Interpretacja MRI, Zdjęcia. Odcinek L-S.
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Interpretacja MRI, Zdjęcia. Odcinek L-S.
- Ten temat ma 12 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 years, 10 months temu przez
inagaddadavida.
-
AutorWpisy
-
15 listopada 2017 o 15:22 #48535
Witam. Czy mógłby mi ktoś pomóc w ocenie kręgosłupa??. Zaczęło się od silnego bólu w dolnej części pleców który promieniował na pośladki. Po pewnym czasie się “uspokoiło”, ale zawsze po nawet lekkim dźwiganiu, odzywa się ten odcinek pleców(czasami też drętwieje mi lewa noga i pośladki, jak i mam skurcze lewej stopy). Postanowiłem zrobić sobie rezonans. Jestem załamany, boję się że uszkodziłem sobie kręgosłup na amen. Czy da się coś zrobić w moim przypadku?? Dziękuję z góry za pomoc. Pozdrawiam.
15 listopada 2017 o 16:07 #62138L4/L5 nieduża przepuklina , L5/S1 większa . 2 ostatnie dyski masz ciemniejsze(bardziej odwodnione), brakuje zdjęć poprzecznych mri (takich jakby pomiędzy dyskami „od góry”).
15 listopada 2017 o 16:39 #6213915 listopada 2017 o 17:16 #62140Wydaje mi się , że na tych zdjęciach nie widać styczności dysków z nerwami, być może dlatego, że mri jest robione w pozycji leżącej . Powiem tobie jedno , mam gorsze mri od twojego i mój neurochirurg (ten co mnie operował ) i jego kolega po fachu powiedzieli abym sobie kolejną operację odpuścił i ostro wziął się za ćwiczenia – jak narazie pomogło.
Być może , ktoś inny jeszcze się wypowie.Za tą wiadomość podziękował(a): iandreas100015 listopada 2017 o 18:53 #62142Po pierwsze należy zacząć dbać o kręgosłup ,niestety L5/L4 oraz L5/S1 już są odwodnione reszta pięknie świeci prawidłowo nawodnione.
Najważniejsze nie obciążać kręgosłupa ,najbardziej szkodzi mu siedzenie i nieprawidłowe podnoszenie.
Należy poczytać na forum jak czyta się MR ściągnąć program RadiAnt Dicom Viewer w programie można umieścić twoje MR i ustawić dwa obrazy,
Obraz pionowy oraz poziomy w programie w zależności od obrazu będzie pokazywać który dysk pokazuje.
Zazwyczaj obraz poziomy zawiera 4,5 zdjęć dysku obrazy pionowe więcej.
Nie wiem ile masz lat ale z wiekiem dyski się starzeją szczególnie po trzydziestce.
Proces można tylko spowolnić raczej dysku odwodnionego nie da się uleczyć by spełniał swoją role jeśli się mylę to koledzy mnie poprawią.
Dopóki dysk jest w całości i pierścień za bardzo nie wysuwa należy rozpocząć rechabilitacje masaże ćwiczenia pływanie ogólnie ruch.
Wiem łatwo powiedzieć najważniejsze systematyczność zmiana nawyków trzeba zacząć myśleć o kręgosłupie.
Przyszłość jest nie pewna każdy z nas jest inny ,a najgorsze może być przed tobą ucisk na korzenie rwa bóle idące do stopy problemy ze stawami.
Zabiegi operacyjne nie lecza dysków tylko niwelują ucisk na nerwy,jest bardzo wysoki odsetek zabiegów nie udanych nie przynoszących poprawy.
Na pewno powinieneś skonsultować się z neurologiem ,neurochirurgiem lub ortopedą ale tylko z takim kto leczy kręgosłupy, i ma doświadczenie.Za tą wiadomość podziękował(a): iandreas100015 listopada 2017 o 19:14 #62144Oprócz tego co sugeruje Gucio1960 możesz przedyskutować sprawę i sytuację Twojego słupka z dobrym rehabilitantem-takim od „krzyża” . Nawiasem mówiąc mój neurochirurg (tak myślę)z tym MRI pogonił by ciebie do domu:) a mój neuro był sam 2 razy cięty na lędźwiówkę .
