Jestem po operacji L4L5 – czy macie jakieś pytania?
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Jestem po operacji L4L5 – czy macie jakieś pytania?
- Ten temat ma 12 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 2 months temu przez
jarecky77.
-
AutorWpisy
-
6 grudnia 2019 o 11:53 #48864
Cześć
Mam 34 lata. Od 4 lat borykałem się bólem dolnego odcinka kręgosłupa. Pojawiające się ostre rwy kulszowe co jakiś czas, tony tabletek, ćwiczenia, blokady itd.
W końcu zespół końskiego ogona, karetką do szpitala i natychmiastowy zabieg.
Sam szukałem informacji w internecie, znałem każdy artykuł ze słowami kluczowymi “rwa, mikrodisektormia, itd.”.
Bałem się jak cholera.
Teraz jestem 3 miesiąc po operacji i powiem tylko tyle: NIE WARTO BYŁO… tyle zwklekać.
Postanowiłem, że podzielę się z Wami swoją historią, obawami, rehabilitacją, problami po operacji itd.
Jeśli chcecie abym to wszystko powiedział, napiszcie tu proszę swoje pytania, a ja odpowiem w formie audio (po kilku dniach). Za dużo jest aby to pisać, a zawsze będzie można tego wysłuchać robią kolejną serię Mc Kenzie 😉Za tą wiadomość podziękował(a): maciurek6 grudnia 2019 o 13:58 #66624Czy to była komercyjna operacja?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
6 grudnia 2019 o 14:04 #66625Na NFZ miałem termin maj 2023 (!), ale w ciągu tygodnia od daty zapisania się na operację odcięło mnie od pasa w dół (dysk wpadł do kanału).
Zadzwoniłem po karetkę i przyjęli mnie w trybie pilnym na oddział.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4216 grudnia 2019 o 15:09 #66627Mi się wydaj, że to nie jest kwestia czy warto, czy nie, tylko czy są wskazania do operacji, czy nie. Rwy to ludzie mają, potem to przechodzi i tyle. Można np. wychłodzić nogę i się zrobi rwa. Ból też dla niektórych lekarzy nie jest wskazaniem do operacji i mówią, aby poczekać. Jednak jak odetnie nogi, to człowiek nie ma wyboru i musi się ratować. Zdrowia życzę i dbaj o siebie!
6 grudnia 2019 o 19:48 #66628Miałeś problemy z bólem kręgosłupa jak wyglądało twoje leczenie ,czy lekarze od razu zlecili RTG lub rezonans.
Czy otrzymałeś wyczerpującą informacje o chorobie i co ci grozi wypadku objawów ogona końskiego.
Wyznaczono ci termin zabiegu na 2023 rok opisz dlaczego dostałeś tak długi termin,o ile to nie tajemnica w jakim szpitalu.
Skoro wyznaczyli tak długi termin to nie miałeś znacznych zmian ,może napisz jak wyglądał opis rezonansu na tym poziomie.7 grudnia 2019 o 11:21 #66632Ja też się cieszyłem jak ty po operacji w kwietniu 2016 – Identyczny scenariusz. 1.5 roku super. A od roku pomimo braku wypukliny nawrotowej ciągły ból.
Życzę powrotu do pełnego zdrowia.8 grudnia 2019 o 07:38 #66641quote Jarecky77″ post=19329:Ja też się cieszyłem jak ty po operacji w kwietniu 2016 – Identyczny scenariusz. 1.5 roku super. A od roku pomimo braku wypukliny nawrotowej ciągły ból.
Życzę powrotu do pełnego zdrowia.Ojej, a co się stało? Po operacji normalnie funkcjonowałeś? Gdzie pracowałeś (branża, czy fizycznie)? Czy zmieniłeś jakoś swoje przyzwyczajenia?
9 grudnia 2019 o 11:44 #66645Hej,
Praca biurowa więc brak wysiłku. Dbałem chyba aż nadto – od maja ćwiczę regularnie – zakres ruchu, kondycja, siła znacząco się poprawia, ale niestety ból nie ustępuje.
