jakie rokowania
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › jakie rokowania
- Ten temat ma 29 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years temu przez
endriu11111111.
-
AutorWpisy
-
8 stycznia 2016 o 15:22 #48242
Witam. Chciałem uzyskać poradę gdyż jak widzę wiele osób jest tu świetnie zorientowanych w temacie. Moje problemy zaczęły się 4 lata temu po meczu koszykówki dopadła mnie rwa. Po 2 miesiącach bólu i rehabilitacji wróciłem do zdrowia i sportu. W tej chwili gram w tenisa ziemnego i chodzę na siłownię. I właśnie podczas ostatnich treningów poczułem bóle w.nodze niestety zlekcewazylem je i po ostatnim meczu znów powróciła rwa. Dziś po miesiącu od zdarzenia czujje się już w miarę ok poza małym zdretwieniem na stopie i niemozliwoscia w pełni wyprostowania lezac nogi. Niestety wizytę u neurochirurga który zdecyduje o mojej przyszłości mam za miesiac. Dlatego chciałbym zapytać czy mógłbym już zacząć jakąś rehabilitację i pytanie drugie czy jest możliwe że wrócę jeszcze do sportu? Załączam zdjęcie rezonansu. Dodam że mam 34 lata
8 stycznia 2016 o 17:04 #58363Na l4/l5 “tendencja do wydzielenia sekwestru” – kawałek dysku chce się oderwać – poczytaj moje posty.
Jednak niektórym sie to wchłania i normalnie żyją. Idź do neurochirurga , który na co dzień operuje-on nie będzie czytał opisu tylko obejrzy rezonans. Pamiętaj dobry lekarz nie czyta opisów tylko ogląda MRI lub TK. Po tym opisie to można stwierdzić, że boli cię lewa noga.
Może jakaś rehabilitacja by pomogła- mc kenzie jest fajne bo ćwiczenia każą odginać słupek w drugą stronę.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4218 stycznia 2016 o 17:31 #58365No właśnie z tego co wszyscy piszą powinno się jak najszybciej zacząć rehabilitację a neurolog u którego byłem każe mi nic nie robic do czasu neurochirurga. Ja jeste bardzo aktywna osoba a siedzenie w domu i czytanie dziesiątek postów z których wnioskuję że jestem prawie inwalida doprowadza mnie do depresji. Jak nie zacznę czegoś robić to moje życie psychiczne może ucierpiec. Z drugiej strony neurolog chyba zna się na tym co robi
8 stycznia 2016 o 21:17 #58366Nie panikuj.Ja mam dyskopatie szyjną od 12 lat i dopiero w zeszłym roku dowiedziałem się że na to właśnie choruje.Z tego co piszesz nie masz jakiś ciężkich objawów.Skoro neurolog mówi że masz czekać to czekaj.Może się w przyszłości okazać że będziesz musiał zrezygnować z siłowni bo to nie jest za dobre dla kręgosłupa.Często mówią że dyskopatia jest spowodowana siedzącym trybem życia a ty jesteś aktywny fizycznie i też cię to dopadło.Z tego wniosek że po prostu niektórzy mają dyski gorszej jakości.Ortopeda nawet mi powiedział że gdyby wiedział dlaczego u jednych występuje dyskopatia a u innych nie to dostał by nagrodę Nobla.
8 stycznia 2016 o 21:29 #58368Z tego co mi wiadomo to usunięcie sekwestru jak już wpadnie do kanału może nie być proste, więc myślę że neurolog po prostu nie chce na siebie brać odpowiedzialności jeśli coś takiego by się stało w wyniku jego zaleceń. Jak neurochirurg zaleci rehabilitację albo powie żeby się nie przejmować, to weźmie na siebie ewentualny problem.
