LIF w młodym wieku – prognoza
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › LIF w młodym wieku – prognoza
Otagowano: Mut 23 coins
- Ten temat ma 139 odpowiedzi, 21 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 weeks, 5 days temu przez
anton.
-
AutorWpisy
-
29 listopada 2021 o 08:39 #70170
Dzięki Użytkownik i Iggy!
Tramadol biorę jedynie ze względu na ból, obecnie nie mam po nim efektu narkotycznego. Początkowo, jak zaczynałem go brać w dawkach 100mg dziennie to czułem trochę lepszy nastrój i tak jakby więcej energii do życia, ale to mogło być również spowodowane tym, że mniej mnie bolał kręgosłup po prostu i znowu chciało mi się żyć. A do dawki 300-400mg dziennie doszedłem tylko dlatego, że po czasie wyrobiła mi się tolerancja na lek i 100mg-200mg przestało uśmierzać ból, więc lekarz zasugerował, że mogę brać 300-400mg skoro mam niedługo operację. Generalnie to ja przez całe 6 lat bólu kręgosłupa stroniłem od wszelkich leków przeciwbólowych, nic nie brałem. Dopiero ten rok był inny, bo ból się wymknął spod kontroli, nic mi nie pomagało i nie mogłem pracować – stąd poszukiwanie tymczasowej pomocy w poradni leczenia bólu i zastosowanie Tramadolu do czasu znalezienia rozwiązania. Jak tylko wrócę do Polski po operacji to go zacznę odstawiać 🙂
Poinformuje lekarza o moich obecnych dawkach. Mam nadzieję, że będzie wyrozumiały. Dam znać co u mnie, jak już będę po!
- 12.2021 ALIF L3/L4
29 listopada 2021 o 08:41 #70171Powodzenia ! Oby sie wszysytko udało.
Mnie czeka niedługo ADR L5-S1.arek
29 listopada 2021 o 11:58 #70172@Donios, trzymam kciuki i naprawdę liczę, że Twój poziom życia znacznie się polepszy. Ja przyjmując skudexe, narazie jestem w stanie przyćmić ból, jak czytam jakie dawki leków przyjmowałeś, mogę sobię tylko wyobrazić poziom Twoich dolegliwości. Przecierasz szlak, któym ja prawdopodobnie też się wybiorę, mam już wycyenę od doktora Tropiano, czekam na wieści z CVV i w sumie już chyba jestem zdecydowana na ADR, teraz zostalo mi tylko okraść bank 😉 Dawaj proszę znać o postępach leczenia, ta grupa potrzebuje więcej doświadczeń właśnie z ta metodą. Raz jeszcze powodzenia! 🙂
Dla pozostałych osób, które ADR rozważają polecam grupę o której wspomina Donios, na FB. Otwiera to oczy ile ludzi po tej operacji zyskuje drugi życie, to nie jest złoty środek i recepta na wszystko, ale na pewno dla dużej grupy osób, które w Polsce są skazane na usztywnienie. Będąc tutaj na forum wyobrażałam sobie to jako jakąś wielką nowość i metodę skomplikowaną, teraz już wiem, że są chirurdzy, którzy robią to z powodzeniem przez już ponad 20 lat. Oczywiście, mamy więcej badań dotyczących fuzji, jest to metoda lepiej zbadana i zweryfikowana długoterminowo, nie mniej jednak po obejrzeniu masy wywiadów/konferencji na youtube, przezytaniu wielu badań i ludzkich historii uważam, że każdy powinien poznać te alternatywę.
@arek, czy ty rowniez zdecydowales sie na operacje u dr. Tropiano?
-
Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 year, 2 months temu przez
natka89.
29 listopada 2021 o 12:50 #70174Jeszcze sie nie zdecydowałem ale jak już to w CMC u dr. Ksniuka. Ja mam miec sztywny Prodisc wiec nie ma sensu jechac do Francji. Juz w tamtym roku mialem termin ale zrezygnowalem.
A grupa na FB jest super. Ludzie wracaja do normalnego zycia po paru miesiacach po operacji.
