Lędzwiowy dyskopatia,LS, rwa
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Lędzwiowy dyskopatia,LS, rwa
- Ten temat ma 22 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 11 months temu przez
inina.
-
AutorWpisy
-
26 marca 2019 o 13:09 #48708
czyli LS 4 /5 Dyskopatia i Rwa kulszowa w jednym uszkodzeniu kręgosłupa po podnoszeniu ciężkiego okna i i innych ciezarow z pozycji zgjetej . Kregoslup od razu zabolal jak (….) i po tym pojawila sie najpierw dyskopatia , a z tego po krotkim okresie czasu (ok roku) rozwinela sie po rwie kulszowej (coz spanie na wersalce swoje robi) pojawila sie ww. Pd tego momentu próbuje z różnym skutkiem łatać dziury w kregoslupie czyli naprawiac to co jest uszkodzone .
Ortopeda stwierdził że rehabilitacja medyczna może jedynie pomoc bo podobno uszkodzenie wielopoziomowe i nie operacyjne bo gdy operuje się jeden kawałek kręgów to uszkodzi się następny, nie wiem czy to prawda , czy coś mu się pomyliło, ale tak jest .
z dokumentacji
wyprostowanie fizjologicznej lordozy ledzwiowej , krążki miedzykregowe L3 /4 L5 L5/S1 wykazuja obnizenie wyskosci i sygnalu w obrazach T2 zaleznych odpowiadajace zwyrodnieniowej dehydradatacji .
Na poziomie L3/4 widoczne jest uwypuklenie zarysu krążka miedzykregowego typu building disc modelujace worek oponowy . W pierscieniu wloknistym krążka miedzykregowego w miejscu uwypuklenia widoczne jest ognisko podwyższonego sygnału w obrazach T2 zależnych przemawiające za peknieciem .
Na poziomie L4/5 widoczne jest tylna, posrodkowa uwypuklina
(protuzja) krążka miedzykregowego modelujace worek oponowy i korzenie nerwowe (z przewagą L) w zachylkach bocznych kanału kręgowego .
Na poziomie L5/S1 widoczna jest tylna , posrodkowa, zbaczajaca w lewą stronę przepuklina (ekstruzja) krążka miedzykregowego modelujace worek oponowy i korzenie nerwowe głównie lewy w zachylkach bocznych kanału kręgowego .
Dyskopatia ledzwiowa wielopoziomowa z objawami kregowymi .
Rehabilitacja to ID, UD ,KRIO, Cw – od.ledz x10. Solux,TS,Laser.
Interferencja , Pole magnetyczne, Ultradźwięki.
Co robić teraz ,macie jakieś pomysły, bo na dziś zostałem praktycznie z rehabilitacja 1/2 razy na rok i to wszystko, ale kręgosłup jest dalej taki jaki był czyli (…) dalej .Chciałbym mieć zdrowy kręgosłup i moc chodzic i zyc normalnie ,wrocic na silownie .5 kwietnia 2019 o 14:37 #64146Proszę o odpowiedź na to pytanie (powyzej) bardzo pilne .
5 kwietnia 2019 o 14:57 #64147Każdy tutaj by chciał mieć zdrowy kręgosłup:-)
Zdrowego kręgosłupa już nigdy miał nie będziesz, nawet po operacji. Trzeba sie pogodzić z ograniczeniami i tyle. Każdy Ci tu napisze, że siłownia to nie jest dobry pomysł. Ale zawsze można np. popływać. Ortopeda ma rację – zoperuje sie jeden poziom, to inne muszą przejąć dodatkowe obciążenia i się szybciej psują. Masz wielopoziomową dyskopatię, jeśli Cię nie boli w codziennym funkcjonowaniu dajesz radę pracować i żyć w miarę normalnie, to się rehabilituj dalej i ciesz się, że nie jest gorzej.9 kwietnia 2019 o 22:29 #64172Witam, chciałbym zapytać czy w tym konkretnym przypadku gdy inne środki nie dają rady w rodzaju rehabilitacji – 1 post , leczenia zapobiegawczych i ćwiczeń można zainteresować się tymi lub innymi terapiami stosowanymi przez wszelkiego rodzaju ośrodki leczenia kręgosłupa w tej nędznej Polsce np.
