L5/S1 Prośba o opinię | 22lata
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › L5/S1 Prośba o opinię | 22lata
- Ten temat ma 14 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 6 months temu przez
mitharis.
-
AutorWpisy
-
28 sierpnia 2015 o 21:48 #48185
Witam, mam 22lata, oto co u mnie zdiagnozowano:
RTG Kręgosłupa lędźwiowego AP/BOK
– lumbalizacja ostaniego kręgu piersiowego
– spłycona fizjologiczna lordoza
– zwężona przestrzeć mkr L5/S1
– poza tym obraz rtg prawidłowyProblem pojawił się pewne dnia na grillu jak wstałem rano, wcześniej grałem w badmintona i siatkę, regularnie uczęszczam na siłownię. Czy winna jest tutaj siłownia? Czy może powyższe aktywności bez rozgrzewki na grillu. Odczuwam ból gdy staram się przegiąć do tyłu i lekki ból gdy staram się dotknąć palców u stóp, nic więcej mnie nie boli. Czy jest to poważny problem i zrujnowałem sobie życie? Czy da się to całkowicie wyleczyć i móc w przyszłości spokojnie grać w tenisa i.. żyć? Czy problem będzie się nawracał? Jestem przerażony.. dostałem skierowanie na rehabilitacje, zapewne będę musiał 2miesiące czekać… Czy pływanie 3x w tygodniu na basenie kraulem i na plecach jakoś pomoże? Mógłbym ktoś coś więcej mi powiedzieć co się ze mną dzieje? Czuję się beznadziejnie..
29 sierpnia 2015 o 09:53 #57763“Czy jest to poważny problem i zrujnowałem sobie życie?” – uspokój się chłopie. Jestem w podobnym wieku i mam podobne problemy, tak jak miliony innych osób na świecie. Niektórzy w tym wieku żegnają się z życiem na onkologii. Przejdę do Twojego problemu – opis RTG wskazuje na dyskopatie. Co nie znaczy, że ją masz i że te bóle są z jej powodu. Badaniem na którym zdecydowanie więcej widać jest MRI(koszt prywatnie około 500-600zł, na NFZ kilka miesięcy czekania). Zaciekawiła mnie ta lumbalizacja, bo z tego co wyczytać można w internecie dotyczy ona zmiany kształtu kości krzyżowej, a nie kręgu piersiowego.
Kilka pytań mam chociaż po Twojej wypowiedzi można wywnioskować odpowiedź:
1.Czy oprócz bólu lędźwi, występuje jakiś inny ból lub drętwienia, mrowienia np. którejś nogi, pośladków?
2.Opisz ten ból, czy jest kłujący/rozlewający sięna boki/ tępy?
3.Boli tylko podczas schylania i odchylania do tyłu?Czy może podczas biegania, długiego siedzenia/stania, dźwigania.Siłownie odpuść, póki co.
29 sierpnia 2015 o 10:23 #577641. Nie.
2. Nie chcę na siłę wywoływać bólu teraz, bo boli mnie zdecydowanie mniej niż ostatnie dni, ale z tego co pamiętam, to przy ostrym odchyleniu do tyłu wydaje mi się, że był to ostry ból w 1 miejscu, ale pamiętam, że miałem problem w dokładnym zlokalizowaniu bólu, tak jakby był w 1 miejscu ale lekko się rozlewał, ale może mi się wydaje.
3. Przy długim siedzeniu nie zauważyłem, schylając się do przodu nie ma problemu raczej, tylko odchylanie się do tyłu. Podczas biegania raczej też nie, ale nie miałem okazji biegać dłuższych dystansów. Dźwigać nie planuję w najbliższej przyszłości.Mam skierowanie do neurologa, ale może zrobiłbym rezonans magnetyczny jak radzisz, a potem prywatnie poszedł do neurologa by mi dał jakieś ćwiczenia, które móglbym od razu zacząć wykonywać. Nie chciałbym marnować 2 miesięcy na czekanie na wizyte, a czas mógłbym ten lepiej wykorzystać.
Czy długie siedzenie zgarbionym przy komputerze źle wpływa na obecny uraz?
Czy powinienem zacząć chodzić regularnie na basen i pływać kraulem i na plecach? Pytam, bo mam spore skłonności do przesady, ale jesli to rzeczywiście może mi pomóc “wyzdrowieć”, to zrobię co tylko będzie trzeba.Dzięki Mateusz, że starasz się pomóc, czuję się dość osamotniony z tym problemem, rodzice wściekli, lekarz się tylko głupio uśmiechał, gdy ja byłem przerażony.
