpi.21 grudnia 2020 o 09:13 #68028@Zaborowski. Super. Czekam na te dobre wieści ?
@bartekg widzę że dotknąłeś wszystkich aspektów łącznie z głową… moja głowa już nie wytrzymuje..psychicznie nie daje rady.. Byłam już 2 razy na antydepresantach bo ciągle słyszałam że nic mi nie jest a doszły do tego inne problemy…tak jak piszesz… Siada mi cały kręgosłup, jak chodzę to czuje ze nic mnie nie trzyma… Nie wiem czy da się zbudować ten gorset mięśniowy… Wiem.. Chodzę pracuje… Spac jest ciężko …siedziec…mam też przepukliny w szyjnym… Nie wiem jak ćwiczyć żeby to wciskać.. Moze po prostu głową do tyłu… Hmmm.. Bo chodzi o wytworzenie ciśnienia… Moze ta piersiówka boli od szyji.. Hmm.. Dziękuję za wszystkie rady…27 marca 2023 o 14:51 #71372Dzien dobry
własnie minelo tydzien jak jestem po zabigu Disco-gel Th12/l1.Zaczne od począdku mój lekarz neurohirurg po rezonasie stwierdzil dyskopatie L/S g 55,1 ucisk korzeni nerwów rdzeniowych i splotów nerwowych w zaburzeniach dotyczących krazka międzykregowego [M50-M51] Także jak wcześniej napisałem miałem zabieg 20.03.2023 .Pierwsze 3 dni po zabiegu duży ból musialem wzias tabletki przeciwbolowe teraz ból jest słabszy ,2 dzień bez tabletki ,lecz jeszcze boli .Wypisie mam wytyczne oszczedny tryb zyca ,unikanie pozycji siedzacej przez 2 tygodnie po zabieg ,4 tygodnie zero pracy fizycznej .Mam pytanie czy w takim razie mozna duzo chodzic ,czyli spacery kijki czy lepiej nie .Druga sprawa moj znajomy tez mial taki sam zabieg chodz niby mial wiekszy problem z kregoslupem jego zaraz po zabiegu nic go nie boli a mnie tak .
28 marca 2023 o 21:10 #71377Hejka, te pytania najlepiej zadać lekarzowi prowadzącemu, w przypadku dolegliwości i zabiegów na kręgosłupie chodzenie jest wskazane. U kogo miałeś disco gel?
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.