Prawdą jest też że zdarzają się przypadki wchłonięcia się sekwestru, np. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22154147 . Spotyka się je częściej niż baśniowo-mityczne samo-naprawianie się dysku.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): perszing379 stycznia 2016 o 18:25 #58375tak wlsnie ta neurolog mowila ze mam nic nie robic bo moge sobie pogorszyc i mam czekac na wizyte u neurochiruga. Ale skoro poza nie mozliwoscia wyprostowania nogi nic mnie nie boli i czuje sie ok to moze moglbym robic jakies bezpieczne cw lub chociaz basen. dzieki z odp
9 stycznia 2016 o 19:18 #58376Po to między innymi neurochirurg czy ortopeda poświęca wiele lat na edukację, a potem nabiera doświadczenia klinicznego w leczeniu danych schorzeń, żeby – jak napisał adbur – oglądnąć zdjęcia a nie opis, i na podstawie swojego doświadczenia doradzić w konkretnym przypadku. Nie wiemy co Ci powie lekarz po obejrzeniu zdjęć i zrobieniu badań.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
10 stycznia 2016 o 08:18 #58377W swoich postach opisywałem, że pierwsze co to profesor mówił , że można z tym żyć (czytaj samo przejdzie bo się wchłonie), pózniej dostałem pilne skierowanie na operacje ( mnie nie bolało tylko napier….ło), gdzie po dobie wypuścili mnie ze szpitala bo sekwestr się przesunął i mnie aż tak nie bolało, a po miesiącu przy następnej kontroli w szpitalu to sam się prosiłem o operacje bo 3 razy tak przez te 30 dni mnie siekło, że nie mogłem nic robić tylko tramal browarem zapijałem aby ból złagodzić.
Każdy przypadek jest inny, być może tobie sekwestr “oderwie” się i nic nie odczujesz jedynie poprawę.10 stycznia 2016 o 12:50 #58378A czy są jakieś pozycje w których powinienem leżeć lub których unikać ażeby zwiększyć szansę na wchłonięcie? Z góry przepraszam jeśli moje pytania miga wydać się głupie tłumacze to tym że jestem w tej “dziedzinie” poczatkujacy
10 stycznia 2016 o 14:29 #58379Gdyby była taka gotowa recepta, nie byłoby operacji.
Być może przejrzenie lub przeczytanie tych stron pozwoli Ci na lepsze zrozumienie problemu:
http://www.chirogeek.com/Herniation/Herniation%20Page/disc-herniation-page.html
http://www.chirogeek.com/Anatomy%20Page/disc-anatomy.html
Tutaj jest podręczny słowniczek:
Za tą wiadomość podziękował(a): adbur10 stycznia 2016 o 16:02 #58380quote adam” post=10272:A czy są jakieś pozycje w których powinienem leżeć lub których unikać ażeby zwiększyć szansę na wchłonięcie? Z góry przepraszam jeśli moje pytania miga wydać się głupie tłumacze to tym że jestem w tej “dziedzinie” poczatkujacyMi pomagało tylko i wyłącznie leżenie na brzuchu i tylko tak mogłem spać.
12 stycznia 2016 o 06:58 #58381A ja tylko na boku i na materacu z pianko thermo. Na plecach to jedynie kiedy pod kolana dałem poduchę.
