Kregozmyk L5, proszę o interpretację i poradę
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Kregozmyk L5, proszę o interpretację i poradę
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 7 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
16 lutego 2016 o 18:12 #48271
Witam. Na wstępie pragnę przywitać wszystkich i poprosić zainteresowanych udzieleniem informacji o przeczytanie całego postu.
Przeczytałem wiele tematów na forum i chciałbym poprosić o interpretację wyników i o poradę co powinienem zrobić w mojej sytuacji. Z racji mojego młodego wieku (22lata) postanowiłem zapytać was, jeżeli będzie konieczność zabiegu , jaki rodzaj byłby najlepszy i najbezpieczniejszy. Byłem okazem zdrowia aż do momentu podniesienia bardzo dużego ciężaru w pracy i zgrzytu w odcinku lędźwiowy. Później pojawiły się drżenia mrowienia nóg, bóle łydki pośladków, podczas siedzenia, chodzenia stania. Lekarz wysłał mnie na zdjęcie RTG poniżej załączam opis
RTG:
Rozszczep łuków kręgów SI i S2, oraz podejrzenie rozszczepu, lub niepełny rozszczep łuku kręgu L5. Kręgozmyk trzonu kręgu L5 o ok. 1/2 trzonu. Zwężenie przestrzeni m/trzonowej L5- Sl.Następnie dostałem skierowanie do poradni rehabilitacyjnej i tam powiedziano mi że już nigdy nie będę mógł uprawiać sportów ani pracować fizycznie tylko w biurze po czym dostałem skierowanie do neurologa i neurochirurga. Neurolog zlecił badanie MRI i powiedział że mam znaleźć dobrego neurochirurga i jeżeli zdecyduje się na zabieg, to po zabiegu się już do niego zgłosić. Poniżej opis MRI
MRI:
Dyskretne prawowypukłe skrzywienie kręgosłupa lędźwiowego.
Spondylolisteza L5 o około 2cm (II/III stopień), z obustronna spondylolizą.
Stwierdza się zniekształcenie oraz zwężenie otworów międzykręgowych L5/S1, z uciskiem struktur nerwowych w nich zawartych.
Krążek międzykręgowy L5/S1 wykazuje spłaszczenie oraz uwypuklenie typu „bulging”.
Płaska dokanałowa, pośrodkowa przepuklina krążka międzykręgowego L4/L5, z dyskretnym uciskiem struktur wewnątrzkanałowych.
Dyskretne degeneracyjne spłaszczenie krążka międzykręgowego L4/L5.
Zaznaczone zmiany zwyrodnieniowe krawędzi trzonów i stawów międzykręgowych L4/L5/S1.
Niewielki obrzęk szpiku kostnego w sąsiedztwie blaszek granicznych trzonów na poziomie L5/S1. Pozostałe segmenty kręgosłupa w zakresie badania w normie.
Uwidoczniony odcinek rdzenia kręgowego i korzenie ogona końskiego bez ewidentnych zmian patologicznych.Z tymi wynikami poszedłem prywatnie do neurochirurga który nawet nie obejrzał zdjęć tylko opisy i powiedział że konieczne będzie stabilizacja przy użyciu wkręcenia śrub, ze po tym będzie wszystko dobrze, żadnych bolów, ze bede mogl uprawiac sport i jezdzić motocyklami po czym po 5 minutach mnie zbył. Poszedłem do innego (młodego) neurochirurga który poświecił prawie 30minut na przeglądanie zdjęć i namysły, po czym stwierdził że możliwe że będzie konieczna stabilizacja aczkolwiek nie był pewny czy nie będzie trzeba wykonać stabilizacji również na L-4 przy użyciu 6 śrub, wiec zlecił wykonanie badania TK które mam za dwa dni.
Z racji młodego wieku tak jak wcześniej pisałem 22lata, szczuplej sylwetki 185cm wzrostu przy 65kg chciałbym aby ktoś mi poradził co powinienem zrobić w swojej sytuacji tak abym za 5-10 lat nie żałował. Czytałem że przy sztywnej stabilizacji po kilku latach rozpadnie mi się inny segment. Rozmyślałem również nad implantem typu DIAM tylko nie wiem czy jest on stosowany przy kręgozmykach ?
Proszę o opinie16 lutego 2016 o 22:46 #58755Witam
Diam w kregozmyku istmicznym nie ma sensu bo wyrostek miedzykolczysty ze stawami stanowi oddzielna czesc od reszty kregu(jest odlamany powiedzmy). Moge w sumie sie mylic ale na zdrowy rozsadek patrzac diam nie ma racji bytu przy takim schorzeniu.
