Konflikt implantu z korzeniami nerwów rdzeniowych
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Konflikt implantu z korzeniami nerwów rdzeniowych
- Ten temat ma 18 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 11 months temu przez
elektra.
-
AutorWpisy
-
24 marca 2015 o 19:45 #48123
Ceść kochani rozmawiałam z taką pania i mi mowiła , że po operacji dyskopatii również miała bolesność i drętwienie nogi z nocnym paleniem zwłaszcza to sie nasilało w nocy pomagało jej tak jak i mi zresztą chodzenie w nocy żeby minelo. na jakis czas. Jej neurochirurg powiedział ,ze tak sie czasami zdarza , że jest konflikt pomiedzy implantem a korzeniami nerwów rdzeniowych, które wychodzą na danym poziomie .Zwróciła też uwagę na to , że to się gdzieś bada żeby sprawdzic czy to jest ten problem i ze w polsce podobno jest mało osrodków , które ten problem badaja. Ta pani miała operowany L4-5 S1.
Co o tym myślicie? Tyle , że ja mam jeszcze do wymiany wyżej gdzie jest przepuklina i chyba L4 i L5 nie odpowiada za dolegliwosci nogi w sensie palenia dretwienia od kolana w dół ? Drętwieje zewnetrzna czesc łydki stopy i idzie mrowienie do palca z przemiennym paleniem drętwieniem i mrowieniem czasami nawet przejdzie zimny prad .Ktos się spotkałz takim okresleniem jak ten konflikt? :dry:24 marca 2015 o 20:03 #56956Qrcze przeszukuję forum za pomocą Iphone i nie mogę znaleźć ale ktoś tu opisywał kilka miesięcy temu,że próbowano mu usunąć źle wstawiony implant i , że zrost był za duży i nie dało rady tego usunąć i jest konflikt z nerwami i musi się do tego przyzwyczaić…
24 marca 2015 o 20:05 #56957Cześć
problem, który opisujesz jako palenie, pieczenie, drętwienie, mrowienie odpowiada opisowi bólu neuropatycznego. Występuje on czasami po uszkodzeniu nerwów i z czasem może mijać. Na taki typ bólu lekarze często przepisują leki przeciwpadaczkowe (Gabapentyna, Depakine chrono, Tegretol CR) lub przeciwdepresyjne (amitryptylina, doxepin, wenlafaksyna).
U mnie występuje “konflikt blizna – korzeń nerwu”. Objawy w zewnętrznej części stopy są dokuczliwe ale kiedy neurolog wytłumaczył mi skąd to się bierze przestałam wpadać w panikę że coś złego się dzieje w miejscu operowanym.
Rezonans z kontrastem i dokładne badanie neurologiczne dają lekarzowi dokładny obraz tego skąd się bierze podrażnienie nerwu.
Pozdrawiam i życzę zdrowiaZa tą wiadomość podziękował(a): elektra24 marca 2015 o 20:09 #56958Bólowi neuropatycznemu towarzyszą charakterystyczne zaburzenia czuciowe o różnorodnej lokalizacji. Poniżej przedstawiono terminologię dotyczącą bólu i zaburzeń czucia.
Alodynia (lub allodynia) – ból pod wpływem bodźca, który normalnie nie wywołuje bólu np. dotyk, delikatne gładzenie skóry, zimno.
Analgezja – brak bólu w odpowiedzi na stymulację, która w normalnych warunkach powoduje doznania
bólowe (brak wrażliwości na ból, znieczulica, zniesienie bólu np. lekiem przeciwbólowym).
Dyzestezja – nieprawidłowe odczucie powstałe samoistnie lub wywołane, zawsze odbierane przez pacjenta jako nieprzyjemne (pojawiające się w postaci drętwienia, mrowienia, uczucia przebiegania prądu lub zimna).
Hipalgezja – osłabienie czucia bólu.