17 listopada 2017 o 16:53 #62148A jest coś w opisie MRI o lekkim ześlizgu czy kręgozmyku L5/S1? Pytam z ciekawości bo na tych przekrojach trochę się można przyczepić, nie wiem jak na innych wyszło.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
18 listopada 2017 o 07:57 #62149Dziekuje wszystkim za odpowiedź. Wrzucam opis.
code code:W pozycji badanej skolioza lewowypukła z wyrównaniem fizjologicznej lordozy. Wysokość trzonów objętych badaniem prawidłowa. Zmiany przeciążeniowe z wyostrzeniami krawędzi trzonów kręgów. Na granicy pola badania w przedniej części trzonu Th11 zmiana o morfologii naczyniaka średnicy ok. 15mm. Niewielkiego stopnia przewężenia przestrzeni międzykręgowych z cechami dehydratacji krążków w odcinku L4-S1. Na poziomie L4-L5 obwodowe uwypuklenie krążka międzykręgowego z rozluźnieniem pierścienia włóknistego i wpuklaniem się do światła kanału na głębokość do 3mm. Materiał krążka międzykręgowego na tym poziomie powoduje modelowanie worka oponowego zbliżając się do zachyłków bocznych, bez ewidentnego modelowania korzeni nerwowych. Otwory międzykręgowe na tym poziomie dyskretnie przewężone w częściach dolnych. Na poziomie L5-S1 szerokopodstawna, tylna protruzja krążka międzykręgowego z rozluźnieniem pierścienia włóknistego i wpuklaniem się do światła kanału na głębokość do 3,5mm. Materiał krążka międzykręgowego na tym poziomie powoduje modelowanie worka oponowego ze spłyceniem zachyłków bocznych z przewagą zmian prawostronnych, z możliwym niewielkim modelowaniem korzeni nerwowych w ich obrębie. Kanały korzeniowe na tym poziomie nieco przewężone w częściach dolnych przez drobne osteofity tylnej krawędzi trzonu L5 oraz obwodowo uwypuklony materiał krążka międzykręgowego, ze zmniejszeniem rezerwy objętościowej dla korzeni nerwowych w ich obrębie. Stożek końcowy rdzenia kręgowego o prawidłowych sygnałach sięga poziomu L1-L2. Kostny kanał kręgowy rozwojowo wąski – 13mm w wymiarze AP. Wnioski: Zmiany przeciążeniowe kręgosłupa lędźwiowego z dyskopatiami krążków międzykręgowych, o niewielkim nasileniu w odcinku L4-S1.
I jakie rokowania dla mnie widzicie?? Na siłowni pewnie muszę już zrezygnować z pewnych ćwiczeń.?? W wieku 26 lat tak się załatwić 🙁
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42118 listopada 2017 o 14:28 #62150„Zmiany przeciążeniowe kręgosłupa lędźwiowego z dyskopatiami krążków międzykręgowych, o niewielkim nasileniu w odcinku L4….” cytat z twojego opisu MRI- może tutaj trzeba wyciągnąć wnioski , co wpłynęło na te zmiany przeciążeniowe i wyeliminować to z codziennego życia.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42118 listopada 2017 o 22:32 #62153quote iandreas1000″ post=14402:I jakie rokowania dla mnie widzicie?? Na siłowni pewnie muszę już zrezygnować z pewnych ćwiczeń.?? W wieku 26 lat tak się załatwić 🙁Wiele osób by chciało mieć taki kręgosłup więc nie jest źle 😉 Ale musi Ci posłużyć jeszcze do końca życia a kręgosłup się nie regeneruje, więc z pewnością warto przestać robić to co mu szkodzi. Może kiedyś wejdą w Polsce ruchome dyski do powszechnego użycia albo wymyślą jakąś fajną metodę naprawiania kręgosłupów – obecnie każda operacja to jakiś kompromis – z czegoś się rezygnuje w zamian za mniejszy stały ból.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
18 listopada 2017 o 23:44 #62157Powinieneś raczej myśleć o tym jak przepracować kolejne 40 lat do emerytury, a nie o siłowni.
20 listopada 2017 o 08:08 #62165Musisz sobie zbudować gorset mięśniowy, wyrobić właściwe nawyki przy siedzeniu, podnoszeniu ciężkich rzeczy, generalnie zrozumieć jak działa kręgosłup. Polecam kanał na YouTube Marka Purczyńskiego. Jest jedna podstawowa zasada, jak boli to nie ćwiczymy. Przeczekaj ostry stan i do roboty. Ćwiczenia na karimacie mają być jak śniadanie czy kolacja, codzienny nawyk trzymający kręgosłup w dobrym stanie. Silne, dobrze rozciągnięte mięśnie to podstawa.
20 listopada 2017 o 11:52 #62166Ja bym bezwzględnie zrezygnował z siłowni. Nawet jak masz dobrą technikę to wystarczy moment nieuwagi i poleci ci kręgosłup. To już lepiej naturalna kalistenika, oczywiście tez z umiarem.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.