Terapia manualna ma na celu przywrócenie „równowagi” pracy stawów, mięśni i struktur nerwowych. Tylko wtedy organizm może się wyleczyć. W terapii manualnej najważniejszy jest mądry i doświadczony terapeuta. Na początek przeprowadzana jest diagnostyka czyli wywiad, następnie badanie i właściwa interpretacja badań obrazowych.
Rodzaje małoinwazyjnych i endoskopowych operacji kręgosłupa w odcinku szyjnym, piersiowym, lędźwiowym:
SED YESS foraminotomia z dostępu tylno-bocznego i discectomia (wizualizacja endoskopowa)
CESS endoskopowe usunięcie przepukliny dysku dostęp przedni
CESS endoskopowe usunięcie przepukliny dysku z foraminotomią/ discectomią, dostęp tylny
PLDD (przezskórna laserowa dekompresja krążka międzykręgowego) z dostępu tylno-bocznego
DIAM stabilizacja dynamiczna implantem elastycznym Medtronic
DIAM stabilizacja dynamiczna fenestracja/hemilaminectomia z discectomią z dostępu tylnego, Medtronic
laminectomia/hemilaminectomia 1 poziom
laminectomia/hemilaminectomia 2 poziomy
Koblacja – nucleotomia-discectomia, odcinek szyjny
Koblacja – nucleotomia-discectomia, odcinek lędźwiowy
implant żelowy kręgosłupa – nucleoplastyka metodą DISCOgel- 1 poziom
Wertebroplastyka
https://www.kcmclinic.pl/pl/dla-pacjentow/oferta/neurochirurgia,480.htmDiscogel
http://www.terapiakregoslupa.pl/discogel.phpDISCOGEL – nowa metoda leczenia dyskopatii w CTK
Nukleoplastyka szyjna i lędźwiowa
Disc FX
Mikrodiscektomia lędźwiowa
Mikrodiscektomia lędźwiowa ze stabilizacją kręgosłupa
Dynamiczna stabilizacja międzywyrostkowaCzy warto coś z tego zrobić by poprawić stan kręgosłupa i jak osiągnąć jakąś poprawę, jeśli nie to co innego robić ?
10 kwietnia 2019 o 06:25 #64175Wskazaniem do operacji są ubytki neurologiczne. Ból nie jest wskazaniem, ponieważ nie jest jasnym, co właściwie boli i co jest przyczyną dolegliwości. Twierdzenie, że dyskopatia pojawiła się po incydencie bólowym nie musi być prawdziwa, ponieważ na zmiany w kręgosłupie pracuje się latami, wyłączając oczywiście wypadki, np. komunikacyjne, upadki z wysokości, itd.
10 kwietnia 2019 o 10:59 #64177A co uważacie o najnowszych badaniach, że odpowiednio dobrany trening siłowy dla danej osoby wzmacnia dyski? Jak np bieganie, które też ponoć wzmacnia dyski lędźwi. Wide sportowcy (sam jestem), którzy mimo iż mają każdy bez wyjątku wiele zmian, mimo to są w stanie dalej kontynuować kariery, a przecież po karierze też żyją. Oczywiście wszystko w odpowiedniej ilości, ciężarze i pod kontrolą dobrego fachowca od treningu funkcjonalnego o co jest bardzo ciężko. Pływanie ze złą techniką również obciąża kręgosłup, a tak wszyscy Specjaliści zalecają. Ile osób tyle zdań.
10 kwietnia 2019 o 12:05 #64178Bieganie to wstrząsy w pionie. Jak ktoś ma większe zmiany, to na pewno odczuje negatywnie taką aktywność. Lepsze nordic walking lub szybki marsz.
10 kwietnia 2019 o 12:22 #64179Zależy też jaki bieg bo jak to jest bieg z niewielkim podnoszeniem nóg, bardziej szuranie, czyli delikatny trucht to wstrząsów za dużo tam nie ma. NW z kolei jak jest dynamiczne tak jak “wedle sztuki” daje po mięśniach pośladkowych, jak ktoś ma przeciążone lub słabe lub np jedna kończyna jest bardziej obciążona to powiększa się dysbalans. Dlatego właśnie to jest tak indywidualnie i ważne znaleść przyczynę, żeby nie pogłębiać defektów.
