MRI wynik, jak to wygląda?
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › MRI wynik, jak to wygląda?
- Ten temat ma 13 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years temu przez
lini.
-
AutorWpisy
-
6 września 2019 o 17:09 #488106 września 2019 o 22:38 #65764
Nie jest bardzo źle, ale opis jest bardzo enigmatyczny. Przydałoby się jakbyś zamieścił tutaj przekroje.
I co istotniejsze jakie masz objawy, że robiłeś rezonans?6 września 2019 o 23:48 #65765quote hubos21″ post=18394:Witam
Jestem po rezonansie, wczoraj odebrałem wynik, teraz muszę się w kolejce do lekarza ustawić tylko czy neurolog coś pomoże? Może ktoś zobaczy czy jest źle czy bardzo źle?Jak chcesz się leczyć zachowawczo, to neurolog (filozofią i lekami) lub rehabilitant (wyginaniem). Jak nie to lepiej od razu ortopeda lub neurochirurg od kręgosłupów. Tak jak napisał @Chien – wszystko zależy od tego jak się z tym czujesz. Taki opis może mieć i osoba która nie ma żadnych dolegliwości jak i osoba która ma duże dolegliwości. Pytanie jak jest u Ciebie i jeśli masz dolegliwości to jakie konkretnie.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
7 września 2019 o 03:01 #65766Dziękuje za odpowiedzi.
Objawy jak u większości, z 3 lata temu miałem bardzo silną rwę na prawej nodze i to był taki ból, że po siedzeniu nie mogłem aż się rozprostować bolało od samego pośladka. Męczyłem się długi czas. Później w mniejszym stopniu przeniosło mi się na drugą nogę. Od jakiegoś czasu robię sobie ćwiczenia, które znalazłem na YT, zmieniłem materac do spania i jest dużo lepiej. Bóle mam delikatne tylko czasem i czuję na łydkach. Rano wstają już normalnie, mogę się wyprostować ale zrobiłem badanie żeby widzieć w czym problem. Najpierw na opisie RTG wyszła dyskopatia i teraz się potwierdziło. Pracę mam fizyczną ale teraz na innej linii, bez biegania, szarpania i raz po raz coś się tylko dźwignie cięższego. Kupię chyba jeszcze trochę twardszy materac do spania.
Po pracy wrzucę zdjęcia.
Na początku jeździłem na jakieś terapie manualne, jak to mój kolega mówi nastawianie dysków nie wiem sam czy od tego też mi się poprawiło.
Za tą wiadomość podziękował(a): waga7 września 2019 o 14:48 #657687 września 2019 o 16:34 #65769Oprócz protruzji jest też widoczna dehydratacja l4-l5, l5-s1, co było do przewidzenia.
Generalnie jeśli jesteś w stanie normalnie funkcjonować to nikt nie powinien zachęcać Cię do operacji. Na wszelki wypadek jednak dobrze byłoby skonsultować to z dobrym neurochirurgiem. No i znaleźć sobie równie dobrego fizjoterapeutę.7 września 2019 o 18:04 #65770W chwili obecnej poprawiło mi się bardzo, nie biorę żadnych tabletek przeciwbólowych, normalnie śpię, unikam długiego siedzenia. Na początek pójdę do neurologa, który wypisał mi skierowanie na rezonans, żeby się skonsultować, zobaczę co powie, żeby mieć jakieś porównanie na przyszłość. Sam się zastanawiam czy faktycznie jakieś leki są w stanie też wspomagać regenerację. Mam na oku jednego fizjoterapeutę.
7 września 2019 o 22:57 #65772Nie jest do końca niestety jasny ten opis, “zmiany zwyrodnieniowo-krążkowe” to nie wiadomo czy chodzi o to że zwyrodnienie krążka jest jedyną zmianą, czy są np. zwyrodnieniowe przerosty stawów i do tego zmiany krążka. Przerostu stawów czy pogrubienia więzadeł w żaden zachowawczy sposób się nie cofnie a krążek może do nich dociskać nerwy, natomiast jeśli to zwyrodnienie krążka wyłącznie to jakieś pole manewru mniej czy bardziej skuteczne jest.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
8 września 2019 o 06:09 #65773Też myślałem, że z opisu będę więcej wiedział. Wynik miał być po 2-3 tygodniach, był prawie po miesiącu i jak zadzwoniłem to dostałem informacją, że wynik jest ale nie ma opisu bo Pani Dr była na urlopie, dzisiaj wróciła i będzie nadrabiać. Opis na szybko robiony byle jak
11 września 2019 o 21:11 #65787Moim zdaniem to co na zdjęciach widać , na operacje to się nie nadaje, odwodnienie dwóch krążków , chyba za mocno obciążasz kręgosłup
12 września 2019 o 06:35 #65788Narazie o operacji nie myślę bo nie przeszkadza mi to w normalnym funkcjonowaniu i chcę się zorientować jak mogę sobie inaczej pomóc. Od października będę pracował na innym stanowisku, lżejsza praca.
12 września 2019 o 16:56 #65794Nie siedź za długo , jeżeli siedzisz długo staraj się wstawać co jakiś czas, nie dźwigaj zapisz się na basen , możesz także wzmacniać mięśnie brzucha i krzyża ale tylko odpowiednie ćwiczenia bo możesz nieodpowiednimi ćwiczeniami krzywdę sobie zrobić
12 września 2019 o 20:57 #65795Staram się unikać siedzenia. Zastanawiam się właśnie jak jestem w pracy 8h i przez ten czas cały czas na nogach to lepiej usiąść czasem czy lepiej nie, patrząc na mój problem i ogólnie kręgosłup, czy bardziej go obciąża siedzenie czy stanie? Zaznaczam, że nie stoję cały czas w miejscu.
13 września 2019 o 09:14 #65796Żyj normalnie, jak masz potrzebe usiąść to tak zrob. Byle nie za długo i z dobrą postawą. Bardziej obciążające jest siedzenie. Unikaj dźwigania jak możesz.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.