Jakie dokumenty do wniosku o stopień niepełnosprawności?
Strona główna › Fora › Pozostałe tematy › Praca, Ubezpieczenia, Odszkodowania, itd. › Jakie dokumenty do wniosku o stopień niepełnosprawności?
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 6 months temu przez
waga.
-
AutorWpisy
-
20 lutego 2021 o 09:11 #49096
Ponieważ moje sprawy kręgosłupowe nadal mają sie kiepsko, postanowiłam złożyć wniosek j/w.
Podpowiedzcie jakie papiery składaliście jeśli chodzi o chory kregosłup? Wszystko co macie, dokumentacje z wizyt, rehabilitacji, wypisy z operacji, opisy rezonansów?
Czy tylko jakiś jeden konkretny opis waszego stanu od jakiegoś neurochirurga (neurologa)?
Ponieważ jak większość osób nie leczyłam się u jednego lekarza i rehabilitanta, tylko odbywałam “wędrówkę ludów” to nie wiem za bardzo jak to ugryźć.
Wszystkie rady w temacie grupy mile widziane:)4 marca 2021 o 01:04 #68365Jeśli to pierwszy raz to mogą chcieć jakąś długą historię, jeśli kolejny (bo te zaświadczenia potrafią przyznać na 6m-cy nawet jak ktoś nie rokuje) to zazwyczaj chcą tylko zaświadczenie od lekarza coś nie starsze niż 30 dni, w którym są wpisane operacje/leczenie, aktualny stan i chyba rokowania. To na stronie lokalnego MOPS czy GOPS (w zależności gdzie się mieszka i kto wydaje) są do pobrania wzory – nie wiem czy wszędzie ale u nas są bo pozamykane mają przez covid biura i papiery się składa do jakiejś skrzynki podobno. Na ich stronie WWW powinno pisać czego wymagają.
Jeśli masz dokumenty o leczeniu u wielu lekarzy to na ich podstawie np. lekarz POZ czy dowolny z lekarzy u których się leczyłaś może wypisać, wpisując tam w rubryki leczenie jakie było. Nie wiem czy komisje teraz jakoś w ogóle pracują czy zaocznie dają, najlepiej zadzwonić i zapytać a dokumentów do wypełnienia przez lekarza poszukać na lokalnej stronie ośrodka który wydaje te zaświadczenia.
Nie wiem jak gdzie indziej, u nas zauważyłem że dawali chyba zawsze o grupę niżej niż powinni a jak się komuś nie podobało to się mógł odwoływać do nadrzędnego orzecznika i jechać coś 120km na komisję jak był w stanie w ogóle.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): hanka4 marca 2021 o 05:50 #68366Organizacyjnie wiem jak to wygląda bo w marcu składałam papiery o grupę dla kogoś z rodziny, ale tam było prosto, bo lekarz hematolog całą historię choroby na wypisie ze szpitala ujął i w zasadzie sytuacja była jasna.. Komisje się faktycznie odbywają bez udziału osoby chorej.
A ja się leczyłam w paru miejscach i nie wiem jak to do kupy teraz poskładać, teraz tez jestem tak kiepsko mobilna, że latanie po przychodniach i zbieranie dokumentów będzie ciężkie do zrobienia. Ale cóż, jak to w naszym kraju – radź sobie sam, albo giń.4 marca 2021 o 15:58 #68367Jak przychodnie i orzecznicy się pozamykali przed koronawirusem to może teraz uda Ci się przez telefon/internet załatwić więcej? Nie wiem czemu skoro ten wydział przyjmujący dokumenty jest zamknięty w obawie przed koronawirusem i dokumenty się wysyła pocztą lub do skrzynki to ktoś miałby się nie bać o swoje życie i biegać po przychodniach w dodatku w różnych miastach i zbierać te dokumenty.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
4 marca 2021 o 20:33 #68373Właśnie dzisiaj składałam. Druki do pobrania przez internet – w Starostwie Powiatowym – powiatowy zespół do orzekania stopnia niepełnosprawności. Te druki to wniosek i zaświadczenie od lekarza – może wypełnić lekarz rodzinny. Do tego dołączyć głównie karty informacyjne z leczenia operacyjnego, ew. inne z leczenia szpitalnego, chyba co kto ma i uzna za ważne. Trzeba zadzwonić i zapytać jaka forma składania. U nas osobiście, po wejściu do budynku, przy zabezpieczonym biurku, pracownik odbiera, sprawdza poprawność i potwierdza zgodność z oryginałem. Na komisji obecność nie jest wymagana. Do miesiąca pocztą przyślą decyzję. U lekarza rodzinnego też na telefon, wiedzą jakie druki, tylko ktoś musi odebrać. Ja byłam tylko w tym urzędzie, może 5 minut, aby przekazać i to wszystko.
Za tą wiadomość podziękował(a): hanka4 marca 2021 o 20:56 #68374Dzięki, ale mi nie chodzi o stronę organizacyjna, tylko bardziej jak udokumentować samą chorobę.
U mnie można chyba nawet przez e-skrzynkę wszystko złożyć, bez wizyty w urzędzie.
Składałaś tylko ze względu na kręgosłup, czy jakiś dodatkowe problemy?4 marca 2021 o 21:32 #68375Kręgosłup, w okresie jak wychodziłem z domu tylko do lekarza po zakupy albo do urzędu bo się ledwo ruszałem, głównie ze względu na kartę parkingową bo miałem spory problem dojść z auta np. do sklepu czy urzędu z dalszego wolnego miejsca na parkingu, ale przy którymś kolejnym stawaniu nawet karty nie dali mimo że miałem problem dalej z poruszaniem się i nawet parkowaniem na zwykłych wolnych miejscach bo są węższe – a jak mi się szyja nie ruszała to raz że wjechać było ciężko dwa że wyjść z auta ze sztywnymi plecami na wąskim miejscu było bardzo ciężko a ludzie nie zachowują odstępów, nieraz jak zaparkowałem nawet daleko byle na pustym miejscu żeby mieć miejsce na otwarcie drzwi to po powrocie okazywało się że ktoś zaparkował tuż obok i miałem gimnastykę + syczenie z bólu i skurcze mięśni przy wsiadaniu. Barbarzyństwo, nie wiem czy im na komisji to satysfakcję daje jak odmówią czy nie wiedzą co robią.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
5 marca 2021 o 22:55 #68383U mnie tylko kręgosłup, 4 operacje. Myślę, że karty informacyjne z zabiegów, pobytów w szpitalu, wyniki badań. Jakieś zaświadczenia to chyba nie wchodzą, bo potrzebują jedno na określonym formularzu, które wypełnia jakiś lekarz, chyba może to być specjalista prowadzący główne schorzenie, który też napisze o innych współistniejących chorobach, albo ostatecznie lekarz rodzinny.
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, hanka - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.