10 kwietnia 2019 o 12:36 #64180Najczęściej dyskopatia, to pozornie krótsza jedna noga, więc jedno kolano dostaje bardziej w kość. Jak sobie pomyślę, że oprócz pleców mam jeszcze mieć bolące kolano, to nie dam się skusić na bieganie. Choć brakuje mi tego.
10 kwietnia 2019 o 12:41 #64181Ja zaczynałem swoją przygodę sportową od biegania – ok 13 lat temu (dziś biegam rekreacyjnie, dodatkowo, uzupełniająco) i za młodu zawsze bolały mnie kolana, były sztywne. Traktowałem to jako normę. Ok pół roku temu zacząłem się rolować – plecy + mięśnie nóg. I o dziwo praktycznie bóle kolan zminimalizowały się do minimum. Bodajże mięśnie nóg spięte bardzo oddziaływają na kolana. Plus jeszcze rozstaw stóp czy nie uciekają na boki lub do środka. Teraz nad tym pracuję bo uciekają mi na boki ale to chyba przez Biodra lub stawy KB.
10 kwietnia 2019 o 13:10 #6418210 kwietnia 2019 o 15:49 #64183Można by poradę otrzymać, bo nie wiem czy angażować się w w te zabiegi czy nie i jakie mogą być konsekwencje ich zastosowania, poniżej wymienionych
quote :zapytać czy w tym konkretnym przypadku gdy inne środki nie dają rady w rodzaju rehabilitacji – 1 post , leczenia zapobiegawczych i ćwiczeń można zainteresować się tymi lub innymi terapiami stosowanymi przez wszelkiego rodzaju ośrodki leczenia kręgosłupa w tej nędznej Polsce np.Terapia manualna ma na celu przywrócenie „równowagi” pracy stawów, mięśni i struktur nerwowych. Tylko wtedy organizm może się wyleczyć. W terapii manualnej najważniejszy jest mądry i doświadczony terapeuta. Na początek przeprowadzana jest diagnostyka czyli wywiad, następnie badanie i właściwa interpretacja badań obrazowych.
ctkregoslupa.pl/terapia-manualna-2/Rodzaje małoinwazyjnych i endoskopowych operacji kręgosłupa w odcinku szyjnym, piersiowym, lędźwiowym:
SED YESS foraminotomia z dostępu tylno-bocznego i discectomia (wizualizacja endoskopowa)
CESS endoskopowe usunięcie przepukliny dysku dostęp przedni
CESS endoskopowe usunięcie przepukliny dysku z foraminotomią/ discectomią, dostęp tylny
PLDD (przezskórna laserowa dekompresja krążka międzykręgowego) z dostępu tylno-bocznego
DIAM stabilizacja dynamiczna implantem elastycznym Medtronic
DIAM stabilizacja dynamiczna fenestracja/hemilaminectomia z discectomią z dostępu tylnego, Medtronic
laminectomia/hemilaminectomia 1 poziom
laminectomia/hemilaminectomia 2 poziomy
Koblacja – nucleotomia-discectomia, odcinek szyjny
Koblacja – nucleotomia-discectomia, odcinek lędźwiowy
implant żelowy kręgosłupa – nucleoplastyka metodą DISCOgel- 1 poziom
Wertebroplastyka
http://www.kcmclinic.pl/pl/dla-pacjentow/oferta/neurochirurgia,480.htmDiscogel
http://www.terapiakregoslupa.pl/discogel.phpDISCOGEL – nowa metoda leczenia dyskopatii w CTK
Nukleoplastyka szyjna i lędźwiowa
Disc FX
Mikrodiscektomia lędźwiowa
Mikrodiscektomia lędźwiowa ze stabilizacją kręgosłupa
Dynamiczna stabilizacja międzywyrostkowaCzy warto coś z tego zrobić by poprawić stan kręgosłupa i jak osiągnąć jakąś poprawę, jeśli nie to co innego robić ?