21 stycznia 2016 o 21:08 #58447Witam ponownie. Bylem z moimi dolegliwosciami u 2 neurichirugow. Obydwaj powiedzieli ze rehabilitacja nie pomoze i zeby isc na operacje najlepiej jak najszybciej. Jeden powiedzial ze zapisze mnie na termin w szpitalu i ze okres oczekiwania to jakies dwa lata ale ze moge prywanie u niego to zrobic jeszcze w tym tygodniu za 9 tys 🙂 Z moimi wynikami poszedlem tez do terapeuty manualnego ktory zalecil cwiczenia- musze wykonywac je co godzine. W tej chwili nie mam praktycznie zadnych boli poza lekim sporadycznym ciagnieciem w lydce. Nosze tez specjalna orteze stabilizuja plecy. Terapeuta powiedzial ze obedzie sie bez operacji. Powiedzal tez ze okres wchlania przepukliny moze zajac nawet 2 lata. Jako ze nie mam 9 tys na opercje pozostaje mi przez rehabilitacja. Tak wiec dwa lata wysychania w oczekiwaniu na operacje 😉
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42122 stycznia 2016 o 20:30 #58458quote adam” post=10259:No właśnie z tego co wszyscy piszą powinno się jak najszybciej zacząć rehabilitację a neurolog u którego byłem każe mi nic nie robic do czasu neurochirurga. Ja jestem bardzo aktywna osoba a siedzenie w domu i czytanie dziesiątek postów z których wnioskuję że jestem prawie inwalida doprowadza mnie do depresji. Jak nie zacznę czegoś robić to moje życie psychiczne może ucierpiec. Z drugiej strony neurolog chyba zna się na tym co robiKolego z opisu wynika, że masz przepukliny na dwóch poziomach L4/L5 9mm i L5/S1 nie napisane ile milimetrów. Ja żyłem 10 lat z jednopoziomową przepukliną 5mm L5/S1, która na listopad ubiegłego roku przeistoczyła się w 7mm (tyle było gdy rozbiłem rezonans końcem października gdy jeszcze dałem rady jeździć samochodem) albo i więcej na koniec grudnia (gdy już nie dało się zrobić 10 kroków, a ból był taki że, w niektóre dni ciężko było spać).
To, że możesz chodzić i, że nie napiernicza cię z tą 9mm-ową dwupoziomową przepukliną niemożebnie, to masz kolego farta. Jeżeli jesteś ze śląska to polecam ci rehabilitantkę Panią Renatę Sagan z CTK z Jaworzna:
Centrum Terapii Kręgosłupa Mgr RENATA SAGAN
http://www.terapiakregoslupa.pl/renata-sagan.php… ale założę się, że jak się do niej udasz z rezonansem i u słyszy ona hasło “dwupoziomowa przepuklina L4/L5 i L5/S1, w tym jedna 9 mm” to troszkę jej mina zrzednie i będzie działać z tobą wyjątkowo ostrożnie. Ja nie mówię żeby nic nie robić, bo przepukliny podobno potrafią się wchłaniać:
http://www.chiropraktycy.pl/
http://www.chiropraktycy.pl/publikacje.htmlBezoperacyjne zmniejszanie przepuklin krążkowych kręgosłupa metodą Coxa
http://www.chiropraktycy.pl/pdf/2013/Henryk%20Dyczek%20-%20Zmniejszanie%20przepuklin%20krazkowych%20kregoslupa%20metoda%20Coxa.pdfCox Technic (Flexion Distraction / Cox Technique / Cox Method)
https://www.youtube.com/watch?v=sqgNZj25bUk…ale w twoim przypadku postępować należy wyjątkowo ostrożnie, i przy jakimkolwiek bólu przy wykonywaniu jakichkolwiek ćwiczeń, należy NATYCHMIAST przerywać ćwiczenia.
.
22 stycznia 2016 o 21:22 #58459Cze. Niestety do Śląska mam duży kawał więc odpada. Trochę mnie zmartwil Twój opis sytuacji bo miałem nadzieję że ta przepuklina będzie mi się zmniejszać a nie zwiększać. Ja pierwsza rwe miałem 4 lata temu i wtedy pewnie ta przepuklina już była. Po 2 miesiącach bólu minął aja wróciłem do normalnego życia. Grałem w kosza tenisa hokeja chodziłem.na siłownię ogólnie żyłem tak jakbym nie miał żadnych problemów z plecami. Boli żadnych też raczej nie miałem Dopiero ostatnio zaczęło mnie ciągnąć w nodze i 3 godzinny mecz w tenisa mnie dobil. Teraz po 1,5 miesiąca od ataku już raczej nic mnie nie boli pozostała nierizciagnieta noga i nie możliwość zrobienia salonu. Brak czucia na górze stopy po mailu też mi mija. Ogólnie jestem dobrej myśli. Dlaczego muszę uważać przy robieniu tych ćwiczeń? I czy Ty miałeś operacje tej 7 mm przepukliny?
