Mocny lek na bóle stawów?
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Terapia bólu › Mocny lek na bóle stawów?
- Ten temat ma 20 odpowiedzi, 11 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 4 months temu przez
ali3.
-
AutorWpisy
-
9 września 2013 o 13:01 #47805
Witam
Mam pytanie – czy ktoś mógłby mi podać nazwy skutecznych, mocnych leków na bóle stricte stawowe ? Czy są to leki typu Ketonal/Tramal/Ibuprofen, czy jakieś inne ?
Pytam, ponieważ
1) jest to chyba trochę nietypowe jak na to forum pytanie, bo dotyczy pewnie bardziej leków przepisywanych przez reumatologów niż lekarzy od kręgosłupa
2) Ketonal/Tramal/Ibuprofen/Nimesil pomagały mi w różnym stopniu na kręgosłup, ale na to co mnie nadal boli – a podejrzewam, że to staw krzyżowo-biodrowy albo biodrowy, nie pomagają prawie w ogóle.Pozdrawiam
9 września 2013 o 14:31 #53026Ja w czasie zapalenia stawów, które mam dość często miałam Trosicam – Meloxicamum, tabletkę rozpuszczającą się w ustach, przez to mniej obciążającą żołądek. Lek ten otrzymałam również na bóle właśnie krzyżowo-biodrowe:). Łącznie z Trosicam miałam Dexak SL, żeby w czasie większego nasilenia bólu szybciej je zwalczyć.
http://www.doz.pl/leki/p8629-Trosicam
Drugim, który mam wypróbowany jest Aglan oraz Movalis, który jest chyba lekiem “wymiennym”
do Aglanu 🙂
http://www.doz.pl/leki/p3590-Aglan
Trzecia pozycja to dość znany Diclac 150 Duo. Też miałam go łączonego z jakimś innym lekiem,
ale teraz nie pamiętam z jakim.
http://www.doz.pl/apteka/p11535-Diclac_150_Duo_tabletki_o_zmodyfikowanym_uwalnianiu_150_mg_10_szt
No i ostatnio pomaga mi Doreta 75mg+650mg, absolutnie wygrywa ze wszystkimi jakie miałam do tej pory – na bóle kręgosłupa, stawów, krzyżów. Wcześniej stosowałam też Zaldiar (który ma podobne składniki jak Doreta), jednak po nim miałam zaburzenia równowagi i kręciło mi się w głowie okropnie – pomagał na bóle, ale te skutki uboczne nie do wytrzymania…
http://www.doz.pl/apteka/p65861-Zaldiar_375_mg__325_mg_tabletki_powlekane_50_szt
http://www.doz.pl/apteka/p61247-Doreta_75_mg650_mg_tabletki_powlekane_60_sztPozdrawiam
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4219 września 2013 o 14:42 #53027Jeżeli masz problemy z kręgosłupem, to ból od kręgosłupa może promieniować do stawów biodrowych czy krzyżowo-biodrowych. Sprawdź czy np. nie masz ucisków na nerwy, bo może jakiś dysk w kręgosłupie uciska na nerw, który ,,idzie” do biodra. Może zrób rezonans kręgosłupa? Może zrób też USG bioder, rentgen bioder. Może zrób zdjęcia kręgosłupa w projekcji AP i bocznej-jeżeli technik każe Ci się położyć na takim stole i żeby robić badanie na leżąco, to nie zgadzaj się, lepiej robić zdjęcia rtg w pozycji stojącej, bo jak będziesz leżeć, to wtedy niektóre choroby mogą nie wyjść, do tego zdjęcia rtg czynnościowe, rezonans kręgosłupa, usg bioder, może zdjęcia rtg bioder itp. Mocne leki to plastry Transtec, ale plastry są niewygodne, bo jak podczas kąpieli polejesz plaster wodą, to skóra piecze i pali, że człowiek chce go zerwać, a trzeba go trzymać 3 dni i 12 godzin. A trudno też