MOTYWACJA!
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Artykuły, literatura, publikacje, filmy › MOTYWACJA!
- Ten temat ma 45 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 years, 1 month temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
22 grudnia 2011 o 22:42 #50599
tak masz rację człowiek się boi podświadomie bo wie ile to bólu daje jak coś chrupnie
22 grudnia 2011 o 22:43 #50600szczególnie po rewypuklinie
22 grudnia 2011 o 22:46 #50601albo jeszcze po pierwszej operacji przed rewypukliną .mamy jeszcze tyle poziomów których trzeba się obawiać że hoho
15 czerwca 2012 o 19:02 #51629Czytam sobie różne fora w stanach i zauważyłem jedną prawidłowość co do nastawienia ludzi po operacjach kręgosłupa:
U nas w internecie. “O nie. Moje życie zostało zrujnowane teraz tylko pozostaje leżenie w łóżku i chodzenie o lasce, bo jestem niepełnosprawny :(”
W stanach: “Co Cię nie zabije to Cię wzmocni. Pokonam to kur*** i stanę się jeszcze twardszy.”
Oczywiście to nie jest reguła, ale ciężko mi w Polsce znaleźć historię taka jak ta poniżej. Przeczytajcie bo warto. Mocno motywuje: http://www.bodybuilding.com/fun/body-transformation-back-in-action.html
6 sierpnia 2012 o 11:30 #5170516 września 2012 o 16:46 #51857Rozmawialem ostatnio z Krzysztofem Kułakiem o operacji i powroce do spoortu. Napisal mi, ze jest to sprawa indywidualna. On normalnie trenuje itd. Takze jak widac wszystko jest mozliwe. :cheer:
16 września 2012 o 19:08 #51863Damian nawiązałeś kontakt z Kułakiem? Ja też teraz śledzę jego karierę i oglądam filmiki na youtube z jego treningów (zachowuję się tak jakby nie miał żadnej operacji ani problemów z kręgosłupem) a na dodatek w jednym z ostatnich wywiadów stwierdził, że ma zamiar powrócić do MMA, ponieważ kontuzja nie ogranicza go w żaden sposób. Jeżeli masz możliwość kontaktu z nim to możesz zapytać jak wyglądały pierwsze tygodnie po operacji. Czy maił jakieś specjalne wytyczne jako sportowiec i czy odrazu maił jakąś rehabilitacje itp?
16 września 2012 o 19:16 #51864Suchy podbij do niego na fejsbuku. Jest szansa, że odpowie. Jak cos uzyskasz to podziel się 🙂 No ja własnie tez ogladam te wywiady i troche zazdroszcze 🙁
edit:
Rzeczywiscie, ogladam wywiad z sierpnia i powraca do MMA :blink: Nie spodziewałbym się… No ale zobaczymy jak to będzie. W kazdym razie mu kibicuje!16 września 2012 o 21:37 #51865Ja to myślę, że po dobrej=skutecznej operacji nie jest problemem robić wszystko jak przed, natomiast dużym problemem (przynajmniej dla mnie :S ) jest sobie na powrót nie uszkodzić czegoś. Tym bardziej, że można potem usłyszeć, że widocznie nic więcej się nie da zrobić. Tzn. jak sobie znów bardziej uszkodzę, to pewnie usłyszę, że “po tylu operacjach to musi boleć”.. To jest demotywator.
20 września 2012 o 13:27 #51883powrot na silownie jakiegos chlopaka po kontuzji kregoslupa, wszystkiego nie czytalem (nie wiem dokladnie jaka przepuklina i gdzie )ale moze to byc motywacja 🙂 🙂 🙂 🙂
20 września 2012 o 13:30 #51884karol bedorf zawodnik mma, ktory tydzien temu wystepowal na gali KSW takze mial kontuzjowany kregoslup 🙂 Oto wynik jego MR sprzed roku http://www.mma.pl/wp-content/uploads/2011/05/karol-bedorf-rezonans-ksw-16.gif
Jak przebiegalo jego leczenie nie wiem jakby ktos cos mial to bym poprosil B)
20 września 2012 o 14:30 #51885Na youtube nie widać dłuższej przerwy w treningach. Rwa kulszowa?
Btw. wiecie może czy youtube udostępnia już wyszukiwanie słów użytych w wywiadach ? Na logikę – skoro automatyczna transkrypcja i translacja dźwięku już działa, to wyszukiwanie też powinno. Chyba że jeszcze to dopracowują.Za tą wiadomość podziękował(a): damian21 września 2012 o 06:36 #51889no raczej tak standardowo. Bol do nogi i krzyza. Szybko go postawili na nogi. Choc ze sportowcami inna bajka jest. Czesto robią blokady, na srodkach przeciwbolowych jada na treningach no i biora sterydy same w sobie przeciwzapalne. Kiedys przeczytalem wypowiedz jakiegos brazilijskiego lekarza sportowego, który stwierdzil ze”leczenie zawodowych sportowcow to wielka niewdziecznosc dla lekarzy” 🙂
quote :Btw. wiecie może czy youtube udostępnia już wyszukiwanie słów użytych w wywiadach ?z tego co wiem to nie bo sam ostatnio szukalem wywiadu z kulturysta ktory wrocil do sportu po kontuzji kregoslupa.
