MRI z kontrastem lub nie
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Diagnostyka obrazowa › MRI z kontrastem lub nie
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 1 month temu przez
aiga25.
-
AutorWpisy
-
3 grudnia 2014 o 22:48 #48060
Hej,
chciałabym się zapytać osób, które miały rezonans zlecony przez lekarza prowadzącego z kontrastem (neurologa/neurochirurga/ortopedę), czy będąc na badaniu zawsze został on Wam podany?Bo widzicie, chodzi mi o to, że już 2 razy zdarzyło mi się, będąc w jednostce po za szpitalnej, a robiącej MRI, mimo zlecenia przez lekarza prowadzącego badania rezonansem z kontrastem, nie dostałam go. A np. w klinice, gdzie miałam operacje, zawsze jak było zaznaczenie iż ma być podany ten środek, to go dostawałam…
Nawet ostatnio 7.11, miałam od neurochirurga zlecony rezonans z kontrastem odcinka piersiowego z zaznaczeniem na cito i że to przedoperacyjne badania, a radiolog stwierdził, że w razie czego poda mi go w czasie badania (nie dali nawet wenflonu), oczywiście skończyło się to godzinnym leżeniem w aparacie i brakiem kontrastu.Tak się zastanawiam jaki ma sens pisanie przez lekarzy prowadzących na skierowaniu, że badanie ma być z kontrastem, jak później tego się nie wykonuje??? Mi pani dr mówiła, że to bardzo ważne w moim przypadku, żeby struktury były lepiej widoczne na zdjęciach, a mimo tego, że zwracałam uwagę lekarzowi w jednostce, gdzie robiłam MRI, nie podał go. Wiadomo, że dzięki kontrastowi lepiej wychodzą obrazy z rezonansu, a moim zdanie już przedoperacyjne badania bezwzględnie powinny być robione zgodnie z zaleceniami. Co o tym sądzicie?
Na wizycie kontrolnej lekarka oglądnęła zdjęcia i w sumie nie mówiła nic o tym, że nie było kontrastu, no ale skoro go zleciła, może myślała, że mi podano. A jak coś przez ten fakt nie wyszło na zdjęciach, to kto wtedy będzie winny?
Pozdrawiam 🙂
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4213 grudnia 2014 o 23:00 #55996Ja również miałem taki przypadek, w dodatku w badaniu MRI za które płaciłem, że miałem zlecone badanie z kontrastem, a osoba obsługująca MRI się uparła, że nie potrzeba kontrastu. W końcu mówi mi “- Jak pan tak bardzo chce, to ja panu ten kontrast dam, ale jestem radiologiem od 20 lat i wiem, że nie jest potrzebny”, ja mu na to “- Jak pan zrobi tak, że będzie wyraźnie widać bez kontrastu, to proszę bardzo”. Skończyło się tak, że w połowie badania przyszli i ..podali mi kontrast. Ogólnie słyszałem, że MRI pooperacyjne powinno być robione zawsze z kontrastem.
quote aiga25″ post=7719:Na wizycie kontrolnej lekarka oglądnęła zdjęcia i w sumie nie mówiła nic o tym, że nie było kontrastu, no ale skoro go zleciła, może myślała, że mi podano. A jak coś przez ten fakt nie wyszło na zdjęciach, to kto wtedy będzie winny?Pacjent 😉 A tak poważniej, to w opisie badania jest przeważnie napisane, czy był podany kontrast czy nie, więc lekarz zlecający/oglądający wyniki może chyba stwierdzić, czy jakość tak zrobionego bez kontrastu MRI mimo jego zaleceń mu odpowiada, czy nie. Gdyby nie odpowiadała, i gdyby powiedział, że miało być z kontrastem a nie jest, to pewnie by trzeba było się wrócić i kłócić o powtórzenie badania..
Dlaczego w pracowniach diagnostyki obrazowej mają taki opór z podawaniem kontrastu nawet jeśli lekarz to zleca, i nawet jeśli się za niego płaci – nie wiem. Ale potwierdzam, że mają.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): aiga253 grudnia 2014 o 23:08 #55997No i właśnie o to mi chodzi. Dość, że miałam 2 operacje wcześniej na tym odcinku kręgosłupa, to jeszcze to było badanie przed kolejną poważną operacją znowu w tym miejscu. Ja rozumiem, że radiolodzy z długim stażem się znają na tym co robią, ale to jest dziwne, że mimo zaleceń lekarzy np. neurochirurgów dosłownie olewają fakt, że może być to istotne medycznie i należy podać kontrast.
Nie wydaje mi się, że aż tak to jest obciążające dla organizmu pacjenta, tym bardziej jak ma zdrowe nerki i kreatynina wychodzi dobrze. I tu znowu bezsens, bo trzeba robić badanie krwi, które się okazuje niepotrzebne. Nie wiem, czy oni tak robią by oszczędzać na pacjentach? Nie powinno tak być.
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4213 grudnia 2014 o 23:26 #55998No właśnie też nie wiem dlaczego tak jest. W każdym razie lekarz jak mu powtórzyłem tekst o “20 latach pracy w tym zawodzie”, to stwierdził, że niektórym i 50 lat nie wystarczy, bo oprócz tego, że kontrast nie podany, to źle ustawione przekroje na MRI .. Ale koniec końców stwierdził, że jakoś sobie wyszuka na tym MRI to co mu potrzebne i że nie muszę powtarzać.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
4 grudnia 2014 o 12:47 #56012Generalnie w ciągu ostatniego roku miałem w sumie cztery rezonanse.. 2x kręgosłup lędźwiowy, raz głowy oraz raz nogi (podudzie). Podobnie jak Państwo miałem napisane skierowanie z kontrastem (przy MRI kręgosłupa), ale ani razu nie dostałem kontrastu.. Przy głowie również miałem zapisany – dostałem, natomiast jeżeli chodzi o nogę to nie miałem zapisane, a Pani kazała przynieść mi wyniku badania kreatyniny – i faktycznie kontrast dostałem.
Kiedyś sam zapytałem dlatego nie dostałem kontrastu przy MRI kręgosłupa – usłyszałem, że kontrast w przypadku kręgosłupa daje się jedynie wtedy, kiedy pacjent idzie na operacje, albo jest tuż po niej. Jak dla mnie totalna głupota, no ale oni wiedzą lepiej.
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, aiga254 grudnia 2014 o 17:20 #56013Dzięki za odpowiedź.
Znowu potwierdza się to, że będąc przed operacją kręgosłupa i mając zlecony MRI z kontrastem – bezwzględnie powinno się go otrzymać.
Ale cóż zrobić, przecież pacjenta nikt nie słucha, a lekarz wie lepiej, bo ma “lata praktyki”…- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.