Miednica skośna dł.konczyn
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Rehabilitacja / fizjoterapia › Miednica skośna dł.konczyn
- Ten temat ma 13 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 2 months temu przez
davidstw.
-
AutorWpisy
-
2 grudnia 2019 o 14:50 #48862
Witam,
Wiem że jest tutaj wiele osób z skosnymi miednicami jako jedno z nastepstw dysbalansu miesniowego zachodzacego w ,,rwie,,
1.Czy mierzono wam kiedykolwiek długości obydwu nóg? Jakimi metodami ?
Jakie są różnice?
3. Czy różnice są po stronie ucisku ?
4. Czy w związku z decyzja o leczeniu zachowawczym proponowano komuś wkładkę do buta.
Ja mam osobiście 1,5 cm mierzone metroweczka i podkladkami przez 3 niezalezne osoby nie znajace poprzednich wyników.
Wręcz ostatni lekarz twierdzi że kilku letni ból jest wynikiem nie rownosci kończyn.
Poprzednie 6 msc próbowałem odrotowac moiednice cwiczeniami i wyrównać długość kończyć ale bez efektu. Obecnie testuje wkładkę 1 cm .Pozdrawiam2 grudnia 2019 o 14:57 #665995. Czy macie skolioze ?
2 grudnia 2019 o 15:16 #66600Ja nie mam skośnej, ale za to zrotowaną. Tez mam krótszą funkcjonalnie nogę przez to.
A czy mam faktycznie krótszą – nie wiem. Wiarygodny jest podobno tylko pomiar na wykonanym zdjęciu rentgenowskim całych nóg.
Wkładkę mi proponowano w dzieciństwie, ale wtedy byłe inne metody leczenia i chyba o prostowaniu krzywej miednicy ćwiczeniami nikt nie słyszał. Chyba, ze dochodziła skolioza (nie mam).2 grudnia 2019 o 22:46 #66601Ja mam skośnie ustawioną i zrotowaną, rotacja się zaczynała od kręgosłupa lędźwiowego ale po poskręcaniu go na prosto wyszła nierówność nóg.. Fizycznie długość nóg jednakowa – w praktyce brakuje 2cm pod jedną. Btw. mnie w to nikt nie wierzył że mam coś nie tak z asymetrią póki nie postawiłem dwóch jednakowych wag obok siebie, nie stanąłem w rozluźnieniu jedną nogą na jednej drugą na drugiej, i wyszło 25% ciężaru na jednej nodze, 75% na drugiej. Mówili mi że taki test nie istnieje, ale co mnie to obchodzi co jest w książkach a czego nie ma – (jak się skupimy tylko na tym co jest to byśmy musieli zrezygnować z rozwoju) – tak przy chodzeniu czułem że jest i tak wyszło na wagach. Według mnie przy takiej różnicy w obciążeniu siadają nadmierne obciążone stawy – u mnie “obrywał” tym lewy staw krzyżowo-biodrowy i prawe kolano niemiłosiernie. Wkładka pomagała bardzo mimo braku różnicy w długości nóg. Teraz jakoś za nią nie tęsknię mimo że chyba powinienem nadal nosić, bo ból mi o niej nie przypomina jak było przez lata.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
3 grudnia 2019 o 21:43 #66603Dzięki Hanka za komentarz. Niestety lekarz mój twierdzi że mój przypadek jest taki oczywisty że RTG jest zbędne. Zresztą sugeruje ze jak każde badanie zależne jest od staranności wykonania oraz opisu. Może pójdę do innego ale staram się jemu zaufać i 3 msc będę nosi wkładkę 1 cm.
Użytkownik 124 właśnie się zastanawiam czy wiedząc że ,,ćwiczeniami, , nie odrotujemy miednicy , staw k-b jest ok a niestety kolce biodrowe po tej samej stronie przedni i tylni jest niżej np moje 1.5 cm czy nie jest oczywistym wkladka. Wiedząc że przy nierównej długości kończyn staw k.b, kregoslup i całe ciało patologiczne kompensuje i jest podatne na wszelkiego typu zwyrodnienia.
Teraz jest presja nad odrotowywaniem miednicy i wyrownywaniem konczy ćwiczeniami ale osobiście efekt po treningu utrzymywał się u mnie krótko i zastanawiam się czy nie był skutkiem krotkiego czasowo przeciagniecia mięśni strony krótszej.W końcu rozciagalem partie mięśni teoretycznie z krótszej strony nie ćwicząc strony ,,dłuższej,,. + ćwiczenia utrwalające dla mnie ciężko temat.
Pytanie. Może wyrównał kto różnice kończyn lub miednicy ćwiczeniami? 😉 pzdr3 grudnia 2019 o 21:56 #66604Powiem tak – kiedy miałem ból korzeniowy w lędźwiowym przy okazji tej nierówności, to w moim odczuciu wiele mięśni dolnej części kręgosłupa, miednicy, nóg, działało obronnie i przenosiło ciężar przy staniu i ruchu na zdrową stronę co powodowało dodatkowy ból mięśniowy. Dołożenie podkładki zmniejszało ból i korzeniowy i mięśniowy, pozwalało symetryczniej chodzić. Po operacjach asymetria nie zniknęła u mnie, zniknął ciężki ból korzeniowy i mięśniowy do tego stopnia że asymetria nie nasila w zwykłych warunkach bólu – na dłuższe czasowo trasy raczej lepiej kompensować żeby nie męczyć stawów. W sumie to to co przechodziłem z ciężkim bólem kulejąc w 30 minut to teraz przechodzę w minutę, tak że stawy krótko teraz obciążone na tych samych trasach, może dlatego też to tak nie daje popalić, ale przy chodzeniu np. godzinę to już się czuje. Teraz na zimę pewnie skoryguję, w lecie w obuwiu letnim typu sandały trekingowe było z tym kiepsko, nie było jak wkładki zamocować.
