Interpretacja wyniku rezonansu magnetycznego
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › Interpretacja wyniku rezonansu magnetycznego
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 5 months temu przez
mariola2122.
-
AutorWpisy
-
1 kwietnia 2016 o 23:05 #48304
Witam,
chciałam prosić o pomoc w interpretacji wyniku rezonansu magnetycznego ponieważ wizytę u neurologa mam dopiero na koniec kwietnia.
Może napiszę najpierw od czego zaczęły się moje problemy.
Otóż 3 lata temu spadłam ze schodów i mocno uderzyłam się w kręgosłup (odcinek piersiowy) lekarz skierował mnie na rentgen na którym nic szczególnego nie wykazało oprócz skoliozy którą miałam już od lat ponieważ w wieku 6 lat złamałam nogę i teraz jest dłuższa o 1cm i od tego czasu kształtowała się u mnie skolioza ale do czasu upadku ze schodów nie miałam z tego powodu żadnych dolegliwości, dopiero po tym zaczęły się bule kręgosłupa i tak przez 3 lata po upadku byłam kierowana na rehabilitację (prądy, masaże, laser, naświetlania). Z początku rehabilitację dawały ulgę (po 2-tygodniowej serii zabiegów było lepiej przez jakiś miesiąc a potem ból wracał). Po ponad roku czas ulgi zaczął się skracać a na końcu już zabiegi nie dawały żadnych rezultatów. I tak z poradni rehabilitacyjnej zostałam skierowana do neurologa tam dostałam skierowanie na rezonans.Opis rezonansu:
Badanie MR kręgosłupa piersiowego wykonano w sekwencjach echa spinowego i gradientowego bez dożylnego podania środka kontrastowego.Zniesienie fizjologiczne lordozy szyjnej, prawoboczna skolioza odcinka piersiowego kręgosłupa z niewielkim pogłębieniem kifozy piersiowej ze szczytem na poziomie Th7.
Nierówne zarysy blaszek granicznych trzonów Th7-Th8 z obecnością drobnych guzków Schmorlla, zaznaczona klinowata deformacja trzonu kręgu Th7. Poziom sygnału z trzonów kręgów piersiowych prawidłowy. W obrazach T2W obniżony poziom sygnału z tarcz mk w dolnym odcinku kręgosłupa piersiowego; obniżona wysokość krążków mk w segmencie Th6-Th9.
Dyskretne dokanałowe wypukliny elementów tarcz mk Th6/Th7 i Th8/Th9 z modelowaniem worka oponowego, bez ucisku struktur nerwowych. Otwory mk nie są zwężone, przebieg korzeni nerwowych w ich obszarze prawidłowy, bez utrudnień. Szerokość kanału kręgowego w odcinku piersiowym prawidłowa.
Rdzeń kręgowy w odcinku piersiowym bez uchwytnych ognisk mielopatii, prawidłowy.Bardzo proszę o jakąś radę w tej sprawie.
Z góry dziękuję.2 kwietnia 2016 o 11:29 #59205Proszę o pomoc
2 kwietnia 2016 o 19:39 #59208Za bardzo się nie znam ale może ta ” zaznaczona klinowata deformacja trzonu kręgu Th7″ odpowiada za ból.Konkretnie jakiego rodzaju to jest ból ?
3 kwietnia 2016 o 20:34 #59212Nie jest to ciągły ból ale przy pozycji lekko schylonej po chwili zaczynają boleć całe plecy i promieniuje to w kierunku prawej łopatki i ręki a ostatnio nawet zaczyna mi drętwieć ta ręka.
3 kwietnia 2016 o 23:30 #59214quote mariola2122″ post=11161:Z początku rehabilitację dawały ulgę (po 2-tygodniowej serii zabiegów było lepiej przez jakiś miesiąc a potem ból wracał). Po ponad roku czas ulgi zaczął się skracać a na końcu już zabiegi nie dawały żadnych rezultatów. I tak z poradni rehabilitacyjnej zostałam skierowana do neurologa tam dostałam skierowanie na rezonans.Myślę że warto po prostu poczekać na wizytę – termin nie jest odległy, a objawy już od nogi powędrowały do rąk, więc może to jakaś inna poważna choroba nie związana z kręgosłupem? Forum nie zastępuje wizyty lekarskiej.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
4 kwietnia 2016 o 13:47 #59220tamten post był związany z dolegliwościami innej osoby gdyby chodziło o to samo to nie zaczynałabym nowego wątku
5 kwietnia 2016 o 00:23 #59227Czyli że dwie różne osoby korzystają z jednego konta/loginu? Bardzo proszę tak nie robić, i rejestrować się osobno.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
10 kwietnia 2016 o 22:14 #59254O przepraszam bardzo poprzedni problem dotyczył 60 letniej kobiety czyli miałam ją uczyć obsługi komputera i zakładać osobne konto. Po prostu konto założyłam ponieważ teściowa poprosiła mnie o pomoc w sprawie wyniku żeby jej poszukać trochę informacji, więc założyłam to konto. A potem sama miałam wynik rezonansu i chciałam się czegoś dowiedzieć i co miałam specjalnie do tego zakładać nowe konto ale jeszcze przed tym nowego meil-a ponieważ jest takowy potrzebny do założenia nowego konta. A po drugie to oczywiste że gdyby chodziło o tą samą osobę i o to samo schorzenie to nie zaczynałabym nowego wątku tylko kontynuowała w tym samym!!!!!
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.