mięsień gruszkowaty?- ocena MRI
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › mięsień gruszkowaty?- ocena MRI
- Ten temat ma 15 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 10 months temu przez
maciurek.
-
AutorWpisy
-
16 lipca 2019 o 21:35 #48783
Witam, parę miesięcy temu doznałem przeciążenia kolana podczas biegania. Kolano spuchło delikatnie, zaczęło strzelać przy zgięciu oraz być lekko tkliwe. USG i RTG nic nie wykazało. po kilku miesiącach problem znikł natomiast pojawił się ból biodra w tej samej nodze. Konsultacje oraz rezonans wykluczyły przyczyny zwyrodnieniowe i w zasadzie 3 ortopedów stwierdziło, że wszystko jest OK. Ból pojawia się głownie podczas siedzenia i prowadzenia auta, boli po zewnętrznej stronie poniżej krętarza wielkiego oraz z tyłu pleców. Mam wrażenie naciągniecia, ograniczonej ruchomości w tym obszarze. Poza tym cała noga jest osłabiona, obwód uda mniejszy niż w nodze zdrowej. Często gdy boli biodro mam wrażenie tkliwości w kolanie i nawet w kostce!
Poza tym boli też okolica lędźwi po lewej stronie. Zrobiłem też rezonans pod katem przepukliny i wyszła niewielkie w obszarze L5-S1, wg lekarza pomijalna;)Przechodząc do sedna, naczytałem się trochę o mięśniu gruszkowatym, przeglądnąłem zdjęcia rezonansu biodra i zastanawiam się czy może przyczyną nie jest przeciązenie tego mieśnia?(spowodowane przepukliną? czymś innym?). W załaczniku przesyłam zdjecia zaznaczonych miejsc, które wydają mi się podejrzane. Proszę o opinię.
21 lipca 2019 o 19:21 #65392A wrzuć rezonans tego L5-S1
21 lipca 2019 o 20:23 #6539421 lipca 2019 o 20:56 #65395Cześć. Patrząc na Twoje MRI kręgosłupa widzę swoim niefachowym okiem centralną przepuklinę, która zwęża lewy zachyłek boczny i dotyka tam korzenia nerwowego. W moim przypadku takiej samej lub nawet ciut mniejszej wielkości przepuklina powodowała duże dolegliwości bólowe, szczególnie nerwu kulszowgo. Najbardziej podczas siedzenia powyżej 20-30 minut. Nic nie piszesz czy występuje u Ciebie objaw Lasegue`a? Ból mija w pozycji odciążającej?
21 lipca 2019 o 21:14 #65396Dzięki za odpowiedź.
Objawy to:
Ból/ dyskomfort podczas siedzenia >20 minut – ale właściwie po stronie zewnętrznej biodra, w okolicach krętarza wielkiego i w wspomnianego wcześniej mięsnia gruszkowatego(chyba), czasem promieniujący na całe biodro. Ból absolutnie do wytrzymania do wytrzymania, nie za duży ale dokuczliwy. Występuje on od 2 lat.
Czasami ból o podobnym charakterze występuje z boku kolana lub przy kostce wewnętrznej.
Drugi objaw to osłabienie kończyny- obwód czworogłowego uda mniejszy o ok 1,5cm względem nogi zdrowej.
Innych objawów brak, oglądali to ortopedzi, neurolog i mówili, że wszystko w najlepszym porządku… a mnie boli.
Objaw Lasègue’a nie wystepuje.
Co ciekawe ból jest całkowicie niezależny od ruchu, mogę biegać, skakać, nie czuję żadnego bólu.22 lipca 2019 o 08:30 #65398quote Krzysiek_gr” post=17989:Dzięki za odpowiedź.Objawy to:
Ból/ dyskomfort podczas siedzenia >20 minut – ale właściwie po stronie zewnętrznej biodra, w okolicach krętarza wielkiego i w wspomnianego wcześniej mięsnia gruszkowatego(chyba), czasem promieniujący na całe biodro. Ból absolutnie do wytrzymania do wytrzymania, nie za duży ale dokuczliwy. Występuje on od 2 lat.
Czasami ból o podobnym charakterze występuje z boku kolana lub przy kostce wewnętrznej.
Drugi objaw to osłabienie kończyny- obwód czworogłowego uda mniejszy o ok 1,5cm względem nogi zdrowej.
Innych objawów brak, oglądali to ortopedzi, neurolog i mówili, że wszystko w najlepszym porządku… a mnie boli.
Objaw Lasègue’a nie wystepuje.
Co ciekawe ból jest całkowicie niezależny od ruchu, mogę biegać, skakać, nie czuję żadnego bólu.Mam dokładnie takie same dolegliwości. Wg mojego reha, dolegliwości mogą być od L5-S1, bo tam gdzieś może być ucisk na nerw pośladkowy górny (superior gluteal nerve), który wychodzi z korzeni L4-L5-S1 i biegnie do mięśnia pośladkowego oraz do przyczepu mięśni pośladkowych małego i średniego, które mieszczą się właśnie nad krętarzem. Gruszkowaty jest trochę niżej, boli bardziej w dole pośladka.