22 stycznia 2016 o 22:01 #58460quote adam” post=10363:Cze. Niestety do Śląska mam duży kawał więc odpada. Trochę mnie zmartwil Twój opis sytuacji bo miałem nadzieję że ta przepuklina będzie mi się zmniejszać a nie zwiększać. Ja pierwsza rwe miałem 4 lata temu i wtedy pewnie ta przepuklina już była. Po 2 miesiącach bólu minął aja wróciłem do normalnego życia. Grałem w kosza tenisa hokeja chodziłem.na siłownię ogólnie żyłem tak jakbym nie miał żadnych problemów z plecami. Boli żadnych też raczej nie miałem Dopiero ostatnio zaczęło mnie ciągnąć w nodze i 3 godzinny mecz w tenisa mnie dobil. Teraz po 1,5 miesiąca od ataku już raczej nic mnie nie boli pozostała nierizciagnieta noga i nie możliwość zrobienia salonu. Brak czucia na górze stopy po mailu też mi mija. Ogólnie jestem dobrej myśli. Dlaczego muszę uważać przy robieniu tych ćwiczeń? I czy Ty miałeś operacje tej 7 mm przepukliny?No widzisz. Skoro masz tendencję malejącą jeżeli chodzi o ból to dlaczego jesteś zmartwiony ?. Jak ból ma tendencję zmniejszającą się to się kolego ciesz. Kolego dwupoziomowa przepuklina to dobrze nie brzmi, i gdy rehabilitant słyszy coś takiego, musi śmiertelnie uważać, żeby cię nie uszkodzić. On bierze za to kasę i bierze za to odpowiedzialność.
Wiesz, ogólnie to gadanina o mm też nie jest do końca taka pewna, bo przypadek przypadkowi nie równy. To co u mnie może mnie unieruchomić, u ciebie może nie skutkować wielkim bólem. Ogólnie dobrze by było skontaktować się z naprawdę dobrym terapeutą, który na podstawie rezonansu “dałby kopa” pozytywnej tendencji zmniejszania się bólu u ciebie i być może likwidacji przepukliny.
Ze swojej strony mogę tylko napisać na co napotkałem podczas 10 letniego zmagania się przepukliną L5/S1. Niestety u mnie zmagania zakończyły się chirurgicznym wycięciem tego dziadostwa, bo nie dało ustać na nodze dłużej niż 10 sekund z powodu paraliżującego bólu po którym od razu musiałem się kłaść i żadne ćwiczenia ani rehabilitacja już nie pomagały.
Ogólnie to najciekawszych rzeczy dowiedziałem się, gdy było już za późno. Najważniejsza informacja to taka, że dyski odżywiane są “dyfuzyjnie” poprzez “pompowanie”. W dyskach międzykręgowych nie ma naczyń krwionośnych, i wydaje się, że aby jakoś pozytywnie na nie działać w kwestii ich odbudowy i likwidacji przepuklin może trzeba by było używać w/w stołów dr. Coxa na których dyski są łagodnie pompowane ?. Ze stołami tymi jest ten problem, że godzinna wizyta u takiego chiropraktyka to 100 – 150 zeta, a taki dysk z przepukliną najlepiej byłoby “pompować” 7 dni w tygodniu najlepiej po 8 godzin dziennie. Jak to realizować i kto za to będzie płacił ?.
