Mrowienie w stopach
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Mrowienie w stopach
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 10 months temu przez
rafal3net.
-
AutorWpisy
-
19 listopada 2019 o 06:53 #48855
Witam
Moje problemy z kregoslupem zaczely sie niecale cztery lata temu. Dlugie lata pracowalem ciezko fizycznie na budowie, takze zle siedzialem caly czas.w koncu przyszedl ostry atak bolu i po rezonansie dowiedzialem sie ze na l5/s1 mam okolo 5mm przepukline.
Nie mialem szczescia do rehabilitantow ktorzy chcieli mi wzmacniac gorset miesniowy, ok ,ale bylem aktywny ogolnie i raczej mialem te miesnie w miare ok. Sam zaczelem sie interesowac i znalazlem ksiazke o terapii McKenzie ktora mi sie spodobala. Znalazlem fizjoterapeute ktory pokazal mi jak to poprawnie robic. Zmienilem takze moje nawyki, dbajac o postawe ciala , poprawne podnoszenie i tryb zycia.
Zmienilem prace, tez budowlana ale lzejsza od tamtej.cwiczenia robilem codziennie, po jakims czasie zaczelem czestotliwosc dobierac do trybu zycia, jak w pracy bylo ciezej to robilem wiecej, bywaly tez okresy po kilka tygodni ze nie mialem potrzeby ich wcale robic.zadazaly sie sporadyczne ataki bolu ale zadkie, wtedy duzo wiecej przeprostow i bylo ok. Po pol roku zrobilem drugi rezonans zobaczyc czy nic sie nie zmienia wyszedl podobnie ( dwa wyniki dolaczam , jeden 3.5 lat temu,drugi 3 lata rowno)
I tak zylem sobie , ale ostatnio zaczynam czuc mrowienie w stopach, bardziej prawa , mniej lewa.nie mocne, takie lekkie i srednie. Ok dwa trzy tygodnie.
Robie wiecej przeprostow rano i wieczorem, zaczelem robic tez cwiczenia na neuromobilizacje ktore kiedys mi pokazano. Ale jak narazie efektow nie odczuwam. miesiac temu zapisalem sie na silownie ale znam techniki cwiczen i nie robie nic zlego dla kregoslupa wiec mysle ze to nie to.
W razie braku poprawy pojde przed swietami na rezonans zobaczyc czy nic sie nie zmienia.Czy ktos ma jakies doswiadczenia z takim mrowieniem stop ?
Plecy ani inne czesci ciala nie daja zadnych objawow.
Moze ktos wie jaka metoda rehabilitacji bylaby pomocna do czegos takiego?mam srednie doswiadczenia a nie chce isc do kogos na chybil trafil
Dzieki z gory za porady19 listopada 2019 o 08:49 #66468Cześć. Może potrzebna jest suplementacja, magnez, potas, wit. B?
19 listopada 2019 o 10:04 #66469Ciezko powiedziec, staram sie jesc w miare roznorodnie, a potas akurat dodatkowo podaje.
Bardziej bym to wiazal z kregoslupem, nie odczuwam bolu w ostatnim okresie ale , wystepuje tez czasem a zmiany w kregoslupie ewidentnie sa19 listopada 2019 o 16:12 #66476Mrowienie w prawej nodze to prawdopodobnie objawy ucisku na nerwy S1 ,spowodowane powiększeniem przepukliny,tym bardziej że zaczyna się przenosić na drugą nogę.
Powiększenie nie musi być duże ale prawdopodobnie dalej obniża się wysokość dysku.
Nie wiem czy ćwiczeniami można zmniejszyć objawy ,jeśli dochodzi do drażnienia nerwu jedynym sposobem to zmniejszenie ucisku,
Ćwiczenia McKenzie ma właśnie na celu zmniejszenie nacisku dysku na nerwy i cofnięcie przepukliny.
Niestety proces degradacji dysku można tylko zatrzymać na jakiś czas lub z spowolnić i walczyć z objawami.
Jeśli objawy będą nie do zaakceptowania pozostaje usunięcie ucisku czyli zabieg operacyjny.23 listopada 2019 o 23:09 #66520Rafal3net – co robisz na siłowni? Jakie ćwiczenia?
24 listopada 2019 o 20:56 #66538A juz problem mrowieniem uspokaja sie, widze spora poprawe .
A na silowni robie w sumie cwiczenia calego ciala, trening kulturystyczny. Typowe cwiczenia, nie robie martwego ciagu, przysiadow i brzuszkow.
Na klate wyciskania i rozpietki, plecy glownie ceiczenia z wyciagiem, triceps tez z wyciagiem, biceps klasycznie a nogi cwiczeniami na maszynach25 listopada 2019 o 07:25 #66540quote rafal3net” post=19225:A juz problem mrowieniem uspokaja sie, widze spora poprawe .
A na silowni robie w sumie cwiczenia calego ciala, trening kulturystyczny. Typowe cwiczenia, nie robie martwego ciagu, przysiadow i brzuszkow.
Na klate wyciskania i rozpietki, plecy glownie ceiczenia z wyciagiem, triceps tez z wyciagiem, biceps klasycznie a nogi cwiczeniami na maszynachA powinieneś właśnie robić brzuchy i pośladki bo to one odpowiadają za prawidłowe ustawienie miednicy i odciążają kręgosłup.
Pewnie jak 90% trenerów personalnych mówi – masz problem z plecami to popracujemy nad ich wzmocnieniem – a to właśnie największy błąd te mięśnie trzeba rozluźniać bo one same się spinają przy bólu pleców a nie jeszcze katować na siłowni.Za tą wiadomość podziękował(a): maciurek25 listopada 2019 o 08:29 #66542Akurat to co robie na silowni uwazam za sluszne
25 listopada 2019 o 09:49 #66543Jarecky77 ma rację. Martwy ciąg też można robić, tylko bez obciążenia, w sposób nienaganny technicznie. To zwiększa mobilność bioder. Czyli możemy bezpiecznie się schylać i podnosić przedmioty z ziemi, w przebiegu dyskopatii.
25 listopada 2019 o 10:12 #66544Akurat prawidlowe podnoszenie to juz tak mi weszlo w krew ze nie musze o tym myslec tylko robie to automatycznie, bo w pracy mam sporo podnoszenia czasem
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.