L5-S1 – mikrodiscectomia a ból i opuchlizna uda
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › L5-S1 – mikrodiscectomia a ból i opuchlizna uda
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 11 months temu przez
makovic.
-
AutorWpisy
-
13 kwietnia 2015 o 12:54 #48139
Witam wszystkich serdecznie,
Na forum zaglądam od dawna ale zarejestrowałem się dzisiaj.
Jestem doświadczonym “kregosłupowcem” – dorobiłem się ładnych parę lat temu zawodowo zajmując się sportem.
Moja sytuacja wygląda tak:
– miałem dwa razy grzebane w l4-l5 czasem z nawrotami bólu ale ostatnio było całkiem fajnie.
– w zeszłym roku rozpadł się poziom niżej czyli l5-s1 (teoria zamka błyskawicznego) i 01.10.2014r. miałem microdiscectomią usuwany sekwestr tego dysku. Nie wstawiano mi żadnych implantów.
Po zabiegu ulga kolosalna. Siła mięśniowa zaczęła powracać…było ok…przez 4.5 miesiąca żadnych leków itp choć moją uwagę przykuła opuchlizna w tylnej części uda (wtedy czułem opór podczas kucania) i lekki ból.
W chwili obecnej opuchlizna uda (okolice dwugłowego, część środkowa uda oraz wewnętrzna – przyśrodkowa) stały się bardzo mocne. Oprócz opuchlizny oraz bólu, tylna część uda stała się bardzo twarda…wygląda to jakby mięsień mi stwardniał. Siadanie przez ten fragment nogi jest oczywiście bardzo niewygodne i niekomfortowe. Pytanie moje brzmi – czy ta opuchlizna i całą sytuacja, która opisałem powyżej jest związana z przebytym zabiegiem czy…może jakimś cudem są to niezależne sprawy…
Przeglądałem forum i wujka Google i nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi odnośnie wpływu np nerwu kulszowego na opuchliznę dwugłowego oraz dołu podkolanowego….
Będę bardzo wdzięczny za sugestie oraz pomoc.
Na koniec dodam ze przed zabiegiem miałem ubytki neurologiczne, brak możliwości stania na palcach w lewej nodze. Po zabiegu jak pisałem powyżej siła zaczęła wracać .W trakcie rehabilitacji pooperacyjnej podczas klęku podpartego i naprzemianstronnego unoszenia ręki oraz nogi w lewej nodze poczułem “cyknięcie” w tylnej części uda…i po chyba około dobie albo dwóch zaczęły się problemy…
Jak drodzy Państwo uważacie? Kręgosłup, nerw, problem z mięśniem czy jaka cholera? 🙁
Dodam jeszcze że MRI parę miesięcy po zabiegu miałem robione, oglądało je dwóch neurochirurgów i powiedzieli ze wszystko ok i że na operowanym poziomie nie ma nic niepokojącego.Za tą wiadomość podziękował(a): aiga2513 kwietnia 2015 o 19:42 #57203Witaj na forum,
po pierwsze napisz, czy ta opuchlizna to jest na lewej nodze? Bo nie napisałeś tego. Po drugie napisz coś więcej o operacjach tj.: czy ucisk na nerwy był właśnie z lewej strony, ile to trwało.Teraz mogę napisać tylko tyle, że opuchlizna może być związana z uszkodzeniem nerwów poziomu lędźwiowego. W moim wypadku tak właśnie jest.Mam opuchniętą bardziej dolną część nogi lewej po zewnętrznej stronie od kolana do stopy. Częściowo udo. Również mam bardzo twarde mięśnie, spięte i noga okropnie bolała, ból neuropatyczny po uszkodzeniu nerwu L5/S1 (obecnie jestem po operacjach wszczepienie neurostymulatora rdzeniowego i jest poprawa znaczna). Poprawę przynosi regularne masaże nogi, szczególnie drenaż limfatyczny. Polecam!
Jeżeli nie masz uszkodzenia nerwu, to może być wiele innych przyczyn, ale również długi ucisk na nerw. Może trzeba to rehabilitować, masażami i drenażem “rozbić”, brać leki rozluźniające i przeciwzapalne/przeciwbólowe.
To jest tylko moja opinia jako pacjenta z podobnym problemem, jednak musiałbyś pójść do fachowca w celu odnalezienia przyczyny problemu. Może już zgłaszałeś to u lekarza?
Pozdrawiam 🙂
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): makovic13 kwietnia 2015 o 20:10 #57204Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Tak, opuchlizna dotyczy lewej nogi, tą właśnie nogę miałem ” porażoną”… Tzn częściowo zanikły mi w niej odruchy. Natomiast siła zaczęła wracać i w chwili obecnej spokojnie mogę stanąć na palcach lewej nogi itp.
Byłem u kilku lekarzy, między innymi dwóch neurochirurgów oglądało pooperacyjny rezonans i mówiło że jest ” w porządku “.
Czy w sytuacji gdyby nerw był faktycznie uszkodzony nie powinni by byli tego zauważyć?13 kwietnia 2015 o 21:06 #57205Z tego co mi się wydaje (ale pewna nie jestem), to na rezonansie nie do końca można zauważyć uszkodzenie nerwu. Myślę, że gdybyś miał uszkodzenie, to objawy byłyby bardziej podobne do moich. Nie mogę stawać na palcach, piętach lewej nogi, ból jest bardzo intensywny (był, teraz jest lepiej 😉 ), chodzę o kuli, bo noga czasami “ucieka”, mam nerwoból z zanikiem mięśni, ale jednocześnie opuchliznę.
