Miesiąc po mikrodiscektomii l5-s1,l4-l5
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Miesiąc po mikrodiscektomii l5-s1,l4-l5
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 7 months temu przez
kowalski89.
-
AutorWpisy
-
11 sierpnia 2014 o 23:11 #47970
Witam
10.07.2014 miałem zabieg. Usunięcie przepukliny uciskającej nerw l5-s1, oraz wstawienie stabilizatora międzywyrostkowego In Swing na poziomie l4-l5. Przed zabiegiem miałem rwę kulszową w lewej nodze która wyciszała się tylko w pozycji leżącej, do tego drętwienia, kłucia itp. Do dziś objawy z przed zabiegu nie ustąpiły, jest tylko nieznaczna poprawa podczas chodzenia i leżenia. Najgorzej jest z siadaniem. Po kilkunastu minutach pojawiają się objawy z przed zabiegu i czasami utrzymują się nawet 2 dni. Czy mógłby ktoś napisać czy po miesiącu mogą jeszcze występować objawy z przed operacji ? Czy podczas siedzenia nasilające się objawy tj, umiarkowane rwanie do stopy, łydki, mrowienie kłucie itp. to normalne po miesiącu ?12 sierpnia 2014 o 09:20 #54996Witaj,
MAm nadzieję że pomogę CI moją odpowiedzią.:)
W grudniu 2013 miałam mikrodyscektomie L5-S1, do końca stycznie żyłam w stresie i strachu że operacja się nie udała ponieważ bóle i objawy rwy kulszowej utrzymywały się. Zaraz po operacji płakałam bo dalej czułam promieniowanie. Z siedzeniem mam problemy do tej pory . Jednak od lutego 2014 zaczęłam intensywnie ćwiczyć . Zestaw ćwiczeń podpowiedział mi wykładowca z uczelni( fizjoterapeuta) . Dodatkowo 2 razy w tygodniu basen i dziś jest o wiele lepiej niż przed operacją. Wiadomo, że przy długotrwałym siedzeniu jest ból, przy większym wysiłku również chyba już nigdy nie będzie idealnie.
Ale jeśli jesteś miesiąc po operacji to myślę że jeszcze dużo może się zmienić :).
pozdrawiamZa tą wiadomość podziękował(a): fortis12 sierpnia 2014 o 09:30 #54998Jesli chodzi o samo mrowienie po operacji to takie stany bywaja czesto i sa raczej czyms normalnym i zazwyczaj po kilku miesiacach przechodza, ale bole korzeniowe promienujace do nog po discektomiach powinny ustepowac zaraz po operacji (najczesciej). Jaka jest tego przyczyna nie wiadomo i powinno sie zrobic kontrolny rezonans najlepiej z kontrastem. Czasami przy discektomiach dochodzi do podraznienia korzenia i bole moga sie utrzymywac do kilku tygodni, lub jakies krwiaczki, ktore po wciagnieciu sie nie powoduja juz dolegliwosci. Zapewne masz wyznaczona jakas date wizyty kontrolnej pooperacyjnej to opowiedz wszystko lekarzowi, a na pewno cie uspokoi 🙂
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
Za tą wiadomość podziękował(a): fortis12 sierpnia 2014 o 20:22 #55008Dziękuje Wam za odpowiedź. Jutro mam wizytę kontrolna wiec na pewno wszystko opowiem lekarzowi.
Dodać mogę jeszcze że tuz po operacji bardzo bylem zdziwiony ponieważ rwanie do stopy i łydki nie ustąpiło a właściwie się bardzo nasiliło do tego stopnia że ciężko było wytrzymać. Pierwszy raz wstałem dopiero w drugiej dobie z tak ogromnym bólem że w ogóle nie mogłem stanąć na lewej nodze, a o chodzeniu nie było mowy. Dopiero po zmianie leków zacząłem delikatnie dreptać przy balkoniku. Więc w moim przypadku od początku były jakieś problemy.12 sierpnia 2014 o 22:34 #55011Ojej no to faktycznie cos musialo byc nie tak, az przypominam sobie moja sytuacje bo bylo identycznie i po operacji tez nie moglem stanac na lewej nodze, ale ja mialem wstawiany implant miedzytrzonowy i sie przemiescil na lewo lecz u ciebie nie wiem co moglo byc przyczyna, ale najwazniejsze ze juz chodzisz o wlasnych silach co prawda z bolem, ale skoro bylo gorzej na poczatku po operacji to jest nadzieja ze moze sie w koncu rozejdzie. A tak z ciekawosci jesli mozna spytac to w jakim miescie miales robiona operacje ?
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
13 sierpnia 2014 o 11:25 #55018Operacja była w Włocławku niestety. Ale wydaje mi się że nie ważne gdzie ale kto robił. Jak napisałeś o tym przemieszczeniu to skojarzyłem że jeszcze w szpitalu po operacji miałem rtg odcinka lędźwiowego w celu sprawdzenia przyczyna bólu jednak lekarz powiedział ze wszystko jest OK, tylko jak spytałem panią która robiła prześwietlenie czy coś tam widać to ona zapytała mnie czy chodzi o położenie stabilizatora.
Ale przecież lekarz by mnie nie okłamał :S13 sierpnia 2014 o 12:58 #55020Fortis – Często zdarza się tak, że dolegliwości spowodowane uciskiem korzeni nerwowych utrzymują się jeszcze przez pewien czas po operacji. Czas ten jest potrzebny na regenerację włókien nerwowych i może to trwać nawet kilka miesięcy. Jeśli chodzi o rtg po operacji to też miałem robione w szpitalu i lekarz zapewniał mnie, że wszystko jest ok (kłamczuch) i na noszach wywieźli mnie do domu, a później po badaniu MRI okazało się, że to było kompletne partactwo :/. U ciebie raczej tak nie jest ale rtg jest bardzo słabym badanie i może jedynie pokazać położenie stabilizatora, a co tam sie dzieje w miejscu gdzie była przepuklina i czy została całkowicie usunięta tego już nie będzie widać. Najlepiej zrobić MRI lub poprosić lekarza który operował o kontrolny rezonans.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.