Jak żyć z kręgosłupem Glowa juz wysiada
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Jak żyć z kręgosłupem Glowa juz wysiada
- Ten temat ma 18 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 months, 3 weeks temu przez
TomalS.
-
AutorWpisy
-
9 lipca 2023 o 05:49 #71614
Witam mam na imię Tomek
Mam 49lat
Problemy moje zaczęły się w 2018 roku od ogromnej rwy kulszowej do prawej nogi
Trzymało mnie ostry bul z godzinę
Potem powoli zaczęło puszczać
znaczy przez tydzień nie mogłem zrobić pełnego kroku jakieś lekki bule itp
W życiu nie myślałem że to kręgosłup ale jak zacząłem poznawać problem zdałem sobie sprawę że choruje od 20 roku zycia
Jak sobie przypomnę to zawsze miałem problemy z korzonkami jak tylko mi powiało plecy zawsze mnie zginało
Dzień dwa maści rozgrzewające i przechodziło myślałem że to mój urok
Sport tenis kort asfalt i kręgosłup dostawał w kość nawet nie wiedziałem o tym kto w latach 90 o tym myślał
Zawsze byłem głupi jak miałem coś przenieść wolałem wziąć więcej a krócej nieść teraz wiem że to błąd ale kto o tym myśli w wieku 20-30 lat
Ale do sedna
Po rwie w 2018 roku rezonans i załamka małe dzieci jak to juz nigdy bez sportu itp
wtedy poznałem wasze forum i dzięki bogu choć ja za dużo myślę jestem raczej słaby psychicznie
9 lipca 2023 o 05:53 #716159 lipca 2023 o 05:57 #716179 lipca 2023 o 05:58 #716199 lipca 2023 o 06:22 #716209 lipca 2023 o 06:22 #716229 lipca 2023 o 06:46 #71624Oczywiście do neuro przepisał jakieś leki Dicloduo itp
Dwóch neurochirurgów jak sama nazwa operacja i po problemie
Z problemów bez bólu kręgosłupa lekkie osłabienie prawej nogi w porównaniu z lewą
powiedzmy 10% Słabsza
Uczucie podwiniętej skarpetki w prawej stopie i małe osłabienie czucia skórnego po zewnętrznej prawej kostki
Mam kolegę sportowca kazał mi jechać do fizjoklinika do Arka Sosnowskiego że to ostatnia nadziej Białych itd
Po wizycie o dziwo nieoperować zawsze zdarzysz itd
Jestem z Białegostoku i jeździłem do niego przez dwa lata raz w tygodniu miałem w pracy taką możliwość zawsze coś było w warszawie do załatwienia choc to 200km
potem pandemia itd przestałem jeździć mój stan sie nie pogarszał ale nie był idealny
Czasem mniej czucia czasem więcej ale jak to każdy mówił da się zyć to nie ruszać
I tak minęło pięć lat szczęścia i radości że juz bedzie tak zawsze
Oczywiście miałem schudnąć itp cwiczyc
Czasem ćwiczyłem a to przy 180cm – 112 kg a to 100 itp
Jak to mówię miało być jak nigdy a było jak zawsze
Jedno dużo zacząłem chodzić po pracy cały dzień prawie zawsze 10000 kroków
Dwa lata temu wiozłem rakietę do tenisa i o dziwo nic nie bolało a żecz bym o wiele lepiej sie czułem
i to pewnie błąd nr1
Zacząłem tam sobie pykać raz na tydzień raz na dwa wciągnąłem sie
Po dwóch latach pomyślałem ze sie zapisze do ligi tenisa
I tak zrobiłem
Jak sie przygotować zacząłem odbijak dwa razy w tygodniu plus basen dwa razy i coś pobiegać na bieżni i to pewnie błą nr 2
Za dużo wysiłku za mało odpoczynku itd
po jakims odbijaniu po powrocie do domu złapał mnie ogromny skurcz mięsnia dwugłowego uda prawa noga po minucie przeszło i po złapaniu za mięsień
Ale ciągle ten mięsień bołał odpoczynek ale tu liga trzeba coś działać do kolegi na siłownie ma kumpla rechabilitanta
Diagnoza od siedzenia w pracy osłabione posladki i wszystko biera na siebie mięśnie łud
Ćwiczyć posladki
