Jakie są reakcje alegiczne na implanty kręgosłupa?
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Leczenie chirurgiczne › Jakie są reakcje alegiczne na implanty kręgosłupa?
- Ten temat ma 2 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 years, 7 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
15 stycznia 2017 o 01:55 #48411
Pytanie jak w temacie: jakie są reakcje alegiczne na implanty kręgosłupa?
Chodzi mi o objawy, najlepiej typowe objawy, oraz diagnozę już po wszczepieniu że występuje reakcja alergiczna: jak taka diagnoza (o ile możliwa) wygląda? Normalnie testy alergologiczne polegają na nakładaniu alergeny na skórę, nakłuwaniu i obserwowaniu czy się zaczerwieni wokół czy nie. W przypadku wszczepionych rzeczy chyba wygląda to inaczej?
Coś kiedyś pisaliśmy chyba o alergiach na nikiel jako domieszkę tytanu na Forum ale nie przypominam sobie żebyśmy tam omawiali typowe reakcje alergiczne. (http://forum.drkregoslup.pl/forum/Po-operacji/3440-mo%C5%BCliwe-powik%C5%82ania-po-operacjach-kr%C4%99gos%C5%82upa?start=6)
Pytam bo prawie przez cały czas od operacji mam katar jak w środku sezonu pylenia i kaszel, mimo że jest zima.
Pozdrawiam 🙂
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
13 lutego 2017 o 11:21 #60942Hej,
Uzytkownik421 akurat moge dokladnie powiedziec Ci jakie moga byc objawy alergiczne na implanty kregoslupa 🙂 Niestety sama mialam taka rekacje, ale po implantach NIE tytanowych, tylko tych z innych stopow metali (nie pamietam jakie one byly, bo bylam dzieckiem, gdy mialam je wszczepiane). Juz opisywalam ten temat w linku, ktory podales, ale powtorze dokladniej tutaj 🙂Ja mialam w sumie jeden objaw – wielka zmiane na bliznie pooperacyjnej, ktora zauwazylam po kapieli. Zmiana ta byla w postaci wielkiej, miekkiej, nabrzmialej gorki – ropien jak gdyby. Nie bolalo mnie nic, czulam sie dobrze, bez goráczki, bez innych klinicznych objawow. Po zobaczeniu jej zadzwonilismy do mojego szpitala i kazali natychmiast przyjezdzac. Objawy wstapily 2,5 roku od wszczepienia implantow – po operacji skoliozy w odcinku Th. Zmiana okazala sie wypelniona ropa, gdyz w szpitalu wzieli mnie na przeswietlenie i po jego obejrzeniu zobaczyli, ze caly kregoslup jest pelen ropy, szczegolnie wkolo implantow. Zdecydowano sie oproznic ten ropien, poprzez jego naciecie. Bylam przerazona (pamietam to. mimo tego, ze bylam dzieckiem), bo nie uzyto znieczulenia wcale, poniewaz cieli skalpelem po bliznie,a to niby nie boli… Zabieg ten przeprowadzono w ten sam dzien. Lekarze wycisneli rope, ile sie dalo, probowali wylyzeczkowac wiecej, ale bylo to juz za bardzo bolesne. Zostawiono rane otwarta i odeslano mnie do domu z zaleceniem powrotu, jezeli w ciagu tygodnia ropa bedzie dalej leciec. Kazali odwiedzic chirurga w miejcu zamieszkania, zeby wsadzil saczek w rane, wcelu lepszego ujscia ropy. Lekarz w miejscu zamieszkania nie zgodzil sie na ten zabieg, bo powiedzial, ze nic to nie da, bo zainfekowany jest caly kregoslup. I tym sposobem w ciagu 6 dni wrocilam do Kliniki, gdzie mi wsadzono te nieszczesne implanty. Opcja byla jedna – usuniecie implantow, czyli kolejna operacja. Tak wiec zrobiono operacje. Kregoslup podobno byl tak zaropialy, ze konieczne bylo umieszczenie drenu przeplywowego na pare dni, zeby oczyscic kregoslup, tkanki, ktore byly juz zainfekowane. Okazalo sie, ze mialam tzw. metaloze. Organizm odrzucil implanty. Ot i koniec historii 🙂
Czytalam kiedys na temat reakcji alegricznych i jak sprawdzic, czy moga wystapic. Takze przed operacja wszczepienia SCS znowu wrocilam do tego tematu, bo martwilam sie, ze znowu moge miec taka akcje, gdyz elektroda nie jest tytanowa. Istniejá testy, ktorym mozna wykryc uczulenie na metale, tak jak piszesz @Uzytkownik421, sa podobne do tych zwyklych na alergie np. pokarmowe, z ta roznica, ze naklada sie “platki” tych metali na skore i przykleja sie je na okreslony czas, by sprawdzic odczyn alergiczny.
