Kręgosłup piersiowy!
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › Kręgosłup piersiowy!
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 years, 5 months temu przez
morphi2.
-
AutorWpisy
-
16 kwietnia 2012 o 12:42 #47587
Witam. Mam 20 lat i od jakiś 2 tygodni zaczoł mnie boleć strasznie kręgosłup. Dostałem skierowanie od lekarza na zdjecie kręgosłupa piersiowego.
Opis zdjecia: Esowate skrzywienie w trzonach kręgów w odcinku dolnym Th guzki Shmola.Trzony kręgów Th8, Th9 w częściach środkowo-przednich klinowato spłaszczone. Kyfoza wyrównana,zaznaczone kyfotyczne zagięcie na poziomie Th8, Th9. Choroba Scheurmanna. Czy może mi ktoś powiedzieć co mi dokładnie dolega, jakie ćwiczenia mam wykonywać co mogę robić a co nie. Dostałem też skierowanie do ortopedy i nie wiem kiedy się dostane do niego. Jestem przestraszony trochę tym co wykazało to zdjecie. Proszę o szybką odpowiedz.
16 kwietnia 2012 o 17:21 #51486Witaj,
RTG wykazało u Ciebie ch. Scheuermanna – kyphosis iuveninilis adolescentium, która należy do tzw. zmian martwiczych w układzie kostnym na tle chorób niedokrwiennych, występujących szczególnie w wieku dziecięcym oraz u osób młodych. Niedokrwienie płytek granicznych trzonów kręgowych powoduje zaburzenia kostnienia, zmiany martwicze w płytkach i przyległych częściach trzonów kręgowych.
Myślę, że warto abyś zapoznał się z poniższym opisem choroby zaczerpniętym z Leksykonu Radiologii 1992 pod red. profesorów. dr hab.med: J. Masztalerskiego, P. Kozłowskiego, J. Waleckiego:“Początek choroby w wieku 10 -16 lat, dotyczy w jednakowym stopniu dziewcząt i chłopców. Przebieg choroby w 3 fazach: 1) faza czynnościowa – przebiega bez objawów klinicznych, poza lekko pogłębioną kifozą; 2) faza postępującej martwicy, trwa do 17 r. ż.; ulegają zniszczeniu płytki graniczne chrzęstno-kostne trzonów kręgowych, powstają przepukliny do przylegającej istoty gąbczastej trzonów, tworząc tzw. guzki Schmorla, które ulegają przemianie chrząstkowej, następnie kostnej; zwężenie przedniej części krążków międzykręgowych i obniżenie wysokości przedniej części trzonów prowadzi do kifozy; 3) faza wtórnych zmian zwyrodnieniowych na skutek zaburzeń statyki kręgosłupa. Zmiany dotyczą dolnej części kręgosłupa piersiowego, rzadziej lędźwiowego. Radiologicznie stwierdza się klinowate zniekształcenie trzonów kręgowych z pogłębioną kifozą, płytki graniczne trzonów są nierówne, o sklerotycznym utkaniu i liczne guzki Schmorla.
Należy odróżnić od kifozy osteoporotycznej, w której krążki międzykręgowe są normalnej szerokości, nawet pogrubiałe. Kifoza ta odpowiada normalnemu wygięciu kręgosłupa, jest jedynie bardziej pogłębiona. W ch. Scheuermanna wygięcie dotyczy środkowej części kręgosłupa – w kifozie starczej dotyczy dolnej części kręgosłupa.
W ch. Scheuermanna przednie części krążków wskutek powstania w nich szczelin i krwawień ulegają martwicy i przemianie kostnej tak, że tworzy się jeden blok kostny łączący przednie części trzonów kręgowych z całkowitym zatarciem granic przednich trzonów i krążków międzykręgowych.
Kifoza w następstwie złamania kompresyjnego trzonów powstaje w miejscu złamania, a wygięcie jest pod bardziej ostrym kątem”.Z powyższego cytatu, opisanych przez Ciebie dolegliwości oraz opisu RTG wynika, że odczuwasz skutki “przełomu” 2 i 3 fazy choroby.
Uważam, że powinieneś jak najszybciej znaleźć się pod opieką dobrego ortopedy specjalizującego się w leczeniu chorób kręgosłupa (neuroortopedy).
Poniżej przydatne linki, w których dowiesz się więcej na temat leczenia tej choroby:
http://www.skolioza.org/kyfoza-choroba.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Choroba_Scheuermanna
http://www.ortopeda.biz.pl/leksykon/choroba_Scheuermanna.pdf
16 kwietnia 2012 o 18:01 #51487Wklejam jeszcze jeden link:
http://www.zemlamed.pl/scheuermanna.html
“Zmiany w chorobie Scheuermanna obejmują z reguły kilka sąsiadujących ze sobą kręgów, a także krążków międzykręgowych, najczęściej na odcinku Th7-Th12. Proces dotyczy zazwyczaj 2 lub 4 kręgów, rzadziej 3 lub 5”.
“Postępowanie i leczenie – uzależnione jest od ciężkości procesu chorobowego. W lżejszych przypadkach wystarczają jedynie ćwiczenia mięśni grzbietu w celu stworzenia tzw. ochronnego gorsetu mięśniowego i nauka utrzymywania prawidłowej postawy.
Ćwiczenia gimnastyczne, specjalnie dobrane i wykonywane pod ścisłym nadzorem specjalistów mają na celu:
– zapobieganie zniekształceniu,
– wzmocnienie osłabionych mięśni,
– zwiększenie ruchomości elastyczności kręgosłupa,
– poprawienie postawy i ogólnej sprawności fizycznej.W przypadkach nasilonych dolegliwości bólowych należy zapewnić odciążenie chorobowo zmienionego odcinka kręgosłupa. Dopiero po ustąpieniu lub zmniejszeniu dolegliwości bólowych rozpoczyna się ćwiczenia. Wyniki leczenia zależą od wczesnego rozpoznania i odpowiedniego postępowania usprawniającego, które zapobiega powstawaniu nieodwracalnych zniekształceń trzonów kręgowych.
Utrwalenie się zmian chorobowych w kręgosłupie, poza znaczną deformacją postawy, może mieć wpływ na inne części układu kostnego (miednicę, stawy biodrowe), co z kolei zmniejsza ogólną wydolność i sprawność organizmu”.
17 kwietnia 2012 o 13:05 #51491Dziękuje za wyjasnienie i za na pewno mi się przydadzą.Mam jeszcze kilka pytań. Ile takie leczenie może potrwać, abym mógl wrócił do częściowej sprawności? Czy lekarz może zalecić, abym nosił gorset? Dodam jeszcze, że podczas odchylenia się w prawo, bądz w lewo szczela mi kręgosłup.
17 kwietnia 2012 o 19:51 #51506Jeśli chodzi o czas trwania leczenia: tak długo, aż będzie odczuwalna poprawa – zdaniem Twoim i kierującego Ciebie na rehabilitację lekarza.
Z reguły czas trwania rehabilitacji należy liczyć co najmniej w miesiącach – nawet kilkunastu miesiącach, czasem dłużej.Jeśli chodzi o gorset – w RTG opisano klinowato spłaszczone trzony Th8, Th9 z zaznaczonym kifotycznym zagięciem. Podejrzewam, że ortopeda skieruje Ciebie na dalszą diagnostykę – czyli rezonans odcinka piersiowego. Gdyby w rezonansie wyszło złamanie kompresyjne któregoś z tych 2 kręgów, wtedy lekarz może zalecić noszenie gorsetu Jewetta.
W innym przypadku nie ma takiej potrzeby. -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.