Jak z bólu korzeniowego zrobić ból przewlekły?
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Diagnostyka obrazowa › Jak z bólu korzeniowego zrobić ból przewlekły?
- Ten temat ma 11 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 years, 3 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
29 listopada 2011 o 03:35 #47452
Czyli – jak zmienić przychodnię z neurochirurgicznej na psychologiczą, nie zmieniając rodzaju swojego schorzenia:
Krótki przepis:
– odczekać x miesięcy
– w tym czasie korzystać z fizykoterapiiEfekt: ból nie minie, a ponieważ trwa, to przestaje być bólem korzeniowym, a zaczyna być przewlekłym. Teraz jeszcze tylko psycholog tłumaczy że ból nie jest bólem, i jeśli tylko pacjent uwierzy, to jest zdrowy.
29 listopada 2011 o 16:20 #50210dobre ,uśmiałem się i zamiast oddziału neurochirurgicznego to na oddziałz zamknięty psychiatryka trzeba bedzie iść hahaha
29 listopada 2011 o 16:25 #50211Normalny psychiatra chyba zwariuje jak się dowie że ma urazy kręgosłupa leczyć. Ale w sumie jeśli to jest najtańsze i najprostsze leczenie to kto wie. Kiedyś podobno był na wszystko ocet na półkach..
29 listopada 2011 o 18:14 #50212Tak ból jest w naszej psychice to coś nienaturalnego…. Skoro można tak: http://www.neurolingwistyka.com/chodzenie-po-ogniu/
to pewnie można obejść i ból kręgosłupa – tylko pytanie co dalej jak straci się czucie w nogach.. ;)))
29 listopada 2011 o 20:50 #50217ciekawe ilu z nich bąbelki na stopach leczyli , może i na chwile bólu nie było ….. hihih
29 listopada 2011 o 21:38 #50219ból korzeniowy może być ostry lub przewlekły, przewlekły jeśli trwa > 3 miesiące, jedno nie wyklucza drugiego
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4211 grudnia 2011 o 18:21 #50245dziękuję że Pan to napisał, tzn. konkretnie drugie zdanie. no bo może być też ostry i przewlekły :unsure:
1 grudnia 2011 o 20:33 #50251a może tępy hihih;)
3 grudnia 2011 o 22:11 #50263– Ilu potrzeba neurologów, neurochirurgów, ortopedów i rehabilitantów żeby wyleczyć kręgosłup ?
– Żadnego, bo to jest problem psychologiczny.18 grudnia 2011 o 10:17 #50531Ból powstaje jak dzieje się coś nie dobrego w naszym organizmie np stan zapalny i jest sygnałem,aby rozpocząć leczenie. Ból jest reakcją organizmu i jak ktoś mi mówi że tak powinno być to się zastanawiam czy traktuje mnie poważnie czy jako upierdliwego “klienta” nie pacjenta
odnośnie depresji to się pojawia przy przewlekłym bólu a nie odwrotnie , wpierw trzeba leczyć przyczynę bólu a pozniej psychikę.Część lekarzy tj. 33% nie wie jak zmniejszyć ból, a 20% bagatelizuje dolegliwości bólowe pacjenta. W Polsce przewlekłe dolegliwości bólowe nie są właściwie diagnozowane i leczone a koszta leków przeciwbólowych jest znaczny!
TRZEBA LECZYĆ PRZYCZYNĘ BÓLU A NIE SKUTEK CZYLI SAME DOLEGLIWOŚCI BÓLOWE
łatwo leczy się sam ból wystarczy pare tab Ketonalu forte a co z żołądkiem też ma wpływ na mózg i myślenie
http://www.efic.org18 grudnia 2011 o 18:19 #50532Ja mam wrażenie, że z leczeniem uszkodzeń kręgosłupa często jest tak, że jesteśmy na tyle sprawni i na tyle bez bólu, na ile nam lekarze pozwolą.
I dorobionych jest do tego dużo filozofii i wplątywana psychologia.
A jeszcze niektórzy powiedzą że się pracować nie chce i wymyśla z kręgosłupem żeby dostać 500zł jałmużny.. jak człowieka wszędzie pełno było, po 12h-16h w pracy, bynajmniej nie spania :S5 października 2016 o 19:56 #60247quote Użytkownik” post=1601:Ja mam wrażenie, że z leczeniem uszkodzeń kręgosłupa często jest tak, że jesteśmy na tyle sprawni i na tyle bez bólu, na ile nam lekarze pozwolą.
I dorobionych jest do tego dużo filozofii i wplątywana psychologia.
A jeszcze niektórzy powiedzą że się pracować nie chce i wymyśla z kręgosłupem żeby dostać 500zł jałmużny.. jak człowieka wszędzie pełno było, po 12h-16h w pracy, bynajmniej nie spania :SPo ponad 4 latach i kilku operacjach niestety stwierdzam że to wrażenie to prawda.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.