29 listopada 2021 o 13:07 #70175“Dla pozostałych osób, które ADR rozważają polecam grupę o której wspomina Donios, na FB. Otwiera to oczy ile ludzi po tej operacji zyskuje drugi życie, to nie jest złoty środek i recepta na wszystko, ale na pewno dla dużej grupy osób, które w Polsce są skazane na usztywnienie. Będąc tutaj na forum wyobrażałam sobie to jako jakąś wielką nowość i metodę skomplikowaną, teraz już wiem, że są chirurdzy, którzy robią to z powodzeniem przez już ponad 20 lat. ”
@natka89 Ekhm.. a w którym roku tamta grupa powstała? Myśmy tu w 2011/2012 roku pisali o implantach ruchomych, włącznie z filmem osoby która już wtedy była 22 lata po operacji, np. https://drkregoslup.pl/forums/topic/adr-outcomes-ruchome-dyski-dlugoterminowo/ Co nie zmienia faktu że w Polsce z ruchomymi lędźwiowymi chyba nic się nie zmieniło od tamtej pory.Oczywiście fajnie że jest taka grupa typowo ruchomych implantów, wcześniej były takie fora na które też tu odsyłaliśmy w sprawie dysków ruchomych..
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
-
Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 year, 2 months temu przez
uzytkownik421.
2 grudnia 2021 o 10:04 #70177Hej Dinios
Juz po?
arek
2 grudnia 2021 o 11:47 #70178Cześć Arek!
Jeszcze nie, operacja dopiero we wtorek rano. Musiałem przylecieć tydzień szybciej, tak chciał lekarz. Jutro mam mieć robiony tomograf L-S i wywiad z anestezjologiem. W poniedziałek test PCR na Covid, a następnie angiogram. Od wieczora w poniedziałek mam być na czczo, we wtorek o 7:30 mam się stawić do szpitala na operację 🙂
- 12.2021 ALIF L3/L4
2 grudnia 2021 o 13:14 #70179Również trzymam kciuki! 🙂
Pozdrawiam
2 grudnia 2021 o 21:06 #70180Donios ja tez mocno trzymam kciuki za Ciebie!
Powiedziales lekarzowi o tramadolu? Moim zdaniem koniecznie trzeba mu o tym powiedziec i nic nie ukrywac.
3 grudnia 2021 o 09:07 #70182Na potęgę Posępnego Czerepu!
Niech moc będzie z Tobą. Powodzenia.4 grudnia 2021 o 10:18 #70187Również życzę szybkiego powrotu do pełnej sprawności bez bólu, oraz wytrwałości w rehabilitacji pooperacyjnej. Będzie dobrze!
6 grudnia 2021 o 17:06 #70194Pięknie Wam dziękuję za dobre słowa! Dużo to dla mnie znaczy 🙂
Tak, powiedziałem, tak czy siak wyszło to na wywiadzie z anestezjologiem. Pacjentka o której wspominałem nie dostała mocniejszych leków po operacji, bo była uczulona na morfinę. Powiedziano mi, że normalnie po operacji przychodzi pielęgniarka co jakiś czas, pyta o poziom bólu w skali 0/10 i jeśli ból jest duży, to wtedy podają morfinę.
Czego się dzisiaj jeszcze dowiedziałem, to że po miesiącu mogę już zaczynać rehabilitację w wodzie. Ciekawe tylko, czy w moim mieście na Śląsku coś takiego znajdę 😀
- 12.2021 ALIF L3/L4
-
Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 year, 1 month temu przez
donios.
7 grudnia 2021 o 22:37 #70223Pisz jak było
8 grudnia 2021 o 17:28 #70230Hej, jestem już po. Operacja poszła pomyślnie, ALIF na L3/L4. Obecnie jestem dzień po operacji, generalnie ból pooperacyjny dosyć spory, nic przyjemnego, ale jakoś to znoszę. Rozpiszę się bardziej jak będę w lepszym nastroju. Cieszę się, że już mam to za sobą. Załączam zdjęcia z operacji.