Jest to stały uporczywy narastający w ciągu dnia myślę że 3-4/10. Problemem jest permanentność i psychiczne zmęczenie tą sytuacją (pomimo tylu starać efekt raczej marnawy). Zdiagnozowana niestabilność na poziomie S4-S1. Ale walczę żeby nie iść znowu na stół.28 lutego 2020 o 13:14 #66990Przepraszam czy chodzi o niestabilnosc s4-s1 czy raczej l4-s1?
29 lutego 2020 o 17:47 #669946 miesięcy po operacji l5s1 discektomia usunięcie przepukliny z uciskiem na nici ogona końskiego teraz mam zanik czucia powierzchownego całej nogi i pośladków , przykurcze mięśni pleców i brzucha , zaniki mięśni nóg, ciężko się chodzi .
U ciebie na MRI był ucisk na nici ogona końskiego
jak duża była przepuklina. Miałeś podobne objawy do moich ?29 lutego 2020 o 18:54 #66997quote Miś102″ post=19767:6 miesięcy po operacji l5s1 discektomia usunięcie przepukliny z uciskiem na nici ogona końskiego teraz mam zanik czucia powierzchownego całej nogi i pośladków , przykurcze mięśni pleców i brzucha , zaniki mięśni nóg, ciężko się chodzi .
U ciebie na MRI był ucisk na nici ogona końskiego
jak duża była przepuklina. Miałeś podobne objawy do moich ?Nie potrafię powiedzieć jaka to była przepuklina. Pamiętam, jak lekarz powiedział, że było bardzo niebezpiecznie, bo dysk mi wpadł do kanału kręgowego.
Po 4 miesiącach mój stan mogę ocenić na 90%, gdzie te 10% to brak czucia jak poprzednio w:
– prawej stopie
– odbycie
– cewce moczowejCo oznacza, że mam lekkie problemy z załatwianiem się (w szczególności “dwójka”) i orgazmem. Wzwód mam , ale czucie jest lekko słabsze.
Ale ale… To i tak duuuużo lepiej niż miesiąc-dwa po operacji, gdzie zrobienie “2” oznaczało lewatywę albo wręcz interwencję palcem w rękawiczce (koszmar!).Jeszcze jedna rzecz: totalnie zmieniłem swoje podejście do zdrowia.Praktycznie każdego dnia ćwiczę dwukrotnie: ćwiczenia na gorset mięśniowy oraz długi spacer.
Zaczynałem od 10 metrów, a obecnie robię ponad 5km.
Dla mnie to mega sukces, bo wydawało mi się, że już nigdy nie wyjdę z rodziną na spacer.Wiem, że każdy organizm jest inny, ale trzymam za ciebie kciuki.
A możesz napisać jeszcze co się stało, że wróciły Ci problemy z czuciem?Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, mis102, wuj29 lutego 2020 o 19:45 #67001U mnie przed operacją z czuciem było tak że tylko w lydce i stopie było słabe , pogorszyło się po operacji z potrzebami fizjologicznymi problemu nie mam chociaż w kroczu też jest słabsze czucie przy dotyku. Operacje miałem 4 miesiące po ataku pierwszej rwie kulszowej porażenie całej nogi przez 2 tygodnie nie przespana żadna noc później jeszcze 2 ataki . U mnie była przepuklina 13mm z uciskiem i stenoza 6 mm. Na 3 tygodnie przed zabiegiem rwa i ból ustąpił miałem tylko jakby prądy w nodze i pulsujace mięśnie . Neurochirurg jak zobaczył mój rezonans też stwierdził że operacja pilnie . Neurolog na wizycie kontrolnej tłumaczył mi że nerwy były mocno ucisniete i mogły być dodatkowo podraznione podczas operacji na kontrolny rezonans skierowania nie dostałem , trochę mam cykora że mogła się zrobić przepuklina w tym samym miejscu lub bliznowiec.
W domu robię ćwiczenia raz w miesiącu terapia manualna , spacery do 2 km. rehabilitację już miałem z NFZ taki pic na wodę .2 marca 2020 o 06:36 #67006quote amh” post=19763:Przepraszam czy chodzi o niestabilnosc s4-s1 czy raczej l4-s1?oczywiście L4-S1 (literówka 🙂 )
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.