Jak znaleźć odpowiedniego fizjoterapeutę?
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Rehabilitacja / fizjoterapia po operacji › Jak znaleźć odpowiedniego fizjoterapeutę?
- Ten temat ma 19 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 9 months temu przez
owca.
-
AutorWpisy
-
22 kwietnia 2021 o 19:15 #49132
Hejj!
Niedlugo prawdopodobnie zaczynam pooperacyjna fizjoterapie. Mam niestety zle doswiadczenia z pewna fizjoterapeutka sprzed operacji i dlatego teraz mam obawy, ze znowu zle trafie. Wstepnie umowilam sie z jakas inna osoba (tym razem panem), ale pojecia nie mam czy jest on odpowiedni i kompetentny (kryterium wyboru bylo takie, ze ma on swoj gabinet blisko mojej pracy, co byloby bardzo praktyczne). Bede jeszcze pytac o to dokladniej mojego lekarza. Ale wiem tez, ze wielu z Was ma ogromna wiedze i doswiadczenie z pewnie wszystkimi mozliwymi terapiami, rehabilitacjami itd.
Na co zwracalibyscie uwage przy wyborze fizjoterapeuty? Jakie pytania byscie jemu lub jej zadali, zeby Was ta osoba przekonala? Na co zwrocic uwage?
Z gory dzieki za wszelkie pomysly!
Pozdrowienia22 kwietnia 2021 o 19:57 #68738Ja mam same złe doświadczenia, ale na Twoim miejscu szukałabym kogoś z delikatnymi metodami pracy, raczej w typie osteopaty niż jakiegoś typowego manualnego “nastawiacza”.
Koniecznie z doświadczeniem z kręgosłupach pooperacyjnych.
A czy rehabilitacja jest Ci koniecznie potrzebna, masz jakieś niedowłady przez ucisk nerwów? Bo wiesz, ja to myślę, że lepsze bywa czasem wrogiem dobrego, szczególnie jak nie mamy pewności co do rehabilitanta.23 kwietnia 2021 o 10:09 #68739dzieki za wskazowki! No juz tez myslalam o tym – zapytalam go czy ma w tym doswiadczenie i twierdzi, ze tak. Brzmial raczej przez telefon lagodnie, w sensie zapytal czy mocno mnie to wszystko jeszcze boli i ze 6 tygodni po operacji to trzeba wszystko powoli i na spokojnie. Ogolem pierwsze wrazenie bylo ok ale i tak jakos po prostu troche niepewna jestem.
Kurcze “nastawiacze” to chyba po operacji juz daja spokoj nie? 😆
Niedowladow nie mam, pobolewaja mnie jeszcze nogi i stopy, dodatkowo prawa noga jest chyba slabsza – przy schodzeniu z jakichs gorek mnie boli. Mam nadzieje, ze mozna to cwiczeniami poprawic. Ale generalnie to nie byl moj pomysl, czy jakies specjalne zyczenie, tylko moj lekarz od poczatku mowil, ze fizjoterapia po operacji nalezy po prostu do calego procesu leczenia. Jestem tez zmotywowana do tego i chce cwiczyc, a pozniej sie regularnie wiecej ruszac. Mam nadzieje, ze to nastawienie i motywacja nie minie po paru miesiacach…
To przykre, ze masz same zle doswiadczenia. Moja byla fizjoterapeutka tez mnie bardzo wkurzyla, ale mam nadzieje, ze jednak nie wszyscy tacy sa i mozna kogos kompetentnego znalezc…23 kwietnia 2021 o 16:17 #68741Ja w ogóle nie polecam jakichkolwiek manualnych nastawiaczy, łamaczy stawów czy kości. Kiedyś taki znachor o mało nie zrobił mi krzywdy. Po operacji ja tego sobie nie wyobrażam. Idziesz do takiego i jakakolwiek odpowiedz na pytanie jak się czujesz wiesz, że zaraz będzie nastawianie. To po kiego licha się pyta, jak będzie stosował taką samą technikę trzaskania.
23 kwietnia 2021 o 17:47 #68743Ja miałem rehabilitację szpitalną w szpitalu gdzie miałem operację, jak dla mnie mistrzostwo świata bo rehabilitanci na bieżąco wszystkie wątpliwości konsultowali z lekarzami.
