Jakie implanty i czy operacja na pewno jest potrzebna.
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Jakie implanty i czy operacja na pewno jest potrzebna.
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 days, 10 hours temu przez
NS.
-
AutorWpisy
-
17 stycznia 2023 o 10:20 #71236
Cześć!
Chciałbym zadać pytanie odnośnie najlepszych możliwych opcji, jeśli chodzi o operacje kręgosłupa szyjnego i wstawienie implantów.
Po krótce opiszę sytuację.
Otóż od dziecka mam niezidentyfikowane bóle głowy, a od 10 może lat miałem coś, co zawsze nazywano rwą barkową. Ból pomiędzy łopatkami a kręgosłupem, kłujący. Zawsze był po prawej stronie. Jednak zazwyczaj albo mijał sam, albo po kilku fizjoterapiach. Dwa lata temu miałem też stwierdzoną neuralgię nerwów potylicznych, ale nie wiem czy nie błędnie, bo nie miałem żadnych badań obrazowych, ale objawiało się silnym pulsującym bólem głowy w części potylicznej, gorącą skórą, a potem przechodzeniem bólu głowy także na czoło. Miałem robioną blokadę, ale nic nie dała. Potem jakoś samo przeszło, uspokoiło się.
W październiku zaczął się ból po lewej stronie pleców, jednak przez pierwszy miesiąc to olałem, bo pomyślałem, że samo przejdzie jak zawsze. (choć byłem zdziwiony, że tym razem pierwszy raz z innej strony) Nie mijało, więc poszedłem do fizjo. Po kilku wizytach nie było poprawy, a nawet było coraz gorzej. Dolegliwości bólowe narastały, rozciągały się na inne miejsca, takie jak klatka piersiowa, bark czy część ręki pomiędzy barkiem a łokciem. Następnie ręka zaczęła drętwieć aż do kciuka. Pojawiły się też ogromne bóle głowy, podobne do tych co miałem przy rzekomej neuralgii. Poszedłem do neurologa, dostałem skierowanie na rezonans. W międzyczasie zaczęła boleć także prawa strona, a także drętwieć prawa ręka. Po rezonansie czekałem na kolejną wizytę u neurologa, a dolegliwości rosły. Leki przeciwzapalne takie jak nimesulid nie działały. Pojawiło się też lekkie drętwienie lewej nogi. O ograniczeniu w ruchomości szyi nie muszę wspominać. Ból waha się od 3 do 7/10. W nocy często się wybudzam ze zdrętwiałymi rękoma.
Neurolog oglądając rezonans stwierdził ucisk na rdzeń kręgowy C5-C6 z jednej strony i C6-C7 z drugiej strony. Dostałem skierowanie do neurochirurga.
Dziś miałem wizytę u Piotra Winklera i potwierdził spory ucisk z obu stron. Ale czy nie powinienem mieć jeszcze skierowania na RTG czynnościowe?
Zaproponował operację (dostałem skierowanie) discektomii ze wstawieniem implantów polskiej firmy CHM za 23 000 zł lub z implantami Centinel Spine C-Ti z powłoką tytanową za 27 000 zł.
Wróciłem do domu, zacząłem czytać i już na stronie Centinel Spine trafiłem na ruchome dyski takie jak Prodisc.
Stąd moje pytania. Jakie są różnice między dyskami stałymi i ruchomymi? Które są lepsze? Jaka metoda ich wstawienia jest najmniej inwazyjna? Jakie mam opcje?
Trafiłem także na klinikę we Francji, czytając to forum. https://www.ccv-montpellier.fr/pl/ jak i na wymienionych lekarzy takich jak Dariusz Łątka, Mariusz Głowacki czy Grzegorz Miękisiak.
Dodam, że jestem osobą rozsądnie aktywną sportowo i chciałbym dożyć chociaż tych statystycznych 72 lat w dobrym zdrowiu.
Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.
Przesyłam zdjęcia z rezonansu i opis:
Jeśli potrzeba jeszcze jakiś informacji, proszę dać znać.
Pozdrawiam serdecznie,
Maciej
26 stycznia 2023 o 20:02 #71256Proponowałbym skupić się na specjalistach w PL, są ludzie, którzy operują odcinek C z powodzeniem. Mazowieckie Dr. Mariusz Głowacki, Śląska Dr. Nikodem Przybyłko. Co do implantów, to finalnie decyduje lekarz. Problem masz na dwóch poziomach, jak większość ludzi: C5 C6 C6 i C7. Możesz to zrobić na sztywno – dwa implanty, np. tytan komórkowy – i do tego blaszka. Możesz w teorii zrobić implanty dynamiczne, ale nie wiem, czy zda to egzamin, albowiem masz zniesioną lordozę szyjną, tak jak wspomniałem decyzję podejmuje Neurochirurg. Na poziomie C6 i C7 nie ma wielkiego ruchu, także tutaj moim zdaniem tytan komórkowy. Działaj, masz tam mocny ucisk i jak dla mnie zabieg Cię nie ominie. Napisz, jaka decyzja po konsultacji u Neurochirurga? Pozdrawiam NS.
