Interpretacja zdjecia mri odcinka szyjnego
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Interpretacja zdjecia mri odcinka szyjnego
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 10 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
7 lipca 2019 o 11:34 #48781
Dzień dobry,
W załączniku zrzut ekranu z MRI. Badanie wykonałem ze względu:
– 4-5 sytuacji, zaczęło mi się kręcić, wzrost pulsu, jakbym miał odleciec,
– kilka dni pobolewało mnie lewe ucho,
– dziwne bóle głowy (takie powierzchowne w okolicy czoła) prawie codziennie,
– dziwne czucie w lewej ręce, głównie 2 ostatnie palce.
– dziwne sytuacje ze wzrokiem (brak ostrosci, wrażliwość na światło) od czasu do czasu.
Czasem ból przedramienia, jakby w środku kości.
Pierwsze zakołowanie 2017 listopad…zrobiłem przepływy, krew itp, wszystko było ok i zaprzestałem diagnostykę. Jak zawroty wróciły 2018 Grudzień, zaczęłem pogłebiać diagnostykę. Do tej pory nikt nie jest w stanie mi powiedzieć od czego to. Byłem u okulisty, endokrynologa, neurologa, kardiologa, laryngologa, urologa, rodzinnego. Mialem MRI glowy (ok,), rtg klatki (ok), badania krwi i moczu(ok), na bolerioze (ok). Teraz zrobiłem to MRI, opis mówi, że wszystko ok…za miesiąc wizyta u neurochirurga, ale może do tego czasu wypowie się ktoś, kto trochę sie zna…Opis:
Badanie kręgosłupa szyjnego wykonano w sekwencjach SE/FSE/MCT w obrazach T1, T2,
PD-zależnych.
Dane ze skierowania: Bóle kregosłupa C- diagnostyka.
Poziom C2/C3, C3/C4, C4/C5, C5/C6, C6/C7 – prawidłowy obraz krązków międzykręgowych. Kanał
kręgowy i otwory międzykręgowe w normie. Nie stwierdza się ucisku worka oponowego i rdzenia
kręgowego.
Rdzeń kręgowy w zakresie badania o prawidłowej intensywności sygnału, bez zmian ogniskowych.
Woski: Prawidłowy obraz MR kręgoslupa szyjnego.7 lipca 2019 o 12:57 #65303Zdanie “Wnioski: Prawidłowy obraz MR kręgoslupa szyjnego. ” mówi wszystko.
A skąd pomysł żeby w ogóle zrobić MRI odcinka szyjnego przy braku typowych dolegliwości kręgosłupowych? To lekarz zlecił czy pomysł własny?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
7 lipca 2019 o 20:33 #65305Tak jak pisałem, zaczęło się od zawrotów. Kilka razy miałem sytuacje, gdzie robiło mi się słabo, przyspieszało bicie serca i do tego uczucie jakbym miał już się nie obudzić…nie straciłem przytomności…potem doszedł dziwny ból głowy (codziennie) w skali 1-10, jeden. Do tego doszedł światłowstręt, dziwne zamazywanie obrazu…Potem ucho lewe a z czasem dziwne czucie w lewej ręce. Czasem przedramie boli jakby w kości. Czasem mam jakby piasek pod paznokciami…No bywa różnie…Ani razu nie bolał mnie kark. Byłem u neurologa, powiedział, że przyczyn może być kilka (okulista, laryngolog, endokrynolog, kardiolog) a jak doszły epizody ręki to zlecił (neurochirurga/ortopedę). Skierowanie przepisał mi neurochirurg. Jak każdy szukam informacji w internecie (oczywiście z umiarem bo i tak wszyscy “maja nowotwor” czytajac serwisy internetowe). Staram sie nie nakręcać bo szkoda zdrowia. Miałem robiony również rezonans głowy i tam jest czysto. Dziwi mnie (bazuje na zdjęciach z internetu i przypadkach z życia innych) to lekkie przewężenie w połowie szyji, stąd zapytałem na forum czy aby opis mówi prawdę… Skoro wszystko jest ok, skąd moje objawy? Tak jak pisałem już chyba wszystkich lekaży odwiedziłem…wszędzie ok a mimo tego objawy nie przechodzą…myślałem, że może to już nerwica ale leki na próbe nic nie wskórały…19stego mam fizjoterapeute, zobaczymy czy coś pomoże…
PS. Miałem przypadek w rodzinie, gdzie opis mówił, że jest ok, a dopiero lekarz sie dopatrzył i po operacji było ok (było to kolano).
7 lipca 2019 o 21:01 #65306quote ravers_18″ post=17880:Skierowanie przepisał mi neurochirurg.A, OK, o to mi chodziło. Widać wykluczają wszystko po kolei. Myślałem że jakieś nie opisane dodatkowe powody były jak uciążliwy ból w karku czy ból promieniujący do ręki (nie sam ból dłoni bo to raczej prędzej cieśń nadgarstka).
Odnośnie tego miejsca gdzie jest bardziej wąsko, to ten wstawiony jeden przekrój to jest centralny przekrój w jednej płaszczyźnie i nie widać na nim większości istotnych rzeczy, czy nie ma uwypukleń bocznych czy jakichś innych zmian (typu osteofity czy zmiany w stawach m-k) przy korzeniach nerwowych, itd. Dopiero przeglądnięcie wszystkich obrazów daje możliwość oceny wyniku badania. Robi to wstępnie radiolog, i zazwyczaj w sposób mało konkretny pisze gdzie na wszystkich zdjęciach z badania znalazł jakieś zmiany, tak żeby lekarz mógł również szybko do nich dotrzeć i samemu ocenić ich znaczenie. Jeśli radiolog napisał że nic istotnego tam nie ma, to jest jakaś szansa że się pomylił i lekarz coś jednak znajdzie po obejrzeniu całego badania. Tam gdzie jest zwężenie jest po obu stronach rdzenia sporo miejsca wypełnionego płynem rdzeniowo-mózgowym, na tym jednym wybranym obrazie nie widać żeby rdzeń choćby stykał się ze strukturami twardszymi czyli czymkolwiek poza płynem. Neurochirurg pewnie oceni całość badania na wizycie – z tego przedstawionego przekroju i opisu za bardzo nic nie wynika.Nie znam się na innych chorobach za bardzo, ale tutaj kilka razy osoby pisały że testy na boreliozę podstawowe są niemiarodajne, że dopiero (jeśli dobrze pamiętam) dwa albo trzy różne testy dają odpowiedź – czy robiłeś te jakieś różne testy czy tylko ten podstawowy?
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
8 lipca 2019 o 08:04 #65308Badanie pobudliwości błędników, przepływy w tętnicach szyjnych i kręgowych, badanie pola widzenia miałeś?
10 lipca 2019 o 10:41 #65314Tak, przepływy dopplera miałem. Wszystko w normie, pole widzenia w normie. Mam lekko zwężone tetniczki w oku i minimalne wady 0.5 i 0.25. Zalecone okulary do pracy przy komputerze.
Jeżeli chodzi o lewą rękę to mam czasami dziwny ból jakby w kości (środek) a do tego uczucie podgryzania opuszków palców, piasek pod paznokciami czy tez jakbym miał jakiś klej zaschnięty na zewnętrznej cześci dłoni i on pekał podczas ruszania…11 lipca 2019 o 21:40 #65318Nie wiem jakie są doświadczenia innych tu na Forum z kręgosłupem szyjnym, ale te objawy które ja znam, i które widziałem u innych pacjentów, są zupełnie inne od tych które opisujesz z rękami. Naprawdę zupełnie.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.