Możliwość współfinansowania zabiegów przez pacjent
Strona główna › Fora › Pozostałe tematy › Praca, Ubezpieczenia, Odszkodowania, itd. › Możliwość współfinansowania zabiegów przez pacjent
- Ten temat ma 2 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 2 months temu przez
iggy.
-
AutorWpisy
-
31 lipca 2013 o 22:27 #47785
Wątek poświęcam możliwości współfinansowania zabiegów refundowanych przez NFZ przez pacjentów.
Nie mam zupełnie żadnej wiedzy, jak to w chwili obecnej wygląda, tak więc wątek ma na celu zgromadzenie informacji na ten temat.
Temat wynikł z dyskusji o możliwości poszerzenia np. discektomii o: imlpant zabezpieczający przed rewypukliną, implant jądra miażdżystego, komórki macierzyste zmniejszające ryzyko rewypukliny. Ale dotyczy również i innych zabiegów.Na chwilę obecną, z tego co wiem, NFZ wypłaca jednakową kwotę za każdy rodzaj discektomii.
W Sejmie składane są interpelacje dotyczące możliwości współfinansowania zabiegów przez pacjentów, przykładowo w dziedzinie okulistyki: http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/interpelacja.xsp?typ=INT&nr=16436
Wiadomo również z wielu wypowiedzi, że w Polsce szpitalom nie opłaca się stosować u pacjentów implantów ruchomych kręgosłupa. Z tego co rozumiem, NFZ płaci szpitalowi identyczną kwotę za np. fuzję, co za dysk ruchomy. Pytanie w takim razie – czy istnieje możliwość dopłacenia różnicy kosztów przez pacjenta ?
Kolejne pytanie – co to jest “indywidualny tryb leczenia” w NFZ ? W artykułach wyczytałem, że szpital może się zwrócić do NFZ o leczenie pacjenta w takim trybie. Jak rozumiem, jest to leczenie specyficznych przypadków, spoza zwykłego cennika NFZ ?
Pozdrawiam
2 sierpnia 2013 o 08:27 #52831Hej,
Spotkałam się będąc teraz na operacji z pacjentem, który właśnie chciał w jakimś tam szpitalu dofinansować operację o wyższym standardzie niż zapewnia to NFZ. z własnych, prywatnych środków. Nie wiem dokładnie jaka miała być to operacja, ale to nie istotne w sumie. Napisał bowiem list do rzecznika praw pacjenta, praw obywatelskich i otrzymał odpowiedź, że nie jest możliwe takie rozwiązanie, że NFZ płaci tyle ile kosztowałby tańszy zabieg (standardowy), a osoba chcąca standard wyższy dopłaci różnicę i przeprowadzą ten lepszy zabieg. Napisali mu tam różne artykuły i paragrafy, ale wyszło na to, że albo zgadzasz się na tańszy zabieg za który zapłaci NFZ, albo droższy opłaca się całkowicie! ze środków własnych (czyli prywatnie).
Nie rozumiem tej polityki, bo przecież NFZ nie ponosiłby żadnych dodatkowych kosztów, zgadzając się na dofinansowywanie operacji przez pacjentów, których stać w ogóle na podniesienie standardu zabiegu, czy używanych instrumentariów…Co do Twojego pytania Użytkownik odnośnie indywidualnego trybu leczenia to wklejam link z dwoma przypadkami: http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130323/ZDROWIE/130329708.
Jak ja to rozumiem: taki tryb jest wtedy, gdy pacjent poddawany jest rożnym zabiegom, które np. ratują mu życie, ale w nieuzgodnionych z NFZ wcześniej formalnych wymogach, gdzie odstępuje się od określonych ram np. czasowych pomiędzy jednym, a drugim zabiegiem, hospitalizacją itp. Strasznie to pokręcone.
Pozdrowienia- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4216 kwietnia 2021 o 00:51 #68529Chciałbym odświeżyć temat.
Rozmawiałem ostatnio z kolegą, który miał robioną operację rekonstrukcję więzadeł kolana bodajże w Szpitalu Zakonu Bonifratrów w Łodzi, i właśnie dopłacał do zabiegu różnicę, tj. 2-3 tys. zł. Lekarz który go operował zapytał go wprost (oczywiście na poprzedzającej operację wizycie prywatnej) ile może wyłożyć maksymalnie z własnej kieszeni, bo fundusz wszystkiego nie pokryje.
Jestem ciekaw czy miał ktoś podobne doświadczenie przy operacji kręgosłupa. Dostałem propozycję operacji stabilizacji ALIF na dwóch poziomach i operator powiedział mi że takich operacji nie przeprowadzają na fundusz ze względu na duży koszt implantów. Dodał, że gdyby był to jeden poziom to byłaby szansa zrobić to na NFZ, więcej poziomów nie refundują. Ciekawe czy jest szansa żeby zrobić jeden poziom na NFZ a na drugi implant wyłożyć kasę z własnej kieszeni.- 07.2013 - fenestracja lewostronna L5-S1 ze wstawieniem stabilizacji międzykolczystej
09.2021 - usunięcie stabilizacji międzykolczystej
04.2022 - całkowita wymiana dysków na protezę ruchomą LP-ESP na poz. L4-L5 i implant sztywny (ALIF) na poz. L5-S1
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik421 -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.