Jak boli staw krzyżowo-biodrowy
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Jak boli staw krzyżowo-biodrowy
- Ten temat ma 69 odpowiedzi, 11 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 6 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
6 sierpnia 2013 o 08:09 #47790
Może ktoś wie jakie mogą być dolegliwości przy problemie ze stawem krzyżowo biodrowym, czy promieniowanie do nogi i objaw Lasega to tylko problem L-5 – S1. Operowano mi ten poziom dwukrotnie ( nukleoplastyka i mikrodiscektomia) i zero poprawy jak było tak jest. Rehabilitant sugerował coś o tym,że dolegliwości są podobne, ale ostatecznie nie stwierdził niestabilności tego stawu. Czy jest możliwa blokada diagnostyczna tego stawu?
6 sierpnia 2013 o 12:00 #52847Blokada jest jedyną skuteczną metodą potwierdzającą, że ból pochodzi z tego stawu. Według opracowań, jeśli ból po blokadzie zmaleje o co najmniej 75%, to potwierdza to że ból powodowany jest stawem krzyżowo-biodrowym.
Tutaj jest film w którym jest “esencja”:
Tutaj obrazy, na których pokazana jest najczęstsza postać bólu ze stawów krzyżowo-biodrowych wg. Jung’a i współautorów z 2007 roku:
http://www.netterimages.com/image/50456.htmTutaj wątek, w którym chyba ten temat był poruszany:
https://drkregoslup.pl/forum/edukacja-i-wiedza/artykuly-literatura-publikacje-filmy/asymetria-miednicy-a-dyskopatia-kreg-l-s-2984/page-1Tutaj jest wątek na forum SPS “przeglądowo” traktujący o stawach krzyżowo biodrowych (z ang. “SIJ” = staw krzyżowo biodrowy), z opisami operacji, testów, odnośnikami do innych materiałów i grupy na FB – http://www.spinepatientsociety.org/forum/showthread.php?t=2927 . W razie trudności językowych – tutaj jest niefachowy podręczny słowniczek: https://drkregoslup.pl/forum/edukacja-i-wiedza/artykuly-literatura-publikacje-filmy/slowniczek-pojec-zwiazanych-z-kregoslupem-681
Jest jeszcze jedno schorzenie, które daje dolegliwości jak rwa kulszowa, zwie się “Zespół mięśnia gruszkowatego”
Poza tym istnieją blokady diagnostyczne kręgosłupa – podanie środków przeciwbólowych i przeciwzapalnych wokół nerwu na poziomie podejrzewanego o bycie źródłem dolegliwości, opis:
https://drkregoslup.pl/epiduralne-iniekcje-leczenie-zachowawcze/leczenie-zachowawcze/epiduralne-iniekcje-steroidowe-w-odcinku-ledzwiowymŚródoperacyjnie lekarze nieraz wybudzają pacjenta, żeby sprawdzić, czy operowany poziom jest przyczyną dolegliwości, lub stosuje się mechchanomiografię (MMG) – http://www.medicalnewstoday.com/releases/258140.php . Ma to znaczenie szczególnie jeśli ma się uszkodzony nie tylko jeden dysk. Unerwienie kończyn dolnych u osób różni się nieco, więc czasami na inny dysk wskazują objawy, a inny jest źródłem bólu (zazwyczaj w takich przypadkach: sąsiedni)
Pozdrawiam
26 stycznia 2015 o 11:01 #56312Polecam serdecznie ciekawy artykuł na temat stawu krzyżowo – biodrowego http://rehmedis.pl/staw_krzyzowo_biodrowy.html
26 stycznia 2015 o 14:39 #56314W zasadzie niewiele jest w tym artykule poza tym, co już było pisane na forum, a nawet trochę mniej – tyle że informacje zebrane w jednym miejscu i w j.polskim. Niestety, wygląda na to, że rehabilitacja niewiele może pomóc w dolegliwościach bólowych tego stawu. Szkoda, że na stronie nie jest wspomniane nic na temat tego jak czują się pacjenci, którzy z powodu braku innego wyjścia zdecydowali się na operację usztywnienia tego stawu, nie ma nic o blokadach tego stawu, o krio- czy termolezji, ani nie jest nawet opisane z punktu funkcjonowania szkieletu na ile ważna jest ruchomość tego stawu, i przy jakich czynnościach się on rusza/za co odpowiada.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
1 lutego 2015 o 04:38 #56362Wstawiam garść informacji na temat tego jak boli staw krzyżowo biodrowy. Są to informacje pochodzące z tłumaczenia ze strony http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/patientinstructions/000610.htm , ale jednocześnie zgadzają prawie idealnie się z moimi własnymi obserwacjami moich dolegliwości ze strony stawu KB.