Myślę, że jeżeli ten Twój problem jest związany z kręgosłupem, a jest to bardzo prawdopodobne, to może spowodowany być uciskiem nerwu. Często też bywa, że nim się zregeneruje taki nerw musi minąć parę miesięcy nawet, a nawet i do końca życia można zmagać się z objawami niestety.
Jakbyś chciał sprawdzić, czy nerwy są całe, to jest badanie określające przewodnictwo impulsów nerwowych, które pokazuje ewentualne uszkodzenia i osłabienia przewodnictwa impulsów. Badanie nazywa się EMG. Miałam je przeprowadzane i wyszło jednoznacznie, że mam niedowład lewej nogi – stopy głownie.
Inną przyczyną takiego stanu nogi widzę w problemach żylnych, związanych z krążeniem i zatrzymaniu limfy w nodze, ale co może być przyczyną to nie mam pojęcia. Warto zastosować też kinesio taping aplikacja limfatyczna (co jakiś czas mam i mi pomaga troszeczkę) i jak pisałam we wcześniejszym poście drenaż – on działa cuda, bo przede wszystkim pomaga na ból, mięśnie się rozluźniają (boli okropnie, bo to bardzo intensywny masaż).Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam 🙂
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękowali: perszing37, makovic14 kwietnia 2015 o 08:25 #57209Jeszcze raz dziękuję za odpowiedz.
Nad tym EMG będę musiał się mocno zastanowić.
Zastanawia mnie fakt ze żaden z neurochirurgów oglądając MRI nie widział żadnych wyraźnych problemów jednak jeden z nich powiedział dość ciekawą rzecz odnośnie takich “stanów” pooperacyjnych – mianowicie powiedział ze czasem tak bywa iż sama wewnętrzna blizna pooperacyjna w pewnym momencie nie jest jeszcze elastyczna i może dawać takie objawy (bólowe), powiedział by uzbroić się w cierpliwość i brać leki.
Natomiast na pytanie dotyczące opuchlizny odpowiedział że to niekoniecznie może/musi być związane z kręgosłupem.
Mnie osobiście nurtuje jeszcze jeden fakt – gdyby nerw był poważnie (poważniej) uszkodzony to chyba zaraz po zabiegu (przez okres około 4.5 miesiąca) nie czułbym się stosunkowo dobrze. Według mojego chłopskiego rozumowania chyba od razu odczuwałbym duże dolegliwości. Choć mogę się mylić.
Zgodzę się z aiga25 że nerwy regenerują się długo i różne wtedy cuda mogą się dziać.14 kwietnia 2015 o 22:02 #57213Moim zdaniem, jak napisała Aiga, po MRI stanu nerwów ocenić za bardzo się nie da – jedynie w drastycznych przypadkach. EMG jest dobre, ale dużo zależy od tego gdzie się je robi – Aiga np. wstawiała kiedyś opis swojego EMG to siadłem z wrażenia, z powodu ilości konkretnych wniosków. Z mojego EMG nawet opisujący nie wyciągnął żadnych wniosków, nic się nie zgadzało, nawet przypuszczam że w opisie pomylili nogę lewą z prawą..
quote :Mnie osobiście nurtuje jeszcze jeden fakt – gdyby nerw był poważnie (poważniej) uszkodzony to chyba zaraz po zabiegu (przez okres około 4.5 miesiąca) nie czułbym się stosunkowo dobrze. Według mojego chłopskiego rozumowania chyba od razu odczuwałbym duże dolegliwości. Choć mogę się mylić.Na mój chłopski rozum to rozumowanie jest dobre. Chyba że jest coś, co ten nerw degeneruje (jakiś ucisk, zbliznowacenie, itd.).
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): makovic15 kwietnia 2015 o 07:31 #57214“Coś co ten nerw degeneruje” – przepukliny nawrotowej żaden z lekarzy nie zauważył, natomiast jeden z nich wspominał ze sama blizna może przez pewien czas dawać takie objawy.
Z jego wypowiedzi zrozumiałem że stan takiego nazwijmy to “usztywnienia” blizny powinien minąć.
Czyli podsumowując to co do tej pory napisaliśmy:
– zrosty pooperacyjne mogą drażnić na pewnym poziomie nerw kulszowy (albo jego korzenie)
– podrażniony (uciśnięty) nerw z kolei może wchodzić w konflikt z jakąś inną tkanką…
– dobrze wykonać dobre jakościowo EMG
Pytanie czy sam nerw może “puchnąć” (reakcja na stan zapalny) czy opuchlizna na mojej nodze to efekt naczyń połączonych i nerw to początkuje ale puchnie np mięsień.15 kwietnia 2015 o 22:29 #57222Ja nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Może ktoś inny, kto już miał opuchlizny związane z operacjami kręgosłupa, wyleczył się z tego, i wie co to było. Albo któryś z Lekarzy na Forum.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
16 kwietnia 2015 o 05:55 #57223I tak dziękuję za zainteresowanie. Czekam może aż jakiś lekarz z forum się wypowie.
17 kwietnia 2015 o 12:41 #57227Nikt (poza tymi osobami, które się już wypowiedziały) nie ma żadnych rad ani pomysłów ? 🙁
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.