Nawet nie wiedzialem ze takie cuda już są. Ale :cheer: komputerowiec ze mnie kiepski :S
21 września 2012 o 08:22 #51891http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,7629356,YouTube_z_napisami_dla_nieslyszacych.html
Rozszerzenie tego o wyszukiwanie tekstów zawartych w filmach ułatwiło by wyszukiwanie tematyczne 🙂
Co do rwy – może ustąpić jeśli dysk jest elastyczny, i jeśli nie popękał. U sportowca jest o tyle łatwiej, że w takim momencie przerywa zawody, robi badania i skupia się tylko na rehabilitacji – u kogoś kto np.pracuje fizycznie i przytrafi mu się taka niespodzianka nie jest tak różowo, bo na samo dostanie się do lekarza i zrobienie badań traci się już wiele czasu, nie mówiąc już o właściwym doborze postępowania. Myślę, że jakby sportowiec po czymś takim jeszcze przez miesiąc czy dwa nadal ostro normalnie potrenował i brał udział w zawodach, to wracałby do zdrowia pewnie tak samo jak inni :unsure:
21 września 2012 o 09:02 #51892quote :Co do rwy – może ustąpić jeśli dysk jest elastyczny, i jeśli nie popękałTzn. ? Pierwszy raz sie spotykam z takim sformulowaniem.
🙂
80% przypadkow ucisku nerwow widocznego w MR mozna skutecznie leczyc zachowawczo[neuroskop]. Takze nic nadzwyczajnego ze wrocil tylko ciekawe na jak dlugo? Wiekszosc lekarzy to wogole mowi ze MR jest to badanie, ktore powinno sie robic praktycznie przed operacjami, a nie tak powszczechnie. Ale tego juz nie potwierdze…Choc podejrzewam ze sporo w tym racji. Szkoda, ze coraz wieksz uwage sie przywiozuje do badan obrazowych zamiast do badan klinicznych przedmiotowychquote :u kogoś kto np.pracuje fizycznie i przytrafi mu się taka niespodzianka nie jest tak różowonapewno, zwlaszcza ze normalna osoba nie ma Pojecia o schorzeniu, wiekszosc lekarzy ogolnych nie ma pojecia o leczeniu schorzen kregoslupa,( a pacjent przeciez najpierw idzie do rodzinnego) wiec trudno zeby pacjentowi powiedziala cos konkretnego oprocz farmaceutykow, ktore przepisze. Najbrdziej smutny jest fakt, ze wiekszosc lekarzy ogolnych nie jest w stanie zbadac przedmiotowo pacjenta. A taki zakres umiejetnosci wchodzi w sklad ich kompetencji. Bo po co sie tulac po neurologach, ktorzy i tak w sumie w wiekszosci przypadkow nic ciekawego nie powiedza jesli moglby to zrobic lekarz rodzinny?
Tym bardziej jest to smutne, ze przeciez ta przypadlosc nazywana jest schorzeniem cywilizacyjnym.
No ale nie wiem, moze to ja zyje na jakims odludziu gdzie lekarze sa inni. Moze gdzies indziej w Polsce jest inaczej.Ja jestem zdania, ze porzadny lekarz znajcy sie na rzeczy, porzadne badanie klicznie przedmiotowe i nie trzeba robic rezonansu, ktory czesto daje nie prawidlowy i mylny obraz… Zreszta co po rezonansie jak rzadko kto umie go odczytac(neurolodzy z ktorymi sie spotkalem) przynajmniej w wiekszosci przypadkow. Leczenie objawowe, porzadna rehabilitacja i mozna wyjsc calo z tego. Tylko ja sie z porzadnym badaniem klinicznym jeszcze nie spotkalem, tak samo nie slyszalem w Polsce o porzadnej rehabilitacji.(lampki, prądy byle jakie cwiczenia i spota utrata pieniedzy przez NFZ na nieskuteczne leczenie)
Aczkolwiek sportowcy tez nie maja tak kolorowo. Znam osobe, ktory na zawody trojbojowe jezdzil na silnych srodkach przeciwbolowych. Takze nie wszystko jest takie kolorowe jak wyglada. :whistle:
Zobaczymy jak mu sie kariera potoczy 😀
Fajne rzeczy z kategorii nowinek teraz powstaja.