samemu zmieniać te plastry jak trzeba go przykleić na plecy. Ale jest zamiennik, bo są tabletki podjęzykowe o nazwie Bunondol, to jest to samo co Transtec, tylko to tabletki pod język. Tylko to jest lek ok. 30 razy mocniejszy od Morfiny. Może poproś lekarza rodzinnego o skierowanie do poradni leczenia bólu. Tam lekarz może rozpisać Ci leki, może nie bierzesz regularnie leków, a jak taki lekarz Ci rozpisze znane leki, tylko musiałbyś je łykać codziennie o wyznaczonych godzinach, to wtedy ból może się zmniejszyć. Tylko chodzi o to, żeby łykać tabletki regularnie. A jak to nie pomoże, to wtedy lekarz może Ci pozmieniać leki. Może jakbyś brał np. rano 100mg Tramalu retard, Tramal 50mg w kapsułce i tabletka Paracetamolu, popołudniu 1 tabletka Tramal 50mg kapsułka i 1 tabletka Paracetamolu, a wieczorem Tramal 100mg retard, Tramal 50mg kapsułka i 1 tabletka Paracetamolu i trzeba pamiętać, żeby utrzymywać odstęp 12 godzin między tabletkami Tramalu retard
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4219 września 2013 o 15:16 #53030@skoliotyczka1990 – te leki, co proponujesz to już na prawdę mocne uderzenie przeciwbólowe… Czy po takich dawkach da się w ogóle normalnie funkcjonować na co dzień? Nie jest się czasem sennym, nieobecnym czy coś w tym stylu? Ja po morfinie “odpływałam”, a co dopiero po plastrach Transtec, które stosowała moja znajoma i właściwie całe dni leżała, nie mając siły na nic, a gdyby nie spacery (na które się zmuszała) to spała by pewnie non stop… Co do przyjmowania leków w wyznaczonych godzinach, nie pomijaniu dawek to absolutna prawda, wtedy lepiej działają i widać różnice pomiędzy przyjmowaniem przeciwbólowych jak już boli, a nie walki z bólem systematycznie. 🙂
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
9 września 2013 o 23:45 #53031Transtec raz sobie przykleiłem na godzinę kiedyś, i przez następny cały dzień nie wiedziałem za bardzo gdzie jestem i co się dzieje, naciągało mnie bez przerwy, musiałem leżeć, a ból ani trochę wtedy nie minął, więc już więcej tego specyfiku nie spróbuję.
Doreta (a więc i Tramal) na to co mnie boli nie działa.
Pozostałe leki sprawdzę ich opisy – dziękuję Wam za informacje 🙂
Co do sprawdzania kręgosłupa, to jestem po operacjach, i kręgosłup mnie zbytnio nie boli chyba, przynajmniej tak mi się wydaje, natomiast boli albo biodro i od niego ból promieniuje, albo stawy krzyżowo-biodrowe. Chciałbym to właśnie sprawdzić jakimś lekiem typowo na bóle stawów.
@skoliotyczka1990 – czy do badania bioder USG jest dobrym badaniem ? Pokazuje problemy ? Czy raczej RTG, TK, albo MRI ?“Poradnia leczenia bólu” mi się bardzo źle kojarzy po doświadczeniach z lokalnym szpitalem, ale podobno w innych miejscach to lepiej wygląda, i pracują tam anestezjolodzy a nie neurolodzy, więc może się w końcu wybiorę jak już nie będzie innego wyjścia. Póki co mimo skierowania tam wybrałem ostatnim razem operację, i nie żałuję – zamiast chodzić “na haju” po jakichś lekach rozweselających pozbyłem się ogromnej części bólu pleców i bolesnego drętwienia mięśni w nogach poprzez operację.
