kontuzja – pomocy
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › kontuzja – pomocy
- Ten temat ma 12 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 9 months temu przez
zdrowykregoslup.
-
AutorWpisy
-
15 kwietnia 2021 o 06:27 #49126
Dzień dobry wszystkim,
otóż przychodzę do Was z takim problemem. Jakieś dwa miesiące temu dostałem dziwnej kontuzji, której do dziś nie mogę zdiagnozować, ani lekarze u których byłem, szybka wizyta kasa i zero pomocy. Dwa miesiące temu ćwiczyłem na siłowni podnoszenie ciężarów z ziemi. Poczułem wtedy dziwne uczucie w krzyżu, no ale nic po treningu, kąpiel, odpoczynek i spać. Drugiego dnia dostałem dosyć dużych bóli oraz strzelania stawów w całym ciele. Bóle kolan, bóle żuchwy, pleców od dołu do góry, kolan, bioder. łokci, barków, szyi.. Udałem się do masażysty, kiedy ostry ból minął i troszkę pomogło. Natomiast kilka dni później zrobiłem RTG miednicy i kręgosłupa lędźwiowego, i wyszło że z prawej strony mam opadnięte biodro i skrzywiony kręgosłup lędźwiowy. Ćwiczeniami różnymi metodami nie mogę tego wyprostować. Nigdy tak nie miałem, fizjoterapeucie u których byłem mówią że mam krótszą nogę. Nie chcę mi się w to wierzyć ponieważ przez 30 lat, uprawiając różne sporty, siatkówkę, piłkę nożną, czy siłownie i bieganie, nigdy u siebie nie zauważyłem krótszej nogi, A na pewno nie miałem tak opadnięte skośnej miednicy. Dodatkowo strzela mi w biodrach przy podnoszeniu nóg do góry, a kiedy dłużej pochodzę boli mnie w pachwinach i gdzieś koło pępka i biodrach, czasami drętwieje lewa noga, która niby jest dłuższa z boku uda do kolana i po zewnętrznej stronie łydki lewej nogi oraz z tyłu łydki prawej nogi. Proszę czy ktoś miał podobny problem i jest w stanie podpowiedzieć mi co to może być i co ja mam dalej robić ? Dziękuje z całego serca temu kto trafi w sedno !15 kwietnia 2021 o 06:59 #68631Masz “krótszą” nogę pewnie z powodu rotacji miednicy. Żeby zmierzyć faktyczną długość kończyn trzeba zrobić rentgen całych nóg i na tym rentgenie zmierzyć. TY możesz mieć skrócenie funkcjonalne, poczytaj np. tutaj:
Drętwienie nogi może być z powodu ucisku na nerw w kręgosłupie, więc lepiej daj sobie spokój z obciążającymi sportami dopóki tego nie wyjaśnisz.
Poszukaj dobrego fizjoterapeuty.15 kwietnia 2021 o 08:13 #68638Byłem na kilku wizytach u fizjoterapeutów ale nic nie pomogło. Najgorsze że tak nie miałem i nie wiem gdzie jest przyczyna. Natomiast mam takie pytanie czy ewentualnie wypuklina, przepuklina kręgosłupa lędźwiowego może właśnie dawać takie objawy? Kiedy siedzę miednica i kręgosłup jest ok, kiedy leżę też jest ok. Kiedy wstaję miednica opada. Nie mam dysfunkcji mięśniowej pośladków itd. Cała pozycja tułowia leci na prawą stronę ku opadnięciu miednicy po prawej stronie, i dodatkowo niby jakaś krótka noga, której nigdy nie miałem…nawet za dziecka jak miałem badania ,wszystko było równe.
15 kwietnia 2021 o 08:22 #68639Przeczytałeś link z mojej pierwszej odpowiedzi na temat tej krótszej nogi?
Tak, przepuklina może dawać objawy drętwienia nogi i inne, ale to musisz zrobić rezonans, żeby się dowiedzieć co masz w kręgosłupie.15 kwietnia 2021 o 08:36 #68641Przeczytałem, i tutaj pewnie masz rację odnośnie krótszej nogi z powodu rotacji miednicy. Natomiast może być tak że przepuklina uciskając na nerw daje objawy asymetrii miednicy, która właśnie opada mi podczas stania, chodzenia. Wtedy organizm nie ma stabilizacji miednicy jak w pozycji siedzącej czy leżącej, tylko przyjmuje większe obciążenie stojąc lub chodząc do powoduje ucisk na nerw i asymetrie miednicy, z czego wynikły dalsze dysfunkcje w obrębie kręgosłupa i innych stawów po przez rotację miednicy? Mam zrobić rezonans w przyszłym tygodniu.
15 kwietnia 2021 o 09:39 #68645No tak, na pewno ucisk na nerw może zaburzać pracę mięśni i statykę miednicy. Ja mam pośladkowy średni już całkiem w zaniku i to jest efekt ucisku na nerw .Z drugiej strony źle ustawiona miednica, może zaburzać pracę kręgosłupa i spowodować, że powstanie przepuklina (u mnie taka była droga do problemów z kręgosłupem).