Sam jestem w podobnej sytuacji i na razie na operacje sie nie zdecydowalem z tym ze ja mam 1 stopien a przynajmniej 2 lata temu taki miałem.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42116 lutego 2016 o 23:08 #58756quote :Czytałem że przy sztywnej stabilizacji po kilku latach rozpadnie mi się inny segment.Na pewno będzie dużo bardziej obciążony, jest jeszcze coś co może za warzyć czy sie rozpadnie. Repozycja i ustawienie anatomicznych kształtów kręgosłupa przy stabilizacji kręgozmyku. Widziałem zdjęcia stabilizacji w których nie ma repozycji/ lub jest częściowa przez to cały środek ciężkości jest przesunięty bardziej do przodu a to na pewno nie pomaga dla sąsiedniego segmentu.
Z drugiej strony nie wiadomo czy tam nie wykonano repozycji czy wykonano ale puki zrobił sie zrost to troche popuściło.Warto poczytac:
dr n. med. Łukasz Bartochowski
Skuteczność leczenia operacyjnego kręgozmyku przy użyciu instrumentarium przeznasadowego
http://www.wbc.poznan.pl/Content/206544/index.pdf
Dr n. med. Bogdan Bakalarek
Kręgozmyk
http://www.ortopeda.biz.pl/leksykon/kregozmyk.pdfI jeszcze na koniec i na pocieszenie filmik który zamieścił tu kiedyś użytkownik tytuł :”8 miesięcy po chirurgicznej repozycji kręgozmyku”
https://www.youtube.com/watch?v=Mbtcl-Y0PdgZa tą wiadomość podziękował(a): melodia17 lutego 2016 o 13:32 #58757A czy mógłby mi ktoś powiedzieć w tym moim konkretnym przypadku czy jedynej wyjście z sytuacji to metoda stabilizacji śrubami? Czy istnieje możliwość stabilizacji dynamicznej inna metodą ?
17 lutego 2016 o 15:41 #58759Kilka przykładów dynamicznej stabilizacji widziałem czyli połączenie adr z tylna dynamiczna stabilizacja np:
https://www.isass.org/abstracts/isass13_regular_posters/isass13-281-Viscoelastic-Lumbar-Total-Disc-Replacement-in-the-Treatment-of-Spondyl.html
http://www.spine-center-rischke.ch/portfolio/stabilisierung/?lang=en
-Na nfz to radze zapominać o takim czymś.
-Podobno nie ma udokumentowanej przewagi dynamicznej stabilizacji takiej zwykłej nad normalna stabilizacja.(a co dopiero takiej łączonej)
-Jeśli masz dużo kasy to próbuj sie kontaktować z autorami tych publikacji bo tylko oni albo ktoś inny kto robił takie operacje albo zamierza robić może odpowiedzieć czy akurat twój konkretny przypadek zakwalifikuje do takiej operacji.
-Ewentualnie jakis eksperyment wtedy jest szansa na załapanie sie za darmo .=====================================================================
Schodząc bardziej na ziemie jest jeszcze opcja stabilizacji z podejścia przedniego(alif) ale czy twój przypadek by sie kwalifikował może odpowiedzieć tylko lekarz.23 lutego 2016 o 18:20 #58821Czy po zastosowaniu stabilizacji kręgosłup po jakimś czasie się zrasta czy po takim zabiegu juz tylko utrzymuje się na srubach?
23 lutego 2016 o 20:10 #58823Zrasta sie. Zrost powinien nastąpić od 3 do 9 mieś.
23 lutego 2016 o 21:10 #58824quote wrongbit” post=10758:Zrasta sie. Zrost powinien nastąpić od 3 do 9 mieś.Rozumiem , czyli po roku czasu od stabilizacji jesli nie będzie powiklań, będę mógł znów wsiąść na rower, motocykl, kajak , raz na jakiś czas zagrać w piłkę nożna lub siatkówkę przez godzinke? Czy ogólnie odzyskam sprawność czy raczej powinienem zapomnieć o tego typu sportach
24 lutego 2016 o 15:48 #58829quote :Rozumiem , czyli po roku czasu od stabilizacji jesli nie będzie powiklań, będę mógł znów wsiąść na rower, motocykl, kajak , raz na jakiś czas zagrać w piłkę nożna lub siatkówkę przez godzinke?Teoretycznie chyba tak, ale na tym forum to taka osobe dość ciężko znaleźć bo po prostu takie którym sie udało to korzystają z życia i nie siedzą na forum. Z jedną osobą z którą nawiązałem kontakt na forum przeszła 6 operacji!!! w tym ta 6 robiona w innym miejscu niż poprzednie rozwiązała problem kręgozmyku (został usztywniony) ale przez to ze tyle razy tam dłubano pozostały zrosty które powodują ból i bardzo utrudniają codzienne funkcjonowanie. Ta osoba jest niemal pewna ze gdyby od razu trafiła tam gdzie robiono 6 operacja to ona była by pierwsza i ostatnia i mogla by normalnie funkcjonować. Warto wybrać dobrego specjaliste np. polecanego przez ta strone.
p.s. odpowiedz na priv.
24 lutego 2016 o 17:19 #58831Te osoby które widziałem po jednopoziomowej stabilizacji kręgozmyku mówiły że wszystko robiły bez problemów po operacji, tyle że nie miały ruszanego dysku.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.