Jakie implanty i czy operacja na pewno jest potrzebna.
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Jakie implanty i czy operacja na pewno jest potrzebna.
Otagowano: Przesunięcie implantu, reoperacja
- Ten temat ma 56 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 days, 17 hours temu przez
gucio1960.
-
AutorWpisy
-
18 lutego 2023 o 20:32 #71294
PEEK to powszechny materiał w implantach stałych. Ciekawe jak z kostnieniem tego materiału… Mi najbardziej podobało się rozwiązanie Discocerv: ceramika-ceramika i Perstige LP: tytan-tytan.
Już miałeś kontakt z prof. Gasikiem? Co Ci mówił? I co Ci dolega w ogóle?
U dr Winklera byłem jako pierwszego. Średnio byłem zadowolony. Zaproponował implanty stałe Centinel Spine Stalif-Ti za 27 k i to tyle.
Nie wiem czy dr Łątka zajmuje się nadal ruchomymi…
Tu jest jego odpowiedź ze znanylekarz.pl : https://www.znanylekarz.pl/pytania-odpowiedzi/ruchomy-implant-dysku-ledzwiowego
18 lutego 2023 o 20:55 #71295<p style=”text-align: left;”>Dr Latka to Opole -). Myślę że nadal działa w temacie.</p>
18 lutego 2023 o 21:00 #71296Znam chłopa 2x Baguera C u dr Głowackiego chyba już 3 lata minęły. Zadowolony
18 lutego 2023 o 21:34 #71298Tak, Opole. Przejęzyczenie. Już poprawiłem.
A jak poznałeś tych z Simplfy? Co oni na ten temat mówią?
19 lutego 2023 o 21:00 #71301Lukmar, napisz jak możesz co robiłeś i na jakich “komponentach”, jeżeli nie chcesz tutaj, to na Priv. Dziękuję i pozdrawiam.
20 lutego 2023 o 10:05 #71302Jeszcze nic nie robiłem, ale szukam “ideału” w razie W. Póki co każdy mówił – reha. Nie mam deficytów neuro w rękach, tak że nie ma tragedii. Jeśli dojdzie co do czego to Baguera C lub SIMPLIFY ( dr Głowacki mnie zaskoczył ). Simplify jest na ten moment najciekawszy moim zdaniem z uwagi na brak “metalu” – lepszy dla MRI :-), choć jest stosunkowo młody. Na zachodzie jadą M6C ( nawet w TBI – dr Blumenthal ), PRO DISC obie wersje, ACTIVE C, MOBI C etc. Baguera C idzie w naszej części Europy plus Nowa Zelandia i kilka innych krajów Oceanii no i CP ESP Europa ( EU ), Australia ( bardzo mocni w ADR ) i HONG KONG. Jest tego mnóstwo i ciężko wybrać. Fuzja w szyjnym to tez jest jakies wyjście. Generalnie ceny 1 poziomu ADR w Polsce kształtują się na poziomie 18//28 tyś PLN. W Toruniu chyba nawet na NFZ idzie zrobić – jest nawet kilku lekarzy, którzy działają w temacie. Szpital Ekulap pod Bydgoszczą – dr Osmański – tez używa Baguera C. Każdy z tych implantów ma swoje wady i zalety.
20 lutego 2023 o 14:14 #71304Maciej – wysłałem mój numer na PW. Jak co to dzwoń po połdniu
8 marca 2023 o 22:24 #71331Witajcie , mam pytanie Mąż jest po drugiej operacji Pierwsza super 16 lat temu, teraz rok kiepsko Dolegliwości nie ustąpiły rezonans wykazał przesunięcie implantu stenoze , zapalenie szpiku w tym kręgu i całą smutną resztę …..
Czy ktoś miał podobne doświadczenie z przesuniętym implantem i miał reoperacje.
9 marca 2023 o 07:10 #71332do Ichtis: smutne nowiny, napisz kto to robił ? gdzie? NFZ, czy komercja? Wrzuć zdjęcie z MR (rezonans) na szybko i przy tych dolegliwościach o których piszesz, reoperacja na Cito. To moje zdanie. Małżonek ile ma lat, może był jakiś wypadek po tej operacji? Napisz coś więcej.
9 marca 2023 o 08:01 #71333Prosiłbym o założenie nowego wątku, bo mój temat dotyczy czego innego.