Pozdrawiam
10 września 2013 o 14:39 #53036Wiesz @Użytkownik, każdy organizm reaguje inaczej na dane leki… trzeba nieraz wielu prób, by znaleźć ten właściwy, który działa najlepiej na dane schorzenie 🙂 Dlatego tyle różnych leków się już najadłam i teraz wiem, co mi pomaga i na co (mniej więcej wiem, bo wiadomo, że tyczy się to tylko leków, które miałam zapisywane przez lekarzy). Powodzenia w szukaniu własnego “złotego środka” 😉
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42119 września 2013 o 22:51 #53069Wybrałem wykonanie wkrótce blokady stawu, bo ból jest uporczywy i praktycznie ciągły. Teraz jak leżę to po prostu mnie mętnie, męcząco boli gdzieś od kręgosłupa w stronę szczytu miednicy po lewej stronie (mimo zastosowania Ketonalu 200mg i maści przeciwbólowej), a w gorszych chwilach boli tak, że np. po kierowaniu samochodem nie mogę z bólu unieść lewej nogi żeby ją wyjąć z auta przy wysiadaniu – kłuje w pośladku jak diabli przy podnoszeniu nogi, muszę sobie rękami pomagać albo się najpierw odwrócić na fotelu w stronę wyjścia i jakoś powoli wystawiać nogi. Jak już wstanę to jest nie najgorzej/znośnie. Chociaż po 10 godzinach na nogach mi się robi czarno przed oczami z bólu, mimo tabletek i maści j/w. Chyba się nie ma co bawić w tabletki, skoro ten ból jest prawie ciągły o zmiennym nasileniu :unsure: Zastrzyk z Ketonalu 100mg w pośladek to jedyne co pomogło jakoś bardziej na kilka godzin. Jeśli blokada by nie pomogła to wrócę do tematu tabletek 🙁
27 września 2013 o 21:42 #53109Blokada z Depo Medrolu póki co w 75% usunęła u mnie ból stawu krzyżowo-biodrowego. Powiedział bym, że w 75% powierzchniowo, a nie nasileniowo. Główny ból gdzieś tam głęboko mi przeszedł, ale wokół stawu lżejsze bóle są. Chyba mięśni czy czegoś – nie wiem. Ale już nie wciskam kolana w materac na siłę żeby jakoś ten staw rozciągnąć żeby móc zasnąć. Wcześniej dostałem jeszcze XefoRapid – pomagał trochę, ale tak z 5 razy mniej niż blokada.
quote skoliotyczka1990″ post=4485:Jeżeli masz problemy z kręgosłupem, to ból od kręgosłupa może promieniować do stawów biodrowych czy krzyżowo-biodrowych. Sprawdź czy np. nie masz ucisków na nerwy, bo może jakiś dysk w kręgosłupie uciska na nerw, który ,,idzie” do biodraHm. To co napisałaś o powiązaniu nerwowym między kręgosłupem lędźwiowym jest potwierdzone np. tutaj: http://www.painmedicinenews.com/download/rfablationsacro_pmn0610_wm.pdf . Nie wiedziałem, że są takie powiązania.
4 października 2013 o 10:25 #53124Skutki uboczne jakie wystąpiły u mnie po Depo Medrolu (pomimo, że przeciwbólowo zadziałał bardzo dobrze w miejscu podania i nadal działa) – kompletny brak apetytu, zwiększone zapotrzebowanie na płyny, dziwny smak w ustach, i nadciśnienie przez 6 dni (ciężko mi było dosłownie ruszyć ręką z powodu nadciśnienia, przy spokojnym chodzeniu ciągle zadyszka, zawroty głowy, nerwy, lęki, problemy z oddychaniem – zostało to rozwiązane dość skutecznie nielekkimi lekami uspokajającymi). Ciśnienie mi skakało do 180/120 bez innego powodu, zaraz po obudzeniu 140/100 + serce 112 – jak normalnie wcześniej miałem po obudzeniu podobno ciśnienie jakbym ledwo dychał.