Znalazalam pare stron z informacjami na ten temat:
http://www.dermatolog-piekary.pl/testy-na-metalowe-implanty.html – dosc szczegolowy opis procedury badania alergii na metale, jakie sa objawy, jak wyglada odczyn alergiczny.
http://www.wple.net/alergologia/alergo_2008/a-alergo-1-2008/5-7-rusinek.pdf
http://www.oil.org.pl/xml/oil/oil68/gazeta/numery/n2009/n200903/n20090311“Alergia na składowe implantów
Implanty to materiały o specjalnych właściwościach fizyko – chemicznych, obejmujące różnego rodzaju metale, materiały ceramiczne, tworzywa szkliste i inne. W skład implantów wchodzą różnego rodzaju metale, zwłaszcza: nikiel, chrom, kobalt, tytan, molibden, wanad.
Składowe implantów mogą być przyczyną pierwotnego uczulenia pod postacią zlokalizowanych zmian chorobowych na skórze o charakterze wyprysku lub zmian uogólnionych o typie np. pokrzywki. Opisywano np. zmiany na skórze przedniej powierzchni klatki piersiowej po zastosowaniu drutów do sternotomii (pooperacyjne zespolenie mostka) zawierających nikiel.Alergia na metale i tworzywa sztuczne zawarte w protezach może być powodem rozluźniania wszczepów i protez. Prawdopodobnie powierzchnia implantów jest atakowana przez otaczające tkanki oraz płyny ustrojowe na drodze różnych procesów. Wskutek tego do środowiska tkankowego mogą przedostawać się toksycznie działające jony, głównie wanadu, niklu i chromu. Metale należą do podstawowych znanych od dawna przyczyn alergii kontaktowej. Najczęściej “uczula” nikiel obecny w wielu przedmiotach metalowych bezpośrednio przylegających do skóry (biżuteria, koperty zegarków, okulary, napy, guziki). Materiały medyczne również mogą powodować uczulenie. Donoszono o alergii na nikiel z klipsów i klamer chirurgicznych.
Tradycyjnym materiałem endoprotezy cementowej stawu biodrowego jest stal nierdzewna chromowo – niklowa, natomiast w endoprotezie bezcementowej najczęściej używa się stopu tytanu, aluminium, wanadu. Wykazano, że z uszkodzonej protezy (płyny ustrojowe mają silne właściwości korodujące) mogą uwalniać się jony niklu, chromu oraz kobaltu. Przedmiotem rozważań jest obecnie problem, czy alergia na metale jest przyczyną niestabilności protez czy odwrotnie. Stopy dentystyczne są częstą przyczyną alergii. Zmiany chorobowe występują wówczas na śluzówkach jamy ustnej, mogą obejmować również inne okolice skóry.
Nadwrażliwość na metale wykrywamy u pacjentów wykonując testy płatkowe, w tym testy na tytan, o który poszerzyliśmy diagnostykę.
Występowanie alergii na implanty jest obecnie przedmiotem badań i obserwacji (dotychczas opublikowano niewiele doniesień na ten temat).”Co do Twoich objawów, to nie mam pojecia, czy moga byc spowodowane implantami. Moze zapytaj lekarza prowadzacego i zrob tesy alergiczne 🙂
P.S. poprawie wpis uzywajac polskich znakow pozniej, bo pisze z komputera, ktory ich nie posiada 😛
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, zielak4413 lutego 2017 o 12:09 #60943@Aiga25 – bardzo dziękuję za odpowiedź.
U mnie się okazało (jak się zacząłem móc ruszać z domu), że po prostu mamy w tym roku najgorsze od lat powietrze tu gdzie mieszkam – prawie całą zimę jest smog i stan powietrza jest zazwyczaj zły albo bardzo zły, zapełniony jest szpital pulmonologiczny, i bardzo dużo ludzi ma tej zimy ból gardła, kaszel, katar, problemy z oddychaniem i kardiologiczne (nawet znajomi którzy rzadko chorowali). Dopiero przez ostatni tydzień dało się tutaj oddychać i poprawiło mi się znacznie, ale od wczoraj znów smog wraca i ma być według prognoz znów źle. Słońce się przez smog przebiło tutaj może 3 dni tej zimy, mimo że jest podobno przeważnie słoneczne i bezchmurne niebo, co widać dopiero jak się wyjedzie z miasta. Kiedyś mówiło się że Anglia to szary kraj gdzie ciągle pada, a w tym roku to tutaj jest ciągle szaro i niewiele widać, w mieście. Dobrze że od jakichś dwóch-trzech tygodni jestem już “na chodzie” bo będę się mógł co kilka dni ewakuować poza miasto pooddychać.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.