MRI jeszcze bez opisu
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › MRI jeszcze bez opisu
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 9 months temu przez
anton.
-
AutorWpisy
-
30 lipca 2019 o 19:59 #48790
Witam wszystkich,
proszę o opinie na temat fotek z MRI odcinak piersiowego, choć zahaczyli i o szyjny. Opisu jeszcze nie mam. Często odczuwam bóle kręgosłupa w odcinku piersiowym. Mam 37 lat. O poranku często jestem sztywny i mega obolały między łopatkami. Z szyją często nie lepiej. Bóle prawego barku to już norma, bóle głowy i problemy z koncentracją co raz większe 🙁 Dosłownie zaczynam mieś problemy z myśleniem 🙁 Jakieś opinie i rady? Pozdrawiam serdecznie31 lipca 2019 o 16:06 #65487A od jak dawna masz te objawy?
Jak z ruchomością szyi?
Ból kręgosłupa który opisujesz to ból głęboki, na linii kręgosłupa, po którejś stronie, punktowy, czy mięśni? Promieniuje gdzieś? Masz jakiś ból przy dotyku gdzieś?- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
31 lipca 2019 o 19:04 #65488Witam,
Ogólnie z piersiowym na poważnie mam problem od ponad pół roku. Wcześniej coś pobolewało ale przestawało. Aktualnie często w nocy i jak wstaję czuję tępy wyraźny ból raczej w konkretnym miejscu linii kręgosłupa ale rozchodzi się na mięśnie. Po “rozchodzeniu” jest lepiej ale miewam czasami ostre kujące bóle np przy skręcie tułowia, prostowaniu się lub kichnięciu…wtedy mam problem z poruszeniem się przez kilka chwil. Przy dotykaniu czuje ból dokładnie w konkretnym miejscu. Często drętwieje/mrowienie mi lewa ręka ale i prawy bark i ramię. Przy szybkich ruchach głową na boki w szyi słyszę/czuje jakby tarcie. Często “blokuje” mi mięsne z lewej trony i obrót głowy w prawa stronę jest niemożliwy. Często po kilku dniach mija i powraca. Ostatnio co raz częściej. Niewątpliwie moje problemy z kręgosłupem wynikają z różnicy długości moich nóg. W wieku 7 lat po wypadku i złamaniu nogi, lewa noga w piszczeli rosła szybciej i jest 3,5 cm dłuższa od prawej nogi.1 sierpnia 2019 o 05:42 #65490Najbardziej rzuca się w oczy uwypuklony dysk na chyba C6/C7, pewnie na przekroju z tamtego poziomu trzeba by zobaczyć czy styka się z korzeniami/uciska czy nie. W piersiowym ja jakichś mocnych miejscowych zmian nie widzę.. A korygujesz tą asymetrię wkładkami w obuwiu czy tak chodzisz? Przy nałożeniu objawów mięśniowych z asymetrii z tą szyją jeśli ten uwypyklony dysk naciska na nerwy w teoretycznie coś może się takiego dziać.
Według mnie to albo poczekać na opis i zobaczyć co tam napiszą na temat tej szyi, albo i bez opisu iść do lekarza który ma doświadczenie w leczeniu szyjnych żeby obejrzał co tam się dzieje i czy np. jest objaw szczytowy tudzież inne. No a potem to już jak lekarz zadecyduje, albo jakaś sensowna rehabilitacja (o ile jeszcze szyi nie rehabilitowałeś) albo inne rozwiązanie.
To moje nie-lekarskie zdanie, może ktoś czegoś innego się na tych obrazach dopatrzy.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
2 sierpnia 2019 o 09:20 #65495Ciężko korygować wkładkami bo buty spadają a podbijanie podeszły we wszystkich butach nie jest możliwe. Najczęściej podpiętki 1,5 cm. Też mnie zdziwiło, że większa z miana jest w szyjnym a bardziej boli piersiowy. Szyjnego jeszcze nie rehabilitowałem więc jest nadzieja, że coś pomoże. Jak będzie opis dam znać co i jak 🙂 Pozdrawiam i wielkie dzięki.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4212 sierpnia 2019 o 22:18 #65497OK.. Nie ma w tym co zamieściłeś kompletu zdjęć, ale ogólnie po tym co widać mi się wydaje że to w szyi jest najmocniej uwidocznione. Jakbyś szedł do lekarza to bierz ze sobą płytkę ze zdjęciami (z pracowni też), a nie tylko opis. Opis jest lepszy niż niekompletne zdjęcia, ale do lekarza lepsza płytka niż opis.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
28 sierpnia 2019 o 17:38 #6572428 sierpnia 2019 o 18:16 #65725Ja?
Piersiowy jest o wiele rzadziej uszkodzonym odcinkiem niż lędźwiowy i szyjny – nigdy nie czytałem na ile jakie zmiany w nim są symptomatyczne, w życiu widziałem może 4 osoby z problemami z odcinkiem piersiowym.
Szyjny wyraźnie napisali że widać jakieś zmiany ale nie da się ich ocenić z tego MRI odcinka piersiowego, i trzeba zrobić osobne szyjnego jeśli są tam dolegliwości.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
28 sierpnia 2019 o 21:32 #65728Piersiowemu nic nie dolega moim zdaniem. Letka protuzja. Gdy masz większe zmiany napisane jest o ile zmniejszony jest kanał kręgowy. Opisane są też nerwy jeżeli są drażnione/ uciskane itd.
U Ciebie na zdjęciu 4 widać letkie, nawet nie dotykanie kanału kręgowego. U mnie to co powinno być okrągłe jak u Ciebie, u mnie wygląda jak pół księżyc i lekarze życzą mi powrotu do zdrowia. Tak więc bez obaw.
Mi to wygląda jakbyś za dużo siedział z pochyloną głową i przygarbiony. Np. Komputer czy telefon. To ćwiczenie jest dla mnie pomocne na drętwienie dłoni. Staram się spać również na niezawysokiej poduszka. Staraj się chodzić wyprostowany.
29 sierpnia 2019 o 09:42 #65731Tak mi się jeszcze przypomniało nie pozwól się namówić na żadne nastawianie. Ja po takich zabiegach przez dwa tygodnie nie byłem w stanie funkcjonować. Co by znachor nie próbował to i tak strzelać będzie w najbardziej podatnym miejscu a nie koniecznie w wskazanym przez znachora/fizykoterapęte. Dzisiaj jest jakaś dziwna moda na te nastawianie i każdy niemal zaczyna od tego.
Ćwiczeń szczególnych na piersiowy niema.
A ćwiczenia zalecone przez terapete robię pod warunkiem, że nie powiększają bólu. Bo mówienie, że teraz może pobolewać a potem przestanie zawsze kończyło się mocnym bólem. Dlatego czuje dyskomfort lub ból dane ćwiczenie odpuszczam.Za tą wiadomość podziękował(a): orzecht - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.