10 kwietnia 2019 o 18:13 #64185Twoja lista, to nie spis zabiegów upiększająco-odmładzających, tylko poważne operacje na kręgosłupie, o doborze których decyduje neurochirurg. Lekarz oglądnie aktualne MRI, wypyta o objawy i albo pogoni Cię z gabinetu albo zaproponuje najlepsze jego zdaniem rozwiązanie. Tutaj nikt na tak postawione pytanie Ci nie odpowie.
11 kwietnia 2019 o 23:15 #64189To nie są poważne operacje, raczej karta menu z piwami bezalkoholowymi tudzież w porywach do 2% – pytanie czy będzie po nich dobrze adekwatne do menu, niektórym takie rarytasy poprawiają nastrój i dają poważny punkt w życiorysie.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
7 czerwca 2019 o 23:24 #64912Witam trochę mnie nie było, ale jestem już z powrotem , jakos tam sobie radzę , ale z lewego boku kręgosłupa na dole przy kazdym wstawaniu i szybszym czy ciezszym ruchu wali mbie mlot pneumatyczny w plecy ,poczytalem troche i znalazłem coś takiego jak operacja Microdiscektomia,zastanawiam się czy to może pomoc i się tego podjąć na serio ,skorzystać w tym przypadku moim czyli w skrzywienie lewobocznym i przepuklinie oraz po rwie kulszowej (więcej wraz z RM w pierwszym poście) co robić ? . Podobno nie operacyjny ,ale cholera wie , może akurat w tym przypadku ,to dość zaawansowana technologia , może się udać, co myślicie?
https://carolina.pl/centrum-leczenia-chorob-kregoslupa/microdiscektomia/
https://carolina.pl/endoskopowe-leczenie-dyskopatii-bezpieczenstwo-szybki-powrot-zdrowia/8 czerwca 2019 o 17:53 #64934Mogę tylko tyle podpowiedzieć że nikt za Ciebie decyzji nie podejmie.
Po pierwsze idź do Neurochirurga, w Caroline masz Kseniuka niech zobaczy zdjęcia MRI i oceni oraz DOBIERZE odpowiednią metodę.Mogę że swojego doświadczenia powiedzieć że 11 dni temu miałem być operowany Endoskopowo ale po wjechechaniu kamera i zobaczenia jak wielkie jest spustoszenie neuro podjął decyzję o micro
Pomimo mało inwazyjnych metod użytych operacja na kręgosłupie zostawia gruba pieczątkę w życiorysie…
8 czerwca 2019 o 19:52 #64935Caroline masz Kseniuka . Co to jest i gdzie?
zostawia gruba pieczątkę w życiorysie…
Z tego co o tym czytałem tu na forum , to za tak źle nie jest ,oczywiście są możliwe skutki uboczne i to całkiem poważne, ale chyba aż tak źle nie jest ,to w końcu nie wypadek samochodowy czy inny .Miałeś to opisz co i jak było, co musiałeś zrobić, jak podejść do samej operacji oraz bezpośrednio po niej, po narodzie, i później, po zakończeniu znieczulenia, oraz przed w trakcie i po operacji ?
8 czerwca 2019 o 20:34 #64936Szczególnie w trakcie..
@porannydeszcz – a czemu akurat kręgosłup chcesz sobie operować? Na pewno coś innego też by się znalazło co nie do końca idealnie działa.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
8 czerwca 2019 o 21:08 #64937Dziewczyno to nie jest wyrwanie zęba, kręgosłup to jest poważna sprawa, decyzja życiowa wg mnie.
Czytają cc Twój opis MRI moim zdaniem dwa segmenty l4l5 i L5S1 masz na cito do zrobienia.Kseniuk jest to lekarz który pracuje w Caroline.
Ja jestem dopiero 11 dni po microdiscectomii, ulga jest niesamowita ale to dopiero początek moich zmagań. Wcześniej miałem 8msc walki z fizjo zagryzaniem zębów, kilogramy tabletek i dziesiątki nieprzespanych nocy…przez to teraz też dłużej nerw mi będzie dochodzić do porządku dziennego…
8 czerwca 2019 o 21:13 #64938Ale z tekstu wynika że to facet..
Niemniej kontakt ze światem kiepski, albo wpada tu tylko po alkoholu albo to nowa forma reklamy poprzez zamieszczanie linków.. Albo jedno i drugie, może już w spamie nie ma kto pracować.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.