Razciagać dwugłowy wiec rozciągam robię skłon z wyprostowaną nogą do przodu i pochylam plecy
Błąd nr 3
Ćwiczenie na pośladki robię plus znalazłem coś na necie przysiad belgijski i robie
A tu zong posladki napięte piecze z góry posladka itd
Błąd nr 4
Oczywiście zaprzestaje tenisa itp
naczytałem sie na internecie za napięte pośladki pewnie mięsień gruszkowaty drażni nerw kulszowy bo mam prady w obu nogach do stopy od posladka jak był bym podłączony do prądu a z zawodu elektryk choć nie wykonuje zawodu
byłem trzy razy na rehabilitacji dzień lepiej ale ogulnie to słabiej prad w nogach pulsowanie
Robie rezonans po 5 latach niestety czekam na opis ale wrzucę zdjęcia
Attachments:
You must be logged in to view attached files.9 lipca 2023 o 06:47 #716269 lipca 2023 o 06:48 #716289 lipca 2023 o 06:48 #716309 lipca 2023 o 06:49 #71632Głowa wysiada zyć sie nie chce od tych prądów
I co robić dalej
9 lipca 2023 o 07:04 #71633Od trzech dni biorę leki przeciw zapalne bo się boję że się wszystko rozwali i stracę czucie w nodzie najgorzej że nie wiem skąd te prądy leżę sobie a tu strzał do lewego palca a to do prawego w to zepiecze udo lewj a to prawej a to łydka a to posladek a to zapiecze w plecach oszaleć idzie
A to rozciągać plecy a to nie rozciągać w domu nic nie robię wszystko się wali żona wkorwiona a ja tylko myślę i tym kręgosłupie tyle zmian co poziom to gorzej
Więc pomyślałem że czas może was podpytać od lat obserwuje forum większość tutaj to ma wiedzę pewnie większą jak nie jeden lekarz a napewno chcecie komuś pomoc a nie tylko zarobić na czyimś nieszczęściu ale lekarz też człowiek i z czegoś musi żyć
9 lipca 2023 o 11:53 #71635Znam uczucie prądów – może pomóc lek pregabalina lub gabapentyna.
Co do pytania głównego “jak żyć?”, nie pomogę, bo sama się zmagam z podobnymi problemami niestety:-(9 lipca 2023 o 12:12 #71636<p style=”text-align: left;”>5 lat wcześniej mam sąsiada psychiatrę i przepisami mi jakiś lek na uspokojenie fakt że się strasznie nakręcam tylko jak coś zapiecze juz strasznie piecze i w drugą nogę idzie itd mój fizioterapelta też mówił że jestem nadpobudliwy ale jak nie być z tą chorobą gdy nie wiadomo co robić</p>
9 lipca 2023 o 12:16 #71637Raczej nie nadaje się do życia z bulem sama swiadomosc że zaboli już mnie boli
9 lipca 2023 o 12:45 #71638Pregabalina to jest lek przeciwpadaczkowy, stosowany też w leczeniu bólu neuropatycznego, czyli tego pieczenia, prądów itp. To nie jest lek na uspokojenie, tylko hamuje przewodzenie nieprawidłowych impulsów w układzie nerwowym.
Temat życia z bólem jest cięzki, czasem leki przeciwdepresyjne też mogą pomóc w bólu neuropatycznym. Idż do poradni leczenia bólu, tam powinni być fachowcy.9 lipca 2023 o 13:09 #71639Dzięki myślałem że nikt nie odpisze w środę mam do neurologa niech zobaczy dwie płytki i porówna najgorsza jest świadomość że myślałem że jakoś będzie pogodziłem się z drobnymi ograniczeniami pozostalymi po rwie 5 lat temu i znowu muszę z nimi walczyć i nie bardzo wiem jak
9 lipca 2023 o 13:10 #71640Może jest ktoś mądry I ocenił by te dwa rezonanse bo ja nie rozumiem ich a bardzo chciał bym wiedzieć czemu jest o tyle gorzej
9 lipca 2023 o 13:24 #71641Niestety płacąc prywatnie 500zl za rezonans otrzymujemy płytkę a opis za dwa tygodnie
Choć lekarz czy dobry fizjoterapelta nie patrzy na opis ale ja chciał bym wiedzieć
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.