Typowe objawy bólu stawu krzyżowo-biodrowego:
– ból w dolnej części pleców, zazwyczaj z jednej strony (info ode mnie: to w przypadku, gdy boli jeden staw)
– ból biodra
– dyskomfort podczas pochylania się (info ode mnie: dyskomfort może oznaczać nasilenie bólu stawu KB) lub podczas stania po dłuższym przebywaniu w pozycji siedzącej
– ulga w bólu w pozycji leżącej (info ode mnie: ból stawu KB w o znacznym stopniu nasilenia może ustępować podczas leżenia bardzo powoli)Dodatkowe informacje ze strony http://medicine.med.nyu.edu/conditions-we-treat/conditions/sacroiliac-joint-pain (pominąłem powtarzające się):
Objawy bólu stawu krzyżowo-biodrowego:
– ból odcinka lędźwiowego o nasileniu średnim do silnego (info ode mnie: w rzeczywistości ból ze stawu KB występuje nieco niżej niż ból np. z uszkodzonych dysków w odcinku lędźwiowym)
– ból pośladków (info ode mnie: moim zdaniem występuje, jeśli ból stawu KB jest na tyle uporczywy (np. po wielogodzinnym siedzeniu, szczególnie przez kilka dni pod rząd, że z jego powodu spinają się mięśnie pośladków)
– ból odczuwalny głęboko w miednicy (info ode mnie: to jest moim zdaniem najbardziej bolesne miejsce przy bólu stawu KB, i najbardziej typowy objaw)
– sztywność dolnego odcinka kręgosłupa (info ode mnie: zarówno mięśnie pośladków jak i mięśnie przykręgosłupowe mogą spinać się w wyniku bólu stawu KB, czyli jeśli ostro boli staw KB to może w efekcie powodować to napięcie mięśni pośladków i ich ból oraz sztywność odcinka lędźwiowego)
– niektóre rodzaje aktywności mogą nasilać ból, takie jak: chodzenie, schylanie się, skręty tułowia (info ode mnie: najbardziej ból moim zdaniem (a przynajmniej u mnie) nasila schylanie się oraz nie wymienione na tej stronie siedzenie)Jeśli znajdę coś więcej sensownego lub przypomnę sobie to dopiszę.
Zapraszam również innych, którzy jako źródło bólu mają zdiagnozowany staw KB, do dzielenia się swoimi spostrzeżeniami.Pozdrawiam
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
2 lutego 2015 o 08:18 #56363hmmmmmm a czy może być tak, że przez uszkodzenie dysków L4-L5 i L5-S1 kręgosłup mi osiadł i odbiło się to na tych stawach ???
Bo jak miałem stan ostry to bolało mnie wyżej i kłuło. A teraz głównie boli mnie niżej – ciężko stwierdzić gdzie ale koło kości krzyżowej. I najgorzej mam właśnie od siedzenia i stania. A ulgę mi przynosi leżenie. I jak mocno boli to dłużej muszę leżeć ale zawsze leżenie mi pomaga.2 lutego 2015 o 09:30 #56364@Prszing37 – jedynym uznanym rodzajem diagnostyki różnicowej pomiędzy bólem odcinka lędźwiowego a bólem stawu krzyżowo biodrowego według opisów wydają się być blokady diagnostyczne stawu krzyżowo-biodrowego, jakkolwiek one też nie dają 100% pewności. Jeśli blokada przyniesie ulgę w co najmniej 75%, to przyjmuje się z dużą pewnością, że staw boli. Blokada diagnostyczna działa od 1 do kilku dni i raczej nie jest jakoś bardzo szkodliwa dla organizmu, a jej podanie – mimo że podobno jest bolesne – to np. dla mnie nie jest bardziej bolesne niż sam ten ból stawu jaki mam.