29 sierpnia 2015 o 15:40 #57765Trzy grosze ode mnie:
1. Dłuższe siedzenie zawsze źle wpływa na kręgosłup, dlatego wskazane są przerwy np. co godzinę i porozciąganie się. Ci którzy mają więcej lat może pamiętają że kiedyś na prawie każdym parkingu dla TIRów był drążek do rozciągania się – teraz chyba tego nie ma, przynajmniej ja nie widuję.
2. Neurolog raczej nie zajmuje się zlecaniem ćwiczeń, a przeprowadzeniem dokładniejszego badania czynnościowego plus jego korelacją z badaniami obrazowymi (czyli sprawdza czy objawy zgadzają się z RTG/TK/MRI i na podstawie tego co widzi na badaniach przeprowadza jeszcze dodatkowe testy czynnościowe + wywiad) – przynajmniej tak powinno być, bo jeśli się trafi na kiepskiego neurologa to ani nie obejrzy wyników badań obrazowych tylko przeczyta opis, ani nie zrobi dokładniejszych badań tylko przepisze tabletki. Neurolog na podstawie wyników badań może pokierować np. do rehabilitanta jeśli coś może dać się rehabilitować, albo do neurochirurga jeśli ma przypuszczenia że stan pacjenta wymaga konsultacji neurochirurgicznej. Nie wiem czy większy sens przy takich objawach jest najpierw iść do neurologa, czy najpierw robić MRI. Skoro objawy są tylko na plecach, to może to być chociażby ból stawów międzykręgowych, tudzież jakaś niestabilność którą bada się RTG czynnościowym.
3. Pływanie jest raczej postrzegane jako dobre dla kręgosłupa
4. Odchylanie się do tyłu to inaczej “przeprost” – możesz poszukać informacji dotyczących bólu kręgosłupa przy przeproście.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): mitharis29 sierpnia 2015 o 19:08 #57766Przy takich urazach, jest szansa, że uraz sam się wyleczy? Po prostu nie wiem co teraz robić, raczej powinienem unikać jakiegokolwiek wysiłku fizycznego jak choćby gra w tenisa ziemnego? Mógłbyś mi powiedzieć wprost, czego mogę się spodziewać w najlepszym i najgorszym przypadku? Czy będę odczuwał ból do końca życia, czy może uda się doprowadzić kręgosłup do porządku i nie będę miał problemów jak 70latek w kwiecie życia.. czy może problem będzie się nawracał jak będę się zbytnio nadwyrężał. Chciałbym się przygotować na każdą możliwość, a w internecie ciężko znaleźć jakieś sensowne informacje.
29 sierpnia 2015 o 20:28 #57767Poczytaj może co widać na RTG – https://drkregoslup.pl/co-widac-na-zdjeciu-rtg-w-dyskopatii/bol-krzyza/co-widac-na-zdjeciu-rentgenowskim-kregoslupa-ledzwiowego a co widać na MRI https://drkregoslup.pl/atlas-rezonansu-magnetycznego/anatomia/atlas-rezonansu-magnetycznego-dla-pacjentow . RTG to badanie wstępne/przeglądowe.
To że masz obniżenie przestrzeni międzykręgowej oznacza że dysk między kręgami się odkształcił, ale na RTG nie da się wiele więcej zobaczyć, dysków na RTG nie widać. Jeśli chcesz dokładniejsze badanie, to jak napisał wcześniej Mateusz00 – zrób MRI. No i ogólnie to poczekaj co powie neurolog, bo po samym wyniku RTG, bez dodatkowych badań, nie wiadomo w zasadzie co Ci dokładnie dolega – jak już pisałem, to ustala lekarz zarówno na podstawie badań obrazowych, jak i wywiadu oraz badań czynnościowych
Nie napisałeś chyba nawet jak długo się ten ból utrzymuje.
Jeśli chcesz – wrzuć tutaj zdjęcie a nie opis (bez danych osobowych) – może coś więcej na jego podstawie ktoś napisze. Sam opis zdjęcia to niewiele.
Poczytałem trochę, z informacji które znalazłem wynika, że ból przy przeproście pojawia się głównie u osób które mają kręgozmyk (źródło: http://www.aafp.org/afp/1999/1115/p2299.html) – ale tego u Ciebie by chyba lekarz nie przeoczył w RTG ..?