Ogólnie temat jest ciężki, ja w końcu ze względu na paraliżujący ból wybrałem drogę chirurgiczną, ale nie wiem czy dobrze zrobiłem. Skoro u ciebie jest tendencja “poprawowa” może warto się się wspomóc jakimś chiropraktykiem z takim stołem, a może wystarczą delikatne “pompujące” dyski rozciągające ćwiczenia na Profilaktorze Jewminowa:
NAJLEPSZYM ROZWIĄZANIEM JEST STOSOWANE ĆWICZEŃ WG metody JEWMINOWA NA PROFILAKTORZE.
http://www.rehavital.szczecin.pl/urzadzenia.htm…najlepiej kupionym na jakimś ukraińskim portalu za 1/5 ceny tego co w Polsce. Ale czy to zagwarantuje sukces i wchłonięcie się przepukliny ?. Nie wiem kolego co ci tu doradzić. Musisz sam podjąć decyzję i wziąć za siebie odpowiedzialność, najlepiej wespół z porządnym rehabilitantem. Internetowo można ci udzielać tylko drobnych sugestii i możliwych rozwiązań, natomiast odpowiedzialność za ciebie musi brać ktoś z mocnymi papierami i naprawdę znający się na rzeczy….
..
Za tą wiadomość podziękował(a): adam26 stycznia 2016 o 18:30 #58533Dzięki za wyczerpującą odpowiedź 🙂
28 stycznia 2016 o 17:51 #58548quote endriu11111111″ post=10364:3) Wapń + WitaminaD
http://zdrowie.brat.pl/-p-2810.html?gclid=COGTx9WHzcoCFVEYGwodbeYDzA
Fajny suplement z wapniem fosforem i magnezem (odbudowa tkanek łacznych)Organizm człowieka to jest jedna wielka zagadka. Gdy tak leżałem unieruchomiony od października do grudnia zeszłego roku, to zastanawiało mnie dlaczego pomimo tak rozległych środków suplementacyjnych m.i.n wapniowych (i ćwiczeń rozciągajązych na drążku) jakoś te chrząstki (dyski) międzykręgowe z jakiegoś powodu jednak nie regenerowały się i człowiek w efekcie wylądował na stole zabiegowym. Cholender czas mija a po jakimś czasie człowiek dowiaduje się, że może można było lepiej zadziałać i dało by się tego wszystkiego uniknąć stosując takie “combo” ?:
1) witaminę D w odpowiedniej dawce (mniej 100 nanogramów na mililitr krwi – tran)
2) witaminę A (marchewka)
3) witaminę K2 (żółtka jajek)JAK POZBYĆ SIĘ MIAŻDŻYCY Jerzy Zięba
https://youtu.be/3CA8pJ11rxQ?t=3947Kurde witaminą D jak i wapniem suplementowałem się, ale żeby łączyć to z wit A i K2 to dla mnie zupełna nowość. O tym, że K2 jest w żółtkach tez zupełnie nie wiedziałem ….. Kto wie czy gdyby to “combo” zastosować wraz z terapią “pompy dyfuzyjnej” czyli stołami dr’a Cox’a (lub profilaktor Ewminowa) to może może dałoby radę tego wszystkiego uniknąć ?.
Kurcze nie wiem czy to wszystko są dobre rozwiązania ale trzeba próbować …..
Za tą wiadomość podziękował(a): adam8 lutego 2016 o 15:04 #58637Mam takie pytanie: O czym swiadczy kat pod jakim mozna uniesc noge w pionie tzn wiem ze chodzi o ucisk ale czy znaczy to tez ze przepuklina sie zmniejsz,cofa,sekwest sie przesuwa? Od ponad miesiaca robie cwiczenia, moje schorzenie juz opiywalem.Kiedy udalem sie do lekarza kat na jaki moglem podniesc wyprostowana noge wynosil 20 stopni w tej chwili jest okolo 80. Czy ktos wie jaki proces moze zachodzic w zwiazku z ta przepuklina?
8 lutego 2016 o 16:02 #58638Oby to u Ciebie świadczyło o zdrowieniu
(mam nadzieję że ta wiadomość Cię nie zdenerwowała)No i przy okazji malutenka prosba:
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.