Hiperalgezja – wzmożona reakcja na bodziec, który w normalnych warunkach powoduje doznania bólowe.
Hiperestezja – inaczej przeczulica – nadwrażliwość na każdą formę stymulacji czuciowej.
Hiperpatia – zespół bólowy charakteryzujący się wzmożoną reakcją na bodziec, zwłaszcza powtarzający się oraz podwyższonym progiem czucia bólu; ta ostatnia cecha powoduje opóźnienie wystąpienia reakcji, ból nie jest ściśle umiejscowiony i trwa dłużej niż działanie bodźca.
Hipestezja (hipoestezja) – inaczej niedoczulica – osłabienie czucia powierzchniowego (dotyku, ucisku, wibracji, bólu lub temperatury).
Hipoalgezja – osłabione odczuwanie doznań bólowych w odpowiedzi na zwykle bolesny bodziec.
Kauzalgia – zespół ciągłego piekącego bólu, alodynii, i hiperpatii, występujący po urazowym uszkodzeniu
nerwu, często w połączeniu z zaburzeniami naczynioruchowymi i wydzielania potu, a później zmianami
troficznymi.
Neuralgia – inaczej nerwoból – ból w zakresie unerwienia przez nerw lub nerwy.
Parestezja – nieprawidłowe odczucie powstałe samoistnie lub wywołane, które nie jest odbierane przez
pacjenta jako nieprzyjemne.Za tą wiadomość podziękowali: elektra, aiga2524 marca 2015 o 20:20 #56959Hej, Elektra, bardzo cierpisz przez te nocne napady bólu, prawda? Usiłuje znaleźć informację, czy to jest dla ciebie nowy ból, w jakim czasie po operacji się pojawił? Miotasz się z niepokoju, bo nie wiesz co się dzieje…
Bo może to “tylko” skutek podrażnienia/dotykania nerwu przez bliznę lub inne ciało obce.
Nie wahaj się pytać o to swojego lekarza.
U mnie taki ból pojawił się ponad rok po operacji, ja mam niedowład stopy, nerw jest uszkodzony przez zbyt długi ucisk wylanego dysku. Taki piekący ból i drętwienia przeraziły mnie i pobiegłam od razu do lekarza bo myślałam, że tam się coś niedobrego dzieje.
Z perspektywy 4 lat życia z tym bólem wiem, że ciepłe kąpiele mi pomagają, termoforek do łóżka, terapia manualna (jakieś aktywowanie nerwu w stopie) no i leki.24 marca 2015 o 22:33 #56963@adbur ten forumowicz, o którym piszesz to najprawdopodobniej @kowalski89 🙂
Tutaj link do jego tematu: https://drkregoslup.pl/forum/schorzenia-kregoslupa/odcinek-ledzwiowy/zabieg-operacyjny-tlif-a-ruchomosc-kregoslupa-4171
https://drkregoslup.pl/forum/metody-leczenia/po-operacji/po-operacji-tlif-silne-bole-i-dretwienie-4076/page-1
@bonzo dzięki za rewelacyjne opisy nazw bólu 🙂 Właśnie się dowiedziałam, że fachowo odczucia jakie mam nazywają się hipestezja, hipoalgezja, dyzestacja, analgezja w bólu neuropatycznym, który niestety posiadam (neuralgię też mam). Zawsze określałam to parastezjami, a okazuje się, że to zła nazwa 😉
@elektra – ja też odczuwam to wszystko, co i Ty (przepraszam, obecnie dzięki neurostymulatorowi na nodze odczuwam właściwie przyjemne mróweczki ^^ – powinnam użyć czasu przeszłego, ale jeszcze coś tam czuję, bo 70%bólu na nodze usunął SCS 😀 więc 30% zostało). Niemniej u mnie wynikało to z uszkodzenia nerwu L5/S1 i bólu neuropatycznego. Poziom L5/S1 odpowiada rejonowi, który opisałaś, czyli zewnętrzna strona nogi/uda(L5)/podudzia i łydki(S1) i stopy – palce te 2 pierwsze (S1) środkowe dwa (L5). Dolegliwości od L4 byłyby odczuwalne bardziej w środkowym miejscu uda, łydki i szły do dużego palca od przodu i tyłu stopy.