Po operacji przysługiwała kiedyś jakaś szybka rehabilitacja na NFZ do 3 miesięcy od operacji a nie na normalną kolejkę, warto może poszukać ośrodka który wyraźnie na stronie pisze że się specjalizuje w rehabilitacji pooperacyjnej kręgosłupów i tam jechać, moim zdaniem to najbezpieczniejsze. Strzelam z wyszukiwarki – http://www.cmkarpacz.pl/nasze-placowki/szpital/oddzial-rehabilitacji-ogolnoustrojowej-doroslych . Wyraźnie piszą że mają rehabilitację po operacjach kręgosłupa. Takich ośrodków jest więcej w Polsce, gdzie wiedzą co robić żeby nie zaszkodzić, i nie ma się tych samych ćwiczeń co np. ktoś kto przyjechał schudnąć jak to bywa w sanatoriach ogólnych.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): anton23 kwietnia 2021 o 18:15 #68745Anton: ja nie bylam nigdy u nikogo takiego i tez sie nie wybieram, ale szczerze mowiac mam problemy nawet z tym nazewnictwem i rozroznianiem roznych rodzajow terapii. Ale piszac “nastawiacz” macie na mysli fizjoterapeute czy kogo? 🙂 chiropraktyka? W kazdym razie dzieki za ostrzezenie – jakby co, to bede od razu uciekac 😆
uzytkownik421: dzieki za pomysl ale Ty piszesz o stacjonarnej rehabilitacji. O takich formach tez slyszalam, nawet pani, ktora byla w szpitalu w pokoju obok, mowila mi, ze po szpitalu idzie wlasnie na cos takiego. Tyle, ze ona miala problemy z poruszaniem sie. Ja nie uwazam, ze cos takiego jest mi potrzebne. Chodzi mi o ambulatoryjna fizjoterapie.
PS. Usmialam sie, ze ludzie po operacji kregoslupa maja cwiczyc to samo, co turnusy odchudzajace 😆 :woohoo:23 kwietnia 2021 o 18:47 #68746@owca – ale to nie jest żart, mnie kiedyś ZUS wysłał miesiąc po operacji na obowiązkową rehabilitację do bardzo dużego ośrodka z powodu tego że długo byłem na L4 (każdego po którymś tam miesiącu wysyłali), z niedowładem nóg, jak na zajęcia na basen poszedłem to z podziwu nie mogłem wyjść jakie wygibasy i w jakim tempie rehabilitant kazał robić – ani trochę nie dawałem rady to zacząłem ludzi z grupy pytać z czym przyjechali, to jeden na odchudzanie, drugi po amputacji palca, trzeci z astmą, połowa recydywiści którzy jeżdżą co roku na wszelki wypadek, itd. i wszyscy te same ćwiczenia. Potem się dowiedziałem że ten ośrodek w ogóle nie obsługuje pacjentów wczesno-pooperacyjnych i że to ZUS wymyślił że mnie tam pośle a nie powinno mnie tam być w ogóle. A rehabilitanci szkoleni we wszystkim czyli w niczym nie wyspecjalizowani.
Anyway – taka ambulatoryjna w takich ośrodkach z tego co słyszałem też bywa, jak ktoś ma taki blisko, tak słyszałem od pacjentów.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): owca23 kwietnia 2021 o 18:54 #68747obsmiac sie mozna po pachy 🙂 😆 Mam nadzieje, ze krzywdy sobie wtedy na tych cwiczeniach nie zrobiles…
No nic ide we wtorek do mojego lekarza to tez go popytam co i jak. Do niego mam pelne zaufanie.23 kwietnia 2021 o 18:57 #68748Byłem u fizykoterapęty-chiropraktyka. Kiedyś nie miałem pojecia co to jest chiropraktyk. Chciałem mieć normalną fizykoterapie a nie cudowanie. Dla mnie to jest znachorstwo a nie leczenie, ale każdy ma swoje zdanie na ten temat.
Co do sanatoriów to jest jakaś kpina. Kiedyś moi ex teście pojechali razem. Normalne wczasy. Ten na astmę a żmija na jakieś bóle z ręki.
Rano jakieś tam ćwiczenia a wieczorami to normalne potańcówki są organizowane. Przecież to jest zwyczajne marnowanie pieniędzy podatników.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42123 kwietnia 2021 o 19:03 #68749@Anton – no ale właśnie z rozmów z pacjentami dowiedziałem się że są też takie które się specjalizują w danym schorzeniu i kręgosłupowcy mi mówili że trafiali na takie gdzie bardzo dobrze się np. na wczesnopooperacyjnych znają, tylko lepiej się upewnić i podowiadywać zanim się gdzieś pojedzie bo to jednak nie jest tak że każde się tym samym zajmuje, ludzie szukają gdzie się specjalizują w danym schorzeniu jak są naprawdę chorzy a nie jadą tańczyć. Z drugiej strony jak ktoś nawet za bardzo nie wie co mu jest z plecami i tak tylko się jedzie poruszać bo mu to dobrze robi to w ośrodku specjalistycznym się przeważnie bardzo źle czuje psychicznie.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
23 kwietnia 2021 o 19:04 #68750Ja “nastawiaczem” określam rehabilitantów, którzy głównie zajmują sie manipulacją na stawach, jak dla mnie te wszystkie techniki manipulacji na długiej dźwigni powinny byc zakazane.
Przez taką “specjalistkę” mój stan się bardzo pogorszył, a była to osoba z dyplomami, nie jakiś znachor, który w stodole przyjmuje.