Cyt. “Spondylolysis
Affects young athletes (gymnastics, football, weight lifting); pain with spine extension; oblique radiographs show defect of pars interarticularis”
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
30 sierpnia 2015 o 17:32 #5777231 sierpnia 2015 o 06:20 #57773Zrób MRI i nie panikuj. Nie wiadomo co Ci jest dokładnie bo RTG tego nie pokaże. W ogóle nie wiem po co przy bólach słupka od razu dają na nie skierowanie – jakby nie można było od razu na MRI.
Potem idź z wynikiem do rozsądnego neurologa, który poogląda MRI a nie jego opis.
Jak nie chcesz za długo czekać i coś robić to :
– basen jest bardzo ok. (obojętnie jaki styl)
– spacery ale dobrym tempem,
– dobry rehabilitant, który zrobi Ci różne testy i potem da ćwiczenia, które będziesz mógł w domu wykonywać,
– porządnie przygotowane miejsce pracy przy kompie (długie siedzenie oraz garbienie się to zabójstwo dla słupka) – przerwy co godzinę aby się wyprostować, przejść,
– porządny materac w łóżku oraz poducha (jak masz niewygodny to codziennie możesz to potem w dzień odczuwać – ja tak miałem),
– nie dźwigaj nic powyżej 10-15 kg (jak już musisz to z kimś i nie z prostych nóg),
– odpowiednio wstawaj z łóżka , zakładaj buty , skarpetki itp. (znajdziesz te informacje jak to robi na różnych stronach – ale także zdrowo rozsądkowo – nigdy z prostych nóg – lepiej kucnąć itp.)
Więcej nie pamiętam ale bez paniki. Jak problem poznasz to zobaczysz, że dookoła mnóstwo ludzi ma podobnie – to choroba cywilizacyjna. Ja też panikę siałem na początku – ale głową muru nie przebijesz. Jedno jest pewne – kręgosłup się nie regeneruje ale organizm walczy sam albo z naszą pomocą i nie można powiedzieć jednoznacznie czy będzie gorzej czy lepiej, czy może tak samo już przez dłuższy czas.Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, mitharis31 sierpnia 2015 o 13:20 #57774W takim razie zrobię prywatnie MRI i pójdę prywatnie do neurologa, gdyż wizytę z NFZ mam na koniec października i raczej nie mam co liczyć na MRI na koszt państwa?
31 sierpnia 2015 o 13:34 #57775No raczej na pewno nie. Wybierz takie miejsce gdzie będzie dość duża moc MRI – a co za tym idzie dokładne zdjęcia. Koszt do 500 zł. Ale poszukaj to może i za 350-400 namierzysz.
Potem podeślij tu fotki i opis dziada RADIOLOGA – no chyba, że się będzie znał to odwołuje słowo “DZIAD”.
Na NFZ terminy na MRI to 6 miesięcy bez lipy. Ja pochwalę się, że obydwa zrobiłem na koszt Państwa – czekałem po znajomości 2 tygodnie hehhe. Ale opis do bani był bo robiłem w szpitalu onkologicznym a tam się raczej na słupkach nie znają. 1 poziom w ogóle nie miałem opisany a tak samo rozwalony jak i drugi.
Ale do tego sam doszedłem – co potwierdzili neurochirurdzy. I się już nie stresuj, że Cie ktoś będzie kroił – na to jeszcze daleka droga , jeżeli w ogóle. Dbaj o plecy i sprawdź co się da – jeżeli masz na to środki finansowe.31 sierpnia 2015 o 14:50 #57776Jedna placówka chwali się, że ma 1,5 do 2,7 Tesli. 500zł koszt, 650 z kontrastem, które wybrać? Druga sprawa to taka, że nie wiem co tma powiedzieć, może musze mieć zalecenie lekarza co dokładnie robić i pod jakim kątem, czy może nie ma to znaczenia? Tylko sygnalizuje, że chodzi o odcinek lędźwiowy i oni robią z różnych stron? czy może tylko 1 zdjęcie i ja sam muszę powiedzieć, czy z przodu czy z boku.
Moje obserwacje: obecnie schylając się do przodu nic nie czuję, ból czuję natomiast gdy przechylam się w tył po przekątnej w lewo, wtedy czuję ucisk w 1 miejscu, natomiast po przekątnej w prawo mogę się przeprostowywać ile chcę i nic nie czuję.
