Interpretacja MRI odc. szyjnego
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Interpretacja MRI odc. szyjnego
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years temu przez
gts.
-
AutorWpisy
-
12 stycznia 2016 o 21:50 #48243
Proszę o interpretację wyników badania MRI:
“W odcinku szyjnym kręgosłupa skrzywienie wypukłe w lewo z nieco ograniczoną lordozą.
Wysokość krążków międzykręgowych zachowana. Nieco zmniejszone uwodnienie krążków odcinka szyjnego.
Na poziomie C5/C6 i C6/C7 osteofity tylno-bocznych krawędzi trzonów, powodujące zwężenie obustronnie otworów międzykręgowych,
Cechy dyslokacji elementów krążków międzykręgowych w odcinku szyjnym nie widać.
Cech patologicznej przebudowy kręgów w odcinku szyjnym nie widać.
Małe osteofity przednich krawędzi trzonów C5-C6-C7
Rdzeń kręgowy w odcinku szyjnym bez cech patologii.”
Czy obecność tych osteofitów może dawać objawy korzeniowe? Od 2 tygodni mam uczucie sztywności karku i zmęczenia mięśni barków. Nie wiem czy wpływ na to może mieć wymuszona prawidłowa pozycja, którą staram się zachowywać w związku z problemami części lędźwiowej (przepuklina L5/S1) czy opisane zmiany zwyrodnieniowe (w opisie nie ma informacji o drażnieniu korzeni)
Załączam skan z rezonansu.
Będę wdzięczny za sugestię.13 stycznia 2016 o 09:17 #58388quote gts” post=10280:Proszę o interpretację wyników badania MRI:“W odcinku szyjnym kręgosłupa skrzywienie wypukłe w lewo z nieco ograniczoną lordozą.
Wysokość krążków międzykręgowych zachowana. Nieco zmniejszone uwodnienie krążków odcinka szyjnego.
Na poziomie C5/C6 i C6/C7 osteofity tylno-bocznych krawędzi trzonów, powodujące zwężenie obustronnie otworów międzykręgowych,
Cechy dyslokacji elementów krążków międzykręgowych w odcinku szyjnym nie widać.
Cech patologicznej przebudowy kręgów w odcinku szyjnym nie widać.
Małe osteofity przednich krawędzi trzonów C5-C6-C7
Rdzeń kręgowy w odcinku szyjnym bez cech patologii.”
Czy obecność tych osteofitów może dawać objawy korzeniowe? Od 2 tygodni mam uczucie sztywności karku i zmęczenia mięśni barków. Nie wiem czy wpływ na to może mieć wymuszona prawidłowa pozycja, którą staram się zachowywać w związku z problemami części lędźwiowej (przepuklina L5/S1) czy opisane zmiany zwyrodnieniowe (w opisie nie ma informacji o drażnieniu korzeni)
Załączam skan z rezonansu.
Będę wdzięczny za sugestię.Nie znam się na szyjnym ale wg mnie zaznaczone w kółku dwa kręgi nie są za bardzo jeden pod drugim osiowo:
Wg mnie należało by się z tym udać do jakiegoś terapeuty manualnego i to ponastawiać tak jak trzeba.
Za tą wiadomość podziękował(a): gts13 stycznia 2016 o 15:24 #58389Na tym ujęciu jest rdzeń kręgowy a nie odchodzące korzenie i osteofity w otworach. Lepiej poprosić np. radiologa, neurochirurga czy ortopedę o interpretację całości badania MRI. Opis nie zawiera oceny stopnia zwężenia otworów ani konfliktu z nerwami – radiolodzy chyba domyślne pozostawiają taką ocenę lekarzowi oglądającemu serię zdjęć.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): gts14 stycznia 2016 o 17:07 #58394Dziękuję Wam za spostrzeżenia. Na konsultację u specjalisty będę musiał jeszcze trochę poczekać ale wydaje mi się, że to jednak sprawa mięśniowa (napięcie mięśni + zbyt intensywny basen zrobiły swoje). Przez kilka dni odpuściłem basen i problem prawie zniknął.
Dodatkowo załączam zdjęcia z MRI dla przekrojów z opisanych poziomów C5/C6 i C6/C7. Oczywiście nie oczekuję diagnozy lekarskiej na forum ale w oczekiwaniu na wizytę być może pozwoli mi to uzyskać pewien pogląd na sprawę 🙂
14 stycznia 2016 o 20:15 #58395Osteofity ma większość dorosłych ludzi.Gdzieś czytałem że jeśli nie widać ich na rentgenie to jeszcze nie jest tak źle.
15 stycznia 2016 o 17:37 #58398Pytanie kontrolne: czy jest ktoś, kto może pokazać osteofity na zamieszczonych zdjęciach?
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
15 stycznia 2016 o 18:26 #58399Ja tu nie widze kompletnie. 🙁
18 stycznia 2016 o 22:48 #58419Ciekaw jestem czy ktoś inny z Forum widzi..
Do analizy raczej chyba używa się ciągu przekroi w 2 płaszczyznach, jakkolwiek może ktoś ma już tak wprawne oko że potrafi coś powiedzieć na temat zamieszczonych zdjęć?
19 stycznia 2016 o 12:18 #58427Skoro ewidentnie nie widać cech zwyrodnienia to wnioskuję, że nie jest jeszcze tak źle 🙂
Na moje niewprawne oko widzę, że nerwy mają jeszcze trochę miejsca. Dodatkowo nie czuję żadnych objawów korzeniowych.
Problem w tym, że chcąc zachować prawidłową lordozę w odcinku lędźwiowym czuje się tak nienaturalnie spięty, co przekłada się również na wyższe partie pleców, szczególnie przy długich statycznych pozycjach. Jeżeli rozluźnię plecy, to momentalnie zaczynam się garbić i cała postawa leci… Czytałem kiedyś, że po pewnym okresie takiego “nienaturalnego” trzymania postawy wchodzi to w nawyk i staje się normą. Ja jednak jeszcze do tego nie dorosłem 🙂 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.