Też byłam na rehabilitacjach NFZ, wszyscy, jakie by problemy nie mieli, jednakowe ćwiczenia. Bezsens.
Anton, jak możesz 🙂 🙂23 kwietnia 2021 o 19:11 #68751Anton: no ale wlasnie fizjoterapeuta i chiropraktyk to dwie rozne kwestie nie? czyli jak sie umowilam do fizjoterapeuty to “nastawianie” chyba mi nie grozi? tak to przynajmniej rozumiem…jak sie myle to mnie usmiadomcie 🙂
W sumie nawet bym pojechala potanczyc, ale aktualnie raczej z moim kregoslupem nie moge :side:23 kwietnia 2021 o 19:17 #68753Nie wiadomo jakie ma ta osoba metody pracy, zawsze możesz powiedzieć, że na tego typu pracę się nie zgadzasz. Może ten ktoś ma np. stronę internetową, na której możesz poczytać jakimi metodami pracuje. Myślę, że tam gdzie mieszkasz nie ma takiej wolnej amerykanki w rehabilitacji jak w Polsce. Czytałam, że w niektórych krajach podpisuję się umowę z rehabilitantem, gdzie precyzuje się cele terapii i określa jaka terapia będzie.
23 kwietnia 2021 o 19:28 #68755Dla mnie każdy kto stosuje nastawianie to znachor. A te cuda na dużej dzwigni jak wspomniała Hania powinny rzeczywiście być zakazane. Ja mówie odrazu nie dziękuje. Przejdzmy do czegoś innego.
Dzisiaj prawie każdy fizykoterapeuta ( mam nadzieje, że tak się pisze) jest po kursach z nastawiania. Stał się to złoty środek na bóle kręgosłupa i nie tylko.
@Hanka i tak napisałem zdrobniale B) 🙂23 kwietnia 2021 o 19:35 #68756Dla ciekawych tematów rehabilitacyjnych – obejrzyjcie sobie kanał Patryka Sobotki na YouTubie. Pokazuje też tam niektóre przypadki pacjentów i zaskakujące nieraz rozwiązania problemów bólowych. Rozmawia tez z rehabilitantami pracującymi różnymi metodami.
26 kwietnia 2021 o 17:25 #68813no zajrzalam na ten kanal – spoko fizjoterapeuta sie wydaje. Jest nawet filmik dokladnie pod tytulem jak znalezc odpowiedniego fizjo. Co prawda, co do poszukiwan niczego nowego sie nie dowiedzialam, ale ciekawe byly informacje, ze wedlug niego po kazdej wizycie powinno sie czuc chociaz jakos minimalnie lepiej czy cos pozytywniej. A jesli nie wiemy co i po co jest robione i wychodzimy np. posiniaczeni i nie wiemy czemu, to zdecydowanie zly znak. To mnie utwierdzilo w tym, ze dobrze zrobilam rezygnujac z wspolpracy z moja poprzednia fizjoterapeutka.
27 kwietnia 2021 o 15:33 #68821W którymś filmie powiedział, że udaje mu się pomóc 70 procentom pacjentów, a na pytanie,o pozostałe trzydzieści powiedział, że według niego oni nie chcą wyzdrowieć. Czyli zaprezentował tu postawę typową dla wielu rehabilitantów, jak idzie dobrze to moja zasługa, a jak nie idzie, to wina pacjenta (coś źle robi, albo źle myśli, ma złe nastawienie itp.). Na pewno gość ma dużą wiedzę, ale nie poszłabym do kogoś kto tak myśli. Czasem przydało by się trochę pokory i przyznanie, że czegoś nie wiem i nie potrafię pomóc, nie umiem rozgryźć problemu danej osoby, tego wielu w tym zawodzie brakuje.
Za tą wiadomość podziękował(a): owca27 kwietnia 2021 o 16:58 #68822no zgadzam sie z Toba Hanka jak najbardziej i skoro tak powiedzial to u mnie tez ma minusa. Mnie tez taka postawa bardzo wpienia i to m.in. rowniez byl temat u mojej bylej fizjoterapeutki. Ona takze byla zdania, ze swoimi psudocwiczeniami wszystko jest w stanie “uleczyc”. Okazalo sie, ze o ALIF nie ma pojecia, ale na ten temat tez chciala sie wymadrzac.
27 kwietnia 2021 o 17:10 #68823Mam nadzieję, że napiszesz jak będzie wyglądała Twoja rehabilitacja po ALIF, chyba na forum nikt jeszcze tego nie opisywał. Osoby po AliF raczej szybko zniknęły z forum.
27 kwietnia 2021 o 19:35 #68825Ja jak narazie chetnie pisze, bo mi to dobrze robi na psychike i jest to tez nowe doswiadczenie.
To, ze te osoby poznikaly z forum, to chyba dobry znak nie? 🙂 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.