27 stycznia 2023 o 17:39 #71258Dzięki za odpowiedź, NS.
Wczoraj byłem na kolejnej konsultacji, tym razem u dr hab. n. med. Jarosława Andrychowskiego.
Również stwierdził, że potrzebuję operacji, więc działamy w tym kierunku na NFZ.
Jeśli chodzi o implanty ruchome, to stwierdził, że to droga zabawa, a do tego zarastają i stają się nieruchome, więc odchodzi się od tego rozwiązania. Masz może jakieś informacje na ten temat?
Pozdrawiam serdecznie,
Maciej
-
Ta odpowiedź została zmodyfikowana 5 days, 21 hours temu przez
maciejjmaciejj.
27 stycznia 2023 o 17:53 #71260Nie ma za co 🙂 Maciej. Tak jak wspomniałem, operacji nie unikniesz, działaj. Co do implantów dynamicznych, to faktem jest, że są przypadki, gdzie istotnie zrost kostny pojawia się nawet miedzy kręgami, gdzie “wstawia” się takie właśnie implanty. Czy tak dzieje się w każdym przypadku? tego nie wiem. Zapytaj Pana Dr. czy i w jakim terminie- zapewne posiada taką wiedze konieczna będzie operacja sąsiednich poziomów? W Twoim interesie jest wybranie najlepszych, dostępnych implantów na rynku nawet, jeżeli miałbyś dopłacić – ja bym tak zrobił. Zapytaj jakie dokładnie w Twoim przypadku będą użyte? W przypadku zabiegi na odcinku C i na tych poziomach jest dobry dostęp – przedni – Zabieg może trwać od 2 do nawet 3,5 h, wszystko zależy od Operatora, sprzętu, Twojej budowy. Sam wolałbym mieć operowaną szyję, niż odcinek L np. TLIFEM. Trzymam Kciuki, daj znać jaka decyzja, kiedy zabieg i jakie implanty. Pozdrowienia,NS
27 stycznia 2023 o 20:56 #71261Jeśli chodzi o zrost implantu ruchomego powiedział, że nastąpi to na 200% i to może być nawet po roku już.
Co do dopłacenia do najlepszych implantów, to oczywiście, ja też jestem tego zdania. Tylko masz jakieś na myśli konkretnie? Bo o ruchomych myślałem o Baguera C lub Discocerv. A jeśli chodzi o stały to pierwszy lekarz proponował mi Centinel Spine Stalif C-Ti.
Tylko czy każdy lekarz potrafi od razu założyć inny implant niż dotychczas robił? Wyobrażam sobie, że musi przejść najpierw szkolenie dla konkretnego implantu i jeszcze musi mieć dedykowane narzędzia, bo każdy inaczej się zakłada.
Pozdrawiam serdecznie,
Maciej
28 stycznia 2023 o 04:29 #71262Maciej, tak jak wspomniałem. Z implantami dynamicznymi bywa różnie. Na tym forum są ludzie, którzy przeszli takie procedury, możesz ich zapytać. Z dostępnych informacji w sieci i lektury fachowej wynika, że takie przypadki mają miejscem, nie będę polemizował z fachowcem. Co do samych implantów i specyfiki nazwę to montażu, to nie jest wykluczone, że Twój Operator na takich pracuje. Oba poziomy będą robione na sztywno, zatem wedle mnie nie ma znaczenia kwestia obecności tzw. płytki, czy jej brak. Centiel Spine Stalif C-Ti posiadają zaimplementowane śrub, które usztywniają operowany segment. Krążki z tytanu komórkowego o których ja myślałem usztywnia się dodatkowo płytką tytanową zamykając w pewnym sensie operowaną przestrzeń. Efekt końcowy jest ten sam – w USA mówi się o tym “cervical fiusion”- załączam zdjęcie z takiej fuzji, podgląd RTG, to pomoże Ci zrozumieć. Jest dokładnie przykład w którym widać implanty krążków międzykręgowych i tzw. płytkę, której Ty nie będziesz miał, biorąc pod uwagę sugerowane implanty przez Operatora. Co do techniki operacji, to jest tzw. przedni dostęp-dla sprawnego operatora prosta sprawa, nie powinno być żadnych komplikacji. Przy osobach znacznej budowy, jeżeli jest dużo tkanki tłuszczowej w obrębie dojścia jest trochę więcej zabawy. Możesz mieć chrypkę zaraz po zabiegu, ale to minie. Zapytaj Pana Dr.czy i w jakim terminie mogą się “posypać” inne poziomy w odcinku C ? Napisz kiedy zabieg? Trzymam kciuki i głowa do góry 🙂
Attachments:
You must be logged in to view attached files. -
Ta odpowiedź została zmodyfikowana 5 days, 21 hours temu przez
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.