15 kwietnia 2021 o 09:45 #68646Mam nadzieję że jest to odwracalne, probleem mam od około 2 miesięcy w przyszłym tygodniu zaczynam fizjoterapie.
15 kwietnia 2021 o 13:15 #68652Czy ktoś jeszcze może wie w czym może być problem, jeśli to nie dyskopatia?
co myślicie o tym ? : https://www.mobilemed.pl/co-leczymy/biodro/zespol-miesnia-biodrowo-ledzwiowego/16 kwietnia 2021 o 08:06 #68666Mój przypadek-kiedyś niosłem duży ciężar na ramieniu. Potknąłem się i wygięło mnie do tyłu. Jednocześnie się obróciłem starając się nie upuścić ciężaru. Poczułem pyknięcie w kręgosłupie lędźwiowym. Na rentgenie nic specjalnego nie wyszło oprócz tego,że ukruszył się wyrostek kolczysty. Wtedy nie miałem pojęcia,co to może znaczyć. Z czasem zaczęło się pogarszać,przy przeprostach pojawiał się kłujący ból. Okazało się,że mam kręgozmyk l5-s1. Jest to o tyle nieciekawa sprawa,że traci się stabilność kręgosłupa i niestety samo się nie naprawi. Ja się nie operowałem,staram się oszczędzać, intensywnie się suplementuję. Dzięki suplementacji w miarę normalnie funkcjonuję,bo było nieciekawie. Alternatywą jest operacja zblokowania kręgów i usunięcia dysku,bo chyba nie ma nikogo,kto próbowałby połączyć odłamane fragmenty węziny łuku kręgu,żeby się zrosła. Więc sprawdź,czy tego u siebie nie masz,bo takie kontuzje u podnoszących ciężary się zdarzają.
18 kwietnia 2021 o 13:03 #68704Rezonans magnetyczny wykazał u mnie przepuklinę odcinka lędźwiowego na poziomie S1. Lekarz stwierdził że opadnięcie biodra i skrzywienie końca odcinka lędźwiowego wraz z kością krzyżową nastąpiło wskutek pojawienia się dyskopatii. Dodatkowo pojawiło się zniesienie lordozy lędźwiowej. Pytanie dlaczego kręgosłup i biodro które opadło (podczas wstawania) reaguje w ten sposób? Dlaczego słyszę dziwne trzaski w tym miejscu gdy unoszę nogę do góry ? Czy da się to w jakiś sposób naprawić ?
18 kwietnia 2021 o 16:15 #68705Może w tych wątkach coś znajdziesz lub osób tam piszących podpytasz
Tu są opisy jak to wygląda, jakie są objawy, możesz porównać czy masz coś podobnego
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
20 kwietnia 2021 o 05:29 #68719Otóż wypuklina kręgosłupa S1 daje takiego objawy neurologiczne w postaci ucisku nerwu i zaburzenia pracy statyki miednicy przy czym cała postawa ulega w gruzach – w moim przypadku lecąc na prawą stronę zgodnie z ułożeniem miednicy podczas chodu. Strzelanie w kręgosłupie to przy wypuklinie zmiana w stawach i dlatego przy unoszeniu nóg do góry daje charakterystyczne objawy strzelania w obrębie stawów wypukliny. Krótsza noga przyczyna opadniętej miednicy. Wiecie co jest najgorsze ? że sam sobie musiałem postawić diagnozę, prosić o rezonans magnetyczny lekarza, podpowiedzieć mu na czym polega problem a dalej nakierować fizjoterapeutę na przyczynę tej dysfunkcji. Nikt nie potrafił mi pomóc, tracąc przy tym pieniądze czas i szans na wyzdrowienie. Pozdrawiam wszystkich i może komuś przyda się ten post bo naprawdę z tego co widzę rzadki przypadek lub przypadek, który nigdy nikt nie opisał w necie.
20 kwietnia 2021 o 05:29 #68720Otóż wypuklina kręgosłupa S1 daje takiego objawy neurologiczne w postaci ucisku nerwu i zaburzenia pracy statyki miednicy przy czym cała postawa ulega w gruzach – w moim przypadku lecąc na prawą stronę zgodnie z ułożeniem miednicy podczas chodu. Strzelanie w kręgosłupie to przy wypuklinie zmiana w stawach i dlatego przy unoszeniu nóg do góry daje charakterystyczne objawy strzelania w obrębie stawów wypukliny. Krótsza noga przyczyna opadniętej miednicy. Wiecie co jest najgorsze ? że sam sobie musiałem postawić diagnozę, prosić o rezonans magnetyczny lekarza, podpowiedzieć mu na czym polega problem a dalej nakierować fizjoterapeutę na przyczynę tej dysfunkcji. Nikt nie potrafił mi pomóc, tracąc przy tym pieniądze czas i szans na wyzdrowienie. Pozdrawiam wszystkich i może komuś przyda się ten post bo naprawdę z tego co widzę rzadki przypadek lub przypadek, który nigdy nikt nie opisał w necie.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.