MRI kręgosłupa lędźwiowego co dalej?
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › MRI kręgosłupa lędźwiowego co dalej?
- Ten temat ma 3 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 2 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
26 listopada 2014 o 14:44 #48050
Witam serdecznie chciałbym sie dowiedzieć czy czeka mnie operacja czy cos innego , wizyte u lekarza mam dopiero za dwa tygodnie ale wynik z rezonansu już mam : :huh:
Wysokość trzonów kręgów zachowana.Zniesienie fizjologicznej lordozy lędźwiowej.Przestrzenie międzykręgowe L4L5 i L5S1 zwężone w całości, z cechami dehydratacji krążków międzykręgowych.Pierścienie włókniste powyższych krążków mk z obecnością pęknięć w częściach tylnoprawych, z rozległym przedostawaniem się materiału jąder miażdżystych podwięzadłowo. Powyższa przepuklina ograniczona więzadłem podłużnym tylnym (o zachowanej ciągłości) rozciąga się pomiędzy powyższymi krążkami międzykręgowymi i znacznie ogranicza światło kanału kręgowego. W wymiarze AP przepuklina do 12 mm, zwęża światło kanału kręgowego do około 8 mm. Zmiana znacznie uciska miejsce odejścia i początkowy odcinek prawego korzenia L5 oraz miejsce odejścia z workaoponowego prawego korzenia S1.Pozostałe przestrzenie międzykręgowe prawidłowe.Niewielkie zmiany zwyrodnieniowowytwórcze przedniobocznych krawędzi trzonów kręgów L4S1.Poza tym elementy kostne prawidłowe.Stożek końcowy rdzenia kręgowego widoczny na poziomie trzonu L1, o prawidłowej szerokości i intensywności sygnału.Wnioski: Rozległa dyskopatia L4L5 i L5S1 z uciskiem korzeni nerwowych po stronie prawej i stenozą kanału kręgowego .Niebardzo sie znam na tym czy to jest coś poważnego , proszę o pommoc co mnie czeka 🙁
26 listopada 2014 o 16:24 #55917Witaj
quote robert77″ post=7631:Niebardzo sie znam na tym czy to jest coś poważnegoZ opisu wynika, że tak.
quote robert77″ post=7631:co mnie czeka 🙁To zależy od objawów i od Twojej decyzji. Jeśli czujesz się bardzo źle, to raczej operacja.
To moje prywatne, nie-medyczne zdanie.
Skrócone wybrane informacje na temat MRI są tutaj: https://drkregoslup.pl/atlas-rezonansu-magnetycznego/anatomia/atlas-rezonansu-magnetycznego-dla-pacjentow
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
26 listopada 2014 o 17:04 #55918No to nie zaciekawie się zapowiada ,grałem amatorsko w hokeja od 3 miesęcy już nie gram z powodu bólu.To oznacza że już koniec kariery 🙁
26 listopada 2014 o 18:31 #55919Z tego co widzę, niektórzy grali z takim bólem, że ktoś inny musiał im wiązać łyżwy: http://en.wikipedia.org/wiki/Mario_Lemieux, cyt. “(..) chronic back pain so severe that other people had to tie his skates“.
Ale tak poważnie, to przede wszystkim lekarz z doświadczeniem klinicznym w leczeniu kręgosłupów powinien obejrzeć wyniki Twojego MRI (zdjęcia, nie opis), zbadać Cię (ruchomość, siłę mięśni, itd.), przeprowadzić wywiad (co boli, jak boli, od kiedy boli, kiedy najbardziej boli), i Ci doradzić co dokładnie robić. Nie przypadkowy lekarz z tytułem neurochirurga lub ortopedy, tylko lekarz, który kręgosłupy leczy, a nie np. neurochirurg operujący na co dzień jedynie głowy albo ortopeda operujący na co dzień nogi i ręce. Opis nie wygląda ciekawie, moim zdaniem. No chyba, że jesteś jedną z tych niewielu dziwnych osób, która ma zaburzenia odczuwania bólu, i ma uciśnięty nerw a tego nie czuje .
UPDATE: jeszcze takie informacje:
– jeśli chciałbyś samodzielnie poprzeglądać co jest na Twojej płytce z MRI, tutaj są namiary na różne wyświetlarki: https://drkregoslup.pl/forum/edukacja-i-wiedza/diagnostyka/oprogramowanie-wyswietlarka-dicom-mri-tk-414 . Na płytce też jest przeważnie jakaś wyświetlarka, ale przeważnie nie pozwala na oglądanie przekroju podłużnego w jednym oknie a poprzecznego w drugim sąsiednim, więc nie widać który poziom dokładnie się ogląda, natomiast w przeglądarkach typu RadiAnt jest to o wiele wygodniejsze. W działach Forum na temat poszczególnych odcinków kręgosłupa są przeważnie na górze przyklejone tematy z filmami dotyczącymi MRI danego odcinka, w których pokazane i omówione jest jak wygląda zdrowy, a jak ze zmianami – są to filmy w j. angielskim, ale nawet nie znając do końca tego języka wiele można się domyśleć. Te dotyczące odc. lędźwiowego są np. tutaj: https://drkregoslup.pl/forum/schorzenia-kregoslupa/odcinek-ledzwiowy (wyróżnione na żółto = “przyklejone”)
– nie jestem do końca pewny, ale z opisu Twojego rezonansu wynika chyba, że przy dalszym przeciążaniu dysków znajdujących się pomiędzy kręgami L4/L5 oraz L5/S1 może dojść u Ciebie do sekwestracji, tak więc przed konsultacją z rzetelnym lekarzem, który oglądnie zdjęcia a nie tylko przeczyta opis, proponowałbym tego nie przesilać
– na Forum prowadzony jest słowniczek związany z pojęciami używanymi w stosunku do kręgosłupa – zarówno polskimi jak i angielskimi – można z niego korzystać próbując rozszyfrować swój opis lub publikacje w internecie/literaturze na temat kręgosłupów. Słowniczek jest tutaj: https://drkregoslup.pl/forum/edukacja-i-wiedza/artykuly-literatura-publikacje-filmy/slowniczek-pojec-zwiazanych-z-kregoslupem-681
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): robert77 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.