B)Natomiast mnie ostatnio najbardziej nurtuje ten temat
http://www.healio.com/orthopedics/spine/journals/ORTHO/{23BC808C-9D3B-437C-90F2-81CF19754F75}/Spontaneous-Disappearance-of-Lumbar-Disk-Herniation-Within-3-Monthszwlaszcza stwierdzenie
quote :Although spontaneous regression of disk herniation is gradually becoming recognized by orthopedic surgeons and neurosurgeons, it is still a relatively unknown phenomenon to internists and general surgeons who may sometimes encounter patients with back pain.Pozdrawiam 🙂
21 września 2012 o 15:26 #51894quote damian” post=3165:quote :Co do rwy – może ustąpić jeśli dysk jest elastyczny, i jeśli nie popękałTzn. ? Pierwszy raz sie spotykam z takim sformulowaniem.
🙂Taki duży skrót myślowy.
Obrazowo, na przykładzie blachy – można ją naprawić w taki sposób youtube.com/watch?v=5VDA8yIvOJg , jeśli nie została przeciągnięta, zgnieciona albo rozcięta.21 września 2012 o 19:45 #51897chodzi Ci o to ze pierscien wloknisty nie zostal do konca przerwany?
22 września 2012 o 00:09 #51899Do końca albo nie do końca, ale nieodwracalnie na tyle, że zmienia się geometria jądra.
Chyba jednak już jest w youtube wyszukiwanie filmów po treści, bo wyświetlają się w wynikach wyszukiwania opcje: “Rozpocznij odtwarzanie od momentu wystąpienia wyszukiwanego hasła (3:26) ” 🙂 🙂
Nota bene, wyszukiwarka obecnie mocno szwankuje przy okazji zmian chyba.22 września 2012 o 07:11 #51901quote :Do końca albo nie do końca, ale nieodwracalnie na tyle, że zmienia się geometria jądra.Moim zdaniem, to chyba nie zbytniego znaczenia. Kiedys gdzies wyczytalem, ze pacjenci z ekstruzja szybciej wracali do pracy niz Ci z protruzja. Stad mozna wywnioskowac ze przy ekstruzji szybciej dochodzi do “obkurczania” PJM. Aczkoolwiek na stan pacjenta zapewne oprocz dysku ma wplyw wiele jeszcze inncyh czynnikow od miesni po stan psychiczny na fizjologiczna indywidualna budowe kanalu kregowego. Gdzies wyczytalem rowniez, ze pacjenci z ekstruzjami/protruzjami czesto sa spotykani jako przypadki bezobjawowe. 😉
quote :Chyba jednak już jest w youtube wyszukiwanie filmów po treści, bo wyświetlają się w wynikach wyszukiwania opcje: “Rozpocznij odtwarzanie od momentu wystąpienia wyszukiwanego hasła (3:26) ”
Nota bene, wyszukiwarka obecnie mocno szwankuje przy okazji zmian chyba.Fajna sprawa 🙂 🙂 Sporo interesujacych rzeczy bedzie mozna znalesc 🙂
22 września 2012 o 23:07 #51904quote damian” post=3174:Moim zdaniem, to chyba nie zbytniego znaczenia. Kiedys gdzies wyczytalem, ze pacjenci z ekstruzja szybciej wracali do pracy niz Ci z protruzja. Stad mozna wywnioskowac ze przy ekstruzji szybciej dochodzi do “obkurczania” PJM.“They also found that the larger the extrusion or sequestration, the better the rate of regression” – http://www.sosherniateddisc.com/tag/disc-herniations
Nie wiem, czy to wiarygodne źródło.
Z własnego przykładu, jeden z dysków: po 3 miesiącach od urazu zero samoistnej poprawy (2 badania MRI w odstępie czasu), po 9 miesiącach dalsze pogorszenie (duże osłabienie stopy) a nie poprawa. Po operacji – natychmiastowa poprawa praktycznie do stanu sprzed urazu.
Jestem ciekaw, jak to mechanicznie wygląda. Czy np. samo jądro miażdżyste bez pierścienia utrzymało by normalny ciężar ciała? Czy pierścień zapobiega jedynie przemieszczeniu jądra przy ruchach, czy odpowiada też za ciężar jaki jest w stanie unieść jądro bez odkształceń ?
quote damian” post=3174:Gdzies wyczytalem rowniez, ze pacjenci z ekstruzjami/protruzjami czesto sa spotykani jako przypadki bezobjawowe. 😉Przykład – http://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJM199407143310201
Szkoda że tak mało zdjęć MRI jest w tekście, bo ciężko mi zgadnąć o jak dużych zmianach dysków jest mowa.Za tą wiadomość podziękował(a): damian -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.