Moja koleżanka ma podejrzenie źle umiejscowionego implantu właśnie i czeka na rezonans, bo tylko to badania pozwoli określić, czy tak faktycznie jest (nie zawsze da się określić, ale z reguły widać to na zdjęciach z MRI). Także wydaje mi się, że chyba każdy neurochirurg byłby wstanie powiedzieć, czy występuje jakiś konflikt z implantem, zrostem, blizną, osteofitem, torbielą, czy czymś innym.
Miałaś robiony rezonans już z tym implantem wszczepionym?- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
25 marca 2015 o 15:54 #56970Dziuekuje ślicznie wszystkim za odpowiedzi aiga25 od ostatniej operacji tej z grudnia 2013 nie miałam swieżego Mr tylko rtg zaraz po operacji z dretwieniem i paleniem zglosilam sie po raz pierwszy do neurochirurga poniewaz to mi najbardziej dokuczalo zaraz po bólu stałym kregoslupa. Sama jestem zdziwiona , że nie mam swieżego Mr dr.uważa , ze nie trzeba , a ja sobie nie wyobrażam isć teraz na ta operacje i nie miec nowego rezonansu hmmm ,no chyba , że mi zrobią w szpitalu jak juz będę szła do tej operacji? Palenie nogi jest nieznosne i wychodze z siebie juz bo nie wiem co mam zrobic żeby to przestało mi dokuczać.
25 marca 2015 o 20:10 #56972Po każdej operacji kręgosłupa nawet takiej po której czujemy się już jak nowo narodzeni powinien być zrobiony kontrolny rezonans. Oczywiście neurochirurdzy prawie nigdy go nie zlecają dlatego bardzo ważne jest aby być również pod stałą kontrolą neurologa. Mnie w życiu neurochirurdzy na żadne badanie nie skierowali, a wszystko załatwiam u neurologa. Neurochirurg całkowitej prawdy po operacji Ci w zyciu nie powie bo nie przyzna się do swojego błędu jeśli np. źle się czujemy, a neurolog jest bezstronny i ocenia stan zdrowia taki jaki jest faktycznie i natychmiast kieruje na odpowiednie badania. Ja też przed drugą operacją aiga nie miałem świeżego rezonansu, a w szpitalu oczywiście też mi nie zrobili, a gdy zapytałem się lekarza czy nie zrobią mi przed operacją jakiegoś badania to usłyszałem “Otworzymy i zobaczymy co się pozmieniało” Podstawa to mri, aby zobaczyć czy implanty dobrze siedzą elektra dlatego postaraj się go zrobić .
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
25 marca 2015 o 20:57 #56973Dobrze Kowalski piszesz tylko dla uściślenia zamiast MRI może lub nawet powinien być TK aby podskórnie pleców nie usmażyć od wrośniętych implantów.
Za tą wiadomość podziękował(a): melodia25 marca 2015 o 20:58 #56974Dla mnie to nie do pojęcia iść na operację bez świeżego MR… akurat moja Pani neurochirurg zleciła mi rezonans przed operacją, ale to była konieczność do kwalifikacji. Niemniej zawsze przed każdą op. miała zrobione to badanie. W ogóle warto by pacjent sam wiedział, co mu dolega, było to jakoś określone pisemnie/zdjęciach, żeby w razie jakiejś wpadki w czasie operacji (np. błąd lekarza) móc dochodzić swoich praw, wiedzieć co poszło nie tak.
