Jak to jest z noszeniem gorsetu po operacji
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Jak to jest z noszeniem gorsetu po operacji
- Ten temat ma 11 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 11 months temu przez
malgorzata81.
-
AutorWpisy
-
5 czerwca 2019 o 15:37 #48750
Mam nadzieję, że nie dubluję tematu, ale nie znalazłam odpowiedzi. Jutro mija tydzień od operacji kręgosłupa w odcinku l5-s1, discectomia przepukliny ok. 15 mm. Szwy mam metalowe, do zdjęcia za tydzień. Leżę, chodzę tylko po domu (byłam bardzo osłabiona przed operacją, bo od miesiąca nie chodziłam), siedzenie wyłącznie na toalecie. Jem stojąc. I mam dylemat co z gorsetem. Zakładam go cały czas do wstawania. Boję się, że coś mi się źle zrośnie kiedy nie będę go miała i np.drgnę (mam przeczulicę wzdłuż całej lewej strony kręgosłupa, od zawsze).
Jak to jest, proszę o jakieś psychiczne wsparcie, kiedy mogę go zdejmować w domu, dziękuję.5 czerwca 2019 o 15:46 #64850Jedni lekarze go zapisują po operacji, inni nie. U mnie pomagał przeciwbólowo przede wszystkim, żałowałem że przed operacją żaden lekarz u którego byłem mi go nie dał, byłoby łatwiej dotrwać do operacji. Druga rzecz jaką robił to po prostu uniemożliwiał wykonanie ruchów szkodzących gojącym się plecom, przypominał czego nie można robić. Chyba jego stosowanie zależy od wskazań u danego pacjenta.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
5 czerwca 2019 o 15:53 #64852Z tego co się naczytalem na temat gorsetow – to minus jest taki że rozleniwiasz swój gorset miesniowy
w związku z tym chodzenie na okrągło w gorsecie może nie być najlepszym rozwiązaniem. Kiedyś ten gorset musisz ściągnąć do chodzenia i może być szok że mięśnie nie stabilizuja jak trzeba. Najlepiej jednak skonsultować to z fizjo bądź lekarzem.5 czerwca 2019 o 16:07 #64853W sumie to też dobry aspekt psychologiczny wobec otoczenia żeby inni pamiętali że się jest po operacji i że się goi, bo często dla ludzi widoczny zraniony palec to większy powód do uważania na kogoś niż bycie po operacji kręgosłupa, co nie jest widoczne. Mnie też ochronił kilka razy przed uderzeniami np. wózkiem sklepowym przy kasach przez ludzi którzy lubią “popychać” kolejkę. Ogólnie chyba więcej pozytywów niż negatywów.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
6 czerwca 2019 o 00:16 #64869Testowo wpisuję komentarz krótki (nie mogłam wcześniej nic dodać, wywalało błąd).
6 czerwca 2019 o 00:25 #64870Super, udało się dodać test.
Przeczytałam podane wątki o gorsecie, dziękuję. Widzę, że nikt tutaj nie miał takich dylematów w związku z czasem pooperacyjnym, czyli stawianie na nogi po operacji w Waszym przypadku nie odbywało się z gorsetem? U mnie to był wymóg podobno (pielęgniarki powiedziały, że bez niego lekarz nie spionizuje). Ale przy wypisie sam lekarz zapewnił, że to nieprawda. Czy to może chodzić o operowany odcinek? L5-S1 może ma wymóg?6 czerwca 2019 o 07:02 #64871Małgosiu, lepiej dmuchać na zimne, gorset Ci NIE ZASZKODZI. Oczywiście, odciąża mięśnie i powoduje ich osłabienie, ale chodzenie trzech tygodni w gorsecie Ci nie załatwi mięśni na cacy. Ja bym nosił, zdejmował tylko do leżenia i tak przez dwa tygodnie po op. w trzecim sukcesywnie zdejmował ale tylko do pionowego wyprostowanego chodu i stania, na kibelek jeszcze zakładał. Uwierz, nie zaszkodzi przez tak krótki czas, a może uratować efekty operacji. A potem doraźnie, np. jak przez 12 lat czułem się oki to na dłuższe prowadzenie auta ubierałem.
Pytanie, gdzie kupić dobry gorset, szykując się do ALIFa już patrzyłem na alle, ale nawet najdroższy nie wiem czy nie jest tylko amatorski i nie powinienem kupić jakiegoś w sklepie pro 😉 Polecicie coś?
Za tą wiadomość podziękował(a): malgorzata816 czerwca 2019 o 07:40 #64873Pamiętam że o tym tu wiele rozmawialiśmy kilka lat temu ale nie mogę znaleźć 🙁 Ogólnie – była kwota refundacji na pasy coś 600zł, i tyle właśnie kosztowały, z czego pacjent płacił coś 120zł jak miał od lekarza zlecenie na zaopatrzenie ortopedyczne. Jak teraz jest – nie wiem. Pisaliśmy wtedy że w Polsce taka cena bo taka refundacja, natomiast takie same czy podobne pełnopłatne np. ktoś chyba z Anglii pisał że są o wiele tańsze. U nas tańsze są tylko takie jak piszesz amatorskie.
6 czerwca 2019 o 07:44 #64874Ja mam zupełnie amatorski, zasada działania jest taka sama jak w pasie motocyklowym, tylko, że jest sztywniejszy. Mam niski pas, lędźwiowy, nie taki wysoki gorset aż do piersi.
Kosztował 120 zł6 czerwca 2019 o 10:06 #64877hejka Ja jestem po dwóch operacjach kręgosłupa lędzwiowego i po obu operacjach nosiłam pas zgodnie z zaleceniami lekarza , pas nosiłam przez 8 tygodni ( do dnia kontroli) ,i jedynie gdy leżałam mogłam go zdjąć .
Za tą wiadomość podziękował(a): malgorzata817 czerwca 2019 o 23:22 #64911Najlepszy gorset jest robiony na miarę
8 czerwca 2019 o 01:27 #64915Postanowiłam jednak podchodzić nadal w gorsecie, bo cały czas czuję się niepewnie. Przed operacją miesiąc leżałam, więc i tak jestem słaba. Boję się, że jak niechcący się “gibnę”, to wszystko pójdzie na marne.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.