Mr mojego szyjnego
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Mr mojego szyjnego
- Ten temat ma 13 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 3 months temu przez
elektra.
-
AutorWpisy
-
6 grudnia 2014 o 11:32 #48061
Jesli ktos sie orientuje to może mi pomoże Od razu pisze , że będąc dzieckiem miałam kręt szyi i mi nastawiano ja w wieku 9 miesięcy .Opadała głowa na bok w dół lewa strona.
Badani kręgosłupa szyjnego wykonano w sekwencjach FSe FRFSE w obrazach T1 T2 T2 Fat sat w płaszczyznach poprzecznej i strałkowej oraz przed i po podaniu kontrastu.
Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej z tendencja do odwrócenia krzywizny na poziomie C2 i C3. Trzony w odcinku szyjnym kręgosłupa o zachowanej wysokosci o prawidłowym sygnale. Tarcza m-kregowa C3 i C4 z cechami odwodnienia. Bardzo drobne osteofity z tylnobocznych krawędzi trzonów C3 i C4 po stronie lewej bez dyslokacji dokanałowej materiału tarczy i zawężenia kanału.
Pozostałe tarcze miedzykregowe bez cech dyslokacji w obręb kanału kręgowego. Kanał kręgowy bez cech zwężenia Rdzeń nie jest pogrubiały bez zmian ogniskowych bez patologicznego wzmocnienia po ontrascie . Mam bóle często głowy trudnosci czasami z połykaniem i dretwienia rak z promieniowaniem na prawa łopatke.6 grudnia 2014 o 12:30 #56024Opis niby wskazuje, że jakieś zmiany są, ale ich nie opisuje. Tzn. napisane jest cyt. “Pozostałe tarcze międzykręgowe bez cech dyslokacji w obręb kanału kręgowego. “, ale nie jest napisane, że na L2/L3 jest dyslokacja. Tak że chyba nie wiadomo o co w tym opisie w zasadzie chodzi, poza tym że napisane jest, że dysk na C3/C4 jest odwodniony (ale nie jest napisane, żeby były jakieś wypukliny). Albo w tym rezonansie nic poza zniesieniem lordozy nie wyszło, albo radiolog założył, że nie ma sensu opisywać skoro widać.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra6 grudnia 2014 o 13:39 #56027Diagnozowana byłam w kierunku Sm -i nie wiem własnie czy radiolog się nie chciała wysilać juz ….czy po prostu mam sie zdiagnozować z neurochirurgiem ….Przy ucisku palpacyjnym w ta szyję boli mnie czasami kark drętwieje i myslałam zeby własnie isć do lekarza zeby jakąs rehabilitacje czy cos ….
6 grudnia 2014 o 13:52 #56028Uzytkowniku L2 L3 ? Przecież to szyjny był robiony 🙂
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4216 grudnia 2014 o 13:56 #56029Jak lekarz oglądnie zdjęcia to coś więcej może powie na temat tego C2/C3 i C3/C4. Opisem nie ma co się sugerować. A tą przeczulicę przy dotyku masz na górze czy na dole szyi ? Ja mam podobne objawy, też mam zniesioną lordozę, ale przeczulicę i ból mam na dole odcinka szyjnego z promieniowaniem do ramion. U Ciebie z opisu wynika, że coś jest nie tak na górze, ale niezbyt dokładnie jest opisane co. Ogólnie to też mam tak że im większy ból w lędźwiowym, i im bardziej mi się plecy usztywnią, tym bardziej szyjny też się daje we znaki.