Jak wiemy, że rezonans nie oddaje w 100% tego, co lekarze mogą zobaczyć w czasie operacji, ale dają jakiś obraz i mniej więcej kierunek działania, co można w danym przypadku zrobić.- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
26 marca 2015 o 03:46 #56976quote elektra” post=8739:Co o tym myślicie? Tyle , że ja mam jeszcze do wymiany wyżej gdzie jest przepuklina i chyba L4 i L5 nie odpowiada za dolegliwosci nogi w sensie palenia dretwienia od kolana w dół ? Drętwieje zewnetrzna czesc łydki stopy i idzie mrowienie do palca z przemiennym paleniem drętwieniem i mrowieniem czasami nawet przejdzie zimny prad .:dry:Ja myślę, że przede wszystkim powinnaś napisać, jaki implant masz wstawiony, bo nigdzie nie mogę się doszukać. Operację miałaś z dostępu przedniego z tego co pisałaś, a dodatkowo zastosowaną jakąś stabilizację o której piszesz “implant” – ale co to za “implant” jest? Cage jako stabilizacja między trzonowa, czy co ? Od tego zależy sposób diagnostyki czy implant podrażnia nerw. Wbrew temu co ta pani Ci powiedziała, to nie jest rzadko diagnozowane. Praktycznie po każdej operacji z zastosowanym instrumentarium robi się kontrolne RTG w celu określenia położenia implantu – czy się nie przesunął w kierunku nerwów. Czytając to co napisałaś co usłyszałaś od tej pani mam wrażenie, że jest pod opieką jakiegoś szpitala gdzie bardzo rzadko robi się operacje kręgosłupów i mają niewielkie pojęcie o tym, co się robi w innych szpitalach i jak często. Co do diagnostyki ewentualnego konfliktu implantów z korzeniami nerwowymi, podstawowym badaniem jest RTG, natomiast z tego co przeczytałem, i o czym już pisaliśmy na forum, kolejnym badaniem w przypadku implantów powodujących artefakty jest raczej tomografia a nie rezonans.
Z innych osób na Forum które miały podejrzenie konfliktu instrumentarium z nerwami, to przecież również Aiga25, i przez pewien czas nie mogła się zdecydować czy iść na poprawkę implantów czy na wstawienie neurostymulatora.
Przy okazji – na którym poziomie Ty masz mieć teraz tą operację z ruchomym dyskiem? Rozumiem, że na L4/L5 ?
Pozdrawiam
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
26 marca 2015 o 05:57 #56978U mnie na Mri implant jest doskonale widoczny i widac jak siedzi na korzeniu no, ale ja mam jedynie sam implant tytanowy cage bez srubek, a faktycznie jesli ma sie spore instrumentarium jak elektra to chyba bardziej tomografia.
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
26 marca 2015 o 06:51 #56981Przy pierwszej stabilizacja tytanem i stala chirurgiczna oraz implantantami Cage, zrobili mi po 5 dniach kontrolny Rentgen, jesli nie ma zadnych komplikacji to po 6 miesiacach robi sie obowiazkowo nastepny rentgen by zobaczyc jak sruby sie zrosly.
Jesli jest cos nie tak( jak bylo w moim przypadku ) zalecili mi CT , przy Ct nic nie wyszlo wiec musiel zrobic MRT ale tylko zrobili bo widzieli ze sruby sa dobrze zrosniete.