31 sierpnia 2015 o 14:59 #57777MRI kręgosłupa robione jest odcinkami, tzn. osobno lędźwiowy/piersiowy/szyjny, ale w obrębie odcinka raczej nie ma większych różnic w badaniu, tzn. robione są płaszczyzny i przekroje co kilka mm. Prywatnie wygląda to tak, że się idzie, mówi który odcinek się chce, umawiają na termin za kilka dni, wypełnia się formularz dotyczący tego czy np. nie masz wstawionego czegoś metalowego (bo rezonans ma bardzo silne pole magnetyczne), rozrusznika serca, itd., i robią badanie MRI które trwa ok. 20 minut – trzeba leżeć nieruchomo. Na MRI skierowanie nie jest potrzebne, bo nie ma tam szkodliwego promieniowania, poza silnym polem magnetycznym które może być szkodliwe jeśli ktoś ma implanty/rozrusznik/itd. Opis MRI odbiera się zazwyczaj po kilku dniach – płytkę można zazwyczaj dostać “od ręki”.
O podaniu kontrastu decyduje lekarz przeprowadzający badanie – jeśli jest taka konieczność to mogą podać w trakcie badania. To wychodzi przeważnie po zrobieniu MRI bez kontrastu – widząc obraz na monitorze decydują czy trzeba podać kontrast dla lepszej diagnozy czy nie. Przeważnie kontrast podaje się jeśli badanie jest pooperacyjne, a nie przed. W niektórych placówkach przed badaniem MRI wymagają zrobienia badań kreatyniny z krwi na wypadek konieczności podania kontrastu (chyba chodzi o wydolność nerek – kontrast niezbyt dobrze na nie wpływa).
MRI szybciej da się zrobić jeśli się jest w kiepskim stanie i pójdzie na SOR do szpitala który ma MRI – wtedy się nie czeka tych wielu miesięcy. W niektórych miastach mają ten luksus.
Nadal chyba nie napisałeś jak długo te dolegliwości trwają – chyba że jestem ślepy, co jest możliwe.
31 sierpnia 2015 o 17:37 #57778Problem pojawił się miesiąc temu. Po kontuzji zdarzyło mi się grywać w tenisa ziemnego, ale gdy zauważyłem, że to pogarsza sprawę, zaprzestałem jakiegokolwiek wysiłku fizycznego. Teraz planuję chodzić regularnie na basen 3-4x w tygodniu sesje po 45min. Będę walczył, choć fakt, że muszę zrezygnować z pasji jest dość bolesny, no ale nie każdemu jest pisane być szczęśliwym.
1 września 2015 o 16:07 #57784Wydaje mi się, że przy kontuzjach/lekkich urazach kręgosłupa stosuje się na przykład odpoczynek, leki przeciwbólowe/przeciwzapalne, fizykoterapię przez kilka tygodni, a unika się wszystkiego co mogłoby dodatkowo drażnić/nadwyrężać tkanki, no i według piśmiennictwa takie stany bólowe potrafią się utrzymywać parę tygodni po czym mijać. Na swoim przypadku niestety nie mogę tego potwierdzić, bo ból jak się pojawił to już nie minął, ale z tego co zaobserwowałem to wiele osób po nadwyrężeniu po jakimś czasie wraca do siebie. Niezależnie od tego czy będziesz chciał robić MRI czy nie, proponuję przeczytać np. ten artykuł: https://drkregoslup.pl/poradnik-w-bolu-odcinka-ledzwiowego-kregoslupa/bol-krzyza/bol-odcinka-ledzwiowego-proste-odpowiedzi-na-trudne-pytania (tam jest kilka kolejnych podstron)
PS. Zamieszczone RTG jest bardzo kiepskiej jakości, niewiele na nim widać.
10 września 2015 o 01:00 #57807Ogólnie przedstawię jak się sprawy mają. Dość nagle i niespodziewanie ból przeminął w 85%. Jestem w stanie się wyginać we wszystkie strony i by coś poczuć muszę się dość postarać. Mimo wszystko czasem nierówny zeskok i ból się na moment odezwie, więc przede mną jeszcze trochę czasu zanim w pełni będę mógł normalnie funkcjonować, o ile do czegoś takiego dojdzie, ale wierzę, że jestem na dobrej drodze.
Za tą wiadomość podziękowali: wrongbit, uzytkownik421 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.