23 listopada 2013 o 08:52 #53356Dlatego nie jestem zwolenniczką leków…
28 listopada 2013 o 11:38 #53381Ketonal jest bardzo silny i skuteczny. Z tym, że chyba można go kupić jedynie na receptę. Ja osobiście na silne bóle często stosuję plastry rozgrzewające lub specjalne żele.Ostatnio w aptece Volfarm kupiłam w niskiej cenie voltaren w żelu. A tak ogólnie to chyba warto skonsultować się z lekarzem, bo te preparaty nie redukują przyczyny problemu, która jest odpowiedzialna za odczuwanie bólu.
quote użytkownik421″ post=4481:Witam
Mam pytanie – czy ktoś mógłby mi podać nazwy skutecznych, mocnych leków na bóle stricte stawowe ? Czy są to leki typu Ketonal/Tramal/Ibuprofen, czy jakieś inne ?
Pytam, ponieważ
1) jest to chyba trochę nietypowe jak na to forum pytanie, bo dotyczy pewnie bardziej leków przepisywanych przez reumatologów niż lekarzy od kręgosłupa
2) Ketonal/Tramal/Ibuprofen/Nimesil pomagały mi w różnym stopniu na kręgosłup, ale na to co mnie nadal boli – a podejrzewam, że to staw krzyżowo-biodrowy albo biodrowy, nie pomagają prawie w ogóle.Pozdrawiam
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42128 listopada 2013 o 16:19 #53382O Ketonalu chyba na początku pisałem. Coś tam działał, ale z 5 razy słabiej niż blokada.
Z lekarzami się konsultowałem, dodatkowo trochę poczytałem, wygląda na to, że ból stawu mi się zrobił przez przykurcze mięśnia – wziąłem blokadę, i póki co ten ból samego stawu w zasadzie nie wrócił, ale wokół mięśnie bolą. Jedyne rozwiązanie jakie mi się udało na to znaleźć – a w zasadzie nie rozwiązanie tylko półśrodek – to robić wszystko tak, żeby przypadkiem nie napinać mięśnia w tym pośladku co boli. Wiąże się to z wieloma nienaturalnymi postawami, ale przynajmniej tak nie rwie. Wcześniej nie wiedziałem, że to może być z powodu mięśnia, więc jak zaczynało boleć to się jeszcze bardziej spinałem i kombinowałem, teraz wiem że jak tylko zakłuje to muszę rozluźnić mięśnie, i np. przenieść ciężar ciała na prawą nogę.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
7 grudnia 2013 o 18:24 #53442Nie lubię brać tabletek, ale jeżeli jest już taka potrzeba, to tylko Ketonal mi pomaga…
7 grudnia 2013 o 21:37 #53443Mnie na bóle kręgosłupa w najgorszym okresie (po urazie, jak czekałem na operację) też wyłącznie Ketonal w tabletkach sporych ilościach pomagał, natomiast po operacji Tramal ale wyłącznie domięśniowo (w tabletkach powodował u mnie tylko nudności i zawroty głowy, bólu nie zmniejszał zbytnio) – natomiast na ten ból stawu który miałem jak zakładałem ten wątek, i na bóle okolicznych mięśni Ketonal w tabletkach nie pomagał, natomiast dobrze pomagał na kilka godzin podany w zastrzyku w obolałe miejsce. Na szczęście blokada stawu z DepoMedrolu zadziałała bardzo dobrze na ból stawu, a specyficzne, dość lekkie systematyczne ćwiczenia zadziałały na rozluźnienie mięśni przez co przestały mnie te mięśnie ciągle boleć od ich napięcia.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
27 marca 2014 o 17:25 #5401827 marca 2014 o 21:20 #54021Uzytkownik na kregoslup jak i na stawy w twoim przypadku z lekow to proponowalbym ci tabletki zawierajace skladnik diklofenak np olfen sr 2 razy dziennie i bedziesz jak nowy, a nie sa to wcale narkotyczne leki tylko niesteroidowe leki przeciwzapalne. Zapisala mi go bardzo doswiadczona neurolog i teraz nie zartuje ma ponad 80 lat i ciagle leczy, a napominala cos ze ludzie na kosci przyjmuja narkotyki typu morfina i plastry wyzej wymienione, a one tylko otumaniaja i oszukuja mozg a diklofenak doskonale radzi sobie z bolami kostno stawowymi likwidujac stan zapalny. Na mnie zdecydowanie najlepiej dziala i pobiore tydzien systematycznie , a nastepnie robie przerwe ponad tydzien i jakos sobie radze do czasu operacji
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42127 marca 2014 o 23:39 #54022Ja miałem wcześniej już kilka razy zapisywany diclofenac, w czasie kiedy miałem głównie bóle korzeniowe – i na tamte bóle nie pomagał wcale. Stwierdziłem wtedy, że to jakiś śmieszny lek nie wiadomo na co, w każdym razie na pewno nie na ucisk nerwu.
