KINESIOTAPING
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Rehabilitacja / fizjoterapia › KINESIOTAPING
- Ten temat ma 10 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 10 years, 9 months temu przez
uzytkownik42.
-
AutorWpisy
-
3 sierpnia 2011 o 16:44 #47333
Od jakiegoś czasu modnym w praktyce staje się aplikowanie plastrów Kinesiotaping. Metoda znajduje zastosowanie nie tylko w rehabilitacji kręgosłupa, ale we wszystkich jednostkach chorobowych dotyczących narządu ruchu, nie pomijając terapii obrzęków. Jako praktyk posługuję się tą metodą na co dzień, chciałbym jednak poznać opinię zarówno terapeutów jak i pacjentów na temat doświadczeń z w/w, w jakich jednostkach chorobowych najczęściej aplikują, jakie zauważają efekty lub deficyty etc.
Zapraszam do dyskusji.3 sierpnia 2011 o 17:07 #49735Link do naszego artykułu:
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękował(a): alus3 sierpnia 2011 o 18:37 #49737Tak, jest to rozwinięty temat o metodzie. Zachęcam jednak do dyskusji terapeutów i pacjentów do dzielenia się doświadczeniami.
3 sierpnia 2011 o 19:32 #49738Jako pacjent mam pytanie czy w moim przypadku by to coś mogło pomóc. Opis przypadku i zdjęcia w wątku: https://drkregoslup.pl/glowna/schorzenia-kregoslupa/odcinek-szyjny/przewlekly-bol-szyji-karku
Cyt. z artykułu:
“Dzięki temu może działać przeciwbólowo, pomagać w utrzymaniu prawidłowej postawy ciała, normalizować napięcie mięśniowe i powięziowe oraz pełnić funkcję korygującą w zaburzonym rozkładzie napięcia mięśniowego przywracając prawidłowe funkcjonowanie łańcucha biomechanicznego. ”Brzmi świetnie. Może coś pomóc?
Odcinek lędźwiowy po operacjach jest całkiem OK, da się zapomnieć że tam coś było robione, a to co dolega to jest już chyba wyjaśnione (MRI mniej więcej zgadza się z objawami i jest jasno postawiona sprawa jakie są opcje), natomiast szyja mnie denerwuje, a póki co jedyny sposób to Ketonal, bardzo mało skuteczny. Więc każda inna alternatywa jest ciekawa. Dokucza mi napięcie mięśni szyi, często sztywność, raz się da w miarę swobodnie obracać a raz obrót powoduje ból, w dolnym odcinku do tego dochodzi czasem ból powodujący zesztywnienie karku i ramion, a w górnym coś powodującego bóle głowy i inne objawy, powodujące złe samopoczucie.W artykule nie jest opisane, czy to jest zabieg wykonywany w przychodni rehabilitacyjnej chwilowo, czy to jest coś do noszenia przez dłuższy czas, czy się z tym śpi, czy to jest jednorazowe/jedodzienne, czy to się kupuje w aptece, czy powinien to nadzorować rehabilitant, itd.
3 sierpnia 2011 o 20:44 #49740Zabieg jest wykonywany przez terapeutę/lekarza, który ukończył kurs KT1/KT2 (możliwość dokształcenia w specjalności Ortopedia lub Neurologia KT3). Plaster ma właściwości ludzkiej skóry i rozciągliwość w zakresie 0-140% i utrzymuje takie właściwości przez 3-5 dni (nie posiada lateksu). Aplikacja jest wykonywana tylko za opłatą (brak refundacji NFZ). Aplikacja jest wykonywana indywidualnie do każdego schorzenia jakie prezentuje pacjent, utrzymuje plastry od 3-5 dni, w pełni funkcjonuje wykonując czynności dnia codziennego (sen, kąpiel, basen, sport). Plastry są wykonane wg zastrzeżonego patentu i zakupuje się je od dystrybutora marki KINESIO. Terapeuta/lekarz wykonujący aplikację nadzoruje efekty i jeżeli zachodzi taka potrzeba modyfikuje ułożenia. W moim doświadczeniu uważam metodę za skuteczną jako element wieloaspektowej terapii.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4213 sierpnia 2011 o 22:27 #49741A czy w spisie specjalistów na tej stronie (https://drkregoslup.pl/znajdz-specjaliste), na liście wykonywanych przez daną osobę zabiegów rehabilitacyjnych, “Taping” oznacza to samo co “Kinesiotaping” czy nie dokładnie ?
Przy okazji znalazłem stronę nt. Kinesio Tapingu – http://www.kinesiotaping.com/kinesio/apps.html
4 sierpnia 2011 o 11:10 #49743Dokładnie to oznacza “taping”
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
21 sierpnia 2011 o 16:56 #49798ja nawet o kinesiotapingu przeczytałem w poradniku domowym teściowej 🙂
czy plastry trafiły już pod strzechy?
czy na aplikację trzeba się jeszcze udać do wyselekcjonowanego ośrodka/specjalisty?
bo czytam wszędzie, że przed aplikacją trzeba wykonać “testy przesiewowe dzięki którym terapeuta lokalizuje dysfunkcje organizmu i porównuje je z istniejącymi objawami”?pozdr
22 sierpnia 2011 o 17:32 #49809quote stentor” post=730:ja nawet o kinesiotapingu przeczytałem w poradniku domowym teściowej 🙂
czy plastry trafiły już pod strzechy?
czy na aplikację trzeba się jeszcze udać do wyselekcjonowanego ośrodka/specjalisty?
bo czytam wszędzie, że przed aplikacją trzeba wykonać “testy przesiewowe dzięki którym terapeuta lokalizuje dysfunkcje organizmu i porównuje je z istniejącymi objawami”?pozdr
:whistle: zgadzam się w 100%
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
30 października 2011 o 19:49 #50059Materiał video
“Wpływ stosowania Kinesiology Taping’u u osób amatorsko uprawiających narciarstwo i snowboarding”
“Plastrowania koncepcja a stawów propriocepcja – wpływ aplikacji Kinesiology Tapingu na czucie”
“Wpływ aplikacji Kinesiology Tapingu na sensomotorykę głowy bocznej mięśnia brzuchatego łydki”
“V WIOSNA Z FIZJOTERAPIĄ CYKLICZNE SYMPOZJUM STUDENCKICH KÓŁ NAUKOWYCH AKTUALNE KIERUNKI ROZWOJU FIZJOTERAPII I REHABILITACJI Tematy wiodące: Badania podstawowe w rehabilitacji i fizjoterapii Rehabilitacja w geriatrii Warszawa, 15 kwietnia 2011 r. “
2 maja 2012 o 17:40 #51535Przetestowałem to taśmowanie – na kręgosłup by mi nie pomogło, ale na nogę podziałało rewelacyjnie. Dużo zależy od taśmy, taśma Takase™ traci właściwości i się odkleja po 3 dniach, taśma Jakotaka™ trzyma się skóry i trzyma parametry ponad tydzień.
EDIT: ponosiłem te taśmy z 1.5 tygodnia na rzepce (bo z nią miałem problem) i póki co jest w miarę OK – nie kłuje przy każdym stawaniu na nodze. Więc jednak coś to daje. Nawet jeśli nie stały efekt, to przynosi ulgę.
Pozdrawiam
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.