Jakie implanty i czy operacja na pewno jest potrzebna.
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Jakie implanty i czy operacja na pewno jest potrzebna.
Otagowano: Przesunięcie implantu, reoperacja
- Ten temat ma 56 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 months temu przez
gucio1960.
-
AutorWpisy
-
28 marca 2023 o 18:55 #71376
Zaskoczony jestem. Napisz jak będziesz po reoperacji, jak się czujesz, a przede wszystkim, czy problem ustąpił, czekam na info i trzymam kciuki!
28 marca 2023 o 23:04 #71378Po drugiej operacji ręka wróciła do 80% sprawności. Nadal boli i jest zdrętwiała, ale przynajmniej mogę coś nią robić.
-
Ta odpowiedź została zmodyfikowana 2 months temu przez
maciejjmaciejj.
29 marca 2023 o 08:03 #71380odpisałem na priv.
29 marca 2023 o 08:05 #71381Dziś ręka nadal mocno drętwieje i boli. Wróciła niemal do stanu z przed drugiej operacji. Dodatkowo druga zaczęła mocniej drętwieć od łokcia do małego palca.
29 marca 2023 o 18:34 #71382Przykre co piszesz,kolega też miał operacjie wstawiane 2 ruchome na dwóch poziomach.
Miał podobny problem ale obeszło się bez reoperacji ,tez operowany w Opolu.
Ratowali go sterydami też drętwiała mu ręka ale nie ta z którą miał problem przed operacjią.
Raczej w tak dobrym szpitalu nie powinno dojść do takiej komplikacji .
Ordynator uważany jest za specjialiste w Artroplastyce , ale ostatnio niema dobrej prasy.
Życze powrotu do zdrowia.29 marca 2023 o 18:57 #71383Dzięki. U mnie też dwa poziomy, ale stałe. Też strona ręki nie zgadza z operowanymi. Jakieś sterydy wczoraj dostałem, ale nie pomogło.
29 marca 2023 o 19:24 #71384W kwietniu 2022 mój kierownik przeszedł ten sam zabieg na dwóch poziomach implanty stałe,
po trzech dniach wyszedł ze szpitala ale ból szyi miał około pół roku.
Do pracy wrucił po 6 miesiącach , zabieg też w Opolu .
Jednak tu coś poszło nie tak , miejmy nadzieje że to przejściowe problemy i wruciśz do sprawności.
Jęśli doszło do silnego ucisku na nerwy to regeneracjia może potrwać.
Musisz być dobrej myśli , bo po reoperacji ręka wruciła do stanu przed operacji więc nie
doszło do uszkodzenia nerwów ,z czasem sytułacjia się poprawi jeśli nerwy się zregenerują
po uwolnieniu od ucisku.29 marca 2023 o 23:25 #71385Dr D. Łatka to spec w artoplastyce, młody dr Latka to nie za dużo słyszałem o spektakularnych wynikach w “ruchomych”, ale sam szpital w Opolu to jest raczej znany w PL u ludzi którzy lizneli temat. Trzymam kciuki za Macieja, będzie dobrze. Trzymaj się chlopie
29 marca 2023 o 23:26 #71386<p style=”text-align: left;”>Gucio1960, coś więcej możesz napisać ad implantow i jak kolega się czuje dziś?</p>
29 marca 2023 o 23:41 #71387Dzięki za słowa wsparcia. Dam znać jak coś się zmieni, bo nadal leżę w szpitalu i nadal ręka bardzo boli.
30 marca 2023 o 07:56 #71388Trudno pozbyć się wrażenia, że zabieg/i zostały najdelikatniej mówiąc wykonane niezgodnie ze sztuką. Rewizja w następnej dobie po pierwszej procedurze dobitnie o tym świadczy. Przykre jest to, że młody chłopak cierpi i nie ma “mądrego”, który ten problem rozwiąże…Maciej, jak samopoczucie Ci pozwoli, to napisz, czy coś się zmienia? W mojej ocenie należałoby przeprowadzić rozległą diagnostykę obrazową włącznie z MR i podaniem kontrastu. Dziwne, że lekarz operujący Cię nie widzi takiej potrzeby…Trzymam kciuki, choć jak mówiłem, to nie zmieni niczego, ale wsparcie psychologiczne jeszcze w tej sytuacji jest niezbędne, jak będziesz miał życzenie, to pisz.