Podobno u niektórych ta asymetria wynika z zablokowania jakiegoś stawu i łatwo i szybko da się to odblokować – u mnie się niestety tak nie da.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
5 grudnia 2019 o 08:04 #66609Z tymi dwoma wagami to super pomysł. Genialne w swojej prostocie. W gabinetach leczenia kręgosłupów powinny być takie rzeczy.
Co do miednicy zrotowanej, to szukając ćwiczeń na ten problem, znalazłem wiele różnych, ale mam wrażenie, że pomijane jest wszędzie jedno najważniejsze w moim odczuciu. Wykonywane systematycznie daje efekty i zmniejsza bóle. Jak coś jest nie tak z miednicą, to zaraz czuć różnicę w sile, między lewą a prawą stroną, a powinno być jednakowo. To jest to ćwiczenie:
Za tą wiadomość podziękował(a): davidstw6 grudnia 2019 o 08:09 #66620Generalnie to ćwiczenie, to podejście “od dołu” do problemu. Jeszcze trzeba zająć się nierównomiernym napięciem mięśniowym powyżej miednicy. U mnie np. jest trochę większe napięcie po prawej stronie, tam gdzie występuje protruzja L5-S1. Ciągnie się to do góry, aż do łopatki. Nawet ramię czasem boli. Coś jak u tego szkieletorka:
https://images.app.goo.gl/KAGHFJKMvqw9QdGy9
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4216 grudnia 2019 o 09:06 #66621Mam takie samo przekrzywienie jak u tego szkieletorka aż po głowę, tylko po usunięciu źródeł bólu już bez ciągłego napięcia mięśniowego i dzięki temu zakres ruchomości duży w porównaniu do tego kiedy wszystko było pospinane. Gdybym był dłużej w jednym rodzaju obciążenia, np. stał przez 8h w pracy, to i spięcie i ból mięśni by wróciły – przy urozmaiceniu ruchu i robieniu odruchowo różnych ruchów rozciągających i rozluźniających mięśnie jakoś to jest.
6 grudnia 2019 o 11:13 #66622Do badania rozłożenia nacisku na stopy służą platformy posturograficzne, czasami gabinety rehabilitacji mają coś takiego.
Mnie żadne ćwiczenia nie pomagają, to, które Maciurek wkleił robiłam i nic.Trzeba by bylo mnie połamać i poskładać od nowa, bo cały układ ruchu jest dostosowany do krzywej miednicy. Może coś by się dało zrobić, gdybym trafiła na sensownego rehabilitanta, ale jak dotąd mi się nie udało.
Tez mam tak, ze bardziej służy mi zróżnicowany ruch niż jednostajny.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4216 grudnia 2019 o 14:08 #66626Mnie pomogły tego typu i inne ćwiczenia na przywrócenie sprawności nogi do której miałem rwę i która była osłabiona, szczególnie na objaw Trendelenburga (https://pl.wikipedia.org/wiki/Objaw_Trendelenburga). Pracowałem głównie słabszą nogą przy ćwiczeniach. Odciążenie nóg + rozciąganie gumy też dużo dało i pozwoliło skupić się na słabej nodze. Ogólnie przy tych ćwiczeniach bardzo było widać różnicę między jedną nogą a drugą. Tylko przy tym konkretnym ćwiczeniu unoszenie i dociskanie nogi pojedynczo – raczej przy problemach z kręgosłupem lędźwiowym unoszenie obydwu nóg jednocześnie nie jest zdrowe.
10 grudnia 2019 o 18:38 #66648Dodam jescze, że od czasu jak robię to ćwiczenie, co wkleiłem, ustałem ostatnio półtorej godzinny koncert na baczność. Wcześniej było to niemożliwe. Miałem takie piekące ciągnięcie w lędźwiach i uczucie napięcia w miednicy, że musiałem siadać co chwila. Tak samo było ze zmywaniem naczyń. Teraz ogarniam górę naczyń (nie mam zmywarki], bez problemów jak kiedyś i kombinowania z wkładaniem raz jednej, raz drugiej nogi do szafki pod zlewozmywak, aby ulżyć w bólu.
13 grudnia 2019 o 20:45 #66654Tutaj kiedyś jeszcze był wątek o asymetrii miednicy
23 marca 2020 o 19:31 #67052Witam zakończę temat przygody z wkladka i krotsza noga .
3 msc noszenia wkładki mimo wstępnego entuzjazmu i samozaparcia bol się zwiększył wręcz doszły objawy w biodrze i pośladki. Diagnoza o strukturalnym skrocie kończyny i bólu l-s z tym zwiazanym raczej błędna w moim przypadku. Wkladka w kosz i dalszą rehabilitacja ruchową cd. Czyli stabilizacja głęboką, wyrównywanie napięcia stron i mobilizację itp 🙂 PzdrZa tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik421 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.