MRI kręgosłup szyjny
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › MRI kręgosłup szyjny
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years, 6 months temu przez
gucio1960.
-
AutorWpisy
-
13 marca 2019 o 17:52 #48704
Proszę o interpetację wyniku MRI Kręgosłupa szyjnego po skręceniu. Od wypadku mineły 3 msc, ciągle spięte mięśnie, mrowienia, problemy z ruszaniem głową.
MR odcinka C kregosłupa, sekwencje FSE obrazy T1-, T2-zal, T2-tirm w dwóch płaszczyznach;
artefakty
-lordoza szyjna zniesiona, z kyfotycznym ustawieniem C2-C4 oraz nierównym obrysem linii kregowej
tylnej na poziomie C2/C3- zeslizg przedni? ocena struktury kostnej w badaniu TK, z rekonstrukcja 3D
-krazki m-k odcinka szyjnego C2-3, C3-4 z czesciowa dehydratacja; ocena krazków m-k C2-3, C3-4 w
płaszczyznie osiowej- niemozliwa z powodu artefaktów
-drobna tylna wypuklina krazka m-k C4-5 z modelacja worka oponowego; redukcja przedniej rezerwy
płynowej kanału kregowego i zaznaczonym przewezeniem otworów m-k
-drobna tylna wypuklina krazka m-k C5-6 z modelacja worka oponowego i zaznaczonym
przewezeniem otworów m-k
-rdzen kregowy bez widocznych zmian ogniskowych.13 marca 2019 o 19:16 #64079A to jest pooperacyjne czy skąd te artefakty..? Ja nie rozumiem tego opisu – czy np. to TK to jest zalecenie czy jest wynik załączony osobno.
Chyba faktycznie jest w Polsce problem z wypalaniem się lekarzy, również robiących opisy.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
13 marca 2019 o 19:22 #64080artefakty są wynikiem aparatu ortodontycznego. Były wyciągane łuki na czas badania.
13 marca 2019 o 19:23 #64081Było również robione wcześniej TK głowy. MRI również głowy robione lecz tam raczej ok. Dokucza mi kręgosłup szyjny
13 marca 2019 o 19:31 #64082No to ten opis jest taki cały jakiś mdły – zrobiony tak żeby był a nie żeby coś z niego wynikało.
Jedyne co jest wyraźnie napisane to że jest zniesiona lordoza szyi czyli naturalna krzywizna, może być to u kogoś stałe ale może też być wynikiem reakcji obronnej mięśni na ból – jak są nadmiernie napięte i szyja boli no to coś jest nie tak. Teoretycznie dramatów w tym opisie MRI nie ma, ale opis jest tak mdło napisany że lepiej żeby lekarz popatrzył na zdjęcia a nie na opis. Nawet przyczyn badania w nim nie ma, ani żadnych wymiarów, ani wniosków – to chyba automat takie opisy generuje za 2zł, nie wiem.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): ka-050414 marca 2019 o 18:05 #64085Bo jak ktoś wpada robi opisy kilkunastu MRI i leci na inny punkt robić kolejne opisy to tak własnie jest. Zwykła praca na akord. A najlepsze są opisy gdy przyniesie się wcześniejszy wynik. Tam to jest dopiero widać akord.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42114 marca 2019 o 20:39 #64086Pytanie tylko po co komukolwiek tak pisane opisy.. Dla specjalisty – bezsensowny, dla lekarza POZ – nieprzydatny, dla ubezpieczyciela – śmieć, dla pacjenta – kolejny papierek bez treści.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
14 marca 2019 o 21:46 #64087Ja miałem robiony RMI trzy razy opisywany przez trzech rożnych lekarzy ,drugi lekarz miał opis z pierwszego RMI ale się nim nie sugerował i naprawdę zrobił
to solidnie.
Za trzecim razem nie dostarczyłem poprzednich badań ,miałem sprzeczkę z lekarzem wyjaśniłem że mam poprzednie wyniki ale ma wykonać badanie i opisać
to co widzi.
Wykonał też solidnie zadanie ,opis jest potrzebny świadomemu pacjentowi który potrafi czytać RMI.
Zgadzam się że specjaliście nie potrzebny a lekarzom POZ potrzebny chyba tylko by otrzymać skierowanie do specjalisty albo uzasadnić potrzebę wypisania L4 .
Rzeczywiście zwykły pacjent bez dobrego programu do obrazowania RMI niewiele może wyczytać. - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.