Sruba uciskala bardzo na nerw, i byl bardzo duzy stan zapalny, zadne MRT tego nie pokazalo, dopiero jak otwozyli to zrozumieli dlaczego mialam czucie jak by mnie ktos wzatkiem oblewal noge i ze skory obdzieral.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42126 marca 2015 o 07:31 #56982No właśnie tak też wynika z opisów które niegdyś cytowałem w wątku Aigi25 – diagnostyką obrazową przy założonej implantacji ze stabilizacją w wielu przypadkach bardzo ciężko coś jednoznacznego stwierdzić, szczegóły wychodzą śród operacyjnie dopiero.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
26 marca 2015 o 10:22 #56987Dokładnie miałam dylemat, bo w klinice, gdzie zakładali mi śruby i cage zaproponowali mi usunięcie śrub jako, że to niby one miały być przyczyną moich dolegliwości bólowych. A właśnie na MRI LS niby nie wyszły żadne konflikty korzeniowe (Ale wyszły duże zmiany zwyrodnieniowe, zwężenie przestrzeni m/kręgowych itd.), były dość duże artefakty wokół implantów, przez co ta operacja byłaby raczej na zasadzie, otworzymy i zobaczymy co się tam dzieje, a przy okazji usuniemy śruby.
Faktycznie przy osobach, które mają dużo implantów lepsza diagnostyka to RTG i CT, a MRI nie zawsze da dobry obraz, jednak dalej jest badaniem bardzo potrzebnym. Ciężko w ogóle w przypadkach pacjentów po paru operacjach kręgoslupa na jednym poziomie, jest go właściwie zdiagnozować i stwierdzić, co tak na prawdę powoduje ból. U mnie jest to nie możliwe do określenia, bo za dużo czynników wpływa na to. Po prostu zbyt zepsuty jest już kręgosłup w odcinku lędźwiowym i kolejne operacje mogłyby już mu zaszkodzić, dlatego podjęłam decyzję o neurostymulatorze, a nie usunięciu śrub.
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
26 marca 2015 o 11:44 #56994Jeny dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Powiem tak: uważam osobiście, że mam coś źle założone w środku Uzytkowniku421. Na każde moje pytanie kiedy MRI kontrolny słyszę, że nie trzeba, a wszystko mnie z tyłu boli i każdy niekontrolowany ruch powoduje porażenie jak gdyby był ucisk. Co do kolejnej operacji to tak mam na L4 i L5 mieć ten ruchomy.
Już podaje co mam wszczepione.Discektomia przednia z dojścia zaotrzewnego. Stabilizacja przednia Alif Depuy Synthes Synfix (implant silikonowy i 4 długie śruby+blaszka), stabilizacja przezstawowa Facet Wedge (wprowadzenie gwintowanych bolców kostnych tzw. artrodeza lędźwiowa z dostępu tylnego). Wiem że mam małe 2 implanty tytanowe i 4 małe śrubki ok 2 cm.
Wcześniej była mikridiscektomia – odbarczenie kanału między kręgowego na L4//L5/S1 2X. Uprzednio miałam blokadę chemiczną tzw. przezskórne odnerwienie powierzchni stawowej wyrostka kręgu po nieudanej operacji z dostępu przedniego i niestabilności, co potem skutkowało po blokadzie.
Zakwalifikowano mnie na operację na tym samym poziomie operowanym L5/S1 z dostępu właśnie tylnego. I na dzień dzisiejszy nie ma końca ponieważ zaraz po tej operacji okazało się, że dysk wyżej L4/L5 nie daje rady: a jest tam również przepuklina. Z obawy żeby mi nie poszedł L3/L4 i wyżej zakwalifikowano mnie na implant ruchomy.
26 marca 2015 o 11:48 #56995Użytkowniku 421 bardzo prosze o emaila bym wysłała rtg nie chce tutaj pokazywac .w prywatnej wiadomosci jesli mozesz z góry dziekuje
1 kwietnia 2015 o 04:35 #57117@elektra ale ja nie jestem lekarzem i nie oceniam badań radiologicznych dla Pacjentów! Jeśli chcesz, to możesz spróbować napisać w tej sprawie do @administratora lub do któregoś z innych lekarzy zarejestrowanych na Forum.
Hidden
np. do Doktora D.Łątki lub Doktora T.Potaczka.
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra1 kwietnia 2015 o 04:56 #57118A jak się do tych lekarzy pisze ,gdzie ich mam znalesć tu na forum?
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.