22 lipca 2019 o 10:07 #65399To ma sens.
a czy masz problem z osłabieniem siły miesniowej w tej nodze? Ja mam, może nie zbyt duża róznica jest ale jadnak występuje.22 lipca 2019 o 10:25 #65400Jak sobie prześledzisz mój wątek, to zobaczysz, że jestem już po trzech operkach, więc moje dolegliwości mogą być nieco inne i złożone, ale miałem z tego co pamiętam taką przepukline jak Ty. Teraz mam tam bliznę, niby niedużą.
Osłabienie nogi występowało u mnie zawsze od wystąpienia objawów, również nieduże. Tak samo zmniejszył się obwód nogi po chorej stronie. No i zanik jak gdyby mięśni pośladkowych, jak napinam oba pośladki to jest ewidentna różnica. Ból w pośladku największy, ale narywa też noga, z tym że potrafi z każdej strony, raz z przodu raz z tyłu, zewnątrz, wewnątrz. W stopie głównie jest kłucie czy pieczenie, głównie duży palec ale czasem też inne miejsca w stopie.22 lipca 2019 o 10:32 #65401Przeraźiłeś mnie z tymi operacjami;) Czy Twój stan był aż tak zły że musiałeś się operować? U mnie jest akcpetowalnie, nawet był się chyba nawet nie przejmował, gdyby nie to, że jestem dośc aktywny i boje się ze kiedyś przez to, aktywność bedę musiał porzucić.
22 lipca 2019 o 10:41 #65402Mój stan był różny, początkowo się poprawiło po rehabilitacji, rok ponad było oki, dźwignąłem lodówkę i się bardzo pogorszyło, głupi zrobiłem PLDD (przezskórna laserowa dekompresja dysku), pogorszyło się bardzo, pani neurochirurg obiecała poprawę po operacji, było jeszcze gorzej, dwa razy czyścili, potem było 12 lat oki i znów się pogorszyło. Rehabilituj, biegaj, pływaj i może minie. Przy świeżej wypuklinie tego kształtu spróbuj McKenziego takie przeprosty, może wepchasz 😉 Nie dźwigaj, najgorzej w pochyleniu i rotacji, nie skacz ze spadochronem ani na bandżi. Za nic nie rób PLDD, fix disc, discogel ani tym podobnych głupot.
22 lipca 2019 o 10:56 #65403Dzięki za informację,
Wrócę zapewnie do biegania, bo odpuściłem na kilka miesiecy w nadziei, ze mój stan się poprawi i że powodem jest bieganie. Nic z tego, są dni lepsze i gorsze, kompletnie bez konkretenej przyczyny.
Ból zaczał sie 2 lata temu od kontuzji biegowej- lekkie skręcenie kostki. Po kilku tygodniach, zaraz po powrocie do biegania, pojawiły się wspomniane wcześniej bóle.
Myślałem i nadal wydaje mi się to prawopodobne, ze staw skokowy po tym delikatnym skeceniu nie pracuje optymalnie i chodzenie przeciąża inne struktury w nodze, a że biodro jest ostanie to dostaje najmocniej. Tłumaczyło by to dlaczego “boli” mnie czasami kolano, czasmi łydka, paluch( tak jak u Ciebie). Mam też uczucie, że stopa pracuje jakby inaczej, być może jest to błędne koło bo osłabiony kręgosłup, osłabia stopę a ta pracuje nieoptymalnie.
U mnie objawy nasilają sie po siedzeni i prowadzenia auta. Co ciekawe- ruch, bieganie- zmiejszają objawy do 24 godzin po aktywności.22 lipca 2019 o 11:10 #65404Żeby było śmieszniej, też mam coś takiego jak Ty w okolicy nad krętarzem. Mówię o tym białym czymś, u mnie zdiagnozowano to jako tłuszczak mięśnia pośladkowego średniego, ale nie wiem czy to na pewno to i czy nie ma faktycznie żadnego znaczenia klinicznego.
Za tą wiadomość podziękował(a): krzysiek-gr23 lipca 2019 o 07:31 #65406Z bieganiem jest tak, że na dwoje babka wróżyła. Z jednej strony jedni czują się lepiej po bieganiu, a u innych nasilają się dolegliwości. Trzeba się obserwować i jak ból się zwiększa to trzeba zrezygnować z biegania, na rzecz szybkiego marszu, czy nordic walking. Dysk trochę działa jak gąbka i podczas biegu potrafi się nawodnić.
1 sierpnia 2019 o 05:19 #65489Owain, mam jeszcze pytanie;)
Czy mogłbyś zaznaczyc na jakimś rysunku, w którym miejscu bolą Cie plecy?
Dzięki!1 sierpnia 2019 o 06:00 #65491Plecy w ogóle mnie nie bolą i nigdy nie bolały 🙂 Tzn. teraz bolą w środku piersiowego, ale to wynik napięć skoliozy itp, raczej nic nie ma to wspólnego z moją główną chorobą. Tutaj masz taki mój rozkład bólu, dość dokładny, jaki przygotowywałem obecnie dla niemieckich i hiszpańskich lekarzy:
1 sierpnia 2019 o 15:55 #65493 -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.