Leczenie w Polsce osób zza granicy
Strona główna › Fora › Pozostałe tematy › Praca, Ubezpieczenia, Odszkodowania, itd. › Leczenie w Polsce osób zza granicy
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 5 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
13 stycznia 2012 o 21:38 #47511
Zastanawia mnie od dawna, dlaczego na stronach najlepszych polskich publicznych placówek leczących kręgosłupy, nie ma przejrzystych informacji w języku angielskim o możliwości odpłatnego leczenia w Polsce ?
Moim zdaniem:
– Dla osób zza granicy była by to pożyteczna informacja (jakkolwiek podejrzewam, że mniejsze prywatne placówki robiące proste zabiegi i tak już teraz reklamują się za granicą) o możliwości tańszego leczenia niż w innych krajach UE. Lepsze szpitale nie odbiegają już prawie standardami od zachodnich, a zakres i jakość oferowanych zabiegów przewyższają placówki prywatne– Jakaś tam ustawa przewiduje, że polskie szpitale publiczne mogą świadczyć odpłatne usługi dla osób (w tym Polaków) nie posiadających polskiego ubezpieczenia w NFZ.
Rozumiem, dlaczego takich informacji nie zamieszczają te najgorsze szpitale – nikt i tak by nie przyjechał (jakkolwiek widziałem, jak np. na marnym jakościowo, przepełnionym oddziale, specjalnie dla Włochów po drobnym niegroźnym wypadku zrobiono na szybko osobną pustą salę – przewieziono Polaków do innych sal, tak że z 3-osobowych sal zrobiono 4-osobowe wstawiając dodatkowe łóżka, przez co nie dało się wyjść z łóżka. tylko po to, żeby Włosi mieli osobną salę dla siebie), ale nie do końca rozumiem, dlaczego nie robią tego dobre szpitale.
Być może kwestia jest bardziej skomplikowana prawnie/medycznie niż myślę, ale ja np. osobiście chciałbym spotkać fajną hiszpankę na oddziale 😆
13 stycznia 2012 o 21:56 #50682jednym z problemow moze byc jezyk.
tez chcialbym spotkac dwie hiszpanki i dwoch wlochow na oddziale, ale to oznacza tlok i spadek jakosci leczenia
- kurs masaz tajski http://massagethai.info
13 stycznia 2012 o 22:18 #50683z obserwacji stwierdzam, że włosi przeważnie oznaczają słowny hałas i zamieszanie 😉
quote :ale to oznacza tlok i spadek jakosci leczenianie koniecznie. jeśli leczenie w Polsce jest tańsze niż w innych krajach UE (a z tego co widzę – jest), to szpital mógłby chyba na tym zarabiać i się rozwijać / rozbudowywać, nie mając przecież limitów zabiegów płatnych. Widziałem w różnych szpitalach co najmniej kilka razy różne prawie puste oddziały po wyczerpaniu limitów na dany rok.
2 maja 2013 o 07:33 #52609RMF podał właśnie, że w polskich szpitalach głównie w północno-wschodniej i centralnej Polsce leczy się coraz więcej Rosjan, dzięki czemu szpitale mają dodatkowe źródło dochodów (pacjenci zza granicy płacą za leczenie, jako nieubezpieczeni w NFZ).
22 października 2014 o 07:47 #55559A co z bezpłatnym leczeniem? Mój znajomy obcokrajowiec właśnie skończył studia i nie ma jeszcze pracy. Nie wiem dokładnie, na jakich prawach przebywa teraz w Polsce, ale szuka pracy i chce na pewno zostać u nas. Czy przysługuje mu jakaś bezpłatna opieka medyczna? Czy lepiej żeby sobie wykupił jakiś pakiet prywatnie?
23 października 2014 o 00:22 #55580Może niech spróbuje w PUP jako bezrobotny się zarejestrować choć nie wiem czy obcokrajowiec może.
23 października 2014 o 12:00 #55605Twoj znajomy moze wykupic samodzielne ubezpieczenie w NFZ za 350 zl miesiecznie, ja tak robie poniewaz rozliczam sie z firma zagraniczna i nie ma na to innego sposobu w przypadku osoby fizycznej.
http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=2&dzialnr=1&artnr=1443
24 października 2014 o 07:03 #55617Jak już Kolega powyżej napisał, http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=2&dzialnr=1&artnr=1443
Jest tam o okresie przejściowym (nie jest tak, że wpłacasz i od razu Cię leczą, jeśli nie byłeś wcześniej ubezpieczony.
Dość istotne może być również to, czy ta osoba ma polskie obywatelstwo?
Najprościej – udać się do lokalnego oddziału NFZ i wypytać.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
24 października 2014 o 11:15 #55621Dzięki za odpowiedzi. No właśnie wiem o tym samodzielnym ubezpieczeniu, ale 350zł to kupa kasy, szczególnie jak się nie choruje, tylko płaci tak “na wszelki wypadek”. Już prywatne ubezpieczenie wyjdzie dużo taniej miesięcznie…
24 października 2014 o 11:55 #55623Tak, to bardzo duża składka, tym bardziej, że z tego co pamiętam to jak pracujesz to pracodawca płaci za Ciebie połowę tej kwoty. Natomiast na ubezpieczenia prywatne trzeba bardzo uważać i dokładnie się z nimi zapoznać – najczęściej nie obejmują droższych zabiegów, np. operacji kręgosłupa właśnie, albo w warunkach jest napisane, że jeśli miałeś dane schorzenie przed zawarciem ubezpieczenia to ubezpieczenie nie pokrywa jego leczenia. PS. A jakie miał ubezpieczenie do tej pory ? Chyba jakieś miał w trakcie studiów ?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.