MOTYWACJA!
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Artykuły, literatura, publikacje, filmy › MOTYWACJA!
- Ten temat ma 45 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 years, 3 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
23 września 2012 o 10:47 #51906
Bardzo dobry post dziekuje uzytkowniku 🙂
quote :Z własnego przykładu, jeden z dysków: po 3 miesiącach od urazu zero samoistnej poprawy (2 badania MRI w odstępie czasu), po 9 miesiącach dalsze pogorszenie (duże osłabienie stopy) a nie poprawa. Po operacji – natychmiastowa poprawa praktycznie do stanu sprzed urazu.Jak widac te wchlanianie sie wypuklin jest dyskusyjne. Sam chcialbym dowiedziec sie cos wiecej na ten ten temat aczkolwiek ten procesy nie do konca sa poznane.. medycyna… Napewno po operacyjnym odbarczeniu korzenia stan ulega poprawie-bezapelacyjnie
Mysle, ze po prostu nie ma na to jednakowej odpowiedzi. Czynnikow, ktore warunkuja obkurczenie jest sporo. Tak jak to pisalo w neuroskopie:quote :Nadal na podstawie badan obrazowych, nie ma takich cech przepukliny krążka miedzykregowego, ktore jednoznacznie odpowiadalaby za koniecznoscia leczenia operacyjnego
quote :Jestem ciekaw, jak to mechanicznie wygląda. Czy np. samo jądro miażdżyste bez pierścienia utrzymało by normalny ciężar ciała? Czy pierścień zapobiega jedynie przemieszczeniu jądra przy ruchach, czy odpowiada też za ciężar jaki jest w stanie unieść jądro bez odkształceń ?To napewno tez zalezy od wielu cech indywidualnych, kondycji miesni, itp itd. Z tego co wiem bez problemu by utrzymalo(w sensie gdy pierscien jest pekniety) i przeciez utrzymuje. Jadro miazdzyste, przeciez nie jest luzno “ulozone w przestrzeni miedzykregowej”, tylko jest ono jakby zakotwiczone pomiedzy plytkami granicznymi i w praktyce tez tak latwo z tej przestrzeni nie ucieka. Pierscien rowniez, odpowiada za przenoszenie sily. Wyczytalem kiedys, ze jadro stanowi okolo 30% wysokosci dysku. I nawet po calkowitym usunieciu jadra, nie dochodzi do calowitego zapadniecia sie przestrzeni m-kregowej- tzn moze dojsc ale ze reguly nie dochodzi. TO przemawia za faktem ze pierscien przejmuje takze sily. Natomiast ma to wieksze znaczenie przy uszkodzonym dysku. Natomiast w zdrowym dysku wiadomo ze sila sciskajaca sie rozprasza glownie na JM. Dlatego ze jest ono plastyczne i poprzez swoja elastycznosc i mozliwosc odksztalcenia amortyzuje.
Mozna by to powiazac ze zjawiskiem cisnienia. p=f/s
Zakladajac, ze dysk jest ukladem zamknietym przez pierscien wloknisty musi byc w nim stale cisnienie(uprzaszczajac). Gdy sila sciskajaca F osiaga pewna zwiekszona wartosc aby cisnienie p bylo stale musi dojsc do zwiekszenia sie powierzchni JM. Gdy sila jest za duza pierscien nie wytrzumuje powstaje wypuklina.
Kiedys czytalem sporo ze duzo zalezy od czasu trwania sily sciskajacej. Duza sila trwaja krotko mnie rowna sie mniejszej trwajacej dluzej. Ale to chyba pewne.
23 września 2012 o 21:20 #51907quote damian” post=3180:Tak jak to pisalo w neuroskopie:quote :Nadal na podstawie badan obrazowych, nie ma takich cech przepukliny krążka miedzykregowego, ktore jednoznacznie odpowiadalaby za koniecznoscia leczenia operacyjnego
Hm. Stwierdzenie prawdziwe jeśli się nie uwzględni doświadczenia lekarza, wywiadu i badania funkcjonalnego. Kolejny przykład ze swojego doświadczenia: lekarz zajmujący się stricte kręgosłupami powiedział na podstawie rezonansu i rozmowy, że wkrótce (cyt.”w ciągu kilku najbliższych miesięcy”) mi osłabnie stopa, i że ciężko mi będzie nogami ruszać. Nie brałem tego za bardzo na poważnie, bo to jedna z wielu konsultacji wtedy, i myślałem że się wykaraskam jakoś bez operacji, ale okazało się, że miał rację.
Apropo samoistnego ustępowania przepuklin – na stronie która traktuje o czym innym, czyli o bezobjawowych przepuklinach, http://www.chirogeek.com/000_MRI-Abnormalities_Asymptomatic-Pats.htm , jest wspomniane badanie:
“At 7 years, there was progressive disc degeneration in all patients; however, there was no predictive correlation between MRI findings and the continuation of pain. The authors concluded, “Clinical outcome did not depend on the size of herniation or the grade of degeneration of the intervertebral disc in the minimum 7-year follow-up.” (27) “
Pomijając cel badania – faktem jest, że przebadano w przeciągu 7 lat osoby z przepuklinami. Ciekaw jestem, ile z tych przepuklin w tym czasie zniknęło ? 🙂 Ciekawe czy jest o takich przypadkach wspomniane w opracowaniu, poza w/w zdaniem, że wystąpiła progresja degeneracji dysku u wszystkich pacjentów :whistle:Przy okazji – wątek o samozdrowiejących dyskach – https://drkregoslup.pl/forum/pozostale-tematy/inne/cuda-samodrowiejace-dyski-wszystko-o
Mało jakoś tych przypadków.9 listopada 2013 o 22:10 #53295Film pod tytułem “8 miesięcy po chirurgicznej repozycji kręgozmyku”.
http://www.youtube.com/watch?v=Mbtcl-Y0Pdg
Film zamieścił szpital dziecięcy.
Klip nie związany bezpośrednio z kręgosłupem, ale optymistyczny:
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): wrongbit16 lutego 2016 o 12:02 #58751
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42116 lutego 2016 o 15:42 #58752Grubo.. Ciekawe ile poziomów ma spiętych – czy tylko jeden czy więcej.
Opis do tego pierwszego z YT: “After his back injury Alan couldn’t walk or sit even for a few minutes at a time. He has had three previous Discectomies which unfortunatelly did not solve his problem. He was in constant pain affecting his quality of life. Alan was very active and fit before his injury occurred, therefore his recovery post surgery has been quicker and he will continue to keep exercising to keep his spine strong.“. Czyli 3 discektomie przed stabilizacją które nie bardzo pomogły a po stabilizacji nie wygląda to najgorzej. Gdyby trafił na tych lekarzy którzy mówią że po 3 operacjach to już musi być źle i boleć, to by tego filmu nie było, a byłaby kolejna smutna historia.
Swoją drogą – ciekawe czy wrócił do jakiegoś sportu czy to jest tylko taka mała pokazówka po której już nic nie było?- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
19 lutego 2017 o 23:19 #60985https://www.youtube.com/watch?v=ciCZU_MAsXM
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.