9 marca 2023 o 08:49 #71334Maciej oczywiście . Jestem mało forumowa 🙁 a nie chciałabym stracić wątku z pacjentem .
To ostatni wpis i się przenoszę .
Bardzo dziękuje 🌺
Mogę podać kto na priv ( tylko nie wiem
jak to się robi ) Zabieg po prywatnych wizytach , zdjęcie opis także posiadam . Szukamy obecnie specjalisty który dokona reoperacji . Czy to faktycznie takie duże ryzyko ? Jak nas ten lekarz straszy . Dla nas góru w neurochirurgi był profesor Polis ale niestety nie operuje z racji wieku . Cudowny człowiek i świetny specjalista . Szukamy innego
11 marca 2023 o 00:55 #71342Aktualizacja.
Mimo, że miałem się skontaktować z dr Andrychowskim 22go lutego, nie udało się. Wymiana kilku wiadomości, potem całkowity brak kontaktu. W tym tygodniu dowiedziałem się, że jest w USA.
dr Głowacki zaproponował dwa ruchome implanty Nuvasive Simplfy, ale prywatnie za 40 000 zł.
W między czasie zacząłem pisać z dr n. med Kajetanem Łątką (prawdopodobnie synem dr hab. n. med. Dariusza Łątki – założyciela tego forum) Były rozmowy o rozwiązaniu hybrydowym, tj. jeden implant stały, jeden ruchomy, ale był otwarty na dwa ruchome. (prawdopodobnie Mobi-C) Poprosił mnie, żebym jeszcze zrobił tomografię, żeby zobaczyć czy da się usunąć przepukliny endoskopowo bez wstawiania implantów. Po wysłaniu wyników napisał, że nie ma mowy o endoskopii ani o artroplastyce (ruchomych implantach) ze względu na masywną osteofitozę i wysokie ryzyko zrośnięcia się implantów (HO – heterotopowe kostnienie)
Stanęło, więc na klasycznym ACDF, czyli dwóch implantach stałych tytanowych firmy LFC.
Dokładnie takich: https://lfc.com.pl/produkt/cs-disc/ (bez płytki)
Termin mam na 27go marca w Opolu.
11 marca 2023 o 06:51 #71343Wydaje się, że tak właśnie opisałem Twój przypadek. Trzymam kciuki i napisz koniecznie jak będzie już po. Przez 30 dni po zabiegu nie robisz nic 🙂 (warto pomyśleć o rehabilitacji, ale Operator zapewne będzie Cię jeszcze supportował) i Po m.cu już z górki. Zdrowia i czekam na info po.
11 marca 2023 o 11:45 #71344Tak się złożyło, że najprawdopodniej miałeś rację, przyznaję. Nie zmienia to faktu, że swoją decyzję musiałem oprzeć na kilku specjalistach i wybrać dla siebie najlepszą możliwą opcję.
11 marca 2023 o 12:20 #71345Opcję miałeś jedną – (jak w większości takich przypadków jak Twój) o czym już pisałem, a wybór był jak dla mnie oczywisty.
12 marca 2023 o 19:45 #71348A co sądzicie o tych implantach, które nie są przytwierdzane żadnymi śrubami: https://lfc.com.pl/produkt/cs-disc/ ? Czy nie będą mniej stabilne niż takie choćby Centinel Spine Stalif C-Ti: https://lfc.com.pl/produkt/cs-disc/ ?
Nie chciałbym, żeby później mi się te implanty przesuwały…
21 marca 2023 o 08:49 #71362Co ciekawe dr Głowacki, po obejrzeniu obrazu z TK, nadal twierdzi, że nie widzi przeciwwskazań do artroplastyki.
28 marca 2023 o 17:38 #71373Aktualizacja.
Wczoraj koło 11 miałem operację. Nie udała się do końca. Szyja mnie nie boli, za to odjęło mi prawą dłoń. Mam w niej czucie, ale nie mogą nią ruszać (całą dłonią z palcami włącznie), nie mogę nic chwytać i bardzo boli. Dziś wieczorem reoperacja.
28 marca 2023 o 18:47 #71374Przykra wiadomość, napisz kto robił i gdzie? Trzymam Kciuki, napisz jak będziesz mógł co się dzieje??
28 marca 2023 o 18:50 #71375Jeszcze przed drugą operacją.
Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. św. Jadwigi w Opolu
dr n. med. Kajetan Łątka
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.