Teraz od dobrych kilku tygodni jestem na Olfenie 75 (czasem biorę od razu 150 jak ból jest nielekki i potrafię wyczuć, że po 75 nie przejdzie), dodatkowo jak mi się zaostrzały bóle po aktywności fizycznej na tyle, że tabletki nie pomagały, to brałem serie zastrzyków z diclofenacu. Muszę przyznać, że jest tak jak piszesz – na bóle stawów jest OK, tzn. jak go nie biorę to mnie boli ciągle, jak wezmę dwa-trzy razy dziennie i nie wykonuję jakiegokolwiek wysiłku fizycznego (nawet lekkiego, czy np. stania albo siedzenia przez dłuższy czas) to jest w porządku, działa na te bóle które mam teraz lepiej od Ketonalu. Z kolei na bóle stricte korzeniowe 10x lepiej działał na mnie wcześniej ketonal.quote :a napominala cos ze ludzie na kosci przyjmuja narkotyki typu morfina i plastry wyzej wymienione, a one tylko otumaniaja i oszukuja mozgno jednak w szpitalu po operacji nie chciałbym dostać zamiast morfiny albo tramalu w zastrzykach diclofenacu. nie wyobrażam sobie tego (miałem w szpitalu ze sobą po operacji bo mi zalegał, próbowałem go brać jak po paru godzinach leki szpitalne (tramal/morfina) przestawały działać, ale efekt był żaden, więc sobie dałem wtedy spokój i stwierdziłem że nie wiem komu i na co taki lek pomaga. Teraz wiem, że mi pomaga na bóle stawów (ale już np. na ból palców u nogi który jest moim zdaniem pochodzenia korzeniowego – nie).
@stempelixx – a Ty jakie masz problemy z kręgosłupem ? Bo w zasadzie to lakonicznie komentujesz różne nie związane ze sobą istniejące wątki, a nic jeszcze o sobie nie napisałeś.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
21 sierpnia 2014 o 21:18 #55074Ja na bole stawow biore lyprinol poniewaz dziala przeciwzapalnie, tez zmagalam sie z bolami stawow i nie wiedzialam jak to zwlaczyc, ale lekarz polecil mi ten lek i musze przyznac ze nie potrzebnie faszerowalam sie srodkami przeciwbolowymi, lyprinol pomaga
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42125 sierpnia 2014 o 11:34 #55102@ewella – a brałaś to może z powodzeniem na ból stawów krzyżowo-biodrowych ? (największy staw u człowieka).
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
25 sierpnia 2014 o 16:45 #55104ja odczuwałam glownie bole w stawie biodrowym bolalo mnie jak chodzilam, mialam nawet czesto uczucia zesztywnienia. Kiedy np.posiedzialam dluzej chociazby w czasie podrozy samochodem czesto bywalo , że nie moglam sama wyjsc z samochodu a jak juz wyszlam to strasznie bolalo…
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik421 -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.