- 12.2021 ALIF L3/L4
Attachments:
You must be logged in to view attached files.8 grudnia 2021 o 18:14 #70233No to super wiesci. Oby szybko sie zagoilo.
To jest jakis Prodisc ze stabilizacja?8 grudnia 2021 o 23:16 #70236Z mojego doświadczenia to pierwsze dni po operacji mogą czasem obfitować w nieprzyjemności jak:
– ból nie dający się znieść lekami, nawet morfiną połączoną z ketonalem czy tramalem,
– obecność w organizmie środków używanych do narkozy – ze 2 dni zajmuje przetrawienie tego chyba że się wcześniej zwymiotuje (co czasem nie jest złym wyjściem),
– problemy z załatwianiem się mogące zaowocować zacewnikowaniem,
– przejście z mocnych leków szpitalnych na domowe przeciwbólowe oraz powrót do swoich domowych zajęć ze szpitala gdzie dostaje się jedzenie do łóżka na talerzu.
Rozumiem niechęć do pisania, do mnie kiedyś kolega zadzwonił 4h po operacji jak już byłem na nogach, strasznie dużo i szybko mówił, po 5 minutach musiałem go przeprosić i powiedzieć że idę do łazienki zwrócić narkozę 😉
Bywa bomba w pierwszych dniach po operacji, kiedy wszystko się może zdarzyć.
Trzymam kciuki!
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
9 grudnia 2021 o 14:41 #70244@arek
Normalny cage i 4 śrubki, klasyczna fuzja. Prof. Tropiano próbował najpierw wstawić Prodisc, ale miałem zbyt duży ubytek w tym trzonie L4, więc odpuścił i zrobił fuzję.@użytkownik421
No właśnie mimo leków przeciwbólowych dyskomfort jest, niezależnie co by mi tam dali. Ale dzisiaj w ciągu dnia już lepiej, to mnie pociesza. W nocy napadał mnie mokry kaszel, a każde kaszlnięcie było mega bolesne i sobie to podrażniałem. W końcu wykrztusiłem wszystko, co mi tam na płucach zaległo i na tą chwilę mam spokój. Miałem dzisiaj przejść ze szpitala do hotelu, ale nie czuję się jeszcze pewnie z wyjściem na zewnątrz, więc zostaję do jutra w szpitalu 🙂 Z sikaniem nie miałem żadnych problemów na szczęście, a na 2 jeszcze nie byłem.
- 12.2021 ALIF L3/L4
-
Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 year, 1 month temu przez
donios.
9 grudnia 2021 o 22:18 #70255To super, że już po i jesteś zadowolony.
Jak bedziesz już w stanie, to napisz ile Cię to kosztowało bo ceny pewnie ulegają zmianie.
Tak czytam o tych różnych przypadkach to nie wiem czy fuzja to nie jest w sumie najpewniejsza i najbardziej skuteczna ( czyt. bez niespodzianek) metoda.11 grudnia 2021 o 12:01 #70266Za operację wstępnie wyłożyłem 13400 euro, lecz 4000 euro z tego to kaucja zwracana po operacji, jeśli nie wystąpiły poważne powikłania/dłuższy pobyt w szpitalu/reoperacja. Zwrot dostanę, także finalnie wyjdzie mnie to 9400 euro, czyli około 43400 zł. Taki sam koszt jest za 1 poziom ADR w lędźwiach, dowolny model implantu. Zdecydowałem się wykonać operację u prof. Tropiano ze względu na bardzo dobre opinie o nim na grupie ADR, świetną komunikację mailową, sam profesor przekonał mnie do zoperowania tylko 1 poziomu (w Polsce miałem skierowanie na 2 poziomy) oraz, że była jakaś minimalna szansa na wstawienie ruchomego implantu zamiast fuzji. Decyzji nie żałuję 🙂
- 12.2021 ALIF L3/L4
14 grudnia 2021 o 06:46 #70272Witam
Jak tam samopoczucie donios? Jestem nowy, ale sledze to forum od jakiegoś czasu. Sam mam zabieg na szyjny w przyszłym tygodniu. Pozdrawiam
Przemek
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.