MRI lędźwiowy
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › MRI lędźwiowy
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 10 months temu przez
goka.
-
AutorWpisy
-
15 października 2020 o 20:45 #49022
Btw mój najnowszy wynik z wrzesnia 2020:
Opis badania
Spłycenie lordozy lędźwiowej. Niewielka lewostronna skolioza kręgosłupa lędźwiowego.
Cechy lumbalizacji S1 ( na potrzeby badania przyjęto, że ostatni zachowany krążek m-kręgowy jest na
poziomie S1/S2).
Zmiany obrzękowe blaszek granicznych na poziomie L5/S1 (MODIC I).
Poza tym trzony kręgów o zachowanej wysokości i sygnale.
Obniżenie i dehydratacja krążka międzykręgowego na poziomie L5/S1.
Pozostałe krążki o prawidłowym uwodnieniu i wysokości.
Na poziomie L5/S1 bulging krążka międzykręgowego powoduje modelowanie przedniej powierzchni worka
oponowego, spłycenie zachyłków bocznych i kanałów korzeniowych w częściach dolnych, najpewniej z
modelowaniem nerwów L5 w odcinkach pozaotworowych obustronnie. Niewykluczone jest modelowanie
lewego nerwu L5 w odcinku wewnątrzotworowym. Materiał krążka przylega do korzeni S1 w zachyłkach
bocznych, bez ewidentnych cech ich ucisku w badaniu.
Stożek końcowy rdzenia na poziomie L1. Końcowy odcinek rdzenia kręgowego i nici ogona końskiego bez
patologicznych sygnałów.Robiłam przed dyskolizą ozonową – która jak wspominalam nic nie zmieniła.
Miałam 3 mri kazdy opisywany przez kogos innego – jeden pisał wypuklina, drugi ekstruzja a teraz bulging- nie wydaje mi się żeby to znaczyło to samo?Jeszcze jedno pytanie, czy sam ból może wynikac też z niestabilności bardziej niz ucisku na nerwy?
15 października 2020 o 20:45 #67808Btw mój najnowszy wynik z wrzesnia 2020:
Opis badania
Spłycenie lordozy lędźwiowej. Niewielka lewostronna skolioza kręgosłupa lędźwiowego.
Cechy lumbalizacji S1 ( na potrzeby badania przyjęto, że ostatni zachowany krążek m-kręgowy jest na
poziomie S1/S2).
Zmiany obrzękowe blaszek granicznych na poziomie L5/S1 (MODIC I).
Poza tym trzony kręgów o zachowanej wysokości i sygnale.
Obniżenie i dehydratacja krążka międzykręgowego na poziomie L5/S1.
Pozostałe krążki o prawidłowym uwodnieniu i wysokości.
Na poziomie L5/S1 bulging krążka międzykręgowego powoduje modelowanie przedniej powierzchni worka
oponowego, spłycenie zachyłków bocznych i kanałów korzeniowych w częściach dolnych, najpewniej z
modelowaniem nerwów L5 w odcinkach pozaotworowych obustronnie. Niewykluczone jest modelowanie
lewego nerwu L5 w odcinku wewnątrzotworowym. Materiał krążka przylega do korzeni S1 w zachyłkach
bocznych, bez ewidentnych cech ich ucisku w badaniu.
Stożek końcowy rdzenia na poziomie L1. Końcowy odcinek rdzenia kręgowego i nici ogona końskiego bez
patologicznych sygnałów.Robiłam przed dyskolizą ozonową – która jak wspominalam nic nie zmieniła.
Miałam 3 mri kazdy opisywany przez kogos innego – jeden pisał wypuklina, drugi ekstruzja a teraz bulging- nie wydaje mi się żeby to znaczyło to samo?Jeszcze jedno pytanie, czy sam ból może wynikac też z niestabilności bardziej niz ucisku na nerwy?
16 października 2020 o 06:05 #67811A miałaś blokadę diagnostyczną? To może wyjaśnić skąd się ból bierze. Lekarze opisujący strasznie mieszają nazewnictwo, masz jednak napisane, że ucisk na nerw jest prawdopodobny. Neurochirurgowi od kręgosłupa pokaż rezonans, oni nawet tych opisów nie chcą czytać, tylko patrzą na płytę.
Za tą wiadomość podziękował(a): jarecky7721 października 2020 o 12:28 #67818Jak czyta opis to najlepiej wyjdź od takiego lekarza…..
Za tą wiadomość podziękował(a): goka22 października 2020 o 11:16 #67819Napisałaś
“Miałam 3 mri kazdy opisywany przez kogos innego – jeden pisał wypuklina, drugi ekstruzja a teraz bulging- nie wydaje mi się żeby to znaczyło to samo?”Może być to samo. Bo każdy opisuje po swojemu. Problem uwidacznia się przy tłumaczeniach na język obcy. Bo u nas przepuklina to prawie każda odchyłka od normy. Jeden napiszę wypuklina, drugi przepuklina a jeszcze inny bulging. W dodatku opis zależy też od tego, jak bardzo opisujący jest wylewny.
Żaden opis nie zastąpi oglądania obrazu przez lekarza z doświadczeniem w leczeniu kręgosłupów.
Na innych ortopedów szkoda czasu.Za tą wiadomość podziękował(a): goka17 listopada 2020 o 21:03 #67939Miałam właśnie konsultacje z Jurij Kseniukiem z Warszawy – carolina medical center – bardzo polecam, super profesjonalny, duza wiedza i bardzo uprzejmy.
oprocz tej centralnej wypukliny ktora uciska na worek (co prawdopodobnie nie generuje bolu- nie mam tez objawow neurologicznych w ogole), mam zaawansowaną spondyloatropatie przy tym rozwalonym dysku l5/s1 i to zdaje sie to generauje ten ból.
w wolnym tłumaczeniu to chyba po prostu zwyrodnienia w stawie. Tylko jak to się leczy?! też alif’em? -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.