30 marca 2023 o 08:20 #71389Jestem właśnie po konsultacji z Doktorem. W rezonansie wyszło: c5 palsy acdf
Jakieś dziwne podrażnienie rdzenia pomiędzy C5 i C6, gdzie nie miałem wcześniej żadnego nacisku.
Dostanę jakieś leki, mam ćwiczyć i obserwować. Nic więcej na razie się nie da zrobić ponoć.
Trochę jestem podłamany. Nastawiałem się na 30 dni nic nie robienia, a nie kilka miesięcy. (A może to trwać nawet do 2 lat) Jestem aktualnie fryzjerem męskim i bez ręki nie da się pracować. A to taka praca, że jak nie pracujesz to nie zarabiasz.
Będę musiał albo uderzać po jakieś świadczenie do ZUSu albo zmienić pracę, ale nawet tu, gdybym miał pracować przy komputerze, to potrzebuję drugiej ręki.
Chyba nie poddałbym się tej operacji, gdybym wiedział to co wiem teraz. Po operacji jest znacznie gorzej niż przed.
30 marca 2023 o 08:25 #71390Mówiłem…
Uważam bezwzględnie, że powinieneś szukać pomocy gdzie indziej, reszta na priv, jeżeli masz życzenie.
30 marca 2023 o 08:33 #71391Przyjmę wszystkie rady od mądrzejszych kolegów.
30 marca 2023 o 09:06 #71392Więc pierwszy kolega przeszedł operacjie w wieku 60 lat i była panika lekarzy gdy miał
podobne obiawy z ręką ale sterydy pomogły .
Efekt po operacji był bardzo dobry i raczej nie narzeka a upłyneło już 3 lat.
Wrucił do pracy po 2,5 miesiąca sami byliśmy zdziwieni że tak szybko.
Drugi owiele młodszy 48 lat do pracy wrucił po 6 miesiącach miał bule szyi ale spacerował
już po tygodniu z żoną jakby niemiał zabiegu.
On niemiał żadnych powikłań jedynie ma zmiejszoną ruchomoś ale to naturalne po usztywnieniu.
Wracając do zaistniałej sytułacji myśle że lekasz przy wbijaniu implantu musiał ucisnąć
rdzeń jednak implant wkłada się na siłe wbijając go .
Można na youtube zobaczyć jak taki zabiek wygląda.
Miejmy nadzieje że obrzek nerwów zmalejie i wszystko wróci do normy ale to dość długo może potrwać .
Widać że lekarz nie dołożył staranności przy osadzaniu implantów.30 marca 2023 o 11:57 #71393do Kolegi “gucio1960” – w kontekście operowania dłutem i młotkiem/ raczej młoteczkiem, to takie historie wykonuje się szalenie delikatnie z powodów oczywistych, co więcej niektórzy operatorzy starają się unikać takich działań, właśnie ze względu na problemy wtórne po takich procedurach- dosłownie, jeżeli nie ma oczywistego wskazania, to tego nie robią – to jest odcinek C, a nie L – do każdego rodzaju implantów jest zestaw dedykowanych narzędzi do osadzania implantów, nie wykonuje się tego na oko “dłutem i młotkiem” częściej używa się narzędzi szybkoobrotowych, a nie “kowalskich” właśnie ze względu na specyfikę i brak miejsca na pomyłki w odcinku C, doświadczony Operator doskonale powinien wiedzieć jaka technika powinna zostać zastosowana w odcinku C kręgosłupa – producenci implantów co do zasady sugerują konkretne rozwiązania nazwę to “montażowe” celem osiągnięcia pożądanego efektu terapeutycznego
30 marca 2023 o 12:18 #71394W dzisiejszym dostępie do internetu można samemu zobaczyć jak odbywa się osadzanie implantów.
Ewidentnie pomimo że szpital ma nowoczesny sprzęd w postaci nawigacji i mkroskopu
popełnili błąd czy to było złe osadzenie implantu czy uraz podczas wprowadzania implantu
tego się nie dowiemy możemy się tylko domyślać. -
Ta odpowiedź została zmodyfikowana 2 months temu przez
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.