Natomiast dokładne przyczyny bólu tego stawu (stawów) nie są chyba znane, niezbyt często również (szczególnie u osób młodych) widoczne są jakieś zmiany w obrazach radiologicznych bolącego stawu (chociaż nie wiem jak to jest w MRI – odnoszę wrażenie, że bardzo unika się robienia MRI tych stawów, mimo, że istnieją opisy przypadków, gdzie dolegliwości bólowe były odzwierciedlone zmianami np. w jednym ze stawów w badaniu MRI).
Dodatkowo, ból odcinka lędźwiowego i ból stawu krzyżowo biodrowego mogą ze sobą współistnieć u danego pacjenta.
Nie mam pojęcia jak jest u innych, ale u mnie np. jeśli stojąc przeniosę ciężar ciała na tą nogę po której stronie boli mnie staw, i pochylę się lekko do przodu, to ból się bardzo szybko wybitnie nasila. Podobnie, jak stoję na tej jednej nodze i próbuję się przeginać na boki trochę, to czuję że ten ból się zmienia, a boli ostro gdzieś głęboko w stawie, z tępym promieniowaniem do biodra. U mnie jak przeciążę stawy np. zbyt długim siedzeniem (dla mnie długo to już 1-1.5h), to położenie się nie przynosi natychmiastowej ulgi – ból mija bardzo bardzo powoli, najczęściej wspomagam się wtedy lekami przeciwbólowymi i przeginaniem/rozciąganiem na leżąco ugiętej w kolanie i biodrze nogi w różne strony plus “pozycja embrionalna” czyli próba jak najmocniejszego wypchnięcia odcinka lędźwiowego w tył przy skuleniu się – chociaż jedno i drugie niewiele daje, najczęściej muszę po prostu dość długo poleżeć, i to w odpowiedniej pozycji (np. właśnie ze zgiętą nogą lub przekrzywioną miednicą w taką stronę w jaką najmniej mnie boli) żeby ból zmalał (bo żeby całkowicie mijał to się raczej nie zdarza, a jeśli już to bardzo ale to bardzo rzadko).
Z różnic jakie mi przychodzą do głowy między bólem stawu KB a powodowanym przez dyski (u mnie) to przy mocnym ucisku na nerwy, przed operacjami, nie mogłem się wcale pochylić – i to nie tak że tylko wtedy kiedy bolało, tylko ogólnie – próba pochylenia natychmiast wywoływała ból. Po operacjach odcinka lędźwiowego, przy stawach krzyżowo-biodrowych pochylenie się (na chwilę) jest u mnie o wiele mniej bolesne, o ile nie mam akurat bardzo zaostrzonego bólu stawów. Z różnic jakie jeszcze mogę na szybko wymienić, to u mnie np. prawie każdy nawet lekki ruch powodował zgniatanie nerwu odcinka lędźwiowego, więc przy każdym ruchu miałem prawie natychmiastowe nasilenie bólu. Ból ze stawu KB u mnie jest jakby :”powolniejszy” – dłużej narasta, dłużej maleje, i mniej czynników go powoduje, i nie rwie tak szybko i daleko w nogę jak ból z uciskanych korzeni nerwowych . Nie mogę w 100% powiedzieć, jakich objawów nie ma jak jest tylko ból odc. lędźwiowego a nie ma bólu stawów KB, bo u mnie jedno z drugim się nałożyło, tak że mogę tylko na siłę pozastanawiać się, jak to zrobiłem powyżej, jaka część/jaki rodzaj bólu u mnie odpadł po operacji LS.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
Za tą wiadomość podziękował(a): perszing372 lutego 2015 o 09:40 #56365Dzięki – po testuję różne pozycje. U mnie nachylanie nie powoduje bólu. Ból u mnie narasta podczas siedzenia albo zbyt długiego stania. I jest taki tępy – to się pojawiło po uszkodzeniu dysków. Wtedy bolało wyżej i kłuło – przy pochylaniu do przodu. Teraz nic nie kłuje. Pomaga mi leżenie na plecach ale z poduchą pod łydkami – jak leżę na płasko to dalej boli.
