MRI wyniki i prosba o interpretacje
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › MRI wyniki i prosba o interpretacje
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years, 2 months temu przez
adbur.
-
AutorWpisy
-
23 grudnia 2013 o 15:16 #47852
Witam
Prosze o informacje dotyczaca opisu z badania MRI oraz zasadnosci wykonania zabiegu discetomi. Dolegliowsci zwiazane z bolem kregoslupa z promieniowaniem do lewej stopy mam od 2 lat. Od miesiaca bol jest na tyle mocny iz moja egzystencja ogranicza sie do lezenia, Na podstawie badania neurochirurg stwierdzil iz kwalifikuje sie do zabiegu lecz wstrzymamy sie jeszcze miesiac. Ponizej opis mri.
Dziekuje i pozdrawiam
23 grudnia 2013 o 15:28 #53496z opisu widac ze masz 3 stopien zwyrodnienia według medica oraz zw ezenie kanału miedzykregowego poniewaz sa przepukliny dlatego masz promieniowanie do nogi musi byc nerw uciesniety Wniosek moim zdaniem taki ze raczej operacja wskazana co do zwyrodnienia nie jest to operacyjne musisz sie oszczedzac osteofity masz tu linka
http://www.neurochirurgia-tarnow.com.pl/dko.html
21 stycznia 2014 o 09:46 #53635Witajcie
Jestem juz tydzien po zabiegu, bol ktory uniemozliwial mi jakiekolwiek funkcjonowanie w zyciu ustapil praktycznie od razu po zabiegu. W chwili obecnej dochodze do siebie jedyne miejsce gdzie boli to miejsce po operacji. Podczas rozmowy z doktorem operujacym uzyskalem informacje iz przepuklina byla b.duza a miejsce w okolo bardzo zasinione,dziwil sie ze przy takim stanie mogoem wzglednie sie przemieszczac i nie bylo opadania stopy lub problem z oodawaniem moczu. Do wszystkich osob, ktore sie zmagaja z ta doligliwoscia polecam zabieg ja przez dwa lata leczony bylem farmqkologicznie i rehabilitacja co nie przynisilo zadnych efektow. Cale szczescie trafilem na super lekarzy ze szpitala USK im.Barlickiego w Lodzi, ktorzy mi pomogli.
Ps. Prosze osoby, ktore maja za soba rowbiez operacje o ewentualne porady dotyczace przywracania po zabiegu w pierwszych dwoch tygodniach podczas pobytu w domu (po 2-3 tygodniach udaje sie na rehabilitacje).
Pozdrawiam
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42126 stycznia 2014 o 19:11 #53667Dopisałem szpital do listy szpitali zajmujących się schorzeniami kręgosłupa – https://drkregoslup.pl/forum/edukacja-i-wiedza/zasoby-wiedzy-na-temat-kregoslupa-w-internecie/szpitale-zwiazane-ze-schorzeniami-kregoslupa-pl-713#713 – dziękuję za informacje.
Niestety na stronie nie znalazłem dokładnej informacji jaki zakres schorzeń kręgosłupa tam leczą, więc dodałem link do strony głównej.quote :Ps. Prosze osoby, ktore maja za soba rowbiez operacje o ewentualne porady dotyczace przywracania po zabiegu w pierwszych dwoch tygodniach podczas pobytu w domu (po 2-3 tygodniach udaje sie na rehabilitacje).W kilku aktywnych ostatnio wątkach na forum dotyczących discektomii był poruszany ten temat. Ogólnie – przez pierwszych kilka tygodni zaleca się przeważnie ostrożność, odpoczynek, i chodzenie. Z tego co mi wiadomo (nie jestem lekarzem!) ćwiczenia zaraz po operacji zalecane są w przypadkach w których były niedowłady, i dotyczą tylko i wyłącznie indywidualnie dobranej rehabilitacji do danego przypadku, w określonym wąskim zakresie. W innych przypadkach do czasu zdjęcia szwów raczej nie stosuje się rehabilitacji – ciało się musi zagoić. To moja prywatna, nie-medyczna wiedza.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
27 stycznia 2014 o 07:30 #53668W moim przypadku po “delikatnym” zabiegu usunięcia sekwestru bez żadnej dodatkowej ingerencji, w wypisie ze szpitala zapisali ,że rehabilitacja najwcześniej za 6 miesięcy-podczas gdy po 2 tygodniach od wyjścia ze szpitala po lekkim życiu w domu mogę wrócić do pracy biurowej.
http://www.rcseng.ac.uk/patients/recovering-from-surgery/discectomy/documents/Discectomy.pdf tutaj (dzięki użytkownik421)masz po angielsku o powrocie do zdrowia i pracy-jest po angielsku ale google translator to trawi bez problemu. - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.