Interpretacja wyniku TK kręgosłupa
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Interpretacja wyniku TK kręgosłupa
- Ten temat ma 11 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 10 years, 1 month temu przez
damian.
-
AutorWpisy
-
17 stycznia 2013 o 17:33 #47694
Zachowana lordoza L.
Drobne guzki Schmorla.
Na poziomie L4/L5 centralna wypuklina tylna uciska worek oponowy,częściowo spłycone zachyłki boczne kanału kręgowego P>L ; zaznaczone zmiany przeciążeniowe w stawach międzykręgowych?
Na poziomie L5/S1 obniżona wysokość tarczy międzykręgowej L5/S1 z cechami degeneracji j.miażdżystego
krążka międzykręgowego-vacuum phenomen ; centralno-lewoboczna wypuklina tylna uciska worek oponowy
uwypukla się do światła lewego otworu międzykręgowego,zmiany potęgowane przez osteofity tylno-lewoboczne zaciskają lewy otwór międzykręgowy ;zaznaczone zmianyprzeciążeniowe w stawach międzykręgowych.
Na pozostałych poziomach bez wypuklin dokanałowych.
Objaw powietrzny w stawach krzyżowo-biodrowych-zmiany zwyrodnieniowe?17 stycznia 2013 o 18:29 #52287Czy występują dolegliwości bolowe, neurologiczne etc. prosze sie przedstawić w formie pacjenta.
Za tą wiadomość podziękował(a): nosek091218 stycznia 2013 o 03:31 #52290Witaj nosek0912
Poza tym, o co zapytała alus, napisz jaki tryb życia prowadzisz, jaką pracę wykonujesz (siedząca,fizyczna,inna).
Pozdrawiam
Za tą wiadomość podziękował(a): nosek091219 stycznia 2013 o 11:01 #52294Witam!Mam 35 lat ,przez 15 lat pracowałam fizycznie m.in. jako pracownik produkcyjny w tartaku,przetwórstwie rybnym ,sprzedawca a ostatnio jako sprzątaczka(przez okres roku sprzątałam sama ponad 3 000 m.kwadratowych,wcześniej były 3 osoby ale zwolnili z ”oszczędności”).Wszystkie te stanowiska pracy wiążą się z pracą stojącą i dźwiganiem.Obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim po ustaniu stosunku pracy(nie przedłużyli mi umowy).Konsultacja neurologiczna zakończyła się skierowaniem do neurochirurga(wizyta wyznaczona na lutego 2014 r.).Dostałam od neurologa skierowanie na zabiegi fizjoterapeutyczne, które niedługo będę miała,bo wszędzie są długie terminy oczekiwania.Odczuwam cały czas ból i drętwienie prawej nogi pomimo brania leków .Nie wiem czy to jest związane z kręgosłupem ,ale od jakiegoś czasu pojawiły się bóle głowy a nawet zawroty.
19 stycznia 2013 o 13:34 #52295Z jakiego jest Pani miasta? Co prawda nie wiadomo dokladnie jaki jest Pani stan ale ten termin operacji jest bardzo odległy… moze i czasami dziala to na korzysc ale dobrze by było żeby poszukała Pani w innym miescie lekarza/neurochirurga co by to operacje na NFZ wykonal szybciej. Czasami lepiej przejechac te kilkadziesiat kilometrow.
Acha i dobrze bybylo jakby Pani wstawila zdjecia z TK. Byc moze jak administrator tutaj zajrzy to oceni czy warto tyle czekac.
Tak z ciekawosci przez te 15 lat pracy wystepowaly jakies bole? Czy tak nagle wystapily?
Za tą wiadomość podziękował(a): nosek091219 stycznia 2013 o 17:54 #52296@nosek0912 – no cóż, czasem się zdrowie posypie i trzeba się wziąć za siebie. szkoda, że terminy z kosmosu (polecam podobnie jak Damian spróbować w innym mieście, a przede wszystkim najpierw dowiedzieć się, czy ten do kogo czekasz faktycznie zajmuje się kręgosłupami). dyski kręgosłupa się niestety nie regenerują.
takie to te polskie oszczędności na pracownikach – kosztem ich zdrowia.Za tą wiadomość podziękował(a): nosek091219 stycznia 2013 o 20:37 #52298Mieszkam 40 km od Koszalina i to właśnie tam mam ustaloną wizytę do neurochirurga.Dzwoniłam w inne miejsca tj. do Słupska (25 km ode mnie) i niestety czas oczekiwania jest jeszcze dłuższy.Co do wcześniejszych dolegliwości to owszem były około 10 lat temu ale w porównaniu z dzisiejszym bólem to była ”pestka”.Wtedy miałam zrobione rtg i stwierdzono zniesienie lordozy.Pani Doktor stwierdziła,że to nic poważnego,przepisała leki i na tym był koniec.Później jak ból był dokuczliwy to brałam tabletki przeciwbólowe i…na chwilę przechodziło a pracować trzeba było,bo jak człowiek pójdzie na zwolnienie lekarskie to wiadomo co dalej będzie.Wspominałam już ,że właśnie teraz jak pojawiły się moje problemy zdrowotne z kręgosłupem i poszłam na L-4 to nie przedłużono mi umowy o pracę.
20 stycznia 2013 o 10:01 #52300Co do sytuacji prawnej niestety nie potrafie Pani pomoc nie znam sie na przepisach ale na pewno tym faktem warto sei zainteresowac.
A co z Gdańskiem, Poznaniem? Owszem dosc daleko ale jesli trzeba… Ja bym zachęcał jeszcze podzwonic do miast tych bardziej odległych.A póki co to zostaje Pani branie lekow przeciwbolowych i jakies spacery/ruch wtedy moze szybciej przejdzie.
Zycze Zdrowia kregoslup to cholerna dolegliwosc.
Pozzdrawiam
20 stycznia 2013 o 11:17 #52303Spróbuję jeszcze dodzwonić się do Szczecina i Gdańska……może uda się mi dostać jeszcze w tym roku!Pozdrawiam i dziękuję 🙂
20 stycznia 2013 o 15:24 #52304Jedna z bardziej bezsensownych rzeczy w Polsce jeśli chodzi o leczenie kręgosłupów, to czas oczekiwania. Im dłużej się czeka i im bardziej się utrwalają różne odruchy obronne, postawa wymuszona bólem, itp, tym bardziej temat się robi nieodwracalny, niestety.
15 lutego 2013 o 19:31 #52404Witam!Mam pytanie dotyczące dalszego leczenia lub zaprzestaniu leczenia…ponieważ jestem w ciąży, czy powinnam kontynuować leczenie tj.zabiegi fizjoterapeutyczne?Wiadomo ,że leki będę przyjmować tylko te które będą konieczne i skonsultowane z lekarzem.
16 lutego 2013 o 07:10 #52406Moim zdaniem trzeba by spytać o to lekarza rehabilitacji. Bo pewno są takie zabiegi, które są szkodliwe(kriokomora), a są takie które mogą pomóć i są bezpieczne.
Za tą wiadomość podziękował(a): nosek0912 -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.