Wcześniej nigdy takich bóli nie miałem. Pojawiło się to zaraz po tym jak w Sierpniu 2013 miałem ostry stan – na 100 % od dyskowy. I od tej pory trzyma.
I mam podobnie jak Ty – ból nie ustępuje po położeniu od razu. Jak przegnę z ruszaniem się to muszę wziąć piguły a jak boli umiarkowanie to mija po 1-2 h leżenia.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4213 lutego 2015 o 04:52 #56375No to tym bardziej chyba ciężko stwierdzić, czy to nie stawy KB. Chociaż mnie jak tak już porządnie boli, że ten ból ze środka promieniuje aż do skóry (zazwyczaj nie doprowadzam się do takiego stanu, ale w 2013 i 2014 roku jak się chciałem rozruszać po operacji i starałem się być jak najbardziej aktywny to to miałem prawie ciągle), to zawsze jak dotykałem bolące miejsce żeby pokazać lekarzowi gdzie boli, to mówili że pokazuję głównie staw krzyżowo biodrowy – a że to jest z tyłu, to nie widziałem które miejsce dotykam więc z pamięci nie pokazywałem tylko te miejsca gdzie mnie faktycznie ostro bolało. Nawet reumatolog u którego byłem pierwszy raz na badaniu i nie bardzo znał mój przypadek i historię dolegliwości stwierdził, że pokazuję staw krzyżowo-biodrowy. No i dodatkowo – mam ból idący po szczycie lewego talerza biodrowego, promieniuje do boku.
Za tą wiadomość podziękowali: izakor, perszing377 lutego 2015 o 16:55 #56396Witaj
ja po operacji fenestracji L5/S1 miałam takie same bóle. Lekarze nie bardzo wiedzieli co jest przyczyną, rehabilitanci wskazywali na staw krzyżowo-biodrowy. Do dłuższego siedzenia używam poduszki przeciwodleżynowej (to takie kółko z dziurą w środku), teraz- 4, 5 roku od operacji jest dużo dużo lepiej ale pamiętam, że przez pierwszy rok spać mogłam tylko na wznak, siedzenie powyżej 15 minut było torturą.
Pozdrawiam i życzę zdrowiaZa tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42128 marca 2016 o 21:40 #59132Witam. Jestem zapisana na stabilizację stawu kb. Czy to skuteczna metoda?
28 marca 2016 o 22:03 #59133Tutaj było nieco artykułów na ten temat: https://drkregoslup.pl/forum/schorzenia-kregoslupa/odcinek-ledzwiowy/artykuly-stawy-krzyzowo-biodrowe-skb-sij-4109
Było również tam video (numer 4) długiej rozmowy dr. Moore’a który zajmuje się stawami KB, opowiadał o historii leczenia itd., np. że kiedyś każdy ból krzyża zwalało się na ból stawu KB, a potem mainstream na kilkadziesiąt lat odszedł od tej koncepcji, więc lekarze, w tym autorzy książek, zupełnie pomijali ten temat, a teraz temat wraca. Jeśli znasz j. angielski to chyba warto posłuchać.
Co do doświadczeń własnych: ja nie miałem operowanego stawu KB, więc doświadczeń własnych w tym temacie nie mam, poza bólem i blokadami.
Mogłabyś napisać więcej na swój temat, tzn. dolegliwości: masz symetryczne po obu stronach? Masz je stałe czy przy ruchach? Od jak dawna? Jesteś już po jakiejś stabilizacji kręgosłupa albo masz ZZSK?