quote elektra” post=7753:Uzytkowniku L2 L3 ? Przecież to szyjny był robiony 🙂😀 Tak rzadko piszemy na forum o innych odcinkach poza lędźwiowym, że z przyzwyczajenia się naciska “L” 😀 Oczywiście miałem na myśli C2/C3.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra6 grudnia 2014 o 14:15 #56030Boli mnie na górze własnie C2 C3 równiez ale bardziej ten wyżej i jak leze na płasko to jest bół karku i jak gdyby problemy z połykaniem mi się robii często się zdarza ze sztywnośc karku m,am, na boki gdy skręcam to cos tam mi sie przelewa , albo coś w rodzaju strzelania w tym poziomie o którym piszemy ….własnie dlatego chce iśc do neurochirurga bo moja neurolog mi tylko powiedziała ze mam na siebie uważac i się nie przeciążac bo skonczy sie implantami i w tym odcinku jak sobie patrzałam na mr to w c2 i c3 mam wysuniete do przoodu w stronę krtani krążki niż pozostałe dziwne nie???? Osteofity są drobne ale mogą tez dawac objawy tych drętwien w rękach ale czy na twarz i jego prawą stronę -mrowienia z drętwieniem mają coś wspólnego z szyjnym ?
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4216 grudnia 2014 o 14:54 #56031Tutaj jest przykładowy obrazek co unerwiają nerwy z szyjnego:
Ogólnie można poszukać też “cervical innervation”, “cervical dermatomes”. Poza tym np. “nerw przeponowy”, “nerw dodatkowy”.
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra6 grudnia 2014 o 23:27 #56035PS. @elektra – a co lekarze operujący kręgosłupy (neurochirurdzy/ortopedzi) mówią na ten wynik MRI ? Nie trzeba zrobić jakich badań dodatkowych, np. RTG czynnościowego ? Widzą jakąś możliwość rozwiązania Twojego problemu, czy on tak sobie po prostu ma być ? :dry:
7 grudnia 2014 o 09:12 #560387 grudnia 2014 o 09:22 #56039Zapomniałam dodac , ze od 4 operacji nie miałam czynnosciowego tak na tera swiezego rtg jedynie na bloku operacyjnym mi zrobili i to wszystko w sumie rok czasu nic nie miałam ani mr ani rtg ledzwiowki Lekarz tylko na podstawie starych zdjec i badania powiedział ze niestety wyzej poziom na którym była przepuklina tez , ale pilniejsze było zrobienie L5 i S1 ponieważ już zaczełam popuszczać mocz .
8 grudnia 2014 o 03:15 #56044Wydaje mi się, że ten konkretny rzut nie wnosi nic więcej, niż opis radiologa.
8 grudnia 2014 o 12:51 #56046Myslisz , że te osteofity to się jakoś wycina? Mam w uszach szumy często głowa mnie boli i promieniuje mi ból na łopatki tez , a tak ogólnie napięte mięsnie karku ból szyi sporadycznie ….
Drętwienie rąk ale to też czasami ….Pozdrawiam8 grudnia 2014 o 18:17 #56049A tam są osteofity? Na zdjęciu nie widać nic co dotyka do rdzenia, a korzeni nerwowych na tych akurat przekroju nie widać.
Co do bólu szyi, to nie wiem jak jest u innych, ale u mnie jest tak, że jak z lędźwiowym jest w miarę OK to z szyją też nie jest najgorzej, poza tym że mam trochę bólu przy ruchach głową. Natomiast jak mam akurat większy ból lędźwiowego, taki że się np. trochę potykam albo że mięśnie mi się spinają odruchowo, to to zwiększa częstotliwość odruchowych skurczy mięśni szyi – np. jak idę i mnie przegina na którąś stronę albo się potknę to odruchowo żeby złapać równowagę spina się też szyja. Jak to potrwa dłużej, to się zmienia w ciągły ból i przykurcz mięśni szyi.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra8 grudnia 2014 o 20:38 #56057Tak napisałam w załozonym temacie , że są osteofity delikatne Wiadomo to tylko jedno zdjątko nie ma to jak ogladanie całego Mr szyi 🙂
Idę do lekarza za 2 tyg to sie dowiem bo jak to moj rehabilitant kolega mówi , co innego mr a co innego objawy czasami nie widać na zdjęciu a inne objawy są i na odwrót 🙂Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik421 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.