Interpretacja MRI odcinka lędźwiowego
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Interpretacja MRI odcinka lędźwiowego
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 1 month temu przez
zolinka.
-
AutorWpisy
-
19 kwietnia 2016 o 17:42 #59293
Proszę o interpretację wyniku rezonansu:
quote :“Zaznaczone zmiany zwyrodnieniowe trzonów kręgowych typ I wg Modica.
Stożek rdzenia kręgowego bez zmian ogniskowych o charakterze patologicznym.Obniżenie wysokości krążków międzykręgowych w segmencie L4-5 i L5-S1 z ich dehydratacją.
– W projekcji poprzecznej w segmencie L4-5 obecna jest uogólniona i szerokopodstawna aktywna przepuklina krążka międzykręgowego na ok. 4 mm z centralnym uciskiem na worek oponowy od przodu.
– Na poziomie L5-S1 obecna jest uogólniona oraz tylna szerokopodstawna i tylno pośrodkowa aktywna przepuklina krążka międzykręgowego na ok. 3,9 mm z przyleganiem uwypuklonego krążka międzykręgowego do przedniej powierzchni korzeni nerwów rdzeniowych.
Zaznaczone zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych.
Wnioski:
1. uwypuklenie k/m do kanału kręgowego w lokalizacji podanej w opisie powyżej;
2. cechy choroby zwyrodnieniowej kręgosłupa LS”.Lekarz kierujący na badanie, po obejrzeniu wyniku, podsumował mnie, że nie powinnam chodzić bez bólu a jeszcze mogę – choć jak mnie już złapie – 3 – 4 dni mogę tylko leżeć, bo każdy krok to ogromny ból, podczas leżenia nie czuję bólu w ogóle, o ile nie próbuję podnosić nóg do góry lub w bok. Ból mnie łapie, kiedy się po coś schylam (nawet szklanka wystarczy), kiedy mocniej się naprężę (ranne przeciąganie już nie dla mnie). Z tego wszystkiego, chodzę wyprostowana jak paralityk i boję się cokolwiek i jakkolwiek ruszyć.
Czy można jakoś opóźnić postęp choroby? Albo trochę samą chorobę oszukać?
Wybieram się do masażysty-kręgarza, ale boję się, że pod wpływem ucisku, coś mi się przesunie i znów będzie boleć, czy taki kręgarz to dobry pomysł? (kręgarz to dyplomowany masażysta z dobrą opinią, nie jakaś “babka-uzdrowicielka”).
Proszę o pomoc i jaąkolwiek odpowiedź w temacie.19 kwietnia 2016 o 17:42 #48310Proszę o interpretację wyniku rezonansu:
quote :“Zaznaczone zmiany zwyrodnieniowe trzonów kręgowych typ I wg Modica.
Stożek rdzenia kręgowego bez zmian ogniskowych o charakterze patologicznym.Obniżenie wysokości krążków międzykręgowych w segmencie L4-5 i L5-S1 z ich dehydratacją.
– W projekcji poprzecznej w segmencie L4-5 obecna jest uogólniona i szerokopodstawna aktywna przepuklina krążka międzykręgowego na ok. 4 mm z centralnym uciskiem na worek oponowy od przodu.
– Na poziomie L5-S1 obecna jest uogólniona oraz tylna szerokopodstawna i tylno pośrodkowa aktywna przepuklina krążka międzykręgowego na ok. 3,9 mm z przyleganiem uwypuklonego krążka międzykręgowego do przedniej powierzchni korzeni nerwów rdzeniowych.
Zaznaczone zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych.
Wnioski:
1. uwypuklenie k/m do kanału kręgowego w lokalizacji podanej w opisie powyżej;
2. cechy choroby zwyrodnieniowej kręgosłupa LS”.Lekarz kierujący na badanie, po obejrzeniu wyniku, podsumował mnie, że nie powinnam chodzić bez bólu a jeszcze mogę – choć jak mnie już złapie – 3 – 4 dni mogę tylko leżeć, bo każdy krok to ogromny ból, podczas leżenia nie czuję bólu w ogóle, o ile nie próbuję podnosić nóg do góry lub w bok. Ból mnie łapie, kiedy się po coś schylam (nawet szklanka wystarczy), kiedy mocniej się naprężę (ranne przeciąganie już nie dla mnie). Z tego wszystkiego, chodzę wyprostowana jak paralityk i boję się cokolwiek i jakkolwiek ruszyć.
Czy można jakoś opóźnić postęp choroby? Albo trochę samą chorobę oszukać?
Wybieram się do masażysty-kręgarza, ale boję się, że pod wpływem ucisku, coś mi się przesunie i znów będzie boleć, czy taki kręgarz to dobry pomysł? (kręgarz to dyplomowany masażysta z dobrą opinią, nie jakaś “babka-uzdrowicielka”).
Proszę o pomoc i jaąkolwiek odpowiedź w temacie.23 kwietnia 2016 o 22:30 #59390Podbijam.. Może ktoś-coś..
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
1 maja 2016 o 11:39 #59513Nie mnie decydować, w jaki sposób lekarze mają leczyć, leczący nie lubią, kiedy ktoś próbuje na nich coś wymóc, np. obejrzenie zdjęć z rezonansu i nie zawsze się to niestety udaje, wtedy pozostaje nam tylko “suchy” opis…
21 maja 2016 o 06:34 #59680Masz ten sam problem co ja. Byłem już u czterech lekarzy. Czekam na neurologa jeszcze. Żaden nie powiedział jednoznacznie czy mogę brać masaż. Mój lekarz domowy stwierdził jedynie ” a kto podejmie się pana masować, żeby uszkodzić krąg”. Cała czwórka za to bez oporów polecała basen …… .
Zaznaczam że nie byli to neurolodzy czy neurochirurdzy21 sierpnia 2016 o 12:18 #60076Po trzech latach zrobiłam nowy rezonans, nie znam się ale wychodzi na to, że chyba mi się samo z siebie coś poprawiło, oto opis:
“OPIS:
Centralno-dwuboczna protruzja krążków miedzykregowych L4/L5 i L5/S1 z ich dehydratacją bez
ucisku istotnego na sktruktury nerwowe -umiarkowanie zwężają otwory miedzykręgowe.
Na pzoostalych poziomach bez istotnych patologii krązków miedzykregowych.
Nie stwierdza sie stenozy kanału kregowego L/S.
Sygnał stożka rdzenia, nici ogona końskiego i szpiku kostnego prawidłowy.
WNIOSKI:Niewielkie protruzje krażków międzykregowych L4/L5 i L5/S1 bez istotnych ucisków na
struktury nerwowe, bez stenozy kanału kręgowego. Brak obrazów badań poprzednich do
porównania”
Czy na podstawie tego opisu, mogę wnosić że nie jest tak tragicznie, jak było? - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.