29 marca 2016 o 06:31 #59136Mi bol pojawił się po porodzie. Tylko po prawej stronie, w miejscu gdzie właśnie jest staw kb. Gdy opieram plecy np o krzesło to bol przechodzi jakby przez brzuch. Podczas chodzenia nie bOli, tylko gdy siedzę, dzwigam lub zginam się, boki najbardziej jakby w miednicy. Ból idzie od tylu, góra biodra, pachwina do boku uda. Czasami tyłem uda do kolana.miałam wszystkie badania i są oki. Blokada potwierdziła ze bol z tamtą pochodzi. Fizjoterapelci jako to mówia ze nie ma jako tako większego ruchu niż w lewym stawie.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42129 marca 2016 o 13:29 #59143Te stawy są ogólnie dość mało ruchome mimo że to największe stawy w ciele człowieka.
Przypomniałem sobie że podobno robią jeszcze coś takiego jak odnerwienie tego stawu, tzn. zabieg uszkodzenia nerwów idących do tego stawu – termolezja (ciepłem) albo kriolezja (zimnem), ale jeszcze nie spotkałem nikogo po takim zabiegu więc nie wiem jakie są efekty.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
Za tą wiadomość podziękował(a): izakor29 marca 2016 o 15:09 #59145A też masz takie bóle jak ja? Ja mam zabieg stabilizacji stawu w maju metoda zrusza nią kości tak żeby się zrosły. Ponoć prosty zabieg i daje trwały dobry efekt. Boli Cię cały czasten staw?
29 marca 2016 o 15:46 #59147U mnie ból nie idzie do uda i kolana. Staw mnie boli dość często. Dwa razy miałem blokady – pomagało, druga na krócej. Miałem dość mocno osłabione mięśnie po lewej stronie, więc rehabilitacja spowodowała że staw mnie nie boli teraz cały czas, tylko co parę dni. Ale nie jestem przekonany czy to nie jest też jakiś promieniujący ból u mnie bo jakoś tak jest że jak mnie boli kręgosłup wyżej gdzie mam niestabilność to i stawy KB dają popalić, szczególnie po lewej, chociaż o wiele mniej niż przed zeszłoroczną rehabilitacją (już np. nie muszę nogi wyciągać rękami z auta przy wysiadaniu więc jest lepiej).
29 marca 2016 o 16:06 #59148A jaka rehabilitacja pomogła? I ważne dla mnie. Czy nadal masz ten ból w “brzuchu” głęboko w miednicy? Dziękuję za odpowiedzi
29 marca 2016 o 16:25 #59149Wiesz co to nie była rehabilitacja na ból stawu KB, tylko na osłabione mięśnie miednicy i nogi po problemach z kręgosłupem – a że mi przez to osłabienie miednica opadała w jedną stronę to ból był częstszy i większy.
Co do pytania to tak, właśnie głównie ten głęboki ból w miednicy mam nadal, a w mniejszym stopniu powierzchowny. U mnie on jak się nasili ten głęboki ból to promieniuje do szczytu miednicy, jakbym w coś uderzył.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
29 marca 2016 o 19:55 #59150Ja cały czas się zastanawiam nad tym.usztywnienie. i boję się tego 🙂 nie wiem co robic i jak pozbyć się tego bólu..juz jeździłam wszędzie. . Osteopata dr Mularczyk twierdzi ze to kreg 4 l ..juz sama nie wiem…
30 marca 2016 o 08:40 #59153Każdy ma obawy przed operacją i każdy chce żeby pomogła 🙂
Natomiast nikt poza lekarzem mającym doświadczenie kliniczne w operacjach usztywnienia stawu KB lub pacjenci którzy przez to przeszli raczej nic konkretnego Ci nie doradzi – po prostu nie wiemy jak to jest, poza publikacjami.
Może odezwie się nagle ktoś kto miał taki zabieg – nie wiem.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
Za tą wiadomość podziękował(a): izakor - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.